Last news in Fakti

16 Март, 2020 17:52 5 320 14

Експерти: Масово ни лъжат с каратите на златото

  • злато-
  • фалшиво

Купувачите да внимават за теглото и най-вече за цената

Експерти: Масово ни лъжат с каратите на златото - 1
Снимка: Архив

В България непроверени търговци лъжат с каратите на златото и не толкова с използването на други материали вместо него. Това коментира Мартин Миланов, мениджър в най-голямата компания за инвестиционно злато в България.

В момента цената на благородния метал е висока и сделките с него бележат ръст. Хората решават да продадат злато, закупено в миналото, но все по-често получават „студен душ“, че каратите са по-малко.

Измами се срещат и при бижутата и по-конкретно пръстените и гривните. Най-първият признак за измама е теглото. Ако ви се струва, че бижуто, което купувате, е прекалено леко – най-вероятно е фалшиво. Но има и по-изобретателни измамници. „Бижуто може да се замени с друг метал, например Тунгстен“, разяснява Миланов.

Той отбелязва също, че има по-модерни начини за фалшифициране на бижута - например при обеците, винтчетата да не са златни, при пръстените - самият сетинг може да не е златен или за да се увеличи тежестта, се слагат топчета от друг метал. Не липсват опити за измама и при историческите монети.

Експертите са категорични с препоръката да не се купува от интернет аукциони. Трябва да се внимава много за цената, ако тя е дори с няколко процента по-ниска от пазарната. Цената на златото може да се провери лесно в интернет.

„В обекти, извън оторизираните, никой не проверява за качеството на продукта и не може да даде гаранция, че ще получиш това, за което си платил. Трудно може да си потърсиш правата ако бижуто не е истинско“, коментира Миланов. Ако все пак сте решили покупката да е по интернет, задължително трябва да се провери за наличие на физически магазин на съответния търговец - това е знак, че е надежден.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 волен сидеров

    7 0 Отговор
    сърдете се на Рептилите
  • 3 цербер

    11 0 Отговор
    Думата „Tungsten“ [tuhng-stuh n] (от думите в шведския език tung и sten – „тежък камък“) се използва за името на елемента волфрам в английския, френския и много други езици, но не и в Скандинавските страни. „Tungsten“ е старата шведска дума за минерала шеелит.
  • 4 стих

    4 0 Отговор
    Пундата на Мара каза,че злато не й е необходимо. По петдесетачки да взима й било по-добре.
  • 5 Boxer 3.0

    3 2 Отговор
    Ако имате златна монета и я ударите (леко) стрнично върху равна каменна плоча, тя не звънти и не отскача. Все едно я пльосвате върху балатум.
    Това важи за 22-24 карата. Може лесно да се деформира или надраска.Защото златото е меко.
    Може и с нагряване с горелка. Ако си смени цвета, след като изстине, значи има примеси.

    Коментиран от #6

  • 6 Centurion

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Boxer 3.0":

    Всички златни монети имат точно тегло,всяка разлика с повече от два ,три сантиграм е съмнителна,и следва да се провери с лидийски камък и съответният процент киселина.Но опитното око и ръка не могат да бъдат заблудени.

    Коментиран от #13

  • 7 Асен Илиев

    0 1 Отговор
    А у вас, на Кавказе,
  • 8 Един златен зъб имах

    4 0 Отговор
    И него ми съсипаха...! (Преди ме влечеше златото, сега като видя бай Алипи от горната мааала с ланци, пръстени, часовници, не ме влече...!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 боцмана

    5 1 Отговор
    Без никаква измама , подарявам над сто килограма злато , 24 карата , искам да се отърва от жената.
  • 12 Русенец

    0 0 Отговор
    Още ли има низши комплексари, които се кефят на лъскави дрънкулки?
  • 13 Боздугана

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Centurion":

    Бравос, Колега.
  • 14 Ало, Centurion

    0 0 Отговор
    Вие въобще занимавал ли си се с злато, казвате че с два, три сантиграмаа дадена монета е по- лека, значи е фалшива ! Да ама Не ! Всяка монета минава от ръка на ръка и всеки допир до нея има триене . Естествено това съвсем незначително намалява грамажа, което е нормално . За хората които се занимават десетилетия с този метал , тези два, три сантиграмаа въобще не са проблем и дори не се коментират. Така, че за успокоение на хората като специалист , казвам не ги плашете !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове