27 Май, 2020 18:46 2 066 17

Прокопиев: Политическата репресия срещу мен продължава

  • иво прокопиев-
  • кпконпи-
  • мерки-
  • политическа репресия

По закон, Съдът е лишен от право да проверява фактическите изводи на КПКОНПИ и е обвързан от тях

Прокопиев: Политическата репресия срещу мен продължава - 1
Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Иво Прокопиев отговори на публикуваното писмо на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров до президента на "Репортери без граници". Той иска да бъдат допуснати международни наблюдатели от ЕС по случая му и припомня, че води дело със съпругата му в Страсбург.

Изявлението на г-н Сотир Цацаров е само още едно доказателство за продължаващата политическа репресия срещу мен и съпругата ми Галя Прокопиева, прикрита зад привидно законни действия на репресивен държавен орган. Тя е очевидно продиктувана от необходимостта да се повлияе на независимата редакционна политика на изданията "Капитал" и "Дневник" и тяхната критична позиция към нередностите във властта, твърди Иво Прокопиев.

"Всички действия на прокуратурата срещу мен и фирми, в които съм инвестирал, докато г-н Цацаров беше главен прокурор и в момента, като председател на КПКОНПИ, са вероятно законни като процедура, но напълно незаконни по същество и представляват много грубо погазване на правото. Те безусловно целят оказване на натиск. Никой друг ответник в производствата на КПКОНПИ не е подлаган на подобна медийна атака и прогласяван пред медиите и обществото за виновен, без някога съд да се е произнасял, че има извършено нарушение на закона

Не са аргумент в полза на тезата на г-н Цацаров твърденията, че съд е постановил обезпечителните мерки. При обезпеченията съдът нито може, нито проверява фактическите твърдения на КПКОНПИ, а именно те са тези, които обосновават наличието на несъответствие в размер на 150 000 лв. и дали то е незаконно", твърди Прокопиев.

По закон, Съдът е лишен от право да проверява фактическите изводи на КПКОНПИ и е обвързан от тях. Поради което не той, а КПКОНПИ са тези, които упражняват фактически и юридически цялата политическа репресия, облечена под формата на привидно правни съдебни актове, коментира още бизнесменът.

По същество, претенциите за конфискация и т.нар. обвинение за пране на пари, са основани единствено на твърдението, че при сделката за приватизация на "Каолин" преди 20 години е имало нарушения. За обратното, че при сделката за Каолин няма никакви нарушения има влязло в сила окончателно съдебно решение, потвърдено на три инстанции, включително и от ВКС. Прокуратурата и КПКОНПИ напълно произволно игнорират това съдебно решение, заявява Прокопиев.

По повод приватизацията на акции на ЕВН на борсата, обвинението срещу мен е още по-нелепо и изсмукано от пръстите. То е за изказване на тристранния съвет през 2009-та година, като представител на работодателите, по повод антикризисните мерки на правителството. Нямам никакво участие в последвалите години по-късно събития свързани с приватизацията на ЕВН. В този период дори не съм живял в България, заявява Прокопиев.

И, да, действията на прокуратурата и на КПКОНПИ срещу мен и семейството ми са незаконни и репресивни.

Ако г-н Сотир Цацаров продължава да твърди обратното, нека да допусне международни наблюдатели от ЕС по всички казуси свързани с мен и натиска върху "Капитал" и "Дневник", за да може обществото да получи независима външна оценка.

За да защитим правата си на български граждани и граждани на ЕС, със съпругата ми Галя водим дело срещу България от Международния съд по правата на човека в Страсбург, заключава Прокопиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крали Марко

    12 16 Отговор
    Да му направим дарителска сметка, а?
  • 2 Али Реза Текин

    3 12 Отговор
    Живял съм в Германия и Португалия Имам къща в село Люляково. Казвам се Алли,но приятелите ми викат, АПТИТО!!!!

    Коментиран от #13

  • 3 Някой си

    11 18 Отговор
    Аре стига рева и ти бе!
  • 4 радев

    17 6 Отговор
    Следващия кандидат за Дубай.
  • 5 Още един олигарх плаче

    9 11 Отговор
    Горкият човек. Да го съжалиш
  • 6 Гост

    10 6 Отговор
    Хайде към Дубай и ти. Вашият доскорошен приятел Боко си е помислил, че е бог и ви подкарва един по един. Сега ще продаде и 360кг. кокаин и всичко му е точно. Иначе такива олигархически мишлета като тоя и Божков ще му изиграят лош номер накрая. А дано. Иначе всичките са тежки мошеници и са за затвора и Ивчо и Василчо и Боко.
  • 7 трол

    14 4 Отговор
    Българи, този наистина не е за жалене. Крал е, но това което искат да му вземат, няма да отиде при нас-държавата. То ще бъде втори път откраднато то нас. Те това е проблема.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 сигурно

    6 1 Отговор
    Ще върнеш крадените пари от народа на шайката .Те няма да влязат в пенсионният фонд !
  • 10 РЪМПЕЗИ

    7 1 Отговор
    ЦАЦАРОВ, И ТИ ЛЯГАШ И СТАВАШ С МИСЪЛТА ЗА ЦУМ ГЕЙТ...НЕ СИ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ...В ТЕФТЕРА НА КЬОВЕШИ СИ...
  • 11 Див

    2 1 Отговор
    Да изберем комунистите че да си вземе глътка въздух
  • 12 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    5 3 Отговор
    Ако не беше Тиквата на власт отдавна да е в затвора този олигарх, подкрепян от Козяк
  • 13 Ко речи

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Али Реза Текин":

    Aптито амуджа къде се намират това Португалия и Германия,да не е някъде в сентъра на Сариград.
  • 14 VVV

    4 0 Отговор
    Тоз и той ли е невинен ?
  • 15 Агата има да връща

    0 0 Отговор
    Едно време, Комунистите изселваха ,турците ,в Турция принудително.
    Сега Доган си го връща и изселва Българите, да не му пречат на кражбите и зулумите в Държавата..
  • 16 що що що

    2 0 Отговор
    Ей голям ревльо и този.Но как на млади години се е облажил с "Каолин"(едно от най-големите находища на балканите или може би в европа) тогава ни рива.
  • 17 pepi 52

    0 0 Отговор
    писах ви за сотиров Командира и прокопиев в друг ваш материал но наистина сте с комунистическо минало незабравимо та и сега този крадец го толерирате
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове