Last news in Fakti

14 Април, 2020 12:09 2 889 37

Имунолог: Ваксината БЦЖ е бонус за българското население

  • ваксина-
  • бцж-
  • имунна система

Имунната система е създадена така, че да бъде подготвена за среща с възможно най-широк кръг патогени и да отговаря по различни начини на тях

Имунолог: Ваксината БЦЖ е бонус за българското население - 1
Снимка: Shutterstock

Въпросът за ваксините при децата е много спорен. Значение доколко една ваксина е опасна зависи от това колко силна имунна реакция може да предизвика.

Всички ваксини в момента са безопасни, те не предизвикват тежък възпалителен отговор, но е спорно доколко в тази обстановка, при рискови контингенти, биха помогнали. Това обясни в Сутрешния блок на БНТ доц. д-р Велизар Шиваров, началник на лаборатория по Клинична имунология към УМБАЛ "Софиямед".

Нови проучвания при мишки показват, че БЦЖ ваксината може да образува повече кръвни клетки, така че да се борят по-добре с една вирусна инфекция и ако това е така, е един малък бонус за българското население, което е ваксинирано, обясни още д-р Шиваров.

Коронавирусът на практика е сблъсък между един микроорганизъм и нашата имунна система. В част от случаите тя се преборва, но при други случаи, поради патологична свръхреакция, се стига до летален изход. Имунната система е създадена така, че да бъде подготвена за среща с възможно най-широк кръг патогени и да отговаря по различни начини на тях. При мнозинството от хората тя функционира правилно, за да може да посрещне предизвикателствата на околната среда, поясни д-р Шиваров.

Той коментира и въпроса дали нивата на витамин Д могат да ни предпазят от коронавируса.

"Част от имунния отговор може да се повлиява от нивата на витамин Д, но това е съвсем малко. Със сигурност витамин Д не вреди, дали ще ни спаси и помогне в битка с коронавируса - според мен не", допълни доц. д-р Велизар Шиваров.

Имуностимулантите са много често вещества с неясно съдържание, комбинирани препарати. Имунният отговор е нещо много сложно и е различен при отделните предизвикателства, обясни още специалистът.

"Според мен нещо, което се пропуска, е как се справят видовете, от които този вирус произхожда - това са прилепите. Те са резервоар на такава инфекция, в тяхната популация циркулират много такива вируси, само че тяхната имунна система има различна реактивност и там основна роля играе т.нар. вроден имунитет", поясни д-р Шиваров.

Геномът на всеки човек е организиран по един начин, но гените участват по различен начин в имунния отговор - едни хора се справят по-успешно и ефективно, но други имат по-слаб отговор, което ги прави по-уязвими към конкретен патоген, обясни специалистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гара болшевик

    9 33 Отговор
    А ваксината "комунизъм",бонус ли е?

    Коментиран от #27, #29

  • 2 Русенец

    17 4 Отговор
    Ваксините отдавна не са това, което бяха.

    Коментиран от #33

  • 3 ваксина смърт

    3 5 Отговор
    Да, в статистикатаза онкоболните.
  • 4 Jeep

    5 4 Отговор
    Вируcите ca микрооргaнизми?

    Коментиран от #5, #36

  • 5 тия са луди

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Jeep":

    Аз си мислех, че са неживи.
  • 6 "спасителят" от банкя

    31 1 Отговор
    Добре, че е Бай Тошо, че Барба Ганьос да си пришива заслуги !
  • 7 Дельо хайдутин

    32 3 Отговор
    Църквата да обяви Тодор Живков за светия, закрилник на българите.
  • 8 He вярвам

    6 15 Отговор
    Защото ако беше така не трябва да има умрели от корона вирус в БГ, защото през комунизма всички бяха ваксинирани.
    Всяка ваксина е против даден вирус а се знае ,че ваксините против грипа се променят всяка година защото всяка година грипните вируси са различни
    Единственото вярно е това ,че когато се открие ваксина против ковид19 тогава ще се оттървем
    Или когато придобием стаден имунитет, а да се надяваме колкото се може по бързо да има ваксина против това заболяване.

    Коментиран от #34

  • 9 Пламен

    34 0 Отговор
    МНЗ когато са ни ваксинирали навремето, не са го правили като "БОНУС". Ваксинираха ни под строй целият клас, медицинската сестра в училището, после я мериха с линийка колко е петното. Сестрата и зъболекаря ги познавахме децата, лекуваха ни от 1-8клас. Правили са го осъзнато, планово, с мисъл за здравето/бъдещето на хората. Нещо непознато са сегашните калинкаджии. Сега е времето на "ГЛАШАТАЯ", на Андроида, на ЛГБТ социума. Тежко им горко на подрастващите, ако спрат Евробанкомата и затворят границите.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хайде да не си приписваме

    5 23 Отговор
    Незаслужени заслуги. Недоказано и спорно е дали ваксината срещу туберкулоза е ефективна срещу короната. Докато това, че към края на 20 век се поставя ваксина срещу заболяване което цивилизованият свят е победило век по-рано говори само за изостаналостта на обществото която го прилага. Туберкулозата е болестта на гладните и недохранените

    Коментиран от #13, #15, #16, #18

  • 13 Behemoth

    14 4 Отговор

    До коментар #12 от "Хайде да не си приписваме":

    Психодесен откачалник?Виждаме я вашата цивилизована страна с хладилните камиони....
  • 14 Доказано

    12 0 Отговор
    Всеки един път когато има насреща мислеща държава , е бонус за населението . Но скоро и тези ,от това поколения ще измрат по естествен начин , и тогава ???
  • 15 Угрижен ТРОЛ

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Хайде да не си приписваме":

    Скрии се в миша дупка и не се показвай, аман от философи, на всяка манджа меродия, ай бегай от тука, и тоя вирусолог стана.
  • 16 Някой

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хайде да не си приписваме":

    Ми тя туберкулозата сега се завърна , бе откачалник , даже и с букет други болести ,за които си мислехме че са останали много назад в миналото. Скоро един познат възрастен лекар ми сподели , че се е наложило да ампутират гангренясал крак , защото човека е бил беден , и не е могъл да потърси навреме лечение.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Оня

    4 11 Отговор

    До коментар #12 от "Хайде да не си приписваме":

    Комунягите не са измислили БЦЖ , нито са започнали масовата ваксинация ! Това е всеизвестен факт но простите им кратуни няма как да го проумеят ! Те си повтарят едно и също , и целта е една лъжа повторена 1000 пъти дастане истина! ФАКТ

    Коментиран от #20, #23

  • 19 Ами утре като плъзне подагра

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Някой":

    Тези с ампутираните крака ще венцехвалите тези които са ампутирали крака ви защото не са можели да спасяват по-друг начин. Няма да ви боли палецът. Ама не се притеснявайте, подагра никога няма да хванете, тя е болестта на чревоугодниците, вие се ваксинирайте с БЦЖ срещу болестта на гладните, това няма да ви направи сити, но поне няма да си изповръщате джигера или ако го изповръщате няма да си накапете краката които предвидливо някой ви е ампутирал
  • 20 Угрижен ТРОЛ

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Оня":

    Въпроса не е кой е измислил ваксината, а кой я е приложил, има разлика.

    Коментиран от #22

  • 21 Гацо

    1 0 Отговор
    Значи Батман да не се притеснява!
  • 22 Въпросът не дори кой я е приложил

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "Угрижен ТРОЛ":

    А защо. Отговорът не е за да те предпази от коронавируса. Замисли се защо се е прилагала във времена когато цивилизованият свят отдавна се е бил справил с туберкулозата

    Коментиран от #24, #28, #31

  • 23 Ха ха ха ха ха

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Оня":

    Масовата (задължителна) ваксинация с тази ваксина в България започва 1951г това е факт.
  • 24 Ахаа

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Въпросът не дори кой я е приложил":

    А защо този. "цивилизован свят" прилага сега ваксини за грип? Не е се справил ли с грипа (инфлуенца) ?

    Коментиран от #26

  • 25 Бай Кольо

    3 6 Отговор
    А стига де тази ваксина БЦЖ да нее доживотна, всяка ваксина си има определен период на действие. А за не просветените и за ибрикчиите на бай Тошо селския дис, да кажа че ваксината БЦЖ е измислена от Българин и се ползва още от 1934год. Когато бай ви Тошо е пасял козите още
  • 26 Защото вирусът на грипа

    0 4 Отговор

    До коментар #24 от "Ахаа":

    Всяка година е различен. И не е вярно, че цивилизованият свят не се е справил с него.
  • 27 Питай Вожда

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "гара болшевик":

    Винету е чел.Ще ти отговори.
  • 28 Преяла Хамерика

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Въпросът не дори кой я е приложил":

    Е затова сега са хладилните камиони по улиците на Ню Йорк.Да замразят месото за Макдоналдс,което утре ще хапваш от глад.
  • 29 Гертруд

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "гара болшевик":

    Браво уникално глу пав коментар.
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор
    Oт aрхивa нa "Злaтнaтa рeшeткa":
    Прeз зимaтa eдин ръcи пяcък пo трoтoaрa, милициoнeр гo питa зaщo ръcи, - зa дa нeмa крoкoдили, - тукa нeмa крoкoдили бe, - e, ми нeмa `щoт ръcим...
  • 31 Geo

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Въпросът не дори кой я е приложил":

    Ти сигурен ли си че "цивилизования свят" се е справил с туберкулозата. То не е преставало да има отделни случаи на туберкулоза и до сега в този "цивилизован свят". Нали щъкат по държави където я има още - може да провериш данни на СЗО. Че няма епидемия е някакъв късмет без ваксина.
  • 32 сожж

    5 0 Отговор
    От Тодор Живков имаме много бонуси , част от тях ни отне демокрацията и ГЕРБ, а на управляващите се изсипаха в пълни шепи.
  • 33 Прав си

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русенец":

    За сведение на невярващите, достатъчно е да влязат в youtube и да напишат "бил гейтс ваксинация".
    Ваксинацията е метод за налагане на пълен контрол, след съкращаване на населението на планетата. А за да има тотална ваксинация е нужна пандемия...
  • 34 смяна на целта

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "He вярвам":

    Докато целта на ваксинацията по време на студената война е да се опази живота и здравето на населението, за да се докаже системата като по-добра, днес, 30 години след предаването на социалната система за шепа жълти стотинки, целта на ваксинациите се определя извън България. Определят я човеконенавистни фондове и фондации на милиардерите, които искат за себе си чист въздух, чиста вода, чиста природа, вечно господство, а това са преценили, че може да стане чрез съкрашаване на "излишното" население до не повече от 500 милиона жители-роби на планетата (виж джорджия гайдстоунс заповедите на сатанистите). Едновременно с депопулацията се провежда и чипиране на населението с техните "ваксини", които ще бъдат нанотехнология управляема чрез 5G мобилните мрежи.

    На отказалите ваксиниране, т.е. чипиране, ще бъдат ограничени елементарни човешки права, както се прави в момента - право на работа, право на придвижване, изключване от обществения живот.
  • 35 Вервайте ми

    1 1 Отговор
    Не требва да се верва на български пруфесори и дуценти. СЗО съобщи че ваксината БЦЖ не влияе на коронавируса.
  • 36 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Jeep":

    Айде по смело де..кажи че доцента ги определи като ,,микрорганизми,, Веднага смених канала.Няма смисъл човек да слуша за новооткрити ,,вируси-микроорганизми,, ха ха ха
  • 37 Нова

    1 0 Отговор
    Бонус от отреченето време. Кажете го по смело. Още ПЛЮСОВЕ ЩЕ ИЗСКАЧТ от това време
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове