Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници (Великден и Гергьовден).
В периода от 06.04.2020 г. до 08.05.2020 г., включително, във фокуса на засиления контрол попадат производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.
По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цвета на здравна маркировка (син цвят – с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския, в съответствие със Заповед № РД 11-631/25.03.2019 г.), а също така и дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото.
Инспекторите ще следят строго начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата (включително недопускане на яйца от клас “B” в търговската мрежа). Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.
По време на официалните празници 17.04.2020г. - 20.04.2020г. вкл., на 01.05.2020г. и на 06.05.2020г. ще бъдат осигурени дежурни служители в ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.
До края на обявеното в страната извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19, БАБХ продължава да извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, и заведения за обществено хранене, които приготвят и доставят храна до краен потребител. Проверките включват използване на подходящо защитно работно облекло, химични вещества и оборудване за дезинфекция и предпазни средства (ръкавици /при необходимост и в зависимост от естеството на работа/ и маски) от служителите, заети в производството, предлагането и доставката на храни; честотата на провежданата дезинфекция.
Ще се следи създадени ли са условия, които възпрепятстват прекия досег на клиента с непредварително опаковани храни с изключение на плодове и зеленчуци; за наличие на информация на видно място за потребителите, че плодовете и зеленчуците преди употреба следва да бъдат добре измити, като при възможност бизнес операторът да осигури еднократни найлонови ръкавици/пликове/торбички и други с оглед намаляване риска от замърсяване на продуктите;
Специално внимание се обръща на записите по Системата за управление на безопасността на храните, по-конкретно за хигиена и дезинфекция на помещения, инвентар и технологично оборудване, и хигиена и здравен статус на персонала.
БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 kdk
20:23 01.04.2020
2 Съкратен поради кризата
20:23 01.04.2020
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 boiko
- ще ми духнете под опашката
следващия и по следващия и по по ...
пак ще е на герб
20:41 01.04.2020
6 boiko
я си гледаите маските
вие сте мтрял
20:44 01.04.2020
7 boiko
да го дуат бедните
20:46 01.04.2020
8 kayzer
20:47 01.04.2020
9 корте кортев
20:57 01.04.2020
10 Васил
Коментиран от #11
22:00 01.04.2020
11 дедо овчи
До коментар #10 от "Васил":
Ако ти се гледат заразени - пусни си филма "Зараза"Тука у БГ-то заразени нема - има само ощетени!
22:21 01.04.2020
12 Георги Илиев Митев
Само от спортист в планината ти ще се спасиш, защото долу е полиция горе е милиция и навсякъде е авиация без комуникация.
Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните ,полицията, медиците и граждани. Трето поколение репресиран. Град София (2014).
00:40 02.04.2020
13 ЕС или брекзит
11:22 02.04.2020