27 Април, 2020 15:29 3 911 30

Проф. Тасков с мрачна прогноза за епидемията

  • епидемия-
  • зараза-
  • коронавирус-
  • проф. христо тасков

Този път различното е, че имаме един непознат вирус, който изненада света

Проф. Тасков с мрачна прогноза за епидемията - 1
Снимка: Shutterstock

Този път различното е, че имаме един непознат вирус, който изненада света. И друг път сме се срещали с коронавируси, но те бързо са изчезвали. затова не сме им обръщали сериозно внимание. Те не са достигали Европа, задържали са се предимно в Азия. Това каза проф. Христо Тасков в ефира на "България он ер".

По думите му епидемията от коронавируса няма да си тръгне лесно.

"Откровено казано, съдейки по другите коронавируси, смятам, че няма да е бързо и лесно да се направи ваксина. Очаквам скоро време да има някакво лекарство, а не ваксина. В момента всички учени безпрецедентно работят заедно, за да се направи ваксина. Затова смятам, че скоро ще имаме поне лекарство", каза професорът.

Прoфесoрът коментира и хипотезата с изграждането на изкуствен имунитет срещу COVID-19.

"Чрез изкуственото изграждане на колективен имунитет ние сме ги победили (редица болести). Това е най-големия успех на човечеството в борбата със заразните болести. Но сега е рано да говорим за колективен имунитет, защото сме в средата на епидемията. Наблюденията при предишните епидемии показват, че колективният имунитет е слаб и краткотраен. Ще бъде много хубаво, ако излезем с колективен имунитет от тази епидемия.

Това, което е установено и при други коронавируси, че антителата нямат сигурно предпазно действие. В момента се търсят онези антитела, които имат защитно действие, но тези наблюдения все още не са завършили. Имунитетът тук ще бъде по-скоро клетъчен", обясни професор Тасков.

За съжаление ваксината срещи БЦЖ няма да може да ни предпази, смята експертът. "Хората да не разчитат на тази ваксина срещу коронавируса. Тя пази от инфекции но в ранна кърмаческа, детска възраст. При възрастните тя няма такъв ефект", каза професорът.

"Голямата ми надежда е, че този вирус не мутира и ще намерим част, която е обща за всички вируси. Многото мутации пречат за създаването на ваксина. Трябва най-напред да се види какъв тип имунитет е важен за този вирус. Ваксината изгражда имунологична памет за даден вирус", изрази надежда професор Тасков.

Ако наблюдаваме как другите епидемии се ограничиха, да се надяваме, че ще се случи и при този. Трябва да се пазим много сериозно, заключи професор Тасков.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 НЕ ЧЕТЯЩ

    22 3 Отговор
    ДА НЕ БИ ОНЯ С ЧЕРНИЮ ЛИГАВНИК ДА РИТНЕ БРОНЗА..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ръмпези

    30 7 Отговор
    ТАСКОВ, САМО ТИТЛИ НЕ СА НУЖНИ...НУЖНО Е И ПРОЗОРЛИВОСТ...АКО СЕ ВГЛЕДАЖ ВНИМАТЕЛНО ВЪВ ФАКТИТЕ, МОЖИТЕ ДА СИ НАПРАВИТЕ ЗАКЛЮЧЕНИЕ...А ТО Е, ЧЕ ДО ДВА ТРИ МЕСЕЦА НЯМА ДА ИМА И ПОМЕН ОТ ТОЗИ ВИРУС...ХАЙДЕ НА БАС...

    Коментиран от #13

  • 7 По заръка на Вожд и НОЩ

    33 3 Отговор
    Задължителната дневна порция страшни прокоби за да си седите на г*за поср*ни от страх !
  • 8 човек

    24 5 Отговор
    Стига с тя професори то сигурно всеки втори е професор
  • 9 ген.Майтапчийски

    12 3 Отговор
    Единственото решение е раздаването на безлихвени кредити, лежачка на кревата + 60/40 за бизнеса, че да ни пази работните места.
  • 10 Докторе?

    25 1 Отговор
    А когато сняг забръска, що ще чиним Ний зимъска?
  • 11 Гербав трол

    32 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Това, което е установено и при други коронавируси, че антителата нямат сигурно предпазно действие.

    Много се навъдиха и повтарят едни и същи опорки че антителата в следствие на преболедуване нямали предпазно действие но видиш ли същите антитела в следствие на ваксината вече щели да ни предпазват трайно.

    И защо едни и същи антитела единия път ще са нетрайни а другия път ще са трайни даже и не се мъчат да обяснят - най-вероятно защото лъжат и целта е запазване на извънредното положение максимално дълго.
  • 12 футуролог

    34 2 Отговор
    Стига сте ревали , никаква ваксина не ви трябва след няколко месеца ще ви трябва огнестрелно оръжие
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ка да поверваш че преди 60 годин

    16 2 Отговор
    Човеците са били на луната😂😂😂😂😂 а сега и на мярс ше ходели а 1 грип им обърна влака😂😂😂😂
  • 15 Доналд Тръмп

    14 1 Отговор
    Аз редовно съм с два промила алкохол в кръвта и немам нито Корона вирус нито анти тела. Ако вируса умира от дезинфектант на алкохола основа е редно да се борим с него пиейки дезинфектант на Сливова или Гроздова основа! Превантивно, през Есенния, Зимния и Пролетния сезон!
  • 16 Гойко Митич

    16 2 Отговор
    Добре че беше Короната, че да ни блесне голият задник. Ако не беше тя и до ден днешен щяхме да сме в разтеж
  • 17 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    16 5 Отговор
    Докога ще тровите народа с тези измислени епидемии ??? Имитират се програми за подпомагане.... АКО ИМАХМЕ ДЪРЖАВА, ЩЯХА ДА СЕ ДАВАТ ПО 500ЛВ НА НЕРАБОТЕЩИ, ПО 300ЛВ НА ДЕТЕ И ВСИЧКИ ЩЯХА ДА ГИ ВЛЕЯТ В ИКОНОМИКАТА
  • 18 Тръмпи

    7 3 Отговор
    Няма се пуашите.Биите си венозно 2куб.см. Вениш и сте бомба
  • 19 От сега нататък

    10 1 Отговор
    тъкмо ще измислят ваксина и ще измислят нов хербицид. До пълно унищожение на плевелите.
  • 20 някой

    11 1 Отговор
    Що ли не мога да се сетя някога въобще имало ли е ваксина или опит за създаване на такава . Интересно сега какво се мъчат да сътворят,или масово се харчат десетки милиарди за ,,бъдещата ваксина,, която може и никога да не стане.След като изработените антитела на преболедували не изграждат имунитет,то как някаква ваксина ще го изгради,след като тя работи на същия принцип.....

    Коментиран от #21, #28

  • 21 Опаа

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "някой":

    Просто е. Имунитетът от преболедуване и от ваксина имат една и съща трайност. Тоест, ще грябва да се ваксинираме РЕДОВНО , както при грипа. Капиш???
  • 22 Хелоу

    4 12 Отговор
    Всъщност, епидемията Започва Сега. СЛЕД отпускането на мерките. Скоро ще го разберете.А сега очаквам поне 25 минусчета.
  • 23 7777

    13 1 Отговор
    Веднъж казват, дори да изградиш имунитет няма гаранция че ще те предпази. Влед това казва учените търсят ваксина. Защо ще я търсят след като няма да върши работа? Истината е че си намериха дъвка да я дъвчат и да цоцат пари поне 5 г.
  • 24 иво

    8 1 Отговор
    Иде Страшният съд покайте се грешници пред архангел Бойко и неговите ангели бангели,станете прах под джипа му или целунете краищата на маската му,ако тоя път я е сложил.
  • 25 Чистача

    10 0 Отговор
    Обещаха Армагедон и препълнени морги след Цветница...Ччч.аках нищо,обещаха детските площадки пълни с ковчеци и пак много трупове след Великден пак не познаха.....добре че не залагат завалиите сал едни скъсани прокоби щяха да им останат!И с мерки и без мерки вирусът не ни иска!!ваксината срещу туберкулоза всички смятат че не само помага ами и пречи на заразяването защото е Полиалентна30%т нея е насочена срещу вируси!корона вируси има още в ембриона те са най често срещаните не трябва да си бг професор маде ин Дс за да направиш заключение.....Туй не е направено за всеки...нищо че СЗО казва от пазара в Ухан тръгнало от летяща мишка...в един пост ви казаха добре !зимъска щом сняг забръска ....тогава Иде Торбалан....но не от корона а от глад и престъпност!!
  • 26 Зоро

    4 0 Отговор
    За някои е непознат вирус а за други е биологично оръжие.Истината,както винаги е някъде по средата.
  • 27 Николай

    6 0 Отговор
    Като не го познават да питат лабораторията която го създаде , а може направо Бил
  • 28 Лаик

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "някой":

    В КОВИД19 са открити РНК на вируса СПИН.Ваксина за него няма.И за КОВИД няма да има.Единственият вариант е този вирус да се приспособи към нашият организъм и да не прави пакости.

    Коментиран от #30

  • 29 big

    1 0 Отговор
    Най-вероятно здравеопазването ни е на този хал, заради такива професори и генерали доктори! Вуйчо ми, преди много години се хвалеше как е лекувал войниците - за всяка болежка давал калиев пергмаганат. Защо се чудим тогава, че Пинизчийски приказва и прави глупости! За този също!
  • 30 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Лаик":

    то на там отива все повече говорат за вирусоносители без симптоми
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове