Last news in Fakti

16 Февруари, 2020 10:50 1 278 20

Делчев: Машинното гласуване може да бъде опорочено

  • димитър делчев-
  • машинно гласуване

Той припомни, че машинното гласуване присъства в Изборния кодекс от 2013 г.

Делчев: Машинното гласуване може да бъде опорочено - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Следващата важна стъпка на правителството за реализиране на машинното гласуване е изборът на машини с висока степен на сигурност. Ако се закупят машини със защитите на касов апарат в бакалия, това ще срине доверието в този прогресивен метод за гласуване.

Това каза Димитър Делчев, председател на Движение България на гражданите в предаването „Денят Започва“ по БНТ.

Той припомни, че машинното гласуване присъства в Изборния кодекс от 2013 г. Въпреки усилията ни в парламента като част от Реформаторския блок и след това извън него да се изпълни закона, ГЕРБ 7 години саботираха гласуването с машини, най-вече като не отпускаха средства. Това е причината да сме леко скептични към внезапната промяна на настроението в управляващото мнозинство. Най-вероятно то се дължи на желанието на г-н Борисов да спаси увредения си имидж покрай зариването на България с вносен боклук и водната криза в Перник и страната с отдавна чаканите от мнозинството българи машини, обясни смяната на позицията г-н Делчев.

На въпрос на водещия за цената, Делчев отговори, че в дългосрочен план машинното гласуване ще излезе по-евтино от гласуването с бюлетини. Всеки четвърти отказва да участва в изборите, защото не вярва, че гласът му ще бъде правилно отчетен от комисиите. Демокрацията няма цена, а ограничаването на манипулациите с индийски нишки и невалидни бюлетини трябва да е водещо за правилното отчитане на вота на хората, допълни Делчев.

Притесненията, че машините ще затруднят по-възрастните избиратели се подхранват от хора със спорна експертиза. Почти всеки е имал достъп или до машина, или до банкомат или до някаква друга технология с дисплей. Но дори и това да не е така, машините са толкова лесни за боравене, че да не създават затруднения.

Освен нас много различни организации оказаха натиск за въвеждане на машинното гласуване, и заради продължаващите колебания на ГЕРБ, той не трябва да спира. Гражданите трябва да припомнят на управляващите, че те се ангажираха и за въвеждането на дистанционно електронно гласуване за включване на българите в чужбина и младите в изборния процес.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    15 3 Отговор
    Всякакъв вид гласуване може да се опорочи. Да вземем първо да определим кой има право да гласува. Аз предлагам това да са хора, минимум със средно образование и плащащи подоходни данъци в България.
  • 2 Щом се съгласиха с машинно гласуване

    11 2 Отговор
    Значи са му намерили цаката! Лошото е че ще затворят кебапчийниците, и някой "гласоподаватели" ще останат гладни!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Северозапад

    6 0 Отговор
    Защо не почерпим опит от Метрополията (САЩ)? Живях пет години в Оклахома, и там право на глас имат само тези, които си плащат данъците в този щат, както и тези, които са се пенсионирали там. И никой не протестира, че е дискриминиран!?

    Коментиран от #20

  • 5 Чичо Тони

    4 0 Отговор
    Единствения смислен вариант на ползване на машини за гласуване е те да се ползват за генериране на хартиена бюлетина. Избираш за кого да гласуваш, натискаш бутона, излиза хартиена бюлетина с твоя избор, пускаш я в урната. В края на деня се броят бюлетините и се сравняват с резултата в паметта на машината. Всякакъв друг вариант на ползване е обект на хакване (след подобавощо заплащане на този който пише софтуера или който има достъп до машините). Ползите ще бъдат липса на недействителни бюлетини, ограничаване на купения вот и опростена процедура за СИК при оформяне на протоколите. Отделно, наличието на хартиени носители (бюлетини) е инструмент в случаи на съдебно оспорване и проверки на резултатите.

    Коментиран от #8

  • 6 чичо

    1 5 Отговор
    Машинното гласуване е толкова тъпо колкото и мажоритарния вот.

    Коментиран от #9

  • 7 Мислещ

    0 1 Отговор
    Гласуването у нас е безвъзвратно опорочено от 44-а и няма изгледи да придобие смисъл.
  • 8 Враца Баце

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чичо Тони":

    Явно не си гласувал на машина. Процесът е точно така, както си го описал.

    Коментиран от #13

  • 9 Винету

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "чичо":

    Надали е по-тъпо от тебе.

    Коментиран от #18

  • 10 Тошко

    1 1 Отговор
    Вече всички искат машинно гласуване! Накрая пак ще спечели ГЕРБ - язък за милионите дадени за машини. БСП за нищо не става.
  • 11 Тошко

    1 1 Отговор
    Вече всички искат машинно гласуване! Накрая пак ще спечели ГЕРБ - язък за милионите дадени за машини. БСП за нищо не става.
  • 12 В 21 век

    0 0 Отговор
    Защо е въведено машинно, а не електронно гласуване? За да има пак фалшиви резултати ли или за да спечели този, който трябва да спечели? И как не се сетихте, че българските програмисти, могат да измислят революцията "апликейшън за честни избори"? Толкова много златни медали, олимпиади, световни учени, но май ви е страх да действате и да им го възложите! Ще се спестят доста пари, или това е лошо?

    Коментиран от #15

  • 13 Чичо Тони

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Враца Баце":

    До момента не съм чул тези, от които зависи дали да има машинно гласуване, да описват процеса по този начин. А иначе да, не съм гласувал машинно, както и почти всички други в българия.
  • 14 Гошко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Собственик на 433 крави и три мандри в България":

    То ако се забрани комунизма ГЕРБ трябва да си събират чукалара и да се махат от властта защото от този комунизъм по голям няма.
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "В 21 век":

    След електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание.........? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! Сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по клавиатурата, защото се умаловажава гласуването!

    Коментиран от #16

  • 16 Лозунги

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Може например гласуването да става в рамките на един ден, от 7 до 19 часа в сайт на ЦИК. С издаване на уникален номер, известен само на гласуващия, който са се дава в запечатан плик и с подпис от лицето в списък с гласоподаватели, които имат право на глас. Например в период от три месеца преди гласуването, всеки да може да отиде на място в общината по местоживеене и да си вземе плика за гласуване. Няма да има опашки, ще се облекчат хората, ще има честни избори.
  • 17 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    КОЙ Е ДЕЛЧЕВ И ОТ КЪДЕ ИМА ТРИБУНА -ДА РЪСИ СЛЮНКА !!!????
  • 18 чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Винету":

    Ти томахавката на войната ли вадиш?Заради индианци като теб,машинното гласуване не е удачно.Все пак и Винету е човек,нищо че още не си виждал машина.Сега сериозно.Пак ще се броят листчета,а само един,двама да обжалват хаосът ще бъде не пълен,а непоправим.Има и други проблеми,ама ти си дялкай стреличките-далечко си от машините.
  • 19 факти

    0 0 Отговор
    Ако всичко е механично нужда от защита НЯМА! Реално първите машини в САЩ са само механични! Унифициран перфоратор, за да се избегне поставянето на знаци по бюлетината.
  • 20 Истина

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Северозапад":

    Бсп на всякакво гласуване е против беше хубаво при т живков една Червена бюлитина а сега много цветове/трябва пари да се харчат по избори и след това къде са парите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове