ФАКТИ.БГ

Фандъкова пред СОС: Най-важната задача е градът да се възстанови възможно най-бързо

София в момента е градът с най-много заразени с COVID-19

Публикувана: 16 Април, 2020 13:48
53 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 843
Фандъкова пред СОС: Най-важната задача е градът да се възстанови възможно най-бързо
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.

За малко повече от месец животът ни се промени по начин, който не сме си представяли дори в кошмарите си. Изправихме се срещу невидим враг, който промени основите на живота ни, раздели деца от родители, накара ни да страним от приятелите си, промени начина, по който се движим и по който гледаме на света около нас. Опразни ресторантите, улиците и парковете на града ни. Така започна обръщението си към СОС кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Много хора загубиха работа и доходи, а в кризата, в която се намираме, всеки губи и ще загуби. Нашата задача днес е да приемам един първи пакет от мерки, с който да подкрепим семейния и малкия бизнес в София, така че да успее да преживее кризата и да продължи да работи, да подкрепим общинските болници, които в момента не могат да работят в планирания обем и да подкрепим сектора на независимите творци и културни оператори, които са силно засегнати от ограничителните мерки.

Благодаря на всички общински съветници, защото работихте активно, за да определим този първи пакет от подкрепа така, че той да стигне до част от най-силно засегнати, в момента, в който те имат най-голяма нужда. Аз получавам много обаждания и писма, в които тези мерки се определят като адекватна и разумна подкрепа, каза тя.

"В този момент, нашата най-важна задача е да покажем солидарност и отговорност, така че градът ни да се възстанови възможно най-бързо. За това е нужно да покажем и обединени усилия и воля, защото това време не е време за делене на партии, не е време за политически пиар и не е време за празни обещания. Това очакват нашите съграждани от нас.

Ще използвам възможността да Ви запозная накратко с това, което успяхме да свършим за този месец и което е плод на огромна мобилизация и координация на всички нива", уточни Фандъкова.

"София в момента е градът с най-много заразени с COVID-19. До снощи в София има 447 заразени или 60% от всички установени положителни случая в страната. 13 621 са гражданите, които са били или продължават да са карантина.

Първата ни задача беше да подпомогнем националният щаб и министерство на здравеопазването като осигурим допълнителен ресурс от отделения за лечение на коронавируса – легла, лекари и медицински персонал, които да се грижат за болни.

Общо в София са подготвени 982 легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние и 371 за пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи. Около 1/3 от целия ресурс е в приведен в пълна готовност още от края на март, а останалите са в готовност за включване при необходимост.

Организирахме отделения за лечение на коронавирус във всички общински многопрофилни болници. Започнахме с отделение с 10 легла във Втора градска болница и то работи и в момента. След това разкрихме още 10 легла в Първа градска болница, вече е готово и отделението в Пета градска болница с 12 легла, от които две интензивни и още 5 в Четвърта градска болница.

Всички общински болници са осигурени с нужния брой защитни облекла, предпазни маски, и дезинфектанти", обясни кметът.

"По моя заповед създадохме логистичен център на София и в момента разполагаме с над 1600 защитни облекла, над 5 000 защитни маски и 6000 чифта ръкавици. Това са запаси, които при нужда насочваме, както към болниците, така и към екипите, които работят на терен – извършват дейности по дезинфекция, доставят храна по домовете и работят директно с граждани. Това е ресурс, който постоянно поддържаме и координираме.

Осигурили сме нужните количества дезинфектанти, с които се дезинфекцират всеки ден по минимум два пъти градския транспорт, пероните на метрото, спирки на градския транспорт, пешеходни подлези, зоните около болниците и болниците, контейнери за отпадъци, улици и булеварди. Със собствени сили поемаме и дезинфекция около домове на хора, които са в карантина или на домашно лечение.

Това е огромна по мащабите си организация, в която е включен целия ресурс на Столична община, транспортните оператори, екипи на болниците и ДКЦ-ата, социалните домове, районни администрации и почистващите фирми.

За този един месец са дезинфекцирани над 16 хил. дка улици, тротоари около болници, църкви и пощенски клонове. Измиването с дезинфектанти на улици и булеварди продължава, заедно с ежедневна дезинфекция на контейнерите за отпадъци", обясни тя.

'За този период успяхме да организираме две от най-мащабните инициативи за подкрепа на противоепидемичните мерки.

Първата. Създадохме и поддържаме всекидневно най-мащабната организация за доставка на хранителни продукти и топъл обяд на социално слаби хора и хора с много ниски доходи. Всекидневно осигуряваме храна на повече от 3000 души на територията на цялата община, като този обем всяка седмица се увеличава. В него се включва работата на общинския „Социален патронаж“ с 1500 адреса, работата на екипи на няколко районни администрации по програмата на социалното министерство за топла храна на 1100 човека. Организирахме заедно с БЧК доставка на хранителни продукти на хора с ниски доходи, които са останали извън обхвата на програмата и доставяме безплатна храна на над 300 крайно нуждаещи се. Това става и благодарение на дарители, с които работим – ресторанти и хранителни вериги.

Благодарна съм на всички дарители, включително и на автомобилните компании – „Рено“, „Нисан“ и „Форд“, които ни предоставиха безвъзмездно за времето на извънредното положение автомобили, с които нашите екипи успяват да правят доставките.

Организирахме първата в България инициатива за пазаруване за възрастни хора на храни и лекарства. Всеки ден над 30 възрастни хора получават продуктите, от които имат нужда до дома им, без да се налага да излизат. Това е още един начин да ограничим излизането на възрастните, които са най-рисковата група за заразяване и тежко протичане на заболяването. Обръщам се за пореден път към възрастните да се свързват с нас, а ние ще им помогнем с пазара без да излизат от домовете си.

Цялата тази организация е възможна благодарение на 41 служители на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община, 35 доброволци от доброволното формирование на общината, 14 служители на дирекция „Транспорт“, 200 служители на общинското предприятие „Социален патронаж“, 32 доброволци от БЧК и екипи на кметове на общини.

Само за няколко седмици над 280 граждани се записаха за доброволци към Столична община. До момента над 140 от тях се включиха в помощ на нашите екипи на различни етапи, според времето, с което разполагат. Част от тези доброволци, които имат медицинско образование, изразиха готовност да се включат и при вземането на проби от рискови райони в този момент.

Втората инициатива. Организирахме тестване на 792 лекари и служители, които работят на първа линия. 509 лекари и медицински персонал от общинските 5-а, 4-а и 2-а градски болници преминаха през PCR тестове, а на 283 от служителите на аварийната дирекция, доброволци и социален патронаж са направени бързи тестове. Започваме и тестване на служителите на Столичен инспекторат. При тестването бяха установени положителни 4 души медицински персонал, а 6 съмнителни проби от бързите тестове са насочени за тестване с PCR.

В последния месец са установени две положителни проби за COVID-19 на шофьори на „Столичен автотранспорт“. Служителите не са на работа вече повече от 10 дни и са в добро състояние. Установени са контактните лица и от направените тестове няма установени положителни. Поисках от министър Ананиев и председателя на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски водачи от градския транспорт да бъдат включени в предстоящото национално тестване като целева група. Вече създаваме организация с директорите на „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“ за определяне на първите групи. В началото на извънредното положение ограничихме достъпа до водачите и спряхме продажбата на билети в превозните средства. Първата група, с която ще започнем е тези водачи, който не са отделени от пътническия салон в кабини. Целта е поетапно през тест да преминат всички 1981 водача на наземем градски транспорт.

Тази организация е изключително важна, за да можем да продължим да работим на първа линия и да гарантираме сигурността на хората.

В специалната дарителска сметка на Столична община до момента са събрани над 38 хил. лв., който ще бъдат изразходени за дейностите по осигуряване на общинските болници, които работят с пациенти с коронавирус. Благодаря и на проф. Иво Петров, който организира дарение, което ще бъде насочено към общинските болници.

За това кратко време създадохме отделен сайт с полезна информация за гражданите, създадохме Вайбър група на София, в която всеки ден публикуваме важна информация за гражданите, свързана с мерките за ограничаване на заразата с COVID-19. Стартирахме и мобилно приложение на контактния ни център. Заедно с НАГ пуснахме и нови електронни услуги, които са в полза на гражданите и бизнеса. Създадохме механизъм за кандидатстване за първи клас изцяло онлайн със служебна проверка на всички нужни удостоверения.

Във връзка с намалените приходи на Столична община подготвяме актуализация на бюджета на общината, която ще ви представя веднага след Великденските празници. Това ще е втората ключова задача, с която да гарантираме развитието на града и работата по стратегическите за София приоритети.

Лекарството за тази непозната зараза, доказано до този момент, е дистанция и физическо разделение. Лекарството за тази безпрецедентна криза, е солидарност и отговорност. Затова разчитам и на всеки един от вас за подкрепа на предложения първи пакет от икономически мерки. Благодаря за идеите и инициативите ви, които бяха включени.

Решителността в този тежък момент се измерва със способността ни да действаме обединени", завърши Фандъкова.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.3 от 4 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Рошко
1 Отговор
Почивай отсега да планува ремонтите моме

Коментиран от #14, #20


Оценка:
-0 +5

Да , ако пръднеш
2 Отговор
Веднага ти улеква ! Всеки тъй го прави ! Що ?

Оценка:
-0 +3

Оффффф
3 Отговор
Другарката ви пак почва със заучени фрази и клишета !

Коментиран от #16


Оценка:
-1 +12

Аргонавт
4 Отговор
Ами да вземат да приемат адекватни мерки най накрая, а не само иди ми додими! Няма такава неорганизирана работа! Само мачкат народа. БОКЛУЦИ.

Коментиран от #11


Оценка:
-0 +6

5
Този коментар е премахнат от модератор
6
Този коментар е премахнат от модератор
ГЕРБ завинаги
7 Отговор
Фандъкова ще я изберем и на следващите избори, както ще изберем и ГЕРБ.

Коментиран от #9


Оценка:
-9 +1

8
Този коментар е премахнат от модератор
Ушатия фатмак
9 Отговор

До коментар #7 от "ГЕРБ завинаги":


и той е пътник.

Оценка:
-6 +1

иди ми дойди ми
10 Отговор
Фандъкова пред КЮФТЕТА СЪС СОС.

Оценка:
-0 +2

БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ
11 Отговор

До коментар #4 от "Аргонавт":


Отиди при Путин.......дано ти хареса

Оценка:
-3 +1

След
12 Отговор
теб бая време ще мине , докато се възстанови ! Мине ли някой от мандраджийско котило - само грабене и разруха оставя !

Коментиран от #19


Оценка:
-1 +7

Мерки срещу кучкарите
13 Отговор
В условията на епидемия няма чистачки по улиците и съзнателните кучкари осраха всичко. Да ги контролират и ги глобяват. Иначе да си седят в къщи като останалите граждани без кучета и да се оправят така. За тях няма епидемия, няма правила. Освен това най-съзнателните си изгониха и домашните любимци щото разнасяли вируси.

Коментиран от #49


Оценка:
-1 +4

14
Този коментар е премахнат от модератор
покруса
15 Отговор
София в момента е градът с най-много заразени с COVID-19 и градът който се изнася с коли през магистралите.

Коментиран от #17


Оценка:
-2 +2

БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ
16 Отговор

До коментар #3 от "Оффффф":


Тая кметица е четвърти мандат...Що ли софиянци я избират?

Коментиран от #43


Оценка:
-4 +2

БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ
17 Отговор

До коментар #15 от "покруса":


Че кой друг град в БГ е с такова население......другари. Че

Оценка:
-3 +0

Гост
18 Отговор
Какво да възстановяваш бе......Стига с тия драми,ей ще психясате хората и ще ви изкарат с камьни и тояги накрая

Оценка:
-0 +5

БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ
19 Отговор

До коментар #12 от "След":


Важно е че ви бие на избори....Софиянци си я харесват.......Вече,десет години с Бойко ви разбиват.....на избори.

Коментиран от #21


Оценка:
-3 +2

20
Този коментар е премахнат от модератор
21
Този коментар е премахнат от модератор
XXXXXXX
22 Отговор
ГРАДЪТ И СТРАНАТА ЩЕ СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ КОГАТО ПРАТИМ ЦЯЛАТА ГЕРБЕРСКА ИЗМЕТ В ПАНДИЗА. ЗАЕДНО С ПРИСЪДРУЖНИТЕ ВИ ОЛИГАРСИ ОТ БСП, ДПС И ОБЕДИНЕНИ ИДИОТИ

Коментиран от #24


Оценка:
-1 +5

До 16
23 Отговор
Гледам трошиш многи тук във се на антикомунизъм те избива, плюеш срещу Радев и Нинова, провокираш. Като си толкова отворен, сигурно го знаеш но нвма да го признаеш, че Даскаличката никой не я избира, а всичко се нагласява от комисиите които броят бюлетните, онзи дядо математика и плстените патладжани. Даскаличката знае това много добре! Помните ли преди изборите колко беше уплашена, защото знаеше, че няма да спечели. Разчиташе на системата на Цецо и Падишаха, които добре са я разработили. Аз ще я питам когато дойдат пред СО хиляди недоволни и излъгани, загубили малкия ди бизнес. Чудото ще е нейно! И не само на нея, на всички крадливи кметове на ГЕРБ, които ограбват градовете по схеми. В хазната няма пари, окрадени и разпилени са от Умника от Банкя. Тя му е послушница номер 1! Той е страхливец и вече е подготвил бягството си, бъдете сигурни. Но тази сополивка няма да вземе в имението в Лос Анжелис. Никой няма да вземе! Ще го видите на живо.

Коментиран от #27, #31, #33


Оценка:
-1 +3

БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ
24 Отговор

До коментар #22 от "XXXXXXX":


Не със заплахи...?Не е добре

Оценка:
-2 +1

25
Този коментар е премахнат от модератор
Уяла се е като
26 Отговор
Прасе на ясла с народна пара и маската и е за 100лв а тия около нея са маски за 5лв.

Коментиран от #28, #41, #42


Оценка:
-1 +5

БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ
27 Отговор

До коментар #23 от "До 16":


Защо когато губите, все се оправдавате с....... купени гласове. А президентските избори и те ли са ....купени.,?????

Оценка:
-2 +2

БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ
28 Отговор

До коментар #26 от "Уяла се е като":


Що бе, Нинова е крехка като.....сърничка.

Оценка:
-3 +2

29
Този коментар е премахнат от модератор
Пеев
30 Отговор
Живеещите в София, вече огромна част провинциалисти, отиват по родните си места. Никой не вярва на данните на Гробаря генерал, никой!!! Българина е толкова лъган, че веднага разбира кой лъже и кой не. А НОЩ е средство за манипулация и държане в шах на населението, за да може Барбата Спасител да остане още на власт и да докопа пари от ЕС и от заема който ще тегли. А това са много пари!!! Как с неговата лакомия ще се въздържи или помисли за народа????

Коментиран от #32, #39


Оценка:
-1 +4

София
31 Отговор

До коментар #23 от "До 16":


Опа появи се български Нострадамус

Оценка:
-0 +0

БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ
32 Отговор

До коментар #30 от "Пеев":


Ами излез навънка без маска и си почини в Борисовата градина да се освежиш...

Оценка:
-1 +1

XXXXXXX
33 Отговор

До коментар #23 от "До 16":


НЯМА ДА УСПЕЯТ ДА ИЗБЯГАТ. ВСЕ ПАК НЕ ЖИВЕЕМ В ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА 20-ТИ ВЕК. СЕГА ЩЕ ВИДИШ ГНЕВА НА ЛУМПЕНИТЕ. ТИЯ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА ТЯХ ЩЕ ГИ УТРЕПЯТ С КАМЪНИ. ИСТОРИЯТА ГО Е ПОКАЗВАЛА МНОГО ПЪТИ. КОИ БЯХА ИЗБИРАТЕЛИТЕ ИЛИ ВСЕ ОЩЕ СА НА ТАЯ КРАДЛИВА СГАН. НАЙ ОСКОТЯЛАТА МОРАЛНО, ИНТЕЛЕКТУАЛНО И ДУХОВНО ЧАСТ ОТ ОБЩЕСТВОТО. ТЕ, ОБАЧЕ СА И НАЙ-ЖЕСТОКИ. ТЕ ПЪРВИ ЩЕ ПОИСКАТ ЛИНЧ.

Коментиран от #37, #51


Оценка:
-2 +0

Факт
34 Отговор
ОСТАВКА!

Коментиран от #36


Оценка:
-1 +2

БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ
35 Отговор
Давай Данче, командвай, ти си Кмета на София,ти решаваш....,

Оценка:
-1 +1

БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ
36 Отговор

До коментар #34 от "Факт":


Ще почакаш още четири години..,..Голем ФАКТ

Оценка:
-1 +1

БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ
37 Отговор

До коментар #33 от "XXXXXXX":


Я, още един Нострадамус

Оценка:
-1 +1

Шубето е голям страх за държавните
38 Отговор
милионери от мутренския режим. Виждат,че нито депутатите на Питека,нито съда и прокуратурата на Питека,нито МС на Питека,нито никоя власт в БГ или чужбина може да ги спаси,поне от дългосрочни здравни последствия. За това и разтвориха кесиите с крадените пари. Оказва се,че държавните милионери и близките им предполагат,а господ разполага.

Коментиран от #40


Оценка:
-0 +2

БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ
39 Отговор

До коментар #30 от "Пеев":


Като никой не вярва, що щаба има толкова висок рейтинг......

Оценка:
-1 +1

БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ
40 Отговор

До коментар #38 от "Шубето е голям страх за държавните":


Що бе, в другите държави не "разтвориха ли кесиите". . А тва че власта е в тия хора...глас народен,глас Божи

Оценка:
-1 +1

София
41 Отговор

До коментар #26 от "Уяла се е като":


Спец по маските........

Оценка:
-0 +0

БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ
42 Отговор

До коментар #26 от "Уяла се е като":


Искаме те в ЩАБА.......отговаряш за маските

Оценка:
-3 +0

Защото тиквата брои класовете!
43 Отговор

До коментар #16 от "БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ":


Сега разбра ли?

Коментиран от #44, #45


Оценка:
-0 +1

БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ
44 Отговор

До коментар #43 от "Защото тиквата брои класовете!":


И Бойко и Данчето ви бият на всякакви избори........Бойко си брои победите...другарю

Коментиран от #47


Оценка:
-2 +1

БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ
45 Отговор

До коментар #43 от "Защото тиквата брои класовете!":


Май на местните избори Бойко пак ви бие...Сега чета че кмета на Благоеград( (подкрепен от БСП) нещо се издънил.,......с фирмата си. Отстрани ли го от съда . Що така бе другари?

Оценка:
-1 +1

Герберанка Крадъкова
46 Отговор
Само да знаете като свърши извънредното какви кашпи,перки от акула,плочки и спирки сме ви приготвили...Доволни ще останем!

Коментиран от #48


Оценка:
-1 +1

47
Този коментар е премахнат от модератор
БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ
48 Отговор

До коментар #46 от "Герберанка Крадъкова":


Точно така...и метро и львов мост и булеварди и градинки и много неща....другари

Оценка:
-1 +1

Ventura
49 Отговор

До коментар #13 от "Мерки срещу кучкарите":


И селските ла___ри, да спрет да си хвърлят боклука през балкона. Все още е разрешено да се ходи до кофите за боклук, послушко!

Оценка:
-1 +2

БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ
50 Отговор
Ей тая кметица,разпиля и Манолова...последната надежда на другарите

Оценка:
-1 +1

.....
51 Отговор

До коментар #33 от "XXXXXXX":


Много научна фантастика четеш, отиди на психолог и изпусни парата.А също така психически се подготви за факта че и Йорданка и Бойко ще управляват още дълго колкото и да те изпълва това с безсилна злоба.

Оценка:
-1 +0

БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ
52 Отговор
Ей тая и кметица сън не дава на другарите....хем ги бие на избори, хем е хубава, хем ще управлява още много години.

Оценка:
-1 +0

грабене
53 Отговор
ФАНДЪШКА НЯМА ДА СЕ СПРЕ -- ЩЕ ,,ВЪЗСТАНОВЯВА" ЦЯЛА СОФИЯ

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери