Last news in Fakti

17 Август, 2012 08:21 4 997 28

Бензинът удари 2,74 лв. за литър

  • бензиностанции-
  • горива
Бензинът удари 2,74 лв. за литър - 1
Снимка: Факти.бг

 

Поскъпването на петрола на международните пазари докара нова рекордна цена за бензина. В обектите на "Шел" литър от масовия бензин А 95 достигна 2,74 лева. Още утре (днес, 17 август – бел.ред.) някои от другите големите вериги също ще коригират тарифите си нагоре, други ще се опитат да устискат до понеделник. Това става ясно от допитване на вестник "Труд" до търговците.

В четвъртък в Лондон определящият цените в Европа петрол сорт Брент поскъпна с 0,6% до $ 116,24 за барел (159 л), като от началото на седмицата суровината вдигна цената си с около 3%.

Очаква се при някои вериги скокът да е още по-фрапиращ и цената на бензина да удари 2,76 лв. за литър. Поскъпване ще има и при дизела и пропан-бутана, съответно с 3 и 4 ст./л. Според изчисленията на търговци цените на нафтата ще се движат между 2,71-2,73 лв. за литър, а пропан-бутанът ще струва 1,26 лв.

Причината за скока е увеличението на цените на едро от рафинерията "Лукойл Нефтохим", което плътно следва динамиката на международните котировки. Тя е повишила още в сряда едровата цена на А 95 с 3 ст./л, а в четвъртък - и на дизела и пропан-бутана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бензинчо

    6 0 Отговор
    Урааааааа да живеее Валентин Златев, само така
  • 2 Воин

    6 0 Отговор
    Да вземем ад съберем по 50ст. от целия народ, за да платим на някой психопат да ги претрепе тия.
  • 3 гошо

    5 0 Отговор
    лукойл стриктно спасва движението на цените на борсата!!!А когато петрола падаше защо цените не падаха а се качваха?
  • 4 beast

    0 0 Отговор
    Ало цените на горивата станаха като в Англия бре я се спрете !
    Трябва да се вдигне всичко да ги махнем тия от властта , че по зле ще става !
  • 5 Славчо Ганчев

    0 0 Отговор
    Как я мислят тая работа незнам...с тия заплати БГ-ки .....
  • 6 ivo

    1 0 Отговор
    hom naroda si mal4i tai hee mai nai dobre hee da si xvanem kyfar4etata i dim da ni nqma ot tyk to pri jan videnov behe po dobre ot sega tvae gavra s balgarskia narod bokovci i sergovci i doganovci edni i sahi sa
  • 7 Мехмед Хасан

    2 0 Отговор
    чиста работа да го направят 10 лв/л и готово таман и по лесно ще смятат тея кравопийци
  • 8 NRB

    5 0 Отговор
    Планът за затриване на тази държавица работи безпроблемно. Защо ли да не проведем референдум и да решим дали да не продадем тази държава на някоя голяма икономическа сила за да заживеем и ние нормално, защото това е пълна пародия и все още няма в нашия език дума с която да го назова по-точно. Тези глупаци затриха една от най-силните икономически държави в Европа, от която се страхуваха всички и ако не вярват да седнат и да отворят учебниците и да почетат........, ако могат.

    Коментиран от #9

  • 9 Стар Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "NRB":

    Просто нямам думи.. Ако планът ви е да изчезне България, това няма да стане, защото българите сме силен народ, което сме го доказвали много пъти в БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ! Хора, докато продължаваме да си траем и седим на задниците си, ще продължават да ни мачкат. Те на това разчитат, че не сме единни.
  • 10 dadad

    0 0 Отговор
    daite da gi zatriem tiq politici we daitite da izlezem i da 4upim mlako we lele kak sa ni napla6ili ne smeem da zapalim edna benzinostanciq aide we hora , znaete li kvo razbrax onq den 4e v policiqta 6efovete sa kazali na policaite samo boi na naroda da ne smee da digne glava a tva im e kazano ot gore ot narodnoto sabranie tuka trea samo AK 47
  • 11 Пламен Тодоров

    1 0 Отговор
    Защо не излезем пак на протест? Какво чакаме? На мен ми писна да наливам по 30% от заплатата си в колата ми, като на всичкото отгоре и пътищата ни предразполагат тежки произшествия и МНОГО бърза амортизация на автомобила... Това е гавра с народа, а ние както винаги стоим и търпим като овчици. Това ли е оня народ, който се бори 500 години за свобода? Останаха само овце, ленивци и мерзавци без мнение.
  • 12 Виктор Георгиев

    1 0 Отговор
    Проблема не е в цената на бензина проблема е в заплатите няма как бензина в Англия да е 3 лева а в България да е 1 и 50 просто е невъзможно то ако беше така никой нямаше да си продава бензина в България (трябва да е луд да за да го прави). И това е така за всички стоки телевизори, компютри всичко е на съпоставими цени с другите държави и няма как да е по друг начин. Заплатите са проблема заплатите не цените на стоките !

    Коментиран от #16

  • 13 hit4o

    0 1 Отговор
    Кат не ви изнася или ви е скъпо да карате коли ..НЕ ги караите .....има и други начини за транспорт а именно наблягам на ВЕЛОСИПЕДИТЕ...София е най-слабо развитата столица в Европа по велоалей и прочие ...... разровете се и вижте а може някои от ВАС да са виждали на живо в сентър на град в Европа да има паркинг за велосипеди със стотици колелета ,,, всичко живо кара колело,ходи на работа , спортува АМА НЕ в БЪЛГАРИЯ Е срамно да караш колело ако си над 15 години КАТО ВИ Е срам да карате колела Плащайте 3 лева за бензин
  • 14 ALK

    0 0 Отговор
    Ми спрете поне в града карате тия коли де това смуче от заплатите ни всеки час
  • 15 боко

    1 0 Отговор
    Една бомба на народното събрание и една на Лукоил,а не на летище Сарафово.Да им е.......а м....те.
  • 16 ahaha

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Виктор Георгиев":

    viktore, a kak v anglia edni maratonki sa 10 pounds a v bulgaria sa 180lv? ne mi govori za pertola za6toto na6ia petrol-benzin e ot rusia a ne ot arabskia svqt! vupros na dogovor e kolko da e cenata! v anglia benzina e 3lv no gasta e 2 stotinki! a znae6li otkade idva v anglia gazta? a? ot rusia!!!!!!!!!!!!! vupros na politi4eska volia e cenata na benzina po celia svqt! tova, 4e rumen ov4arov e dogovoril 30 godi6ni dogovori i boiko e dovolen ot tova ne zna4i, 4e triabva da pla6tame izmisleni ceni! po celia vsqt petrola pada a v bulgaria se vdigna s 20% za 30dni! ne mi govorete za velosipedi! s velosiped ne moje da prevozi6 49 choveka ot sofia do varna, ne moje da zaredi6 magazin s hlqb!
  • 17 Лукчо

    2 0 Отговор
    Много от пишещите по-долу виждат разни заговори за закриването или затриването на България и други подобни филми, а истината е много проста:
    1. Наличен е един електорат (за да не използвам думата "тадо"), който послушно плаща каквато цена му сложат и най-много да мърмори по форумите.
    2. Налични се поредица от правителства, които с охота се сдушват с монополистите и дружно дерат електората, като пълнят партийните си хазни и личните си джобова.
    3. И разбира се цените на суровината на световните пазари се вдигат и това няма как да не оказва влияние.
    Та това са факторите за високата цена на горивата, като последния е на първо място по изтъквана причина и на последно по действително влияние върху общата крайна цена.
    И като добавим мизерното заплащане (с много малки изключения) и това че сегашното правителство изключително успешно успява да настрои едни слоеве от обществото срещу други и така да размие недоволството картинката се оформя окончателно.
    Лошото е, че и аз като останалите обце, пардон електорални единици виждам и разбирам защо е така, но не виждам друг изход от положението, освен Терминал 2 на летище София. Това обаче не е работещо решение, но дано някой по-умен намери правилния начин да обедини недоволството и да промени хода на "прехода".
    "Преход" ли казах? Хм, това е друга тема ...
  • 18 anonim

    0 0 Отговор
    Разбирам минималната заплата да е между 800-1000 лв е тогава ще кажа добре 3 лв да е ако ще. Ама какво е това при 280 лв заплата...аси държавата.
  • 19 симеон

    2 0 Отговор
    така си трябва в гърция бензина удари 2 евра незнам нашите какво чакат тука трябва още днес да стане 4 лева и дори 5 ще пишем около седмица по форумите и накрая ще излезем на улицата ама тогава няма да искаме нова цена на бензина а смърт на тиранина бойко борисов трябва да последва чаушеску европа да си гледа работата българия да стане безмитна зона на европ и рай за бизнеса а българите да караме само бугатита а македонците които са получили българско гражданство да се съберат в концлагер защото са държавоизменници
  • 20 Oбикновен

    2 0 Отговор
    Проблемът с горивата у нас действително е голям заради мизерните средни заплати. Но тук трябва да споменем и какво правят държавите, заащто се оказват най-големият вредител. В цяла Европа, а и у нас, за държавата от цената на литър бензин прибира 60%! В Англия даже 75%. И много правилно са се наместили, защото горивото се използва от всички и хората няма как да направят особени икономии. В САЩ се заплащат около 15-20% данъци върху горивата, като американците просто си гледат интереса (за сметка на цял свят) и това си личи. И замислете се, утре като гледаде тъпите ни политици как казват, че !няма! как да да се намали цената на горивото в страната, а в същото време гълтат 60% ей така, за нищото, като данъци са взели за какво ли още не!
  • 21 dghd

    0 0 Отговор
    да бе направете го 5лв за литър да неможе да се вози никои с нищо!!!!!!!!!(finger)
  • 22 martin

    1 0 Отговор
    гласуваите пак за ''ГЕРБ''та за да трупат милони ..
    ЗА ДА СТАНЕ БЕНЗИНА 4,40 ЗА ЛИТЪР..
    А ЗАПЛАТИТЕ ...............НИСКИ..
    АМА КАТО СМЕ ЗАСПАЛИ ....''БЕЗ КОМЕНТАР''
    500 ГОДИНИ РОБСТВО -- АМА И СЕГА ПАК РОБСТВО..
    ТАКА ВИ ХАРЕСВА.....
  • 23 МАРТИН

    0 0 Отговор
    ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ДА СПРАТ КОЛИТЕ,,
    ИЛИ В СФ...БЕНЗИНОСТАНЦИТЕ БАНКРУТ......
  • 24 Виктор Диканчев

    0 0 Отговор
    хора, продавайте си колите! просто вече няма полза от тях в София, осъзнайте го... какъв е смисълът да вземеш кола на изплащане, да й плащаш лихва, данък, винетка, гражданска, каско, технически преглед, синя зона, да ти харчи 10 и да висиш
    в задръствания? и да те рекетират за това, че живееш... у вас? и да се притесняваш всеки път за колко време ще стигнеш и дали ще има къде да спреш? и с колко ще вдигнат бензина от другия месец? и като се строши нещо да струва 400 лева и една седмица в сервиза? и да те дебнат катаджии, да те снимат камери... ? или ползвайте градски транспорт, или си купете по едно моторче - крайно време е българинът да се научи, че тея неща не са за простите хора и е много по-бързо, по-евтино и даже по-екологично... помислете малко, защото всички коли в задръстванията са с по един човек вътре, който отива на работа всеки ден по един и същи маршрут и излиза от София пет пъти в годината
  • 25 Кон

    1 0 Отговор
    И ПАК САМО СИ ПИШЕТЕ И РЕВЕТЕ,ВМЕСТО ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТЕ!
  • 26 mar

    1 0 Отговор
    Следващите ще са БСП ДПС и Кунева да видим тогава какво ще стане,по добре ли ще сме или по зле?Дано не мълчим и тогава.
  • 27 Kurt

    0 0 Отговор
    бензина догодина ще е 4,5-5лв/литър Няма спиране!!
  • 28 Красимир Димитров

    0 0 Отговор
    Ако бяха излезли повече хора на протестите за горивата в началото на годината може би щеше да е по-добре.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове