Last news in Fakti

4 Юни, 2020 10:30 1 783 39

Мирослав Ненков: Струва си 2 часа чакане при джипито, в Англия са 3 седмици

  • мирослав ненков

Здравната система се справи доста добре с този стрес тест, който изненада целия свят, заяви бившият здравен министър

Мирослав Ненков: Струва си 2 часа чакане при джипито, в Англия са 3 седмици - 1

Хората, които имат хронични заболявания и не се грижат за здравето си, никой не им е виновен - нито пандемии, нито щаб, нито мерки. Това заяви бившият здравен министър Мирослав Ненков по БНТ.

Струва си двата часа чакане за контролен преглед при личния лекар. Ако бяхте в Англия щяхте да чакате 3 седмици. Това е въпрос на култура, заяви той.

Слава богу, че не съм на мястото на министъра. Ако трябва да бъдем обективни здравната система се справи доста добре с този стрес тест, който изненада целия свят, заяви Ненков.

Хората не ни вярват, на нас лекарите, защото ние не можем да общуваме с тях. Това е комуникационен проблем, призна д-р Ненков.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лекар БГ

    14 15 Отговор
    Да,в Англия се чака ред за посещение при лекар.За специалист пък,срокът е от 1 до 2 месеца,в почти цяла Зап.Европа и САЩ.

    Коментиран от #10, #14, #15

  • 2 Фактъ

    25 12 Отговор
    Истрезней бе човек , излагаш се !
  • 3 Луд умора нема

    23 8 Отговор
    До кога ще ни говори и ще се оправдава с Англия? Едно си баба знае едно си бае, а това омръзва. Световно известно е колко е добро българското здравеопазване.
  • 4 Госあ

    29 2 Отговор
    Абе баце, а що не дадеш за пример Япония и Белгия,където такова нещо като джипи не съществува. Отиваш в която и да е болница без значение частна или държавна, на свещения остров хората обаче предпочитат държавни щото са по качествени,казваш на рецепцията оплакванията си и те пращат в съответния кабинет директно при специалиста. И за много по малко от два часа си прегледан от лекар, а не от джипи. Всъщност тея джипита,които вземат повече от неврохирурга в Пирогов, са просто едни рецепционисти. И когато имаш електронен картон във всяка една болница, при всеки един специалист ти излиза здравното досие.

    Коментиран от #11, #31

  • 5 Миризлив пор

    20 1 Отговор
    То прав е човека по принцип. Ама нека и аз му задам един въпрос - трябва да хода на работа, да изкарвам пари и да плащам данъци за да има кинти в държавата. В същото време отивам и тези 2часа пред мен минават куп народ който не е за преглед! Имаме болни с книжки, чакащи за медицинско, някое хлапе за бележка че не е в контакт със заразно болни и... 1 кихащ и сополив във опашката. След 2 часа в компанията на заразно-болния половината опашка след 1 седмица пак е пред кабинета ама кашляща със сополи, включително и аз за медицинско и да ми плаща вече държавата. Защо не се разделят потоците - кой е болен да се преглежда, кой е за административна услуга някъде настрани?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БЮЧ

    18 5 Отговор
    Слуга на правителството. Не го е срам.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българина

    22 3 Отговор
    Ама като дава за пример Англия, нека продължи и нататък.Да каже, че в Англия в болниците ЛИПСВА ГАНЬОВСКОТО ДРАНЕ.Да каже и, че в Англия няма как да не те приемат по спешност в болница, или да те изхвърлят като парцал оттам.Ама каквото ШАЙКАТА си знае, такова ШАЙКАТА си БАЕ.
  • 10 До 1 лекар бг и до ненков

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Лекар БГ":

    Отивайте си в Англия и Западна Европа, освободете раб. си места, за да ги заемат лекари, които искат да лекуват българите.

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Здрасти

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    През соца беше така, но няма как да се краде и да се изнудват болните.

    Коментиран от #23

  • 12 То искане

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "До 1 лекар бг и до ненков":

    има ама пари нема, ако си мислиш че в Англия някой доктор ще работи за тия пари жестоко се лъжеш.
  • 13 Много доктори

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "До 1 лекар бг и до ненков":

    точно това правят, освобождават си работните места и отиват в Западна Европа. Други обаче на техните места не идват. Справка-Видин, назначиха пенсионера невролог на работа в болницата защото няма кой друг. Той обаче се разболя и почина. И на други места е така.
  • 14 ееее

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Лекар БГ":

    То се видя англо западната система на джи пи ку ку , пълен джънк, абсолютна каша и харчене на пари за тоя що духа.
  • 15 Чочо

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лекар БГ":

    Защо копираме само лошите практики от западните държави?

    Коментиран от #16

  • 16 Щот за добрите

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Чочо":

    пари трябват.
  • 17 пол

    13 2 Отговор
    Лъжа!Всички специалисти не раблтиха в частните си кабинети.За прием в болница знаете каква мъка е.Ние хронично болните бяхме забравени!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Госあ

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Здрасти":

    Те джипитата са на частна практика с договор към здравната каса. Типичен пример какво се случва, когато се насърчава малкия предприемач.
  • 24 Eeee

    7 1 Отговор
    Глупости,можеш да се видиш с лекаря до 2 часа,ако е спешно.
  • 25 Госあ

    3 3 Отговор
    И принципно, от тея милиарди от ЕС не е зле нещичко да отиде и в здравеопазването. Като например да се инвестира в ИТ в здравеопазването. И два суперкомпютъра има. Нали имаме и чиновник в дигитализацията. Електронното здравно досие може да се претърсва по ключови думи и невронни мрежи за онтологии. И е доста добра първа стъпка при лечението.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Можем да поспорим

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    за подобен подход. Все пак идеята за джипитата беше да са един вид семейни лекари, които познават цялата семейна анамнеза. Много добра идея, но некадърността на СДС министрите и дошлите след тях я опорочи. Кой е виновен медицинските заведения да се превъртан въъ фабрики за пари - ами пак те. Пример - на докторите от "Пирогов" /изпитвам огромен респект към тях, не те са причината за това!/ - и май не само на тях - им беше разрешено да имат частни кабинети в същото лечебно заведение - и можеха да си самопрепращат пациентите от държавния в частния кабинет -по същото това време на учителите бе забранено да дават частни уроци на ученици от училището, в което преподават. Равнопоставеност? Не, двуличие, от което започнаха много беди в държавата...

    Коментиран от #32, #34

  • 32 Да ти кажа ли защо имат частни кабинети

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Можем да поспорим":

    защото в Jobs.bg на педиатър дават 2000-2500 лева бруто на на международен шофьор дават 1825-1900 ерво нето, е затова.

    Коментиран от #33

  • 33 Опааа сгреших

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Да ти кажа ли защо имат частни кабинети":

    на педиатър дават 2000-2050 лева бруто, а не 2500.
  • 34 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Можем да поспорим":

    Здравното досие излиза на компютъра на всеки специалист във всяко добро здравно заведение. По ключовите симптоми и мрежа от връзки със личния здравен картон и база данни може да бъде извършен доста бърз и полезен скрининг,който лекаря да вземе предвид. Не мисля че едно джипи знае здравната история на всеки един пациент и може да се справи по бързо и точно от изкуствения интелект за тази работа. Тази система също така (без джипи) работи отлично със задължителните здравни прегледи два пъти годишно, които работодателя трябва да осигури на работника. Или държавата.
  • 35 Петър

    1 1 Отговор
    Пресен пример от скапаната САЩ.
    Имах силни болки в областта на таза.По телефона си уреждам час при ортопедист за следващия ден.На следващия ден прегледа и ренгена бе всичко 40 минути .Лекарствата от аптеката бяха готови докато се предвижда до нея.
    Ако това не е добро здравеопазване,за 1.30 час всичко готово.
    Та това ви го казвам,защото този господинчо е чакал 3 седмици.ЛЪЖА
  • 36 САЩ

    1 0 Отговор
    Живея в САЩ и исках да си сменя личният лекар. Да поясня, недостига на лични лекари е голям и моят е с диплома за медеценска сестра (това е масова практика). След като си избрах лекар през ФЕВРУАРИ си запазих час за МАЙ, тогава беше първият свободен

    Коментиран от #38

  • 37 Фактология

    0 0 Отговор
    Тоя човек не е добре...Къде са от психото...Сменях джипита докато си намеря такова с което при записан час да ме приеме без чакане.Смених 3-ма кардиолога по същата причина.Вече и с това се справих.Крайно време е и джипитата да си въведат час на прием.Тези, които са спешни в спешното.
  • 38 Фактология

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "САЩ":

    Тук е България и се коментира даден проблем в България.За САЩ се обърни, ако искаш до Тръмп.Тамошен проблем.
  • 39 възпитаник

    0 0 Отговор
    струва си и два и четири часа но те казаха да не се ходи а по телефона да се комуникира той по телефона не може да те прослуша и да им вдигнат заплатите не само на учителите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове