30 Януари, 2020 21:20 2 437 39

Светият Синод внесе в МОН първите учебници по религия

  • свети синод-
  • религия-
  • образование-
  • ученици-
  • училища

Изготвените до този момент учебници от 1-ви до 5-ти клас са първите официални синодални учебници по Православие след премахването в България на часовете по Закон Божий и Вероучение в края на 40-те години на 20-ти век

Светият Синод внесе в МОН първите учебници по религия - 1
Снимка: БГНЕС

Днес, 30 януари 2020 г., Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, входира в Министерството на образованието и науката синодалните учебници по Религия – Християнство-Православие за 1-ви, 2-ри, 3-ти, 4-ти и 5-ти клас.

Учебниците на Св. Синод са депозирани в МОН във връзка с обявения през 2018 г. конкурс за учебници по учебния предмет Религия от 1-ви до 12-ти клас.

През 2019 г. Св. Синод възложи на синодалния Културно-просветен отдел да организира изготвянето на учебници по Православие за целия курс на училищното обучение в България. В екипа, изработил учебниците, по решение на Св. Синод участват членовете на синодалния Културно-просветен отдел под вещото ръководство на Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, духовници, водещи български богослови, методици и учители по Религия – Християнство-Православие, катехизатори, иконописци, художници, графични дизайнери и фотографи. В учебниците намериха място и някои от детските творби-лауреати на Националния синодален конкурс „Възкресение Христово“. Така на младите творци се дава нова възможност да се изявят и да бъдат полезни на своите връстници, изучаващи Православие. Повечето уроци са приложими и в заниманията по Вероучение, които се провеждат в църковните училища при храмовете на БПЦ-БП в България и чужбина. Учебниците на Св. Синод са замислени и изпълнени така, че да бъдат надеждни помощници на учителите и вдъхновяващи пособия за учениците по Религия – Християнство-Православие и по Вероучение.

Изготвените до този момент учебници от 1-ви до 5-ти клас са първите официални синодални учебници по Православие след премахването в България на часовете по Закон Божий и Вероучение в края на 40-те години на 20-ти век.

Новите учебници на светата ни Църква са съобразени и с учебните програми по Религия – Християнство-Православие. Програмите са изработени от Експертния съвет по Религия към МОН и са одобрени през 2018 г. от министъра на образованието и науката. Главният представител на Св. Синод в Експертния съвет е Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

С архипастирска грижа за духовно-нравственото възпитание и образование на българските деца Св. Синод разгръща своята просветна дейност с желание предметът Религия да влезе в числото на задължителните учебни часове.

На 5 февруари 2020 г. предстои отварянето на проектите в Дирекция "Учебници и училищна документация" на МОН и стартирането на процедурата по оценяване и одобряване на кандидатстващите учебници по Религия. По решение на Св. Синод негови представители в тази процедура ще бъдат Ловчанският митрополит Гавриил, Мелнишкият епископ Герасим и доц. д-р Мариян Стоядинов, гл. редактор на учебниците.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еми...

    8 15 Отговор
    По-добре е от изучаване на 30те пола.
    След 20-40г па ше станем едно царство като гледам.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бари

    21 11 Отговор
    А браво , време беше .
  • 8 А главният мюфтия

    4 11 Отговор
    Одобрил ли е учебниците?
  • 9 русенец

    17 23 Отговор
    Да не мътим главите на децата и с религия, а? Без друго 50% при завършване на средно ще с абсолютни идиоти!
  • 10 Умберто

    25 9 Отговор
    Предмета трябва да е свободно избираем,а не задължителен.Задължително изучаване е грешка и в противоречие с идеята на християнската религия.Християнството учи,че имаш право на избор,за който си отговорен, и по тази сила предмета не може да е сред задължително изучаващите се.

    Коментиран от #18

  • 11 Йозеф

    17 18 Отговор
    Религията няма допирни точки с науката. Ако се изучава в училище след време ще имаме тарамбуки-полуидиоти, които ще блъскат чело в пода.

    Коментиран от #36

  • 12 Винету

    15 18 Отговор
    Това е отвратителна глупост!!!!! Изроди!
  • 13 среднощен

    22 15 Отговор
    Комунистите от 40-те години на хх-ти век забраняват вероучението в училищата...? Резултатът може да го видите в коментарите от #1 до #6...!! България, Родината на Св. Цар Борис, на Св. Иван Рилски, на Св. Патриарх Евтимий, на Св. Паисий Хилендарски, на Св. Петка Търновска и на всички български светии след повече от петдесет години атеизъм започна да ражда изроди..!! Мъка, мъка, мъка..!!

    Коментиран от #14, #15, #17, #20, #35

  • 14 Номер 1

    3 9 Отговор

    До коментар #13 от "среднощен":

    Я ми кажи защо съм изрод?
  • 15 православен

    6 8 Отговор

    До коментар #13 от "среднощен":

    Бог да те благослови брат+++±++++....
  • 16 Умберто

    7 5 Отговор
    Вероучителите да си напънат възможностите и да спечелят доверието на родителите и децата,а не да чакат на готово и да си правят експерименти със задължително изучаване.Ще покажете ,че можете и хората ще изберат сами.Бог не те кара на сила да правиш,каквото и да е.Ако сте полезни,хората сами ще ви поверят децата си.Но да насилствате ,това е грях и много добре го знаете.Дори не могада осмисля как си позволявате илюзиите за задължително изучаване.Разочаровате преди още да сте започнали да учите.
  • 17 Рашка с чашка

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "среднощен":

    Това са представители на едни племена изгонени от Индия защото са най-презряната каста. Дошли на Балканите по време на Османскота империя две трети от тях приемат исляма, а една трета християнството. Тези които са християни сега се наричат роми, а болшинството от 2/3 сами се наричат турци. Разбира се че турците също ги презират и има защо. В Османската империя християнството може да не е било на почит, но на него се е гледало с уважение. В модерна Турция също, не случайно в Истанбул възстановиха българската православна църква Свети Стефан. Не им се сърди, те са такива каквито са, кръвта вода не става.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мими

    15 13 Отговор
    Мястото на религията не е в СВЕТСКОТО образование! Който иска теокрация да ходи в Иран, Саудитска Арабия! Това е трагедия!

    Коментиран от #24

  • 20 тра ла ла

    10 10 Отговор

    До коментар #13 от "среднощен":

    това си е някакво ваше виждане вкопчило се в дума, която тези, които обвинявате не разбират. аз твърдя, че вина за целия упадък носят единствено религиозните, а истинските атеисти всъюност са спасителите, без тях до сега нямаше да има живи на планетата
  • 21 Centurion

    12 9 Отговор
    Аве какви религии, какви учебници в 21 век бе хора???Европа,люлка на цивилизация и културен напредък.Ще мътите гладите на децата с разни глупости и несъществуващи богове ли,не ви ли е срам???Пласкоземци тъпи!!!

    Коментиран от #28

  • 22 Някой

    2 1 Отговор
    Време ли беше ?
    На времето когато бях 3 4 клас имаше след училище вероизповедание преди 22 години .тогава кой беше на влас ? 97 98 година
  • 23 Чичо Тони

    4 2 Отговор
    Най-добрия учебник по вероучение за учениците е преведената и излязла наскоро по книжарниците книга на Ричард Доукинс - След Бог.
  • 24 Там.

    6 7 Отговор

    До коментар #19 от "Мими":

    Религията е на почит и нямат демографска криза. Иран до 2050 ще е с население от 100 млн души, а сега е 80 млн. Всички държави, до една, дет са се отрекли от религията са умиращи държави.

    Коментиран от #30

  • 25 Майка Индия

    5 3 Отговор
    Няма смисъл вече, обществото покварено, децата също, закъснея се и с това...!!!! Няма нужда от фалшива набожност, тя само заблуждава хората за. истинското добро...! Отиди в черква, помоли се, целуни ръка на попа, прибери си в къщи и издебни съседката, че я няма и при ами мъжа и, за да развалиш семейното и гнездо...! Това е самата истина и съм озлобена от такава фалшивост...! Отворете и вратата на тази и вижте с очите си какво върши в момента...! И по тази тема много мога да пиша...!!!!
  • 26 Гост

    4 5 Отговор
    Ей откога им тръбопровод на тия че трябва вероучение в училищата.... Вечер когато баба ни слагаше да спим ни е разказвала как те са учили закон божи в училище.... Беше ми много любопитно и интересно това което ни разказваше.... Дано да има часове по вероучение че децата ни да престанат с агресията и наркотиците.... Дано църквата чрез библията им покаже верният път.... А не програмите на илюминатите с тяхните анкети с които искат да промиват мозъците на децата ни.... По добре попа да разисква библията , отколкото някакви платени бог знае какви гущери , ще водят часове, по музика, пеене, рисуване уж де. Дето учителите и на хабер си нямат какво всъщност тия измислените ще учат децата ни и на какво.... Прочетете илюминати в гугъл и ще разберете какво целят........... И на края _____кризата е тази дето обединява народа на една държава..... И не мислите ли кризи те станаха много... Водата, храната, въздуха,,
    България е цяла в криза.... И обединението на хората тук и по чужбина ще победи кризата....
  • 27 Guest

    5 4 Отговор
    Алоу, брадатите ид.о.и в едно с държавата: а няма ли да попитате "може ли"? Щото аз децата ми да ги възпитават в караконджули - не давам! Религията е въпрос на личен избор, след навършване на пълнолетие. Откъде - накъде ще промивате детски мозъци? Ясно е, че е с цел страх и послушание. Няма да стане тази!
  • 28 Guest

    4 5 Отговор

    До коментар #21 от "Centurion":

    Щото страхливо стадо лесно се пасе и води! Ша скубем попски бради май, 'ей...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хахахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Там.":

    С няколко ядрени удара населението им може да се сведе до 0.

    Коментиран от #38

  • 31 Аз ше уча за исус брат му

    0 3 Отговор
    Нои и брат е имал ава ви лъжат😂😂
  • 32 Bo Li Mekura

    5 5 Отговор
    Това не бива да се допуска, да питат народа първо!!! Религията е против науката, а науката е в основата на образованието! Който се интересува от приказки - да си чете библийките и кураните и да стои далеч от образователната система!!

    Коментиран от #34

  • 33 С Божията помощ

    6 3 Отговор
    Да се започне изучаването на Религия и осъзнаване на младото поколение кое е добро и кое зло
  • 34 До картофите

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Bo Li Mekura":

    За такива като тебе има специализирана литература от Маркс и съпругата му Енгелс както и от семейната им приятелка Ленин
  • 35 Лъжльо кажи

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "среднощен":

    Какви комунисти те гонят през 40-те години на хх-ти век, когато забраняват вероучението в училищата...?
    Та тогава на власт е фашисткото правителство на Богдан Филов, което сключва пакт с нацистка Германия!!
    И защо 30 години след падането на комунизма, в България все още няма вероучение?
    Можеш ли да се сетиш?

    Коментиран от #37

  • 36 Milen

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Йозеф":

    Хората, които знаят твърде малко за науката, и хората, които знаят твърде малко за религията, наистина често стигат до спорове, а страничните наблюдатели си въобразяват, че има някакъв конфликт между науката и религията, докато всъщност конфликтът е просто между два различни вида невежество.

    РОБЪРТ МИЛИКАН, Нобелов лауреат за физика
  • 37 среднощен

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Лъжльо кажи":

    През четиридесетте години на миналия век се инициира "изваждането" на вероучението от светското образование...! Инициативата е на една асоциация на учителите..?? В тази асоциация и като цяло в училищните среди в онова време влиянието на проруските настроения са доста големи - особено в провинцията..?? След като в България е "проведен референдума" за отхвърляне на монархията и промяна на конституцията на новата Република и след като БКП взима еднолично властта, става и реализирането на разделяне на вероучението от светското образование..? За последните тридесет години след 89-та година изводите са два: 1. На власт са все още хора с атеистични убеждения /децата на БКП/; 2. Българският народ наистина не разбира в каква "робска люлка го люлеят"..??; Протестантизмът в обществото ни вече е факт..!!
  • 38 Да, ама

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хахахаха":

    Нашите население без атомни бомби изчезва.
  • 39 пастор Трой

    0 0 Отговор
    Целта на религиозното учение, е не да се промият мозъците на хората, а да ги направят по съвестни същества, ако едно дете бива възпитавано да се бори срещу несправедливостите в живота то в последствие когато вземе властта ще се бори срещу несправедливостта ззащото така е възпитаван, а не да става корумпиран политик. Ще има полза понеже в цяла Европа има религиозно образование в училищата. И както виждаме не са се превърнали във фанатици хората, а напротив навсякъде в са показали човеколюбие и просперитет за обществото. Например в Румъния където е въведено религиозно учение, корупцията е с по ниско ниво отколкото в България където не е въведена такава. Макар да е косвена моята обосновка е важно да се отбележи поне.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове