Last news in Fakti

19 Август, 2012 12:38 3 026 14

Трайков: Би трябвало да сме с най-ниските цени на бензина

  • горива-
  • бензин-
  • дизел
Трайков: Би трябвало да сме с най-ниските цени на бензина - 1
Снимка: БГНЕС

В България има теоретично свободен пазар на горива и затова взаимоотношенията се наблюдават от КЗК, а не от ДКЕВР. Но трябва да са спазени условията на конкуренцията, каза бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по БНР.

През март комисията излезе с решение, че има картел, после промени решението си. Цените и тогава, и сега са по - високи, отколкото трябва. България е на четвърто по цени на бензина, а на седмо по цени на дизела. Имаме най-ниския акциз на бензина и втори на дизела, затова цените трябва да са различни.

Би трябвало да сме на първо по ниски цени на бензина и второ по цени на дизела, каза Трайков.

Според него това, което правителството може и трябва да направи, е съществуването на свободна конкуренция. Трябва да сезира Върховния административен съд (ВАС) защо е променено мнението на КЗК, ако не е минал вече срокът. Вторият момент е в данъчни складове в Румъния и Гърция да се съхраняват горива, защото тук са силно концентрирани. И третата стъпка е държавата да използва своите складове и да се намесва като пазарен играч. Ако тези три неща са свършени, добра е идеята за намаляване на акциза, но когато пазарната среда е сигурна, заяви Трайчо Трайков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 IceHeart

    0 2 Отговор
    Тинтири-минтири-джагара-джугара!
  • 2 Mercfan

    2 2 Отговор
    Браво на Трайчо, много точно казано!
  • 3 fghj

    2 0 Отговор
    Приказки от шипковия храст. Говорим че цената трябва да падне с лев. Ане от 2.70 на 2.62

    Коментиран от #9

  • 4 Любопитен

    3 0 Отговор
    Интересно защо на Г-н Трайков му идват тези прекрасни идеи едва сега, а не когато само с един подпис можеше да ги реализира?!
  • 5 ЧОВЕК

    4 1 Отговор
    Защо не направи нищо когато беше той на власт...Ама иначе сега говори...То доста от нас знаят каква е ситуацията,ама ония където са над нас си правят каквото те искат...ЗАТОВА ТРЯБВА ДА има протести до откат и това е...

  • 6 ...............

    4 1 Отговор
    Tози и той почна да лае.Като ви изхвърлят всички и започвате да лаете по ръката,която ви е хранила .
    Докато беше там ,ТИ ОЧИЛАТКО смешен защо не го направи това ????????
    ДАНО ПОНЕ СИ СЕ НАЛАПАЛ ДОБРЕ.
  • 7 Петър Начев

    1 3 Отговор
    Той се опита да направи нещо когато беше на власт, но беше отстранен! Ако си спомняте добре точно Т. Трайков беше човека който на ДВА ПЪТИ заяви остро, че в България има картел на горивата и беше главно действащо лице когато беше отнет макар и за малко лиценза на Лукойл, очевидно беше неудобен и сега е от страни.
  • 8 Петър Начев

    0 3 Отговор
    Той се опита да направи нещо когато беше на власт, но беше отстранен! Ако си спомняте добре точно Т. Трайков беше човека който на ДВА ПЪТИ заяви остро, че в България има картел на горивата и беше главно действащо лице когато беше отнет макар и за малко лиценза на Лукойл, очевидно беше неудобен и сега е от страни.
  • 9 аноним

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "fghj":

    няма как да падне с Лев на литър !

    БГ цените се влияят от основния пазарен принцип:
    докато се Купува-ще с вдигат цените
    Българинът живее в 1960 - когато "Някой се грижеше за него"

    Нефта на ФинМаркета ще падне след септември - но бензинът в БГ - почти няма да се промени !
    -----------
    НЕ с 1 лев - с повече може да падне бензина дори при тези нива на нефта от около 105 долара - но трябват Активни българи - с глупаци цената ще е МИН 2.50 лв/л
  • 10 МУХЛЬО

    3 0 Отговор
    АБЕ ТРАЙКОВ ЩО НЕ НАПРАВИ НЕЩО ДОКАТО БЕШЕ МИНИСТЪР АМИ СЕГА УМУВАШ ? А Г-Н ШУШУМИГА ...? НЕЩО ДА КАЖЕШ ЗА ,,КАОЛИН'' И КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ А ???ВЗЕМИ СЕ КАЧИ НА НЯКОЯ ПОНЕ 20 ЕТАЖНА СГРАДА НА ПОКРИВА И ... СМЕЛО НАПРЕД ! МНОГО ЛАПАЧИ СЕ ПРЪКНАХТЕ И ЗА ТОВА СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ ! ВСЕКИ КОЙТО ИЗПУСНЕ КОКАЛА И ЗАПОЧВА ДА ДАВА АКЪЛ И ДА РЕВЕ ! МЛЪКНИ ЧЕ ТЕ ЗНАЕМЕ КАКЪВ ТОЧНО СИ !!!
  • 11 николай маринов

    0 2 Отговор
    При Тиквата се реализират само тези идеи които пълнят джоба му или касата на ГЕРБ . Убедих се че не им пука за "простолюдието" когато става въпрос за собственото им благоденствие . За тях сме само ЕЛЕКТОРАТ който е гладен и срещу малки суми ще гласува догодина "правилно .
  • 12 4567

    2 0 Отговор
    Батко Трайчо, ти в кои клас си?
  • 13 comment

    1 2 Отговор
    На никой управляващ не му пука. По тази причина, никакво гласуване повече за никого. Щом ще ме е...ат, поне да не е с моето активно одобрение.
  • 14 питагор

    1 0 Отговор
    Аз имам един въпрос защо цената не е обвързана с международната цена на суровия петрол ? Сега при цена на суровия петрол 102 за барел е 2.74 но при 90 долара няма на долу !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове