Last news in Fakti

1 Април, 2020 12:22 2 894 36

Стряскащ ръст на безработицата от началото на извънредното положение

  • безработица-
  • безработни-
  • заетост-
  • пазар на труда

За десет работни дни 19 555 българи са обявили, че са загубили работата си

Стряскащ ръст на безработицата от началото на извънредното положение - 1
Снимка: БГНЕС

Стряскащ ръст на безработните отбелязва статистиката за първите две седмици на извънредното положение. За десет работни дни 19 555 българи са обявили, че са загубили работата си, показват данни на Агенцията по заетостта, предоставени на в. "Сега". От тях половината са посочили като причина да бъдат съкратени извънредното положение и мерките срещу разпространението на короновируса.

Данните за втората седмица на извънредното положение са особено тревожни - за времето от 23 до 27 март броят на новорегистрираните безработни е 12 661 лица. Това означава, че миналата седмица в бюрата по труда са се регистрирали по 2532 души на ден - почти двойно повече отколкото през първата седмица на извънредното положение. За сравнение в седмицата 16-20 март на борсата излязоха 6894 души, а социалният министър Деница Сачева съобщи, че в един ден регистрираните безработни са 1301.

9909 души от излезлите на борсата от началото на кризата са посочили като причина мерките за ограничение на коронавируса, съобщи в началото на седмицата социалният министър. Само през втората седмица на извънредното положение 7235 души са декларирали като причина за оставане без работа коронавирус инфекцията, показват още данните на АЗ.

Очаквано бизнесът става все по-предпазлив към наемане на хора в тези непредсказуеми времена. Наред с почти двойното увеличение на новорегистрираните безработни, започналите работа са значително по-малко отколкото в първата седмица - едва 1959 безработни са били наети, при 3221 назначени на първичния пазар в седмицата 16-20 март. По същото време миналата година в рамките на същата седмица (16-20 март) работа са намерили над 6000 души.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатаната

    62 0 Отговор
    Спокойно, в началото сме.
  • 2 Значи мерките

    37 0 Отговор
    работят добре.
  • 3 Вашето мнение

    48 2 Отговор
    Новината е супер за герб, така по-лесно ще откраднат ония 10 милиарда чрез техни фирми.
  • 4 Един

    44 1 Отговор
    Коронавирусът ще се превърне в оправдание за всички медалновидни политики и действия ма управляващите!!!!
  • 5 Вече ми писна

    34 2 Отговор
    Глада е по силен от тока. Е сега ще си проличи на най богатия клуб в света Европейския Съюз дали им пука, за нас. Или за пореден път ще богатеят чрез монополите си в България, а ние ще теглим заеми и ще ги изплащаме.
  • 6 Случаен

    47 1 Отговор
    Тепьрва идва стряскащото..............Така е след 15г имитация и лакардии от ,,интелекта от Банкя,,...
  • 7 Атанас

    21 5 Отговор
    Лъжа е! Бойко каза, че всичко е наред! Или не му вярвате, а Радевски подлоги такива?
  • 8 заглавието говори

    28 0 Отговор
    Демек трябва още по-голям заем.
  • 9 Много лошо

    28 2 Отговор
    Ния в селата имаме и от миналата година произведени продукти, за ядене. Ами горките хорица в градовете?

    Коментиран от #24, #32

  • 10 SAAB

    33 1 Отговор
    Икономиката на главанака се състои от 400 000 администация усвояваща фондове в полза на 200 човека .......
    Спиране на емиграцията ,както и капсуловането на членките в EU ще доведе до разпад.......и нищото в което живеем ще ни принуди да възродим "бригадирското " движение :) ....другата алтернатива е да се обявим за анадолска провинция ! Защото нито има кой да работи , нито знае и може да работи , нито има кой да му гарантира спокойствие и здраве ! Шишман / от банкя / е последният цар на свободна България :) .......и той е бил голям оправач !

    Коментиран от #28

  • 11 в сверата на услугите

    53 1 Отговор
    Пика на безработните ще е след около 20 дни.В момента фирмите са изкарали работниците в платен или неплатен отпуск,след това ще уволняват!

    Коментиран от #14

  • 12 КралиМарко

    29 1 Отговор
    Това е толкоз просто и логично!Кой ще повярва , че има смисъл да развива нормален, честен и независим бизнес и дейност в територия , принадлежаща на мафията, опустошена тотално от пандемията не само на вируса , но и на банките , монополите и картелите.Бъдещата покупателна способност на останалите след кризата ще е нулева!За жълтите им стотинки, ще се избиват - Държавните мародери -данъци/такси/глоби осигуровки и монотолистите доставчици на ток и комуникации, Застрхователите , хранителните и фарма вериги...Е, за кои от всички тези ще стигнат жалките средства у джоба на 99% от населението...това ясно ли Ви е, е ще го разберете до края на годината!!!
  • 13 Наблюдател

    24 0 Отговор
    Коронавируса освен всичко друго е и Икономическа бомба със забавено действие!
  • 14 Точно така колега всички сме в изчакване

    25 1 Отговор

    До коментар #11 от "в сверата на услугите":

    да видим какво ново ще измътят ако продължават да се гаврят с народа аз от сега мога да им обещая 7 души на борсата няма как някой нормален човек да издържи да им мине извънредното положение да не работи пък да плаща заплати, наеми и сметки в продължение на месеци големия майтап ще е другата седмица
  • 15 Факт

    25 1 Отговор
    Не виновен вируса, а управниците!
  • 16 ВЕСКО

    11 2 Отговор
    ЕМИ ТАКА Е...ДОКАТО СЕ РАЗДВИЖИ ,ПАЗАРЪТ ДО 2 ГОД!!!.......АМА ПОСЛЕ ТЕЗ РАТАИ ..НИКОЙ НЯМА ДА ИСКА ДА РАБОТИ ЗА ТЯХ!!!
  • 17 Аве Адолф Хайллллл

    9 4 Отговор
    Това с безработицата все някой ден щеше да се случи , защото икономическия балон пак се наду прекалено . Просто коронавируса изпревари икономическата криза ,и в крайна сметка ефекта е пак същия . Нормални неща за една пазарна икономика, в която иначе всички искаме да бъдем , НО по възможност някой друг да ни плаща сметките . Та стига вече стоя пресилен вой , всичко си е нормално и закономерно ...
  • 18 Ръмпези

    21 2 Отговор
    ИКОНОМИКАТА БОРИСОВ, ИКОНОМИКАТА....ТЕЗИ ХОРА ЩЕ ДОЙДАТ ПРЕД КЪЩАТА ТИ В БАНКЯ ИЛИ В БАРСЕЛОНА, КАК ЩЕ ГИ ПОСРЕЩАШ, СЪС СУДЖУЦИ ЛИ....

    Коментиран от #34

  • 19 Герберастка черна каса

    20 2 Отговор
    Другата седмица - 40000!Хвала на "Щаба"и Премиера!
  • 20 Юлиан

    15 3 Отговор
    Два пъти в историята на България е имало пълно одържяваване на всичко и двата пъти народа заживя нормално и държавата тръгна напред. Ако се назначат Българи в правителството най - накрая, може да станат три.
  • 21 Шшшшш, альо

    19 1 Отговор
    А нерегистрираните безработни? Докога тия стъкмистики. Знае се колко е сивия сектор. Вадят се от всички заетите и цифрата е много по-голяма.
  • 22 Ventura

    7 1 Отговор
    И колко от тях са завърналите се от чужбина? И колко от събратята, висяли на помощи в ЕС.?

    Коментиран от #29

  • 23 Държавата е жив

    11 2 Отговор
    ТАШАК !
  • 24 Дедо

    19 0 Отговор

    До коментар #9 от "Много лошо":

    Да ама прасетата ги изядохме Август месец!И изтрепахме и кравите и козите!
  • 25 Гост

    18 2 Отговор
    Мили боже какво ще правим? Нещата вървят на зле. Вече виждам бунтовете и гражданското неподчинение от 90те години. Кой е виновен бе Бойко?
  • 26 Другия с коня

    2 15 Отговор
    Колкото повече Плюете по Форумите управляващите,повече се заразявате.Трябва ви Хигиена - мисловна,интелектуална и духовна....Лекарства няма за Вашия червен Вирус.....
  • 27 Село

    6 1 Отговор
    Само така да няма работещи да няма кой да плаща данъци да прикачва всичко да видим кой пари ще харчи Бойко и какво ще отклонява за Барселона.
  • 28 ДрОгарят Сталин

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "SAAB":

    Партизанското движение имаш предвид
  • 29 Инглизът

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ventura":

    Скапаняко върнах се от Англия и не съм получил 1лв помощ през целият си живот от която и да е държава.Идва време за игрите на гладът.А гладът е по силен от тока!
  • 30 Русенец

    6 0 Отговор
    Всички бели роби, ще си изхарчим спестяванията до стотинка за данъци и сметки. Всички ромоланци ще ни ги вземат под формата на социални помощи. Така държавата ще ни вземе всичките спестени с труд пари, за да ги даде на избирателите си. Извинявайте, че се повтарям.
  • 31 Русенец

    4 2 Отговор
    Веднъж да се изчисти ЕС, България ще се опразни. Тук ще останат само електорат и 240 дерибеи. Няма да има кой да бачка.
  • 32 Слон с панталон

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Много лошо":

    Абе, селчо, ти не знаеш ли, че София храни цяла България бе? Какво имате вие, в селата? Всичко ви идва от София. Хляб, вода, зеленчуци, плодове, месо, млека...... всичко от София идва. Доматите и пипера са от саксииниците по площадите на София. Месото и млекото са от телетата в парламента. Вие, селяците, само чакате на социални. Ние, софиянци, имаме какво да ядем. Кеф ни ИТ сектор, кеф ни мениджмънт. Вие му мислете.
  • 33 nqma

    4 0 Отговор
    хората останаха без работа те ся ще искат такса за излизане от вкащи

    Коментиран от #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "nqma":

    Скоро и такса дишане.
  • 36 киро

    0 0 Отговор
    До 13.04.2020г има още време ! Като (АКО) свърши пандемията ще се съберем пред парламента да ги видим тези убавци (депутатите ) , дето си вдигат заплатите , а ние (техните работодатели) ставаме БЕЗРАБОТНИ (без доходи) !!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове