Last news in Fakti

27 Февруари, 2020 13:38 1 182 22

Социалният министър: Не може хората сами да решават, че ще са под карантина

  • деница сачева-
  • карантина-
  • коронавирус-
  • здравеопазване

Въпросът е гражданите да не вземат самоцелно болнични и да не притискат личните си лекари да правят нещо, от което няма нужда

Социалният министър: Не може хората сами да решават, че ще са под карантина - 1
Снимка: БГНЕС

Въпросът с болничния по време на карантина е решен в Кодекса за социално осигуряване. По време на карантина хората могат да взимат болничен. Въпросът е това да не правят самоцелно и да не притискат личните си лекари да правят нещо, от което те нямат нужда. Това каза в отговор на журналистически въпрос министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, предаде БГНЕС.

"Всеки един български гражданин след завръщането си от чужбина, ако счита че има опасност за него или би искал да направи преглед или изследване трябва да потърси личния си лекар. Гражданите заедно с личните си лекари ще могат да вземат най-правилното решение затова дали да излязат в болнични или ако преценят могат също така да си вземат и отпуска“, заяви министърът.

По отношение на оплакването на лични лекари, че здравното министерство не им е дало инструкции как да действат в такава ситуация, Сачева коментира, че днес продължава дебатът с представители от НОИ, НЗОК и социалните партньори по темата в здравното ведомство и се очаква днес да излязат с решение как точно да се действа в такива случаи.

На въпрос на БГНЕС, че преди дни самата Сачева каза в Министерския съвет, че при необходимост ще бъде направена промяна в Наредбата за отпуски, министърът заяви, днес, че не може заради пандемия да се правят промени.

„Няма такава необходимост на този етап. Не може да променяме наредбата заради пандемия. Това би означавало, ако има пандемия или епидемия, целият риск да бъде единствено и само за сметка на работодателите“, увери тя и изрази съжаление, че вместо да се обърне внимание и да се говори за здравната профилактика, отново в центъра на темата стоят парите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сач

    18 1 Отговор
    Ами да, да се поразходят първо малко, да понаплюят повечко наоколо, и ако вземат да почнат да се трупясват, тогава може и да ги вкараме под карантина.

    Коментиран от #15

  • 2 Ангелакова

    17 0 Отговор
    Тая на снимката има половин мозъчна гънка.
  • 3 Onq s konq

    11 1 Отговор
    Е Баце как изфълли оная де кихнала, от самолета?
  • 4 Делото на давещите се

    10 0 Отговор
    дело на самите давещи се. Ми личните лекари са търговци- те мислят за продажби не за обществено здраве и НОИ. Такъв ви е модела.
  • 5 Активист на БКП

    16 0 Отговор
    И от тук ли ще правите икономии и ще крадете ,бе нещастници??!!!
  • 6 Onq s konq

    6 2 Отговор
    Абе пуснете народа в болнични до де не се стопли. После в платен отпуск, че да отморят на морето.
  • 7 радио Ф16 рок

    2 3 Отговор
    Спрете с тая психоза, има по-опасни болести и зарази. Ако няма за какво друго да пишете , проверете как напредват тръбите за газта към Сърбия и тези за водата за Перник. Колко броя бали с боклук останаха на варненското пристанище ? Каква сделка сключи буда в Гърциа и кой ще има изгода от нея ?
  • 8 Рошко

    4 0 Отговор
    А може ли гуспожо министър да се лекувам с чай и изпотяване от грип и настинка, а да не си давам парите за фалшивите лекарства, както и правя
  • 9 Бай ганю

    3 0 Отговор
    Да попитам, може ли тая вечер да клецам жената или да прескоча до комшийката, и какво трябва да вечерям, гуспожо министър
  • 10 Брах ви лайката гербаджийска

    9 0 Отговор
    Сега ви било скъпо ми като се натръшка половин народ по евтино ли ще ви е бе боклуци
  • 11 Поучителен глас от извънземен кораб

    3 3 Отговор
    Скапаняците туристи, които шарят насам-натам из държавите ще унищожат човечеството!Отменям /забранявам/ парада за 9 май в Москва, заради целувките на Червения площад и чумата, която може да тръшне лидерите там! A и дa прeдпaзимe Путин прeди вcичкo ocтaнaлo. Също забранявам целувките и сбирките в Брюксел. Бойко и Путин ще останат нецелунати тази година, а Радев пак няма да присъства на военен парад! 😂😂😂На българските комунисти нареждам /заповядвам/ да тръпнат в очакване пристигането на новичките ни f-16, защото други самолети няма да могат да видят, нито на руски, нито на български парад повече!!
  • 12 Освестете се бе

    9 0 Отговор
    Абе, кухи кратуни, със здравето на хората политика не се прави. Ако хората трябва да са под карантина, то не е по тяхно желание, ама гледате да спестите от болнични . Ай да видим, ако се изпонатръшка половината народ, нито има леглови капацитет, нито нищо е както в ддугите пострадали страни. Няма самолетче– има стадиончета, аза здравето–каквото ви изпадне измежду стиснатите пръсти. За сведение в далечната 1970г. в Румъния се установява случай на холера и тогавашното МЗ разпорежда и осигурява имунизация за българските граждани. Вие само плямпате по медиите.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гарантирано от ГЕРБ

    5 0 Отговор
    Mисирката на Шайката ГЕрП и борисоф!
  • 15 То бива, бива калинки, ама...

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сач":

    Да ама и плюенето трябва да е на висота. Трябва да се провери къде живее тази Сачева и да се овлажнява района чрез оплюване и препикаване. Едва тогава, може би, на тази тъпа гъска ще и' дойде акъла в главата - като пририта някой от нейното семейство
  • 16 Ма ти кава си че ще

    3 0 Отговор
    кажеш кво може и кво неможе марш на поле гюбре покварено
  • 17 Ама с Корона

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Даньо":

    не с обикновенна настинка .Тогава да видим какви мерки взимат да пазят хората от този толкова опасен вирус.Май единствените мерки са да се молим на господ да не стига до БГ корона вирусът.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 SAAB

    4 0 Отговор
    Що за мисирка трябва да си и да пращаш в поликлиниката пристигнал от рискова дестинация без да е бил под карантина ! КАРАНТИНАТА е превенция и след преминаването и тогава .....защото ако в 14 дневният срок се разболее вече ще е заразил лекаря при който ходят и други 50 човека дневно !
  • 20 2669

    3 0 Отговор
    Преатели, какво всъщност работите?

    Епидемии има всяка година, не е ннякаква рядко срещана ситуация, че не светне някоя лампичка.

    Ето в Китай е от три месеца. ТРИ МЕСЕЦА!!!! И едва днес се зачудиха какво да правят.

    КАлинки гербави, мамини, сладки.
  • 21 отвратителни създания

    1 0 Отговор
    " вместо да се обърне внимание и да се говори за здравната профилактика, отново в центъра на темата стоят парите."

    А сега избирайте от какво да умрете ! - от вируса или от глад.
    Ей и едно време така ни учеха, че парите не са важни а трудът краси човека.
    И тая кокошка да седне най после да решат проблема с пенсиите, или чака короновируса да го реши.
  • 22 Лелееее

    0 0 Отговор
    Лелееее тая май е изкукала.
    Кат,че ли си мисли,че е не досегаема.
    Но май е права при тоз робски народ.
    Те да го надупват а он да си тръси вазелин вместо......😂😂😂😂😂😂😂😂
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове