11 Април, 2020 02:31 4 871 23

Празнуваме Лазаровден

  • лазаровден-
  • лазарки-
  • свети лазар-
  • църква

Лазарките, облечени в празнични дрехи и с цветни венци на главите, носят кошнички, окичени със зеленина за събиране на дарове

Празнуваме Лазаровден - 1

Лазаровден, "Лазарица" или "Лазарова събота" се празнува винаги в съботата преди Цветница. Празникът носи името на Свети Лазар, който е възкресен от Христос на четвъртия ден от своето погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.

За девойките това е обред за „посвещение“ в моминството, за „замомяване“ - така те влизат в групата на момите и са готови да създадат семейство. Тяхната възраст е от 10 до около 16 години. Някога се е смятало, че девойка, която не е лазарувала, не може да се ожени. Обикновено на този ден в миналото момците са искали ръката на своята избраница.

Лазарките, облечени в празнични дрехи и с цветни венци на главите, носят кошнички, окичени със зеленина за събиране на дарове. Те обикалят къщите с песни, пожелавайки здраве, плодородие, щастие, благоденствие и сбъдване на най-съкровените надежди за всеки от семейството, а от своя страна стопаните ги даряват с орехи, яйца, пари, плодове и дребни подаръци.

Четири от тях са певици, две са “шеталици” (танцьорки) и една “кумица”. Тя води групата и прибира подаръците.

Цял месец преди лазаруването момичетата шият носии и учат песни. Рано сутрин девойките си разпределят селото (градчето) на махали, така че да не се лазарува в една къща по два пъти.

Когато обикаляли домовете, момичетата играели ръченица и пеели песни за здраве, плодородие и женитба.

След благите пожелания стопаните дарявали момичетата с питки, ябълки, орехи, яйца. Всичко това било поднасяно в сито, за “да е сита годината”, а “кумицата” изсипвала съдържанието на ситото в голяма шарена торба.

Вярвало се е, че обичаят Лазаруване носи стопанско и житейско благоденствие на цялото село. Затова лазарките, макар съвсем млади момичета, се посрещат с особена почит от всички жители. В отделните части на България Лазаруването може да има някои вариации – като изпълнение и като наименование.

Православието отбелязва паметта на Лазар от Витания. Той и сестрите му Марта и Мария приемали в сиромашкия си дом Исус Христос и повярвали в неговата мисия. Според евангелието Лазар се разболял и умрял, когато Спасителят бил в земите отвъд река Йордан. Месията обаче се върнал и възкресил покойника, който по-късно станал епископ на процъфтяващия кипърски град Китион.

Строго забранено било ритуалните песни да се пеят след Лазаровден, защото на момите “ще им излязат циреи”. Девойката, която не е лазарувала, не е могла да се замомее и да се омъжи. Освен това лазаруването било гаранция, че нито една от лазарките няма да бъде грабната от змей горянин.

Макар че от Сирни заговезни насетне църквата забранява сватбите и годежите, младите хора използвали тоя ден за сгледа.

На Лазаровден имен ден празнуват: Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи

    8 6 Отговор
    истина говори проф. Иво Христо, че българите са езичници. Какво общо има чудото на Исус Христос, който възкреси мъртвия Лазар, със забавленията на момите "Лазарки" и техните въжделения ?

    Коментиран от #9

  • 2 победа над смърта

    12 3 Отговор
    " Според евангелието Лазар се разболял и умрял и е възкресен от Христос на четвъртия ден от своето погребение, по-късно станал епископ на процъфтяващия кипърски град Китион " И пак според евангелието Нашия Цар и Бог Иисус Христос казва "Аз съм пътя и истината и живота" - Слава тебе Господи Слава на теб.

    Коментиран от #6

  • 3 Ирена

    11 1 Отговор
    АТ- тата или плеймейтките празнуват Лазаров ден не разбрах
    Никой от така наречените съвременни жени и младежи не знаят какво е това. Дай им бургери, барове , обяд в Хепи после да натискаме нещо в бахар.
  • 4 Табаков

    7 8 Отговор
    И аз не мога да разбера ,защо уж българите се пишат християни,а у тях има толкова езичество? Прескачане на огньове,кукери,дяволски маски и дрънчене на хлопатари и звънци,лазарки и ред вярвания,че ако е такова,после следва еди що си. Нашият Господ и спасител Исус Христос го е казал просто,така че и най-неукият човек да го разбере :Аз съм Пътят....Толкова ли е сложно да се разбере,че не трябва да се целуват икони и други ръкотворни неща? В 10-те Божии заповеди пише,че не трябва да си правим кумири. В какво вярваме днес? Това трябва да се запитаме!

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Тютюнов

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Табаков":

    ти Българин само по лична карта ли си???
  • 6 Behemoth

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "победа над смърта":

    Ти луд ли си бе?Шмекерия някаква е това ....наговорена работа....тоя евреин е бил голям мошеник....по това време там е бъкало от такива ненормалници ...също както у нас се появиха всякакви екстрасенси и гадатели през деветдесетте...ако не бил оня агент Павел от тогавашното ДС никой нямаше и да го знае ...
  • 7 Behemoth

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Табаков":

    Ми явно не си много умен ...не народа а църквата е виновна за това ...за да привлече масово езичниците към християнството ранната църква използва древните езически обреди и празници като ги видоизменя и припознава ....ШМЕКЕРИ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Значи":

    Доста трябва да Ви се обяснява, но накратко "общото" е, че БОГ Е ЛЮБОВ!

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Behemoth

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не прави това,не прави онова....ако не се подчиняваш вечни мъки...ибахтъ у любувтъ...жив BDSM от класически тип хахахххххх...

    Коментиран от #12, #17

  • 11 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Така е БОГ Е ЛЮБОВ ! "Защото Бог толкова възлюби света, че даде своя Единороден син, за да не погине ние един, който вярва, но да има вечен живот (Йоан 3:16). А нещо за ГРЕХА, заради което Исус бе разпънат на кръста? Или е много удобно да говорим за любов и толерантно да премълчаваме за греха?

    Коментиран от #15

  • 12 Баба ти

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Behemoth":

    като беше малък не ти ли е казвала да не пипаш включения котлон на печката, че ще се изгориш? И майка ти и баща ти не са ли казвали "Не прави", защото си бил малък и глупав и не познаваш света, в който живееш вече ? И в Библията е така - Оня, който създаде видимия и невидим свят ЗНАЕ за кое да казва: Не прави това (онова)

    Коментиран от #13

  • 13 Behemoth

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Баба ти":

    Ами ,викаше ,пипай наред бабиното ...пу да не ти е уруки, как па ни са роди най умното и убавото...аз от малък съм така всичко зная и мога....само ПРЕМИЕРА на всички премиери ма удря у Земята с акъла си ама той е докоснат от трима папи ,патриарх и мюфтия...

    Коментиран от #19

  • 14 6538

    0 0 Отговор
    Преди около месец и половина, на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама от ръководството на УМБАЛ „ Св. Анна“- София от програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. Повече от месец гледаме наглите усмивки на ръководството на болницата и нулева реакция на МЗ и лично на министър Ананиев. Въпроса е,коронавируса, дали е повод за амнистия за финансови престъпления със средства на ЕС. Дали чадъра не е от по-високо, както се хвали д-р Москов. Постоянството на този коментар е протест срещу толерантността на правителството към крадците!
  • 15 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Не религиозен":

    УТОЧНЕНИЕ: Когато казваме, че БОГ Е ЛЮБОВ ! Бог обича човека, НО МРАЗИ ГРЕХА (в човека). Та, ако се надяваме на Неговата любов, То нека се справим с греха в нашия живот , защото Той поръча "Бъдете святи, както Аз съм свят ! Едва ли е по нашите сили, но трябва да се СТРЕМИМ през целия си живот към достигане на святост (освещение), без което никой няма да види лицето на Бога. (Евреи 12:14)

    Коментиран от #16

  • 16 Behemoth

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Не религиозен":

    Ма ти си са побъркал с тоя бог бе ....други интереси нямаш ли.....препоръчвам ти да плетеш чорапи и да слушаш Burzum ...повярвай ми струва си ...Ем ще ти е топло Ем ще разбереш от де изгрява слънцето...
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Behemoth":

    Християнството е СВОБОДА!!! Свобода от поклонението на разни идоли, истукани, духове, свобода от кървави жертвоприношения, от човешки жертвоприношения. За тази свобода Исус е разпнат и е страдал. За тази свобода са дали живота си безброй християни-мъченици.

    Коментиран от #18, #21

  • 18 Behemoth

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ба за хилядите мъченици не знам ,ама за милионите избити от християнските фанатици съм наясно а най забавното е че част от тях също са били християни хахахххххх...християнството е тирания от най садистичен тип...
  • 19 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Behemoth":

    Е, ако е така, май не си случил много с баба и родители. Оставили са те да растеш без да се грижат за теб като саморасъл бурен. Но щом си толкова умен, знаеш, какво прави градинаря с бурените, понеже са безполезни.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И най-вече за СВОБОДАТА ОТ ГРЕХА ! "Защото, смъртта, с която умря, Той умря за греха веднъж завинаги; а животът, който живее, живее го за Бога. Така и вие считайте себе си за мъртви към греха, а живи към Бога в Христа Исуса. И тъй, да не царува грехът във вашето смъртно тяло, та да се покорявате на неговите страсти.
    Нито представяйте телесните си части като оръдия на неправдата; но представяйте себе си на Бога като оживели от мъртвите, и телесните си части на Бога като оръдия на правдата.
    Защото грехът няма да ви владее, понеже не сте под закон, а под благодат.
    Тогава какво? Да грешим ли, защото не сме под закон, а под благодат? ! ДА НЕ БЪДЕ ! (Римляни 6:10-15)
  • 22 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Behemoth":

    Ами ти защо си изхвърляш от къщи боклука и непотребните вещи? Така и градинаря почиства бурените от които няма полза, за да растат онези, които дават плод полезен и за които Той се грижи...Смешна и безполезна опозиция си... "Героичната" ти съпротива е обречена на фиаско, защото смисълът на живота е да съграждаш, а не да рушиш.

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове