ФАКТИ.БГ

Скочиха срещу задължителните квоти за бг музика в медиите

Държавната регулация на културното съдържание в частните медии, в днешната дигитална среда, е напълно неуместна и със спорен ефект

Публикувана: 12 Февруари, 2020 20:16
27 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1169
Скочиха срещу задължителните квоти за бг музика в медиите
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО зае позицията, че предпочитанията на слушателите следва да определят музиката, която се излъчва в ефира, съобщиха от асоциацията.

По данни на АБРО интересът на аудиторията към българската музика се увеличава, което по естествен начин, без намеса на държавата, води до създаване на все повече качествена българска музика и до повече присъствие в радио- ефира.

Държавната регулация на културното съдържание в частните медии, в днешната дигитална среда, е напълно неуместна и със спорен ефект. Пазарът за разпространението на музика е свободен и отворен. Въвеждането на задължително излъчване на българска музика не означава, че аудиторията ще слуша наложен ѝ продукт. Напротив, аудиторията ще предпочете свободните от държавна намеса небългарски платформи.

Въвеждането на задължителни квоти за българска музика нарушава редакционната независимост на операторите и ще доведе до влошаване на качеството и еднакви програми. Към момента при създаване на програмите операторите се ръководят от интереса на аудиторията и от програмните характеристики на програмата. Редакционната свобода на операторите, съчетана с лицензионната политика на Съвета за електронни медии, са създали широко жанрово и програмно разнообразие за българската аудитория. Въвеждането на задължителни квоти ще доведе непосредствено до уеднаквяване на съдържанието на програмите. Възможностите за избор на съдържание ще бъдат силно ограничени във вреда на аудиторията.

Музикаутор, които са инициирали разговора за въвеждане на задължителни квоти, никога досега не са предлагали на сектора форма на стимулиране на излъчването на българска музика в програмите.

Подкрепата за българските музика, език и култура е обществена мисия, която е възложена на БНР и БНТ. Възлагането на обществена мисия, свързана с културните потребности на обществото предполага компенсация на допълнителните разходи, които иначе доставчикът на медийна услуга не би направил. Обсъждането на въпроса за възлагане на обществена мисия във връзка с определени културни потребности може да бъде само в контекста на запазването на свободата на избор и редакционната независимост на операторите, компенсиране на допълнителните разходи за възложената мисия и при спазване на българските и общностните правила за свободна конкуренция, правилата за държавната помощ, за свободното движение на услугите и забрана за дискриминация.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ГАНЯ И ДЖАНГЪРА
1 Отговор
ОТ около 35 ефирни станции само по 3 СЕ ЧУВА ГОВОР, РАДИОТО НЕ Е САМО ДА СЕ ПУСКАТ ЗВУЦИ АМИ СЛУЖИ И ЗА ИНФОРМАЦИЯ, ОБЩА КУЛТУРА, ХУМОР, ЗАБАВЛЕНИЕ, ДА Е БЪЛГАРСКА НЕ Е ВАЖНОТО, ВАЖНОТО Е ДА ИМА НЕЩО ДРУГО ОСВЕН МУЗИКАТА, КОЯТО НЕ ТРЯБВА ДА Е ПОВЕЧЕ ОТ 20-30 % ОТ ЕФИРНОТО ВРЕМЕ

Коментиран от #7


Оценка:
-5 +17

Гледач
2 Отговор
Ееее ПРАВИТЕЛСТВОТО се БОКЛУЦИ и унищожават освен Българите физически но и Интелектуално.ТОВА Е ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРИТЕ.

Оценка:
-7 +9

Ушев долен бандит на луканка
3 Отговор
Аз пък съм за изобщо да няма българска музика в медиите ни, но кой ме пита мен... по-умните от нас отдавна не разчитат на пеевските и подобните музикални псевдомедии да формират музикалните им вкусове и предпочитания.

Оценка:
-6 +7

Всяка
4 Отговор
Нормална държава държи на езика и своята култура.В Холандия по радиото рядко ше чуеш песен на англ,а всички песни,които са хитове се изпълняват в кавър версии на дунски език.

Коментиран от #15


Оценка:
-4 +15

Анонимен
5 Отговор
"Държавата" в кавички кога ще спре да се меси в частния бизнес??? Колкото повече се меси толкова повече се осира.Оставете идиоти частния бизнес че същия бизнес ви изкарва парите де крадете!

Оценка:
-7 +11

Анонимен
6 Отговор
А някой все пак ще се произнесе ли дали Бойко Борисов е продал авторските права на химна ни???

Оценка:
-1 +8

Ей, Ганьо
7 Отговор

До коментар #1 от "ГАНЯ И ДЖАНГЪРА":


БНР с всичките му разновидности и регионални селски говорилни, включително с програма на турски език, Фокус на Поручик Узунов, дето се гътна преди 1 година, тимаджийското Он Еър, Дарик, герберастките НоваНюз и Босфор ТВ Радио, герберасткото радио Европа, герберасткото К2 на Беновска... наистина ли ти е малко или просто си драскаш, колкото да изс***ш някакъв коментар?

Оценка:
-3 +12

Някой си
8 Отговор
Какво и е лошо на българската музика?

Коментиран от #13


Оценка:
-7 +12

Анонимен
9 Отговор
Решил съм да правя Руско радио на пук на всички!

Оценка:
-2 +4

оня с коня
10 Отговор
РАСИСТКО Е да се задължават САМО Бълг. Радиостанции да имат квоти за БГ-музика- Трябва в ЦЕЛИЯ ЕС И АМЕРИКА да има такива Квоти,а най-добре НАВСЯКЪДЕ,КЪДЕТО ИМА БЪЛГАРИ.А ако това не се изпълнява- Гешев си знае работата!

Оценка:
-11 +0

рок рок камъни
11 Отговор
Повечето радиа въртят едни и същи парчета по цяла седмица. Някои "вечни" парчета даже по два три пъти на ден. ТОВА са всички т.н. рок радиа , които до втръсване въртят едни и същи песни и така отвръщават слушателя. Сигурно това се прави за да се плаща по малко. З-рок е начело на отврътнята, после радио 1 рок и т.н.т. Българските песни трябва да са над 50% от програмното време. Докато го разберете ще изкукуригате .

Оценка:
-6 +8

Тато из Правец
12 Отговор
И при мен по радиото и телевизията звучеше предимно българска музика !!! Е,пускаха и съветска ! Мая Кристалинская,Мислим Магомаев,Алла Пугачова !!! Това беше класика ! Радвам се,че социализЪмът се завръща!!!

Оценка:
-3 +2

Реалист
13 Отговор

До коментар #8 от "Някой си":


Криско, всички псевдо рапърчета, чалгиите като цяло. Малко ли е?

Коментиран от #18


Оценка:
-1 +7

yorval
14 Отговор
ЕДни мои БЕГЛИ бележки по тоз въпрос До Всяка Нормална Д-ВА, без изглеждам като някакъв закостенял професор/преподавател: Това е една страшно деликатна и силно чувствителна за всички нас тема, която изисква дълбок основен анализ, привличането на редица специалисти и про-активни експерти в това отношение, внимателно претегляне на всички плюсове/минуси с оглед определено НЕналичното качество на съвременно звучащите и копирани активно от западни/източни образци български пеяния /всъщност пее се на БГ, но звученето е ХАмериканско напр. рип-рап, респ. хип-ХОП или пък котешкото аР+Би-мЯУчене на младите ни уж-актуални певачки; докато от другата страна на улицата пък също звучат на роден БГ-език трели и напеви, ала с ЯКО ориенталска ориентация – чалга, кафанско-тавернски припеви, балкански турбо-фолк!/; с единствената цел на преден план да бъдат изведени примери, които ще позволят да изпъкне качеството и достойнството на предлагания на аудиторията творчески продукт, както и приносът му към цялостното /сегашно+бъдещо/ развитие на БГ-културата в цялост … опирайки се в МАХ.степен на традиционните за родината ни характерни музикални образци, т.е. да се доближават до нашите домашни звуци и песнопения, доказали се с годините, но със специфично съвременно звучене, но далеч от копирането им.
Иначе, всеки един от нас има мнение по въпроса, ярко оцветено от неговата собствена визия и вкусови предпочитания, с което съответно иска да поиздърпа маХ. чергата към себе си и се

Оценка:
-0 +2

yorval
15 Отговор

До коментар #4 от "Всяка":


и себеподобната масова група от многобройните почитатели на даден стил. Но, според мен, най-важното и съществено условие в дадения случай е да се намери БАЛАНСА и РАВНОВЕСИЕТО, предопределян само и единствено от гл.т. на наистина КАЧЕСТВЕНАТА като продукт и като естетически послания музика изпята на БГ-език. Щото, ако искаме да бъдем докрай откровени – нито рапа, нито чалгата ни дават стойностен продукт, а по-скоро граничат массово с пошлата /дори НЕ-ъндърграунд/ култура. От друга страна, изхождайки от тотално ширещия се от запад до изток конформизъм, става осезаемо и видно, че рок-течението в цялото му широко като ветрило многообразие почти вече не вирее в същите мащаби, особено след изтеклия минал хх-ти век по простата причина, че ВЕЧЕ няма ПРОТЕСТ, няма брожение и барикади, и няма наличието на какъвто и да било гняв от страна на младата Y-Z-AlphA-дженерейшъни; т.е. всички са хеппи и съответно танцуват по гребена на массовата „културна“ вълна в лицето на хопа, рапа, R&B /чети: ар-енд-би, а не: ритъм и блус!!!!/, чалгата плюс добре опитомена фризирана и вкарана в правия път нова естрада еманация на добрите западни ПОП-образци, но не казващи нищо ново и/или различно или пък БАЛКАНСКО, ако щеш. Да, знам, че и в Германия-Холандия-Италия-Франция-Русия се пее и шири хип-хоп, местен рап, локална типично-естрадна чалга /шансони-шлагери-местни хитове/, но това обстоятелство, че нещо е модно, модерно, ин-, все още далеч не го прави стойностно и валидно и ЗНАЧИМО

Оценка:
-0 +2

yorval
16 Отговор
за бъдещите поколения на Земята – а просто си остава 1 типичен комерсиален продукт, който носи пари и съответната богата издръжка за своя изпълнител и създателите му. Същото това в същата степен важи и за модерно произведената и звучащата актуално съобразно уест-веянията БГ-песен… Тук аз само визирам бегло няколко отправни точки, по които е редно да се развие и осъществи в широк план, с всеобхватен обществен ракурс и отзвук тази назряла отдавна дискусия, след като отвреме-навреме и тук-таме се появяват в СМИ някой друг критичен материал за БГ-масово звучащ естраден мат’рял, стремящ се да наложи на масите тотално своя конформистки вкус и тон, с което като задоволи първичните им потребности от 1-во ниво, съответно ги прави доволни и хепи и супер-САМОдоволни в ограничената си същност на масова екзалтирана и напушена от свръх-посредственост родна публика. И именно затова, това псевдо-явление е така ЯКО жизнено като плевел, като ПАРАЗИТ, като Корона-ВИРУС, щото задоволява консуматорската същност на съвременната недостатъчно запозната и музикално информирана наша младежка аудитория, която е и основния потребител на тези стилове ВИА различните мас-медии и стримийнг-платформи. И което също прави впечатление, че в наши дни вече музиката в повечето /над 90%/ случаи служи само и единствено за ФОН, тя чисто и просто не се слуша, вече масово не се стремим да вникнем в същността и качеството на текста /ако изобщо има такъв, а не некви подхвърлени фрази, клишета, набива

Оценка:
-0 +1

yorval
17 Отговор
щи се съвр. идиотски идеограми, магични заклинания, пожелания, призиви етс./, а просто не си хабим времето и ухото, за да доловим за какво всъщност става дума, след като ИЗОБЩО не ни се поднася изкуство, а само един добре и професионално изпипан комерсиален продукт. Затова е редно да се говори да се разисква и в крайна сметка да се стигне до едно работещо заключение, чието прилагане да допринесе и да доведе до развитието и създаването на истински стойностен музикален вкус у подрастващото поколение в нашата малка България, която все така може споко да си остане широко отворена към стойностните ПОП+РОК-ЯВЛЕНИЯ, които ни предлагат другите страни. И да не забравя да добавя, че е крайно време некои млади и даровити и стойностни изпълнители или прощъпулници отговорно да поемат щафетата и факела от старата родна БГ-генерация на 55-65-75-годишните /напр. ФСБ, Формацията, Стари муцуни: Щурци-Сигнали, LZ, МИЛЕНА, Стенли, Клас, Спешъл Случай, Буги-Барабата /R.I.P/, Васко Кръпката, Нова генерация, БТР, Дони+Момчил, Тони, Мишо, Кеца, Аргирови Брос./, на чиито плещи все още се крепи качествената ни музика и да разширят фокуса на техния музикален принос сред новопокълналата ни младеж чрез създаването и популяризирането на истински муз.образци от най-висок ранг и клас.

Оценка:
-2 +0

Бат Кольо
18 Отговор

До коментар #13 от "Реалист":


Има и друга българска музика

Оценка:
-3 +0

обективен
19 Отговор
аве ей стига с таа българска музика никой не я слуша освен роднините на певците и певиците музиката преди сините мушмороци беше качествена а новата българскамузика е коктейл айрян и боза и не става за слушане

Оценка:
-3 +3

От години не слушам радио
20 Отговор
И не гледам тв...има сетове в нета и тубата и си ги свалям и слушам и като омръзне трия и качвам други не желая друг да определя какво да слушам и кога да слушам и разни тъпи реклами и тъпи класации мерси радиото умре преди години

Оценка:
-0 +0

Аз вн желая да слушам
21 Отговор
Беге реч и джангъри българите не ставате за нищо освен за грабежи измами кражби далавери измами

Оценка:
-3 +0

СпасЪ
22 Отговор
Преди доста години в едно от предаванията си Емил Трифонов - Кембълът (RIP) беше оприличил новата българска музика като куче, затворено в мазе - вие ли, вие... За жалост кучето все-още си е в мазето.

Оценка:
-0 +5

СпасЪ
23 Отговор
С малки изключения.

Оценка:
-0 +2

ГРАД КОЗЛОДУЙ
24 Отговор
защо няма радио ПРОГРАМА ХРИСТОБОТЕВ

Оценка:
-2 +2

Димов
25 Отговор
За каква българска музика става реч? За народна или за тази, която копира западната? Сегашната българска музика се дели на два вида: едната копира ориенталските ритми, а другата е просто преведен на български рап или рнб. Скоро не съм чувал истинска българска музика в ефира.

Оценка:
-0 +2

ТnT
26 Отговор
Ама що да се ограничаваме, айде да пуснат и само български филми, българска музика, реклами само на български продукти и т.н. Аман от простотии и без това едвам издържам тая чалга дето ми бучи по радиото и моментално го сменям, направо ще ме откажат да пускам български станции. Всяка цоцорана станала певица, пък и хитове прави, само дето хит е за тези дето я "спорсорират", за останалите е като умиращи спирачки на трамвай от миналия век.

Оценка:
-0 +2

theoldman
27 Отговор
За какво българска музика става дума - за има квота. За чалга или за псевдо раперите. В последните 20 години цивилизована, конкурентна способна, нормална българска поп-музика не е създадена. Та за кви ввоти става дума. ОК! Ще се изровят всички песни създадени през 60те, 70те, 80те и 90те години и кво всички радиа ще са Носталджи.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Десислава Атанасова
Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в словесен спор с левицата
Ще посъветвам г-жа Нинова да не се опитва да разчита мислите на Борисов и Путин - много е малка..."

Още бисери