Last news in Fakti

10 Май, 2020 12:14 3 189 31

Ананиев: До две седмици ще имаме решение за ясли и градини

  • кирил ананиев-
  • нощ-
  • закон за здравето

Той очерта два варианта за окончателно приемане на законопроекта

Ананиев: До две седмици ще имаме решение за ясли и градини - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Никога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги колективно с колегите от Министерския съвет и от Националния оперативен щаб (НОЩ). Така пред БНР министърът на здравеопазването Кирил Ананиев оправда липсата си на притеснение от това, че новият законопроект ще му вмени повече власт.

Той очерта два варианта за окончателно приемане на законопроекта, който трябва да действа след 13 май, давайки възможност за въвеждане на противоепидемични мерки за "извънредно санитарно положение":

"Ако се запазят сегашните текстове, не би трябвало да се променя философията на записаното в частта на здравеопазването, а да се прецизират само някои тълкувания и дефиниции, за да няма противоречие в тълкуванието. Според втората хипотеза – всички политически сили ще внесат до края на деня промени, може да се приеме вземането на решение за въвеждане на извънредна епидемична обстановка да става от парламента след внесено предложение от Министерския съвет, на база на оценка от министъра на здравеопазването и от главния държавен здравен инспектор".

В предаването "Неделя 150" министър Ананиев подчерта, че критериите за налагането или за отменянето на мерки ще зависят от медицинските резултати и от статистическите данни.

Здравният министър посочи, че след отпадане на извънредното положение в сила ще остане временната забрана за влизане на чужди граждани на територията на страната; временна забрана за придвижване на територията на страната, ако има епидемични огнища; временно ограничаване на експлоатацията на обекти с обществено предназначение като театри и опери; 14-дневна карантина за влизащите в страната; отчетът на заболелите от Covid-19.

"В понеделник ще има среща с министъра на културата и ще разгледаме негов план за всяка следваща крачка при какви условия, за да започне поетапното отваряне на дейностите в закрити пространства“.

За Ананиев един от основните въпроси, който все още остава без консенсус, е кога да бъдат отворени детските градини и яслите.

"До две седмици ще видим резултатите в страните, които отпуснаха тези мерки и на тази база, както и на наши анализи, ще вземем своето решение“.

По думите на министъра ситуацията във всяка болница е различна и причините за това са различни, "затова има различни мерки, които могат да се приложат като пренасочване на лекари или пренасочване на заболели към болници в други населени места".

"Имаме трайна политика при решаването на проблем с човешкия ресурс. Вече втора година предлагаме на МОН увеличение на броя на местата по медицина, особено за специалността на медицинските сестри. За да можем да увеличим заплащането на специалистите по медицински грижи, вдигнахме цените на доста клинични пътеки, което ще се отрази за увеличение на заплатите на специалистите", заяви Ананиев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голямо

    24 0 Отговор
    мътене , вуйчо !
  • 2 овчар

    36 1 Отговор
    И мен да сложат на неговото място ,ще върша същата работа !
  • 3 абе г-н алцхаймер

    40 1 Отговор
    как мислиш,че тулупа ще ти разреши да вземеш решение? смешник!
  • 4 Костадинов

    34 2 Отговор
    Дедко, имаш ли приятел авджия? Помоли го да ти завре една цев изотзаде с 12 нули и дръпне петлето! Целокупния народ ще ти е безкрайно благодарен!!!!
  • 5 розодендрон

    28 1 Отговор
    До две седмици ще дойде почти м.юни. Децата ще искат да си играят навън.
  • 6 Лекар БГ

    30 0 Отговор
    Вярното е това-"Никога не съм взимал самостоятели решения ".
  • 7 Абе

    29 0 Отговор
    другарьо ненаял се , ти до кога ще седиш само за да вредиш ? Че и сина ти уреди с 25 000 лева на месец за НИЩО правене !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тра-ла-ла

    25 0 Отговор
    Всички знаем, че никога не си взимал самостоятелни решения! Ти си сложен там само за да те употребят, но това не те оправдава!
  • 13 От друга страна

    19 0 Отговор
    Голямо мекотело е тоя!
  • 14 Бедни и гладни

    30 0 Отговор
    След две седмици се надяваме , че ти и останалите тулупи от шайката да сте вече история! Кой ви дава правото да ни лишавате от констутиционни права : работа, собствен избор на живот. Докога ,заради една банда алчни ол....френи ще гладуваме и мизеруваме?
    Престанете да лъжете и да заблуждавате хората! Толкова ли не разбра ,че Тиквата ,за да излезе чист от от тинята първо такива като тебе и останалите "радетели" ще изгори? Махайте се всички , защото освен , че сте безполезни сте и вредни!
  • 15 Миризлив пор

    13 1 Отговор
    Май е време да се осмисли някои приоритети в това министерство. Не е нормално медицинска сестра да взема по-малко от продавачка в супермаркет а лекар в бърза помощ почти толкова. И сега да искат да ни лекуват и да не напускат.

    Коментиран от #24

  • 16 Васил

    11 6 Отговор
    След две седмици пак ще има карантина запомнете
  • 17 123

    12 2 Отговор
    След две седмици ти се шегуваш та вие сте пътници след две седмици някой друг ще казва

    Коментиран от #25

  • 18 хахаха

    7 0 Отговор
    ЕЕЕЕ ДЕДИ ДЕДИИИИИ И ТИ ГОЛЯМО МЕНТЕ ИЗЛЕЗНА
  • 19 Руси

    8 0 Отговор
    Отново гръмко заглавие, а само едно изречение по темата. Факти-чески, слаби журналя.
  • 20 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    5 0 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ТАНЗАНИЯ ПОКАЗА , ЧЕ КОРОНА ПАНИКАТА Е ИЗЛИШНА И ТЕСТОВЕТЕ СА ФАЛШИВИ !!!!!!!!!!!!! ВСИЧКО Е ФЕЙК, ФАЛШ, ИЗМАМА !!!!!! Ютюб видео
  • 21 11666

    5 0 Отговор
    Махай се бе некадърник !
  • 22 Работник

    0 0 Отговор
    Какво увеличение на минимална заплата за страната са
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Не е вярно твърдението ти

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Миризлив пор":

    Не знаеш колко им е брутното трудово месечно възнаграждение! Начална заплата, на санитар, е 1500 лева основна, а доплащанията? Лекар, при основна заплата 800, получава десет пъти повече! За кардиохирурзите колко получават? Защо лъжеш?
  • 25 Консултант

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "123":

    Г-н Ананиев,всяка Ваша заповед завършва с Вашия подпис.А с кой сте я обсъждали или сте я направили доброзорно,това в съда няма никакво значение.Желая Ви , да се справите, поне от сега до края на забраните,защото ако не успеете няма да излизате от съда.Мисля,че не е честно да го отнесете само Вие.
    Чудя се има ли Дирекция"Правно-нормативно осигуряване " в МЗ.Ако имате такава в МЗ живота пиказа ,че е "гола вода".
  • 26 ionko

    1 0 Отговор
    според мен трабва да не си правим експерименти с студенти и децки градини -те трябва да останан дистанционно и електронно така да се завърши тази година това са децата ни -ако има умно правителство да не глада в европа а да си гледа нас -нека гледа на заплатите в европа ако искаме децата да не се разболеят макар че са на 20 год. те са ни деца
  • 27 От друга страна

    0 0 Отговор
    Личи си,че си ходил поне няколко години на училище и си се научил що годе да пишеш, макар и не много грамотно. Горе-долу се разбира какво си написал. А ако беше учи дистанционно, щеше ли да се научиш да си пишеш така името?😂😂😂
  • 28 Мързел

    1 0 Отговор
    А рехабилитационните центрове?!Те не са нито хотели,нито детски градини,нито туристически обекти.Ние,засегнатите в тази опция какво ще правим? През цялото "извънредно положение" ни дума за тях.Само за бизнес и туризъм говорят.Към кое от тях ни числят?!
  • 29 Мързел

    0 0 Отговор
    А рехабилитационните центрове?!Те не са нито хотели,нито детски градини,нито туристически обекти.Ние,засегнатите в тази опция какво ще правим? През цялото "извънредно положение" ни дума за тях.Само за бизнес и туризъм говорят.Към кое от тях ни числят?!
  • 30 Гражданин.

    0 0 Отговор
    До 24_ къде взема санитар_1500,обикновен лекар_8000 за частни болници ли говорите за другите болници такава тарифа няма. Учителите започватч 1200лв проверете лекарите с колко започеат.Не говорете анагро.
  • 31 Сталин

    0 0 Отговор
    И този е предател на родината
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове