5 Април, 2020 12:30 2 632 27

15 899 теста за COVID-19 са направени в България

  • тестове-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • covid-19

Това отчетоха от Министерството на здравеопазването

15 899 теста за COVID-19 са направени в България - 1
Снимка: Shutterstock

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лабораториите у нас от началото на дейността им до днес, съобщиха от Министреството на здравеопазването.

Първите тестове започнаха да се извършват в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия, след което бяха разкрити лаборатории и в Стара Загора и Варна, напомниха от МЗ.

В Националната референтна лаборатория на 28 януари 2020 г. е проведено първото изследване на проба за COVID-19, а във ВМА първият тест за новия коронавирус е извършен на 2 февруари т. г.

Тестовете са направени в лабораториите както следва: в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ – 5037, във Военномедицинска академия – 2767 и 1250 бързи, в Стара Загора – 1400, в болница „Токуда“ – 470, в Бургас – 300, във Варна – 825, в УМБАЛ „Софиямед“ – 750 и в лаборатория „РАМУС“ – 3100, отчетоха от здравното министерство.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Някой си

    26 1 Отговор
    Да на слънцето, калинките му и политици и бизнесмени по няколко пъти, даже всеки ден!
    Останалите кучета ги яли!
  • 3 Аноним

    37 2 Отговор
    Смях ето защо и сточна Европа няма заразени не е от БЦЖ а от липса на тестове то беше ясно посиняваш и те тестват евентуално
  • 4 гръмнахте се в крака с тия данни

    23 1 Отговор
    И ко 500 болни от 16000 теста, та то това си е категория настинка бре..

    Коментиран от #6, #22

  • 5 Баш Гост

    24 3 Отговор
    Хората в нормалните държави правят по 100 000 теста на ден. А тук знаем как ги претупват, особено бързите тестове и от там високите отрицателни резултати. Много е важно сега да се отчитат ниски нива на зараза, отколкото реалната ситуация.
  • 6 Бачо Киро

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "гръмнахте се в крака с тия данни":

    И то се тестват само хора, които са проявили симптоми, тея дето го карат на крак и тн + тея дето не искат да ги запрат (демек не са зле и те) въобще не са и казали, да не говорим за тези, които не проявяват симптоми. С други думи заразените са стотици пъти повече, което пасва точно на данните, които казват, че смъртността е между 0.05% и 1%. С две думи - епидемията е политическа.
  • 7 Обикновен човек

    21 2 Отговор
    16 000 теста делено на шест милиона души е едно към 400 ,ако статистически заразените са 450 то математически по теория на вероятностите би трябвало да бъдат 180000души в България от тях умряли 11????!!!Оказва се че генерал корона и тиквата не са ходили на училище ,или ако са ходили са пропуснали часовете по математика!!
  • 8 Загрижен

    20 2 Отговор
    Даммм, така излизат сметките на Тиквун. 15 600 за месец. В другите правят по 30 000 НА ДЕН. НА ДЕН!!!Така се грижи тиквата, шайката и коремният хирург за благото и добруването на нацията. Пак си го изберете, пак.
  • 9 Bingo

    26 0 Отговор
    Поредната лъжа, кажете колко от тези тестове са индивидуални, щото знаем, че почти след всеки тест се прави втори, че и трети. Искаме бройката на тестваните граждани, а не на ползваните тестове. Реалната бройка е три пъти по-малка.
  • 10 💉Тестер

    17 0 Отговор
    Къде е изпърдяния математик-избори да сметне, кога ще пикът при това тестване.
  • 11 Aaaa,да ли е така-а-а,

    7 0 Отговор
    кой,кой ще ми каже-е...
  • 12 Европеец

    14 0 Отговор
    Това ако го бяхте публикували във Франция или Германия щяха да Ви бият с пръчки и камъни, но тук е като „Вижте колко много сме свършили”. 100 000 теста на ден как Ви звучи? Еми БРАВО. Какво друго да кажа за отчета от 15899 теста, които средно се правят по 4 на човек и 3100 са отчетени от частна лаборатория в която вероятно хората сами са си платили за тях.
  • 13 бачо

    19 0 Отговор
    Нарочно не казват точната цифра на заболелите за да удължават извънредното положение до безкрайност. Всеки ден ще обявяват по 10-20 заразени. Вероятно пика вече е преминал, ама некадърността на управляващите никога няма да мине.
  • 14 име

    8 0 Отговор
    Да приветстваме Булсатком които пуснаха всички възможни канали на своите абонати независимо от абонаментния план. Помагат по свой начин да си останем у дома.

    Коментиран от #21

  • 15 Фермер

    8 1 Отговор
    Не се отделят средства за масово тестване тъй като всичко е Пунта Мара .Пандемия няма.Целта е да се приберат парите на хората,да има много индианец да работи за без пари. Да се ваксинират всички хора за да ни набутат некоя гадост с ваксината.
  • 16 Дон Чико

    9 0 Отговор
    Е много бе! Не си давайте толкова зор, то кой е болен ще си проличи. :)
  • 17 Просто статистика

    13 0 Отговор
    Поредната Пунта Мара. Самият професор Муфтаджийски преди три седмици заяви, че се тестват само хора със симптоми, тъй като България разполага само с 3000 тестери. И отделно се оплака вчера, че други тестери не са внасяни!
    Въпрос - как с 3000 тестера са тествани почти 16000 човека? Май някой е проспал часовете по аритметика?
  • 18 Пробуден

    12 0 Отговор
    А каква стана с 50-те теста от Банско? Генерал Кризачийски не каза, не го питат и мисирките. Май затвориха Банско без ясна представа, каквато фактически нямат изобщо за развитието в България. Коя добра практика се следва с извънредното положение до 13 май, щом и най-засегнатите са до края на април?
  • 19 Статистик

    16 0 Отговор
    Ахааа, ето къде е заровено кучето, малко тестове, малко заразени, малко болни, малко починали, Годжи рапортува някаква измислена, плавно нарастваща цифра, Баце се бие в гърдите “Булгар, булгар, аз съм спасител на нацията” и така спокойно може да добутаме до изборите с извънредно положение, а парите ги нямаааа....
  • 20 Диамантената ръка

    4 0 Отговор
    Значи около 200000 заразени на 6000000 и 20 починали
  • 21 Ало

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "име":

    И от мобилния оператор ми пуснаха някакъв безплатен пакет мобилен интернет.Дее*а и лицемерите.За какво са ми ,щом имам интернет и рутер в къщи?
  • 22 Не е точно

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "гръмнахте се в крака с тия данни":

    Никъде не пише на колко човека са направени. Минимума на позитивен е 4. Максимът - бедна ти е фантазията
  • 23 Пак 22

    1 0 Отговор
    Максимумът, сори
  • 24 Русенец

    1 0 Отговор
    Трябваше да са пресполовили населението, но явно реалността е плашеща, и най-вече за управниците.
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор
    до ТЕСТОлюбците...Вижте сега, вирусът се активира след като проникване през клетъчната мембрана и модифицира ДНК-то на клетката. Това става на 5-8 ден след заразяването, до тогава е неоткриваем...Така, че тестът ти е отрицателен е само временно...Ако започнем с тестове, то трябва най-малко всяка седмица да се тестваш докато се разболееш и придобиеш имунитета.
  • 26 BGBGBG

    3 0 Отговор
    Абе хора.Вие не разбрахте ли че цялата история с извънредното положение е Пунта Мара.В България нормалната смъртноста е 1.54% на годинастатистиката е за 2018 г.Ако приемеме хипотетично че сме 6 милиона то за 2018 година са починали 92 400.или средно по 253 на ден.Другия момент е че всички българи,родени след 1951 година са ваксинирани срещу туберкулоза,и имат имунитет и срещу COVID-19 от 60-80%.Всеки който е служил в БНА има повторна ваксина.На кой му е нужно извънредно положение и диктатура върху собствения си народ.-Аз се сещам само за един примат от БАНКЯ,защото има още какво да се краде и да се прикрие с извънредното положение.Жалката ни икономика ще бъде унищожена а безработицата ще скочи на МАХ.
  • 27 боцмана

    2 0 Отговор
    Вие луди ли сте бе хора , че то тези тестове струват пари. Управляващите не са много по плащането , особено ако не е за техни хора и ако няма начин за крадене. Така , че затова и тестовете са толкова.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове