21 Май, 2020 12:20 2 967 27

Българските ученици пият и пушат все повече

  • ученици-
  • деца-
  • алкохол-
  • цигари-
  • пушачи-
  • полов живот-
  • образование

Пада и възрастовата граница, при която децата се отдават на пороците

Българските ученици пият и пушат все повече - 1
Снимка: БГНЕС

Българските ученици се оказват сред челните места по тютюнопушене и употреба на алкохол, сочи скорошно изследване. Д-р Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека към БАН заяви пред БНТ, че в анкетата са обхванати 5242 ученици от три възрастови групи - 11, 13 и 15-годишни от цялата страна. Съответно 5, 7 и 9 клас.

Съотношението между момчета и момичета е почти 50:50. Изследването обхваща периода през учебната 2017-2018 година. Притеснително е, че възрастта на пиещите ученици пада, сподели д-р Лидия Василева. Увеличава се и броят на деца, които казват, че приятелите им пият.

Налице е много рязък скок на пушачите между 5 и 7 клас. От изследването се потвърждава, че момичетата пушат повече от момчетата.

Другата статистика е за ранното започване на полов живот. Отново сме рекордьори, каза д-р Василева. Тук изследването е само сред 15-годишните. 36% от момчетата казват, че са имали полови контакти. 25% от момичетата признават същото.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям Слон

    32 0 Отговор
    А наркотиците?! По всичко вредно най-вероятно сме сред първите места.

    Коментиран от #16

  • 2 жишж

    23 1 Отговор
    Не издържат и рано стават аутсайдери. А един аутсайдер в младежка възраст е тежко преживяване. А защо не издържат? Защото им вменявате очаквания над възможностите.

    Коментиран от #5

  • 3 Пада...

    21 1 Отговор
    Еми ще пада, ромите не са ли 1/3 от първолаците? Аз на автогарата все виждам ромчета по 5-8г да пушат. То България е държавата с най-младите майки, ама нали занете кои са те?
  • 4 Така така

    12 3 Отговор
    Те родителите се друсат с децата си на 1 ...статистика вадят иначе.....аз не познавам човек който да не взима нещо пък нз статистиките ви там....
  • 5 Голям Слон

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "жишж":

    ....защото малко родители отделят време, за да обяснят на децата си, че няма нищо страшно в това, да са различни от общата маса. Даже е за предпочитане. Дори и да им го обясниш, те са твърде малки, за да разберат плюсовете. А минуси винаги има. Винаги съм се движил в компании с пороци. И нищо не съм прихванал. С което се гордея. Не пуша. Никога не съм пушил. Не съм се напивал. Пия с мярка вино (до 200 грама). Твърд алкохол - никога. И нямам нужда от стимуланти, за да бъда себе си. Защото съм такъв във всеки един момент. И по тази причина нямам около себе си тълпи от приятели, защото обикновено хората обичат приказките и заблудите. А при мен го няма... Жалко за децата обаче! Твърдо са решили да доказват отдавна доказани неща. Липсва анатомията в средното училище. Много липсва. Може би тогава щяха да познават малко повече себе си и съответно много по-малко да си вредят.
  • 6 На първо място сме

    14 0 Отговор
    и по аборти на тинейджърки...
  • 7 А ако знаете българските ученички

    10 0 Отговор
    Какво правят, ставащото в православните манастири ще ви се стори детска игра...

    Коментиран от #12

  • 8 Сеитба и жътва

    10 0 Отговор
    Децата се възпитават в семейството и родителите са отговорни за тяхното правилно израстване. Училището обучава и надгражда, но не е репресивна институция, която да изземе функцията на семейството. Няма как родител да не знае какво употребява детето му, освен ако въобще не му пука.
  • 9 Абсурдистанска реалност.

    13 0 Отговор
    Вие ПАК не сте в час.
    Това с пушенето и пиенето остана като новина в 90-те год.
    Сега на фона на реална проституция на ученичките с дърти чичовци под носа на наивитета и непукизма на родителите и наркомания и продажба на наркотици от учениците ще си мечтаете да пушеха и пиеха колкото си искат само и само да спират дотам.
    Нали искахте американски модел на възпитание?
    Ами ето ви го,що не го харесвате сега.
  • 10 истина е

    11 2 Отговор
    Цялата ни държава е пълен леш ,под вещото ръководство на боко ,че и по зле ще става !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ха ха ха ха ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "А ако знаете българските ученички":

    Мълеййййй....то след самият израз
    ,,бг.ученичка" всеки хардкор порно канал ще ,,ти" се стори като неделно библейско училище.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българин

    7 2 Отговор
    Най-големият дилър в България се казва Бойко Методиев Борисов. И това не го казвам аз, а американския посланик Джеймс Пардю в комюнике до Вашингтон. Справка Уикилийкс
  • 15 Малко реализъм

    4 1 Отговор
    Бг.,,деца" в кавички защото дете което се плющи за пари и се занимава с наркотици отдавна е скъсало с всичко детско в себе си са продукт на автодидактното възпитание,сиреч възпитава се от рападжиската комплексарщина,улицата,медии и простащината в училище. Харесва ви или не,това е положението.
  • 16 Лекар

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Голям Слон":

    Тия смешници дето коментирате и викате, че децата са зле, ако вземете кръв или урина от вашите отрочета и ги дадете при нас на тест ще видите,че вашите писани яйца са същите наркомани като останалите

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Реалист

    2 0 Отговор
    Бг.,,деца" в кавички защото дете което се плющи за пари и се занимава с наркотици отдавна е скъсало с всичко детско в себе си са продукт на автодидактното възпитание,сиреч възпитава се от рападжиската комплексарщина,улицата,медии и простащината в училище. Харесва ви или не,това е положението.
  • 19 Заради Crovit -19

    4 0 Отговор
    Бате алкохола дизенфектирва гърлото .
  • 20 Бг.реалност

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Лекар":

    Разбира се, че са.
    Повечето от нас го знаят и чакат нещата да се самооправят.
  • 21 Да се обърнем и към

    2 0 Отговор
    Закона за образованието и съпътстващите го документи. Процесите, за които се говори в статията, се засилиха С И СЛЕД ПРИЕМАНЕТО НА ТОЗИ ЗАКОН и Наредбата за приобщаването /?/ образование. И нека не виним семействата - не че няма вина и там - но цялостната социална среда, създавана от държавните документи, е благоприятна почва за описаните процеси. Кой пита и кой прие тези документи?
  • 22 Темата е дълга

    5 0 Отговор
    Образованието в БГ не е било на ниво никога.Докато преди години много държави не бяха чували за БГ тук винаги се е учило за всички история,културата им и.тн.Нищо лошо ,но това трябва да се учи от интересуващите се и тези на които им е нужно.Дасе набляга повече на нашата традиция,история,култура и най-вече да ограмотява в разсъждението по темите.Учат се един куп излишни неща или по-точно от всичко по малко и за това в БГ всеки разбира от всичко,но реално и от не достатъчно.Ацвъзпитанието до едно време зависи от родителите и после от средата ,в която израства.А в тая чалгарница,където първокласнички първия учебен ден са гримирани,с прически и тоалети на фолк диви за да се заяви стандарта,материалното състояние на семейството,скъпия телефон,раница -какво поколение да расте в такава среда?
  • 23 Ветеринарен психолог

    5 3 Отговор
    Вижте първо родителите. Детето 2-3 годишно.Още не може да говори ,но айφона му е постоянно в ръцете. Вижте как се обличат майките- клинче по бедрото,катерицата гордо изпъкнала на показ. Сутиен повдигащ рехавите гърди почти до брадичката. Масово обличат дъщеричките си така,че още впърви клас приличат на първокласни проститутки. Ами бащите с бръснатите крака и бради тип ислямски джихадист? Момчетата-5-6 клас от седене пред компа имат по закръглени дупета от майките си....Нацията ни деградира тотално.

    Коментиран от #24

  • 24 Пропусна да кажеш

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ветеринарен психолог":

    Че се и клецат отрано парясниците и най много обичат да онождат джендърчета и да ги правят бисексуални в тройки........
  • 25 цербер

    2 0 Отговор
    От изследването се потвърждава, че момичетата пушат повече от момчетата. Другата статистика е за ранното започване на полов живот. ВЪРВИМ ВСЕ ПО-НАДОЛУ. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ.
  • 26 Богданчо

    1 0 Отговор
    Абе хора на идея си нямате за какво става въпрос,верно статистики ще ми вадите ...я се погледнете вие после обсъждайте кой пуши,кой пие..
    Аз мога да ви кажа че по тези партита които ходя с по 5 6 хиляди човека мога да ви кажа че поне 5500 човека взимат какви ли не боламачи наркотици заедно с алкохол ,марихуани и како ли не...ние сме Държавата с най-много употребяващи какви ли не нарко коктейли нищо не знаете..
  • 27 българинa

    2 1 Отговор
    България е вече нация без бъдеще
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове