Last news in Fakti

31 Март, 2020 20:00 2 335 32

Ананиев: Явно има разделение за маските

  • кирил ананиев-
  • маски

Другата седмица очакваме 2 млн, маски от Китай

Ананиев: Явно има разделение за маските - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството и Националният щаб сме убедени, че носеното на маски на обществени места е полезна мярка. Това е така най-малко поради три причини. Първата е, че по този начин хора, които са заразени, но не знаят, няма да могат да разпространяват заразата. Втората причина е, че тази мярка отлага във времето налагането на по-тежки мерки, които ще ограничат определени граждански права. Третата причина е, че в цял свят носеното на маски се възприема като полезна мярка.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод отменената днес заповед за носене защитни маски на обществени места.

"Медицинската общност в момента е разделена на две. Едните са категорични, че маската е задължителна, защото така някой заразен не може да предава заразата. Аз съм на същото мнение. Другата част от медицинското съсловие не е толкова убедена в полезността на маските. Днес в името на консенсуса отмених моята заповед за задължително носене на маски. Призовах всички българи все пак да носят маски. Днес поехме ангажимент и ще доставим над 1 млн. маски, които ще са за всички български граждани, които са социално затруднени и такива, които не могат да си закупят. Същото важи и за хората на предна линия в борбата с коронавируса - лекари, медицински сестри, служители на РЗИ, полиция. В България вече няколко фирми преориентираха производството си и шият едни от най-добрите маски в света. Отделно другата седмица очакваме 2 млн, маски от Китай. Маски ще има", категоричен бе Ананиев.

"СЗО съветва да се тестват повече хора. Видяхте днес премиерът разговаря с Южна Корея, откъдето да внасяме PСR тестове. С тестването можем да придобием по-ясна картина на тези, които са заболели и носят вируса. Можем да направим един по-качествен анализ на ситуацията. В готовност сме и да започнем тези 1000 теста на полицаи, лекари, шофьори на линейки, за които се разбрахме миналата седмица. Още не сме достигнали пика на заразата. Целта на нашите мерки е кривата на пика да бъде по-плавна. Нашите мерки са превантивни и получихме поздравления за тях от цял свят", разкри Ананиев.

"Всеки ден наблюдаваме състоянието на болниците и леглата, независимо от тяхната собственост. С моя заповед е направено едно разпределение на леглата в цялата страна, за да сме сигурни, че ще обхванем цялата територия на България. Във всеки един момент можем да удвоим тези над 800 легла. Персоналът е осигурен в инфекциозните отделения и е готов. Всеки ден снабдяваме медицинските специалисти с нужните защитни средства. Дано не се стига до вариант Б, при който има рязко покачване на заразените, но ние сме готови и за това. Има ясно разписани правила за преструктуриране на болниците. В момента детските ясли и училищата не работят. Там говорим за медицински лица в порядъка на 10 000 души, които в момента не работят и при нужда могат да се включат в битката с коронавируса", добави Кирил Ананиев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дида

    19 2 Отговор
    Няма маски

    Коментиран от #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Фермер

    37 1 Отговор
    Тоя що не вземе да се пенсионира вече.Да даде път на по кадърен
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 филанкиши

    42 3 Отговор
    Това не са МАСКИ!
    Това е парче плат което не помага!
  • 7 Явно чак сега

    33 1 Отговор
    базбрахме, че народа нема пари да си купи маски на всекви цени, а за глобата от 5000 лв. дане говорим
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ръмпези

    29 2 Отговор
    АЗ МИСЛЕХ, ЧЕ АНАНИЕВ СИ Е ПОДАЛ ОСТАВКАТА А ТОЙ НАЙ НАХАЛНО ОТНОВО ДАВА НАПЪТСТВИЯ И СЪВЕТИ...Е ХОРА КАЖЕТЕ МИ ДА ПСУВАМ ЛИ ИЛИ ДА ПЛАЧА...

    Коментиран от #21

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Активист на БКП

    31 1 Отговор
    Абсолютно безполезен министър! Въобще не е в час!
  • 12 Информационен бюлетин

    8 3 Отговор
    В България няма турци.

    Коментиран от #23, #25

  • 13 габровец от варна

    7 0 Отговор
    Модератораааа както триете мен и други тук без нищо,сега бързо изтрийтеРумен.
  • 14 един шофьор

    8 0 Отговор
    А ва бай Кироо а ва иди някъде да си пииш ракията гледай им сеира и не се напъвай за работи дето не разбираш, не разбра ли че Бокича е най умен той разбира от всичко, а ако го питаш вече може и да е раждал.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Уфф

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дида":

    Маски има ,ама от всякакъв плат.
  • 17 бай онзи

    11 0 Отговор
    явно усетихте че нещата отиват на някои даващи зор да са обесени вързани на маски по стълбовете и дърветата
  • 18 аре деда не ставаш

    10 0 Отговор
    Явно това правителство започна кампанията с борбата със заразата с рейтинг на некадърници , крадци , наглеци , лъжци , какво да коментирам нататък . Не разполагате с нужното доверие , действията са ви меко казано неадекватни , прозира съмнения за корупция .
  • 19 Цървул

    5 10 Отговор
    Аз като един обикновен човек отдавна осъзнах, че носенето на маски И ръкавици от абсолютно всички, ще намали предаването на вируса. Но нали сте много Умни и все повтаряте, че няма нужда да се носят маски от здрави хора. А бе умници, нали преди да разбереш, че си болен минават няколко дни, а заразеният в същото време заразява други. Е, ако всички носим маски и ръкавици няма ли да се намали максимум заразяването....., но вие умници трябва да осигурите маски на нормални цени на населението, а не да ни повтаряте като папагали, че маски има.... за 3 лева, която струва стотинки. Размърдайте си комунистическите зАдници

    Коментиран от #22

  • 20 Centurion

    9 1 Отговор
    Да бе Ананиев,но какви сигнали даваш с този зигзаг?Трябва ли да мислим, че първото решение не е по медицински подбуди???и ако е така,на каква опасност подлагаш хората с отмяната???

    Коментиран от #32

  • 21 Оставка

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ръмпези":

    Вечерта ме слага в джоба. На сутринта забравя. Ама тя и работата му такава. Сега го беше хванала склерозата. Говорише за някакви 5000лева. Ама от старите.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 асс

    9 0 Отговор
    Явно маски няма по аптеките - или се продават на бесни цени!
    Явно това дето правителството е пуснало надолу по веригата, като маски, дезинфектанти и прочее - отива по направлението "наши хора"
    Явно такива - наши хора има много и не стигат тези неща до обикновения човек! Те малко са като бананите и пиф списанията по времето на соца! Абе уж има, но не за всеки! Затуй са се запитали, как да ги глобим тея хора с 5 хилки, като маски нема! Требе държавата да назначи контролен орган, който да следи как се разпределят дезинфектанти и маски, надолу по веригата... и да глобяват тези, които злоупотребяват и извличат лични облаги от продажбата им)
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Зоро

    5 0 Отговор
    Не е разделение,просто маски няма бе толуп.
  • 27 123

    3 0 Отговор
    Бах ти и алтавия министър
  • 28 склеранчо

    2 0 Отговор
    Защо дядо Анане като го питат журналистите нещо той все не разбрал и отговаря винаги нещо друго и после си налага да го питат пак по няколко пъти докато зацепи?
  • 29 Шаран БГ

    4 1 Отговор
    Естествено, че носенето на защитна МЕДИЦИНСКА маска е полезна мярка. НО, не може три дена назад да говориш, че "маската" не е задължителна, след това да издаваш разпоредба за задължително носене и непосилна санкция за близо 85 % от населението, после по обяд да я отменяш !! НЕ МОЖЕ ТАКА . В една селска кръчма такива "изцепки" са възможни, НО на ниво държава и население от 6,5 - 7 милиона и територия от 111 хиляди кв.километра....това от МИНИСТЪР е недопустимо !!! И най-важното - МАСКИ НЯМА !! Или ако някъде има, те са "страхотни, чудесни от специална материя, мият се, перат се, могат да се ползват до свъшека на света" И най-.важното, ако вчера някъде са се продавали по/да кажем/ един лев - днес са три лева !? А в "базар БГ" някой хубавец, бизнесмен а ла булгар.... ги продава по 19 лева. И понеже сме в "пазарна икономика и демокрация" всякакъв хайдутлук, от министЕра до метача пред МС е разрешен и ненаказуем !! Мислете властници нашенски и ЧЕСТИТ ПЪРВИ АПРИЛ ! Днес г-н Борисов може да обещае трикратно увеличение на пенсиите на дъртаците - всички ще му повЕрват - както на мадридския пройдоха с "царска кръв" !?!
  • 30 Отец нафарфории

    1 0 Отговор
    Ананиев,Ананиев, уж топ светила се насъбрахте, а мислете поне малко преди да се изказвате ,иди ми дойди ми .
  • 31 защо

    1 0 Отговор
    нали боко ги прави?!...
  • 32 може

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Centurion":

    и него....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове