Last news in Fakti

24 Април, 2020 09:18 1 938 25

Симеон Дянков: Кризата ще мине в три фази, а държавата трябва да е щедра

  • симеон дянков

В момента голямата икономическа цел на правителството е да се подпомагат домакинствата и бизнеса

Симеон Дянков: Кризата ще мине в три фази, а държавата трябва да е щедра - 1

"Правителството има правилен подход за справяне с кризата. Повечето държави вече са отделили между 10-15% от БВП за справяне с кризата. Тези 10 млрд. лева са по-малко от това. Вече въпросът е как да се използват и колко бързо", обясни бившият финансов министър и икономист Симеон Дянков в "Здравей, България".

Той е във Вашингтон и спазва сериозно мерките за сигурност.

"На този етап кризата е здравна. Първо трябва да направим всичко, така че хората да са здрави. Това за икономиката означава спад в търсенето и в предлагането.

В момента голямата икономическа цел на правителството е да се подпомагат домакинствата и бизнеса. Трябва да се мисли за още по-обхватни схеми за подпомагане на обществото.

Според мен отговор на тази тема ще дойде след месеци", заяви той и допълни, че тепърва ще се мисли и под каква форма да се опрощават част от кредитите на фирмите.

"Мярката 60/40 помага, хубаво е, че бързо влезе в действие. Подобни мерки съществуват в над 120 държави. Ние не сме голяма държава като САЩ и Германия, но това няма значение.

В случая е важно повече хора да запазят работата си и да подпомагат домакинствата си", каза още Дянков и даде за пример и съседните на България държави, в които процентът, който държавата дава, е по-голям.

Той е категоричен, че ако се подпомагат домакинствата ще се излезе по-лесно от кризата. С времето е необходимо да се преразгледа и мярката 60 на 40, като държавата поеме по-голяма тежест.

Дянков смята също, че въпросът не е дали работните места се запазват, а къде е потреблението. Световният опит показва, че потреблението се възстановява по-бавно.

"Според мен кризата ще мине в три фази.

Ние сме в първата - здравни мерки, с които правителствот се справи добре. Тази карантина е важна.

Втората тема е как в този период и потреблението, и търсенето да се запазят в някакво ниво.

Третият период е как като се излиза от кризата, домакинствата и бизнесът да не са задлъжнели много", заяви Дянков.

Според него трябва да се прекратят всички процедури по несъстоятелност, тази тема е на следващ дневен ред. За да не се случи това, трябва да се дават още пари, добави Дянков.

"Държавата трябва да е щедра. Това е криза, която не сме виждали от дълго време. През последните години кризите бяха на търсенето. Нямало е достатъчно пари, но бизнесът работи. Сега и той не работи и парите трябва да се фокусират там", заяви още бившият финансов министър.

Според Дянков отварянето на суап линията между ЕЦБ и БНБ е правилен ход. За него това е второстепенна стъпка, но е хубаво да има подобен вид осигуровка. Бившият финансов министър смята, че мерките трябва да се насочат и към други групи хора, например тези, които са се завърнали от чужбина.

"Определено ще сме по-сигурни в Еврозоната. В момента ЕЦБ е основният финансиращ мерките за кризата в Европа и това, че България е изключена от тези мерки, защото не сме част от Еврозоната, определено ни пречи", каза Дянков.

Той подчерта, че Европейската централна банка е отпуснала 4 пъти повече средства от Европейския съвет. Той съветва правителството да обърне внимание на кризата на потреблението.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат за Брата

    17 2 Отговор
    Само че щедра към народа , ама освен да краде от нару нищо друго не прави тая власт.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 хихихиххи

    18 0 Отговор
    Я, постната пица се появи!
  • 5 М@нгу

    21 2 Отговор
    А ти га ша връщаш пенсиония фонд дет го задигна?

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Браво на Топлофикация

    15 1 Отговор
    Вдигна сметките за март. Браво, мачкай това племе.
  • 9 Гост шофер

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "М@нгу":

    Га пръдне гущер.
  • 10 Да де

    10 0 Отговор
    Колко да е щедра, една постна пица, а за бедните и пица няма да има.
  • 11 Последния софиянец

    11 1 Отговор
    В мойта пицария мисля да пусна Постна пица Дянков за кризата. ХА ХА ХА!
  • 12 Гост

    11 1 Отговор
    Щом тоя почна да говори за щедрост значи ,,мора,, ще е голям......
  • 13 Бойчо

    10 1 Отговор
    Този грозник смаза икономиката докато беше на власт. Сега пък акъл дава, палячо с цайси.
  • 14 economix

    4 2 Отговор
    държавата та държавата. Държавата е сбор от гражданите си - като са калпави и държавата е калпава. Сега се оплакват рибарите по черноморието че не можели да продадат калкан , искат помощ от държавата. Калкан не съм виждала от 50 години по магазините. Шменти и капели.
  • 15 Да се разбира

    3 0 Отговор
    Планирали сме го така,сега ще видим как ще ви се отразят методите ни и колко от вас ще оцелеят
  • 16 въпросче

    4 1 Отговор
    Охххххх,пак ли тоя американист?! "Държавата трябва да е щедра." КЪМ КОГО ДА Е ЩЕДРА,БЕ ДЯНКОВ,КЪМ ТЕБЕ И КЪМ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ,ДЕТО Я ОГРАБВАТ ЛИ?!
  • 17 Муниос

    3 1 Отговор
    ТОЯ ПИЦАР ПА КОЙ БЕШЕ ТА ДАВА МНЕНИЕ?
    ДА СИ ГЛЕДА ПИЦАТА,ЩОТО ЗА НИЩО ДРУГО НЕ СТАВА
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 отвратителен и нагъл

    2 1 Отговор
    Пълен наглец. Учителя , който ги научи как се краде сега да се прави на щедър
  • 21 анонимен

    0 0 Отговор
    А , този е Финансовото чудо , което източи 1,5 миля. от Здравната каса , та вдигнаха с 8 % здравните осигуровки ли???
  • 22 ген. Майтапчийски

    1 1 Отговор
    Човека иска да ви каже, че в момента сивия сектор е този с парите. И ако държавата не е щедра към легалния бизнес, то сивия ще изкупи белия.
  • 23 Антон

    0 0 Отговор
    Дянков вдигна и пенсионната възраст,какви други щуротии направи и сега вече акъл дава държавата да е щедтра.
  • 24 Аз аз

    0 0 Отговор
    Много е щедра - дава ни заеми, а други не така щедри им дават за няколко месециа безвъзмездно запрати 80% + поемане на режийните разноски за да стоят спокойни у дома си
  • 25 сметало

    0 0 Отговор
    тия 10 милиарда и 4 милиарда суап са много малко за крадене за 50 умрели бабички да ги крадат и да ни пускат по поляните да пасем като в северна корея
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове