Last news in Fakti

15 Април, 2020 12:54 2 318 20

Д-р Стойчо Кацаров: Здравната ни система бездейства

  • д-р стойчо кацаров-
  • здравна система

Това се дължи на забранените профилактични прегледи, планови операции и страхът на хората от зараза в болниците, коментира лекарят от Центъра за защита правата в здравеопазването

Д-р Стойчо Кацаров: Здравната ни система бездейства - 1
Кадър бТВ

С изключение на служителите на РЗИ, останалата част от здравната система на България бездейства. Това се дължи на забранените профилактични прегледи, планови операции и хората, които не посещават болниците заради страх, че могат да се заразят с COVID-19.

Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). В студиото на „Тази сутрин“ по бТВ той бе категоричен, че системата ни без проблем може да издържи на натоварване, сравнимо с това в Италия.

Въпреки това като важен акцент д-р Кацаров изтъкна фактът, че поради това, че здравната системата не работи, много други заболявания не се лекуват.

Като пример той даде пациентите с онкологични проблеми.

„Всеки месец у нас се откриват по 3 хил. ракови случая. За 2 месеца това са хиляди случаи, които не се диагностицират и лекуват“, допълни той.

По думите му стана ясно, че има и сигнали за „размотаване“ на хората в болниците.

Д-р Кацаров сподели, че очаква извънредното положение да продължи и след 13 май, като обясни, че хора с други заболявания, извън коронавируса, могат да пострадат.

„Съобщават за починалите от COVID-19, но би трябвало да казват и колко хора умират, например, заради сърдечно-съдови заболявания”, изтъкна той.

Според него ефектът от масовото изследване ще доведе до изолация само на заразените с коронавируса.

„Няма гаранция, че ще се спазва карантината у дома. Но ако искаме да щадим здравната система, трябва да я пазим за тези, които наистина се нуждат от лечение“, коментира Кацаров.

По думите му мярката за блокиране на цели населени места е погрешна и обясни, че изпадаме в задънена улица.

„Имаме ли план за излизане от ситуацията, рискуваме ли да получим епидемичен взрив заради това, че твърде малко хора са преболедували, ако отменим по-рано мерките?“, запита той.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добро утро

    29 6 Отговор
    здравната система у нас е убила много повече хора отколкото е спасила.

    Коментиран от #5, #6

  • 2 кнаус 485

    33 3 Отговор
    Прав е Кацаров,ама тиквата не разбира от експертно мнение,държи на шефа на щаба да го показват по пет пъти на ден ,та да го направи президент....

    Коментиран от #20

  • 3 Toko

    21 0 Отговор
    Моята статистика за ситуацията
    Италия - население 60 000 000 - заболели 159 000 = 0.00265 от процента !!! пандемия !!!
    За да достигнем пандемията в Италия в процентно съотношение ще трябва да се разболеят около 7-8 000 души . Дори и 20 000 да станат болните пак нищо не е . Годината ще мине и пак нищо. Малко преекспонирана тази работа.
    С тези мерки ... да не скъсаме пружинката от натягане ! Колкото и да е либерален режима ... Колко ще изкараме без работим и да губим .До тук само обещания за подкрепа и брифинги по цял ден за терапия на народа .
  • 4 Доктор Хаос

    21 0 Отговор
    Да , лично се убедих когато ми се наложи да ползвам услугите на Ямболската болница. За мръсотията около отделенията не ми се говори. Мизерията е навсякъде и неописуема. Паркирани 100 линейки, в наличност за транспорт 1 ЕДНА ! Това е простотията да се направят държавните болнични заведения търговски дружества. Бизнес и нищо повече. Покрай многото рестрикции едната ръка не знае какво прави другата. На кой му пука, важното е да врещим за заплати.

    Коментиран от #13

  • 5 румен

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Добро утро":

    Това е самата истина
  • 6 Кардиолог и Невролог и Онколог

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Добро утро":

    Тоя Д-р Кацаров мисли,че е открил топлата вода!! След като е на държавна ясла,да насочи критиката си ДИРЕКТНО към неадекватни я Министър на здравеопазването!! Ама държи ли му?? Ще му секне заплатката!!
  • 7 Електорална единица

    2 0 Отговор
    Браво на# 6!!!
  • 8 Роза

    14 0 Отговор
    Прав е господина, но умните вождове от Щаба се мислят за корифеи!!!

    Коментиран от #19

  • 9 иван

    14 0 Отговор
    Здравната система бездейства от много години а сега нищо не правят има 200 болни в болница а спряха всичко друго
  • 10 сметало

    14 0 Отговор
    30 умрели бабички 10 милиарда кредит за безотчетно харчене- 75 милиона дадени на мародери да ни бият за дълговете ни
    честито българи стойте под юрганите
  • 11 Последния софиянец

    14 1 Отговор
    Откак спряха да приемат болни, смъртността намаля с 10 процента. ХА ХА ХА!
  • 12 Дельо хайдутин

    11 1 Отговор
    Реват докторите. Не могат да обират хората и да ги пращат в гробищата заедно с ортаците от погребалните бюра.
  • 13 какво казва тиквения щаб по въпроса

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Доктор Хаос":

    Хората трябва да бъдат пускани навън, защото слънчевата светлина унищожава коронавируса.
    Това призова английският топ имунолог Питър Оупъншоу – професор по експериментална медицина в Импириъл Колидж, Лондон пред Дейли Мейл, цитиран от Крос.бг.
    Според него населението трябва да събира слънчеви лъчи, защото те унищожават генетичния материал на смъртоносния патоген. Много европейски държави наложиха карантинни мерки заради пандемията и призовават хората да си стоят у дома, за да не се разпространява заразата.
    Хората трябва да спазват наложените ограничения, но не виждам какво лошо има в това да излизат на слънце. Слънцето е враг номер 1 на коронавируса, категоричен е имунологът.
    Линк към оригинала: https://www.dailymail.co.uk/news/article-8207713/Top-immunologist-says-people-able-sit-bit-sun-outdoors.html
  • 14 Токо

    11 1 Отговор
    И още една статистика . Пак моя !
    30 убити жени жертви на домашни насилие през 2019г .
    Аналогичен брой жертви на корона вирус в условията на панденмия.
    Жертвите на пътя 2019 = 550 убити. Без пандемия. Да това е в следствие на въведените мерки своевременно но чуде се има ли смисъл ? Ще издържим ли до септември , октомври така ? Дори и това време може би няма да е достатъчно. Никой не дава отговори на тези въпроси . Е и защо да ги дава , нали е на бюджетна заплата . Какво го интересуват тези които сметките им няма да излязат . Да продават Майбасите ... ок !!! Но какво да продам аз ? Жената и детето ли , 10 годишната кола ... дайте идея .
  • 15 язе

    6 1 Отговор
    хващайте тоягите
  • 16 teleto

    9 1 Отговор
    Абе тия хора не разбраха ли , че дори и вирусите ни заобикалят и не ни налитат въобще. И чудя се има ли нещо което желае да вирее тук ?Върнаха се 20 000 000 цигани при това болни половината и вируса стои и не настъпва ? Е? Защо и той дори не ни иска ? Кога някой ще зададе този въпрос публично ?
  • 17 Съдба тежка

    0 0 Отговор
    Дааа, проблеми много!
  • 18 Gen Gurko

    1 0 Отговор
    До Toko №3 Сметките ти са погрешни. 159000/60 000 000 * 100 =
    0,265 %
  • 19 Е как

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Роза":

    Е как нема да са корифеи.
    Даже ги обиждаш бре.
    Та те се имат за богове..
    Ооооооооо
  • 20 ПП ГРУБ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "кнаус 485":

    Тиквю ще го направи президент колкото направи президент магарето. Да обърне внимание на затворите,че скоро ще му се наложи да ги инспектира като клиент и да му е комфортно и да не се оплаква.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове