Last news in Fakti

11 Февруари, 2020 18:09 1 073 4

Получаваме SMS от тел. 112 при бедствия в района, където се намираме

  • 112-
  • спешни случаи-
  • бедствия-
  • земетресения-
  • аварии

Новият начин за определяне на местоположението ще се осъществи с помощта на възможностите, които Google и Apple предоставят

Получаваме SMS от тел. 112 при бедствия в района, където се намираме - 1

Новата единна платформа на националната система за спешни повиквания 112, ще предупреждава за възможни бедствия в района, в който се намираме. Известяването ще се извършва чрез SMS-и или съобщения, изпратени директно от мобилните оператори. Това заяви директорът на системата Добромир Цеков на отбелязването на Европейския ден на Единния европейски номер за спешни повиквания 112.

Обновленията ще включват не само новия метод за известяване, но и ще модернизират начина за сигнализиране и работата на служителите. Те ще предоставят възможността за видео и текст в реално време, както и ще се подобри локализирането на хората в беда, за да се окаже по-прецизна и навременна помощ. Новият начин за определяне на местоположението ще се осъществи с помощта на възможностите, които Google и Apple предоставят.

Той ще работи дори когато GPS-а на телефона ни е изключен, но само когато позвъним на 112. От националната система за спешни повиквания увериха, че локализацията ни няма да бъде видима, когато не сме се свързали със спешния телефон. Нововъведенията ще включват и работа с единен електронен картон, възможност за чат с оператор и услугата e-call. В новата единна платформа ще се запазят и всички услуги, налични досега, включително и мобилното приложение, предназначено за хора със слухови/говорни увреждания, което бе пуснато за употреба миналата година.

Целта на работната група от Министерството на здравеопазването и Министерството на вътрешните работи, разработваща модернизирането на националната система за спешни повиквания, е да се надгради сегашната система. Причината за това е, че услугите, предлагани от нас, остаряват и нужно въвеждането на системи, които да улеснят работата на служителите. Такава е и предвижданата схема за разпространение на информация от сигнала, като тя няма да бъде пренасочвана, а директно изпращана на всички отговорни звена.

"Технологиите се развиват ежедневно и ние имаме нужда от специалисти както в Министерство на вътрешните работи, така и в другите институции. Надявам се в най-скоро време да отговорим на високите изисквания на българските граждани", заяви заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.

Директорът на националната система за спешни повиквания 112 Добромир Цеков заяви, че нововъведенията ще бъдат факт до 2-3 години.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Pifff

    7 0 Отговор
    Значи все пак знаете къде сме?
  • 2 Бай Ганя Балкански

    5 0 Отговор
    Биг Брадър .... от Гугъл и Андроид, не мерси !

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 от службите

    1 0 Отговор
    Така се прави! Трябва да знаем къде си (винаги), за да те уведомим ако си попаднал в критична ситуация! Не че няма да знаеш вече за нея, след като си на место!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове