Last news in Fakti

5 Февруари, 2020 12:09 2 849 12

Прокуратурата разби кабелни пирати със задължения за милиони в София, Варна и Бургас

  • кабелни пирати-
  • кабелни оператори-
  • видео

По случая са образувани 6 досъдебни производства за извършени престъпления, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до 5 години

Прокуратурата разби кабелни пирати със задължения за милиони в София, Варна и Бургас - 1
Снимка: БГНЕС

Под ръководството на Върховна касационна прокуратура и съответните окръжни и районни прокуратури са осъществени полицейските действия в София, Варна и област Бургас съвместно с експерти от Министерство на културата, на Комисия за регулиране на съобщенията и НАП, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Служители от специализиран отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП, експерти от Министерство на културата и на Комисия за регулиране на съобщенията, служители на НАП и Дирекция "Жандармерия“ при ГД“ Национална полиция“ извършиха проверки на дейността на шест дружества, опериращи на територията на София, Варна и в област Бургас. Действията са ръководени от Върховна касационна прокуратура и съответните окръжни и районни прокуратури в страната, а предмет на проверките е установеното нерегламентирано разпространение на редица телевизионни програми без необходимото по закон съгласие на правоносителите.

Операцията е подпомагана от специално командировани в България експерти с мобилни офиси на координационния център на Европол за противодействие на престъпления срещу обекти на интелектуалната собственост – (IPC3 – Europol).

По случая са образувани 6 досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 172А, за което е предвидено наказание лишаване от свобода до 5 години.

Дружествата са с множество актове и предупредителни протоколи, а задълженията към държавата само на едно от тях са в размер на 1 700 000 лв.

В хода на проверката е констатирано разминаване между брой абонати и сключени договори с крайни потребители, като над 30 000 е броят на клиентите на всички проверявани дружества, които са получавали пиратирания сигнал. От 17 адреса в цялата страна /София, Варна, Бургас, Айтос/ са иззети множество документи и компютърно-информационни данни, свързани с дейността на дружествата по отношение на предоставяне на телевизионни програми и с финансовата им дейност.

"Операторите“ не са декларирали, съгласно изискванията на закона, предоставянето на услугата – разпространение на радио и телевизионни програми и брой абонати, както и наличието на договори за притежавани права върху телевизионното съдържание.

Дружествата са изграждали компютърната инфраструктура за разпространение на тв програмите, която не е фигурирала като техен актив (абонатни станции, мрежи и др.), с цел прикриване и конфиденциалност при насрещни проверки от компетентни органи.

Констативни протоколи са били съставени и от присъстващите на проверката НАП, КРС и Министерство на културата.

Проведените операции са част от стратегията на държавата за засилено противодействие на нарушенията на правата върху обекти на интелектуалната собственост и извеждане на дружествата, опериращи в сферата на предоставянето на телевизионни програми до краен потребител от т.нар. “сив” сектор, с което се нанасят огромни финансови щети не само на правоносителите но и на бюджета на страната.

През последните две години страната ни бе извадена от негативния наблюдателен списък "Специален 301“ на Департамента по търговия на САЩ като резултат от координираните съвместните действия между МВР и Прокуратура на РБ за противодействие на този вид престъпна дейност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Байконурски жмел

    8 2 Отговор
    Да се готвят следните:Дългопол,Куртово Конаре и Опака.Гешефт не прощавааааа
  • 2 Всички

    7 0 Отговор
    Всички оператори в София, излъчват програми за който не плащат, а не знам как укриват абонати, като имат билинг системи и пише всеки абонат какво ползва.
  • 3 Интернет доставчик

    6 0 Отговор
    За кой оператор става въпрос
  • 4 Гост

    11 20 Отговор
    Гешев трябваше по рано да стане главен прокурор. Червената мафия е на колене.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 999

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Браво. Заработи си 50 стотинки за деня.
  • 6 ГоСт

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Абе то лошо нема, ама чакаме да видим кога ще подкара''чадърите'', щото не е луд тоя, дето яде зелника, луд е тоя , дето му го дава.Та..май е редно да почне от всоко...мнооого високо..от тия с белите якички.Или пак ще има много пара, ама в свирката. Иначе съм ''за''...
  • 7 големите пари не са там

    14 1 Отговор
    Прах и страх в очите на народа. А буда продължава да раздава безотчетно народната пара за самолети, курвети и ракети. Кога ще се захване Гешефф с будките LAFFKA , продават цигари, алкохол, порнография, хазарт и незнайни тонизиращи напитки под формата на вестникарски барачки ?
  • 8 любопитен

    11 1 Отговор
    Сега, дан'ни спрат кабеларките. Де ще гледаме мъдростите на Бащицата?
  • 9 Някой си

    11 2 Отговор
    Нещо ми намирисва за услуга в полза на Далавери Симеонов..
    Защо ли?
  • 10 ЧИчо Том

    3 0 Отговор
    Сайта на ЕВРОНЕТ/Спиди нет не се отваря дали са ги "Треснали" знае ли някой
  • 11 ТИМ Супер

    5 0 Отговор
    Е, защо непишете КОИ са кабеларките?!

    Коментиран от #12

  • 12 ???

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ТИМ Супер":

    Diji Com са едните .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове