Last news in Fakti

30 Януари, 2020 12:16 3 699 9

Опасни продукти за отслабване заляха пазара у нас

  • лекарства-
  • продукти-
  • отслабване

Лепенки и чайове за отслабване със съмнителен ефект заливат търговската мрежа

Опасни продукти за отслабване заляха пазара у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Манията за отслабване отново е факт! Лепенки и чайове за отслабване със съмнителен ефект заливат търговската мрежа, за това сигнализираха зрители на NOVA.

Някои от „магичните” продукти за бързо намаляване на килограмите дори предизвикват опасни странични ефекти. Как стигат тези продукти до пазара - провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Колкото по-близо е лятото – толкова желанието за перфектно тяло е по-силно. В търсене на бързи резултати, ударно сваляне на килограми и изваяни тела буквално за дни, все повече потребители избягват фитнес залите и се доверяват на продукти с неясно съдържание и съмнителни ефекти.

На пазара за отслабване можем да намерим всичко – от лепенки и сапуни до всякакви мазила, сиропи, чайове и кафета, предлагани от анонимни търговци – най-вече в интернет. Можем ли с тях да свалим десетки килограми за месец? И има ли опасни продукти за отслабване – вижте какво показва нашата проверка.

В търсене на бързи резултати за лятото – в интернет попадаме на безброй предложения за експресно сваляне на килограмите. Според офертите, само за дни можете да се превърнете в супер модел, без никакви усилия. Само с няколко клика с мишката в мрежата.

Преди три години битка с килограмите започва и Лилия Тодорова. “В един момент на човек му натежава, все по-трудно става ходенето, дишането и въобще в един момент човек решава да предприеме нещо”, казва жената.

В търсене на успешната формула за справяне с килограмите тя пробва всичко, което пазарът предлага, но резултатите така и не идвали. Лошото е, че скоро започнали да се проявяват и нежелани ефекти от чудодейните продукти.

"Пазарът предлага всякакви чудеса – предлага магични хапчета, магични чайчета, лепенки… те са толкова много предложения, но не са реалистични. Да, свалих 9 кг за 10 дни, което е прекрасен резултат, но много скоро към свалените 9 – добавих още 6 – т.е. йо-йо ефект. Един чай пробвах, който за съжаление, освен, че ме вкара в тоалетната, нищо друго не постигнах, нищо устойчиво. Негативният ефект е дългосрочен, а позитивният – краткосрочен”, допълва Лилия.

От една от офертите, които Лилия преглежда пред камерата на Нова ТВ става ясно, че до месец ефектът ще е „невероятен”, а действието на продукта - "чудодейно”. Обещанията са, че съставките атакуват подкожните мазнини, подобряват метаболизма и ускоряват отделянето на токсини от тялото.

„Това ми звучи несериозно – значи, ако съм се порязала ще си сложа лепенка, не си представям как това ще изкара нещо от тялото ми – съжалявам. Ако имаше такова магическо хапче, лепенка, чай – ми нямаше ли вече всички да знаем за тях”, казва Лилия.

Фитнес инструкторът Мартин Димитров е категоричен, че само с лепенки и чайове не можем да кажем сбогом на килограмите. А перфектното тяло е резултат на много пот в залата и стриктен хранителен режим. Затова и не приема сериозно офертата, която му показваме.

"Не си струва да дадат дори и 1 лв. от бюджета си, за да купуват каквито и да е било добавки – в пъти по-устойчиво за тях е да работят с треньори, които да ги научат как да се хранят, как да тренират. Когато говорим за някой, който никога не се е занимавал с това и тепърва влиза в такъв режим на сваляне с хранителен план и тренировки, може да говорим за един период от 6 до 9 месеца, в който той да започне да се променя”, казва Мартин Димитров, фитнес инструктор, който преди да стигне до залата, също е търсил краткият път към изваяното тяло на културист.

„Нищо не се случваше, освен, че губех значителен обем средства – установих с времето, че храна и тренировки ми носят успеха, който търся. Без да знам каква е активната съставка в един такъв продукт и дали тя въобще присъства там, за мен е в категория „рискова”, казва Мартин.

Потвърждават го и експертите диетолози: опасно е да се доверяваме на продукти с неясно съдържание, предлагани от анонимни търговци в интернет.

„Това отваря една врата за един постоянен йо-йо ефект, за задълбочаване на проблемите и бих казала е доста опасно. В някои подобен тип форми се влагат диуретици; прекалената употреба може да има въздействие върху бъбречната функция, когато организмът се дехидратира; може да има вложени активни съставки, които забързват метаболизма – но на каква цена”, обяснява и диетологът д-р Мария Николова.

Голяма част от пациентите, които се редят пред кабинета на диетолога д-р Мария Николова, вече са пробвали всякакви магически продукти, които пазарът предлага. В някои от случаите – не просто килограмите се връщат отново, но и се стига и до усложнения.

Най-големият риск, според експертите, е, че никой не може да гарантира какво всъщност съдържат чайовете, кафетата и лепенките за отслабване. Затова, ако залагаме на такъв тип продукти, трябва да се доверяваме само на проверени търговци.

„Много често те се предлагат по интернет, понякога са с подвеждаща информация и много често може да има страничен ефект по отношение на бъбреците, черния дроб, сърдечно-съдова система и т.н”, д-р Димитър Христов, специалист по хранене и диететика.

Присъстват ли съставките от опаковките реално в продуктите за отслабване се следи в специални лаборатории. Когато тестовете показват разминаване, контролните органи забраняват продажбите на продукта, защото на практика потребителите се заблуждават в ефектите на лепенките.

„В конкретния случай – кафявото водорасло, съдържащо йод, изобщо не се съдържа в лепенките – установено безспорно от лабораторни изпитвания. Те създават в потребителите една заблуда и понякога хората, експериментирайки с подобни продукти, могат да предизвикат рискове за здравето и дори за живота си”, обяснява Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Перфектни резултати в кратки срокове обещават и много от продукти, които се продават в търговската мрежа. От китайски магазин купуваме екзотичен чай за отслабване, който според описанието съдържа 8 скъпоценности.

Заблудите не спират до тук. В мрежата често магическите продукти се рекламират от уж световноизвестни фитнес инструктори, културисти и дори учени, които ни убеждават в чудодейните свойства на лепенките или чайовете. Експертите обаче съветват да не се доверяваме, когато отсреща ни предлагат бързи резултати.

След неуспешните опити с лепенки и чайове, Лилия не се отказва. И продължава битката с наднорменото тегло. След три години хранителен режим и тренировки – кантарът вече показва: 53 кг по-малко.

Специалистите и в залата, и сред диетолозите казват, че за да са трайни резултатите от отслабването, усилията трябва да са дългосрочни.

Съветът е: тренировка в залата 2-3 пъти седмично и изготвен индивидуален хранителен режим. Така поне до лятото можете да се разделите с от 5 до 10 кг. Ако се пак заложите на продукти като чайове и лепенки, доверете се само на проврени търговци. За да не попаднете отново в капаните по пътя на перфектното тяло за лятото.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостилничаря

    3 1 Отговор
    Така е, всичката тази помия на пазара е за наивните тлъсти търтеи които ги мързи да си вдигнат дебелите задници от фотьойла! Щом дебелееш лесно, значи отслабваш трудно, без пот и час-два в кардиото на ден забрави за сваляне на килограми.....!
  • 2 Проста работа...

    18 2 Отговор
    Не пиите отровните сокове и безалкохолни, не яжте опаковани в лъскави хартийки тестени и сладки боклуци, купувайте само чисто месо, а не колбаси и обработени месни продукти ! Умерено количество сезонни зеленчуци и плодове, вода и движение! БЯГАЙТЕ далеч от лъжливите "топли витрини"! Повече усмивки и любов! УСПЕХ!
  • 3 А де

    6 1 Отговор
    Ако имаше полза от тия добавки, американците, нямаше да ходят на "полушпагат".
  • 4 Божинката съм Черепа

    4 3 Отговор
    Най добре се отслабва с глад!
  • 5 боцмана

    2 1 Отговор
    Много са добри. При редовна употреба остава само духът ти да се рее , тялото с килограмите го погребват.
  • 6 Хгх

    0 1 Отговор
    Само в българия е грешно разбрана перфектната фигура пиуууу няма да се научите И ДЪЛБОКО СЕ СЪМНЯВАМ В ИСТОРИЯТА НИ С ТОЗИ ОБЩ BG ХАРАКТЕР!!!!!
  • 7 Фазомеро

    0 0 Отговор
    Най доброто средство за отслабване си остава маята за сирене.
  • 8 Tai chi

    1 0 Отговор
    Ако някой иска да отслабне, може да го направи много по-лесно и най-вече безопасно, като в същото време ще си спести парите. Аз свалих 20 кг. за 7 седмици. Казва се постене. Не става дума за гладуване. Системата работи така; Организма изразходва калориите от последното ядене за около 12 часа. След това за да получи енергия, започва да изразходва запасите си, които са складирани като мазнини в тялото ни. Ако вечеряте в 8 часа вечерта, организма ви ще изразходи енергията от нея до 8 часа сутринта. След това започва да изгаря мазнини. Ако следващото ви ядене е в 4 ч. след обяд, организма ви ще е горил 8 часа от мазнините ви. Аз спрях също и всякакъв алкохол и карбохидрати - сладкишите. Сега резултата е че изглеждам по-добре и от години не съм се чувствал така добре здравословно. Ако аз го направих, всеки може да го направи. Пробвайте и сами ще се убедите колко лесно и ефикасно е!
  • 9 7777

    1 0 Отговор
    Спрете да се тъпчете с мазни храни и сладки. Започнете да ядете повече зеленчуци, да вървите поне 20 минути на ден и ще видите резултата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове