Last news in Fakti

11 Февруари, 2020 14:38 9 733 29

КАТ изкарва нова техника на пътя

  • ислдкеяхдп дкд.рпдйф-
  • кат-
  • проверки-
  • газ анализатори

От кметството призовават гражданите да използват градския транспорт вместо личните си автомобили

КАТ изкарва нова техника на пътя - 1
Снимка: БГНЕС

Масови проверки на автомобили, които замърсяват въздуха, започват в сряда от "Пътна полиция" и Столичния инспекторат. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от "Монитор".

Проверките ще се правят на пътя посредством газ анализаторите, които преди повече от година общината купи и предостави на КАТ.

Досега уредите се използваха само в пунктовете на Пътна полиция. „Ще се проверява техническата изправност на очистващата инсталация не само на автомобили, но и на камиони.

Целта е да не се допуска коли, които не са в изправност да се движат по улиците и да замърсяват въздуха.

В много райони на града има съвместни проверки на инспектората и полицията за нерегламентирано горене на отпадъци“, обясни Фандъкова.

10 града осъмнаха с мръсен въздух днес. Най-голямо превишение на нормите за фини прахови частици бяха отчетени в София и Русе.

Според данните на Европейския индекс за качеството на въздуха, освен в София, опасни превишавания на фините прахови частици има още в Пловдив, Велико Търново, Перник, Шумен, Бургас, Горна Оряховица, Видин, Благоевград и Смолян.

Именно заради замърсяването от Столичната община предприеха няколко мерки за справянето с проблема.

От кметството призовават гражданите да използват градския транспорт вместо личните си автомобили и да заменят отоплението на твърдо гориво с алтернативно.

Екипи на Столичния инспекторат извършват извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици. Също така се следят и строителните обекти.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Остава

    16 20 Отговор
    Само да са стриктни.
  • 2 шоуто на сценаристите

    17 69 Отговор
    русофилството трябва да се наказва със затвор и конфискация
  • 3 Някой си

    103 10 Отговор
    Бе защо направо не спрат всички автомобили освен служебния на Фъндъкова, тези на ГРОБ, дупетатите и НСО?

    Коментиран от #20

  • 4 Новобранец

    18 12 Отговор
    Само чрез прес съобщения уж нещо се прави. От месеци не съм видял пътен полей да спре някой за проверка. Пред тях се правят нарушенията...

    Коментиран от #9

  • 5 сасас

    74 6 Отговор
    Щом колата минава ГТП каква е ползата от подобна проверка? Защо не се изиска реално замерване и контрол от истинските контролни органи? Това е двойна работа, което е идиотско. И е ясно, че всяка кола получава регистрация и минава преглед без оглед на това дали е с изрязани пречиствателни сиситеми или не. Това е разликата със Запада.
  • 6 Жоро

    156 4 Отговор
    Горите боклуци в тецовете а мерете изгорелите газове на автомобилите, скапани лицемери!
  • 7 Миризлив пор

    66 1 Отговор
    То хубаво ама и изрядните коли заредени с разредител или леко корабно гориво не могат да покрият нормите. Тестват и ако има проблем след това да ходят да тестват и бензиностанция.
  • 8 Някой си

    66 2 Отговор
    Отмъщението на Фъндъкова, за това че едва не загуби изборите.
    Оряза парите на районите където не спечели ГРОБ, сега си го изкарва на народа.
    Ами спрете да строите и ще имате по чист въздух.
    Когато се построи нещо то се и заселва, дали с живущи, дали с офиси и магазини.....с инфраструктура имате ли за автомобилите на живущите, работещите или посещаващите новопостроените сгради?

    Коментиран от #19

  • 9 gvdff

    33 0 Отговор

    До коментар #4 от "Новобранец":

    Не знам, но в софия е пълно с полиция. Много проверки от началото на годината, много заяждане от тяхна страна. Имам колата от година и половина и от началото на тази година ме спираха толкова, колкото за предната.
    В нормалните държави си невинен до доказване на противното, а тук като те спрат веднага те припознават, че си задържан или имаш неплатени глоби. И то преди да са ти погледнали документите.
    Ако някой ще ме определя като криминален обект, то аз нямам проблем с полицията, или тя с мен. Имам 1 фиш за 50лв който е платен преди 6г , дни след връчването му.
  • 10 Русенец

    52 0 Отговор
    Да не търсят по довла теле,да дойдат да видят как пуши черен дим коминът на ТЕЦ-а.после гражданите виновни,че се топлят на дърва и виглища
  • 11 джингиби

    23 0 Отговор
    Аз работя в София и живея в Русе. Очаквам скоро да мутирам.
  • 12 Е нали сандъкова рече

    34 0 Отговор
    Че като вдигне рекета на колите и въздуха ше е по чист😂😂😂😂
  • 13 Японеца

    54 0 Отговор
    Спрете да горите боклук и измийте улиците. Вдигането на данъци зареди екологията е лъжа за учениците. Духа вятър от няколко дни и разнася кал и мръсотии из въздуха!
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 1 Отговор
    зад вчерашния обир в СОФИЯ стой служител на МВР
  • 15 Мартин

    11 5 Отговор
    Чак сега ли се сещат за това ве, ахаххахахаххахаххаа. Няма по-бавно нещо от политик... няма!
  • 16 NikNay

    36 0 Отговор
    На ТЕЦ Бобов дол кой ще проверява филтрите? Чак германците разбраха да проблема и го отразиха по тяхната ZDF . . . . .
  • 17 есюрап

    10 4 Отговор
    Гуд дей европейци ! Как сте този дей? Забравете за баницата в ЕС сме ,има ейпъл пай и чиизкейк ! Сега има всичко ,отиваш в магазина и хоп БМВ,хоп Мерджан ! Има вили с басейни която банките ни ги дават ,а те са символа на цивилизацията и запада ! Сега има лъскави молове с ескалатори ,банки и офиси ,имам айфон ,ай пад абе всичко ай ай !
  • 18 Брах ви лайката гербаджийска

    26 1 Отговор
    Айде пак колите и шофьорите виновни и те ще го отнесат.... Да ви бера лайката
  • 19 Някой си

    7 14 Отговор

    До коментар #8 от "Някой си":

    Е как да има инфраструктура? На място на една къща, където ивущите имат две,айде три коли максимум, там се издига кооперация на пет етажа с поне 20 апартамента и едва 5-6 паркоместа.Новодомците си домъкват колите,някои и по две,по три.....и изведнъж на мястото на два -три автомобила,цъфват поне 20 броя .Презастрояването е единия проблем,другия е в посока ограничаване на притежаваните автомобили.Понеже няма как да бъде забранено ( в Япония обаче отдавна е решено, нямаш парко място, нямаш автомобил.точка) само чрез висок данък от порядъка на хиляди левове може да реши донякъде проблема, като данъка няма да отива на общо основание за харчене на кмета където му скимне,а само и единствено в пътна инфраструктура,паркинги достатъчноо, улици без дупки,спиране на безогледно строене ,,във въздуха,, и така.Данък от 3000 лв би ограничи закупуването на трошляци струващи от три до десет хиляди лева.Примерно говоря,
  • 20 Да ама

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Някой си":

    Техните за поне Евро 5 не като повечето трошляци е автор парка на София.
  • 21 Кореняк

    1 11 Отговор
    Моля, нека колите над 20 г. се облагат с 3 хил. лв годишно, а тези над 10 - с 2. Столица сме, все пак, лицето на страната пред останалия свят! Както казваше бившия кмет и настоящ премиер - да живееш в центъра на София е предимство, но и отговорност!

    Коментиран от #22

  • 22 Столичанин

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кореняк":

    Като, разбира се, както е на Запад - колите над 20 г., за които се докаже художествена стойност, се регистрират като ретро и са с минимален налог.
  • 23 Иван Маразов

    0 2 Отговор
    И не само! Пловдив, Русе, Търново, Месембрия - все вековни културни средища, които трябва да бъдат абсолютно забранени за коли на бензин и дизел. Народ, който не си пази миналото, няма бъдеще и ще бъде претопен.
  • 24 ЦААРОВ

    13 0 Отговор
    ЗАПОЧНЕТЕ ОТ АВТУБУСИТЕ !
    МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ
  • 25 волен сидеров

    8 0 Отговор
    станахме ЧЕНГЕДЖИЙСКА държава с яка престъпност по върховете и мачкане на обикновеният народ-айде терминал2,който не е тръгнал още...кой ще се върне тука като вижда какво разделение става.най много милионери има в БГ
  • 26 Профилактика

    2 1 Отговор
    Напълно подкрепям,но само за ППС,които реално замърсяват,защото има такива зад,които е невъзможно да се движиш, защото правят мъгла,а собствениците си ги карат гордо въпреки,че знаят за проблема,освен ако не възникнал на момента,което е малко вероятно......
  • 27 Петков

    2 0 Отговор
    Всеки плямпа, а не казват какви са нормите, на които трябва да отговяряме. Колко е максимално допустимата норма на изпусканите газове?
  • 28 Не е нормално

    2 0 Отговор
    Честно . Всички виждат какво става . Няма ли кой да ги изпъне тия в парламента ? Аре батките с мускулите ко чакате .
  • 29 Един тъп

    2 0 Отговор
    Изкупувам си обранто катализатора !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове