Last news in Fakti

4 Юни, 2020 10:51 10 788 43

Експерт: Какво е направила ДАНС, след като знае, че Божков тегли големи суми?

  • васил божков-
  • пари-
  • банка

Досега извадените от Божков документи показват, че тегленията от банката са още от 2018-а година

Експерт: Какво е направила ДАНС, след като знае, че Божков тегли големи суми? - 1

Какво е направила ДАНС, след като е получила информация, че се теглят такива големи суми?". Това каза пред БНР анализаторът Бойко Димитров - икономист, във връзка с публикациите на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, в които той показва свои банкови извлечения за милиони. Анализаторът обясни, че по закон банките са длъжни да уведомят ДАНС при теглене на такива големи суми (над 30 хил. лева е изискването на закона - бел.ред.) от техен клиент. 

В предаването "Преди всички" Димитров коментира, че при толкова големи транзакции е абсолютно невъзможно ДАНС да не са били информирани от банките.

Той посочи, че става дума за голяма банка, която има чуждестранен, европейски собственик, където има много по сериозно изискване за мерките, свързани с борбата с прането на пари.

"ДАНС трябваше веднага да излезе с информация, ако не е получила сигнал от банката за това, а не да мълчат", коментира икономистът. 

Според него или ДАНС не са си изпълнили задълженията, или не е имало последствия от това, защото иначе Божков е трябвало да бъде обвиняем още пред 3-4 години.

Анализаторът беше категоричен, че основният въпрос е "дали лица на най-висши ръководни длъжности са получавали кешови пари от бизнесмен, който сега е обвиняем за много престъпления".

"Досега извадените от Божков документи показват, че тегленията от банката са още от 2018-а година", уточни още Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неразбираемо

    30 63 Отговор
    Е и какво като е теглил? Банката е дала информация и какво трябва да направи ДАНС, щом парите са си били там на негово име.

    Коментиран от #5

  • 2 Де Факто

    70 6 Отговор
    Тоя експерт, 'дето пита, не се ли сеща, че службите няма какво да направят, защото не са имали шанс, да откраднат нещо. :-)
  • 3 Хахахаха

    97 9 Отговор
    ПРАВИЛНИЯТ ВЪПРОС Е КЪДЕ СА ОТИШЛИ ??? ЧИЙ ДЖОБ Е ПОЛУЧАТЕЛ ??? НА БОЖКОВ КЕШ НЕ МУ Е НЕОБХОДИМ ... Хотели, Офшорки, Барселона, асансьори Хахахаха ХАХАХАХА ХАХАХАХА

    Коментиран от #33, #39

  • 4 Аве Адолф Хайллллл

    31 55 Отговор
    Явно е платен експерт - какво се предполага , че трябва да направи ДАНС ,когато парите са си негови и има пълното право в една правова държава да си ги изтегли ????

    Коментиран от #7

  • 5 Българина

    82 11 Отговор

    До коментар #1 от "неразбираемо":

    ДАНС е трябвало да се поинтересуват, ЗАЩО СЕ ТЕГЛЯТ ТАКИВА СУМИ, и КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ.Това е.Никой не тегли толкова много пари, за да си ги държи в мазето.

    Коментиран от #10, #38

  • 6 Мхм

    60 4 Отговор
    Едно е сигурно... нашето мвр е безсилно пред Божков... седи си спокоен и им се подиграва...
  • 7 ФАКТ

    67 4 Отговор

    До коментар #4 от "Аве Адолф Хайллллл":

    Колега, не е така, защото парите КЕШ могат да отидат за трансфер на дрога или незаконно оръжие.Да си чул някой да превежда пари по банков път, и да пише, че основанието е покупка на дрога?!Задължение на ДАНС е да наблюдава паричните потоци, и да следи, да не се ползват за мръсни цели.

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Банкови Не работи

    41 10 Отговор
    Кой ще каже на Божков и на когото и да било, кога и колко ще тегли от собствените си средства. Друг е въпросът дали на ВБ не му е трябвал кеш, та да плаща на рекетьорите.

    Коментиран от #14

  • 10 Бачо Киро

    22 9 Отговор

    До коментар #5 от "Българина":

    Банката е уведомила още като са постъпили такива пари по сметка. Нали се сещаш, че още с получаването на милиони се подава сигнал. След като са там законно, може да си ги тегли човекът, ако ще да си ги държи под леглото... Банката е подала сигнал, понеже е такава практиката, но какво очакват да направи данс? Да му ги вземе? Отделно тогава са си били дупе и гащи още...
  • 11 Аве Адолф Хайллллл

    13 22 Отговор

    До коментар #7 от "ФАКТ":

    ДАНС може само да наблюдава и да докладва ,там където трябва , но не може да направи нищо щом някой е решил да тегли собствените си пари ,и никой не може да му забрани това , дори и да реши да си ги държи под дюшека после . А този , платения експерт , само се опитва да прави неясни внушения ....

    Коментиран от #12

  • 12 ФАКТ

    41 4 Отговор

    До коментар #11 от "Аве Адолф Хайллллл":

    Колега, най-вероятно не си ме разбрал.Парите наистина са си на Божков, и той може да разполага както намери за добре, но не може да ги ползва за нещо НЕЗАКОННО(подкупи,дрога,оръжие и др.).За това става въпрос.От ДАНС са ДЛЪЖНИ да знаят дали парите са под дюшека(което е напълно законно), или са отишли за нещо НЕЗАКОННО.

    Коментиран от #17

  • 13 Антони

    32 2 Отговор
    Какво да направи Данс като по цял ден четат Факти. Иначе хората чакат от тях отговор с месеци. Причината е високото качество на работата им.
  • 14 Българина

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Банкови Не работи":

    Точно за това става въпрос.
  • 15 Грис

    34 9 Отговор
    Блестящо предаване на Люба Кулезич по Евроком на 03.06.2020 г./сряда/.Пълно разобличение на Бойко Методиев Борисов-комунист-натовец.През прехода от 1989-2020 г.много неща се случиха.От 1996 г. след разработката на Б. Борисов /агент Буда/,той направи много фатални грешки.Арест/трябва да се провери/за крадене на коли,къща в Барселона /платена от Борисов чрез В. Златев/,метреса и незаконно дете,приятелство с Васил Божков и Цв. Василев,поддържник на олигарха Делян Пеевски/гласен от други олигарси за Министър Председател.Токова много работа за Прокурора Лаура Кьовеши.Другите му другари -Стайкови,Баневи,Арабаджиеви Бобокови вероятно ще имат какво да кажат на международни правителствени организации изследващи корупцията на най-високо ниво,сиреч на Б. Борисов.Бил се договорил с тръмп.Кой е Тръмп-подставено лице от управляващите сащ евреи.Независимо от овчото търпения на всички българи/ние които пишем представляваме малка група която протестира на жълтите павета/.Нужно е голяма бройка протестиращи за да свалим правителството

    Коментиран от #36, #40

  • 16 Край

    25 3 Отговор
    ДАНС като им каже ББ и ДП си трят като Трайко Трайков.
    Ма Божков не е плащал на ББ/ДП и по-малко на Горанов те са го бгрижвали безвъзмездно - просто като социално слаб са му помагали.
  • 17 Аве Адолф Хайллллл

    10 15 Отговор

    До коментар #12 от "ФАКТ":

    А от къде знаеш , че ДАНС не знаят , и че не наблюдават в този момент получателите на тези средства / ако има такива / , и че не се води разследване ..... Нали не мислиш ,че от ДАНС ще се обясняват и дават отчет на всеки провъзгласил се за експерт . Службите просто си работят тихомълком , по цял свят така се прави .

    Коментиран от #18

  • 18 Ха ха

    23 3 Отговор

    До коментар #17 от "Аве Адолф Хайллллл":

    Преработили са се от ДАНС, няма що...

    Коментиран от #20

  • 19 ТРОПЧО

    28 5 Отговор
    СИЧКИ СА В КЮРА БРАТЛЕ СИЧКИ СА ЛАПАЛИ ЗА ТОВА МЪЛЧАТ АКО АЗ ИЗТЕГЛЯ 30 000 ЛВ.НА СЕКУНДАТА ЩЕ КАЦНАТ ТЕЗ КУКИ АМА НАЛИ И ТЕ СА ЛАПАЛИ СЕГА МЪЛЧЪТ КАТО РИБИ ТО ТОВА ДАНС ПРОКУРАТУРА НСО ТОВА СА ДЪРЖАВНИ ИНСТРУМЕНТИ ЗА РЕКЕТ !!!- БОЖКОВ ИЗКАРАИ ИМ КЕРЛИВИТЕ РИЗИ ДА НИ ВИДИ СВЕТА КВИ БОКЛУЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ И НИИ ТЪРПИМ И ЧАКАМЕ НЯКОИ ДА НИ СПАСИ КАТО ЕДНО ВРЕМЕ РУСНАЦИТЕ СА НИ 6ПАСИЛИ ОТ ТУРЦИТЕ И СЕГА ГО ИЗОПАЧАВАМЕ НЕ РОБСТВО БИЛО АМИ ПРИСЪСТВИЕ ЗА ТОВА НИКОИ НЯМА ДА НИ ПОМОГНЕ НА НАС ЩОТО СМЕ ДОЛНИ И НЕПРИЗНАТЕЛНИ

    Коментиран от #21, #35

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Аве Адолф Хайллллл

    5 18 Отговор

    До коментар #19 от "ТРОПЧО":

    Не си прав за тегленето на пари , теглил съм и по големи суми от тази , която си посочил , посочваш като основание захранване на друга сметка и толкова , никой не те "накацва" , защото никой не може да ти забрани свободно да оперираш със законните си средства !!!!!
  • 22 Ха ха

    10 5 Отговор
    И едно допълнение, когато се теглят и депозират големи суми, кеш или по банков път, клиентът трябва да посочи произход на парите и тази информация съяо отива при службите. Това е необходимо дори и да си мести човек парите от една банка в друга, като трябва да се посочи първоизточника на парите. С други думи, ако имаш срочен депозит в банка Х който изтича, прибираш кеш на каса и ги занасяш в банка У за да направиш депозит там пишеш произход "наследство" а не "срочен депозит от банка Х"

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Аве Адолф Хайллллл

    6 11 Отговор

    До коментар #22 от "Ха ха":

    Което значи , че влога ти е проверен и парите ти са законни , следователно никой не може да ти се бърка , как искаш да ги теглиш , и къде искаш да ги съхраняваш , може и тапети в къщи да си направиш , може и да се завиваш с тях ......
  • 25 Маргинален Тулуп

    28 5 Отговор
    ДАНС е на пряко подчинение на Борисов. Той самият се хвали, че всяка сутрин службите му докладват за всичко.
    По закон суми над 10 хиляди лева се докладват на службите, защото имаме подписан международен договор срещу прането на пари и т.н.
    Така че няма вариант Борисов да не знае за тази кешовица.....става въпрос за милиони, мама му стара!
    Айде стига ни е правил на идиоти!

    Коментиран от #41

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 1356

    7 5 Отговор
    От де накъде бе , това са пари след платени данъци , може да прави каквото поиска с тях
  • 29 Мим

    6 5 Отговор
    Парите са си били негови,дали ще ги държи в банка под дюшек или където си иска си е негова работа.А и на кого ще ги дава си е пак негова.Никой неможе да му казва щом са му законни какво да купува и какво да прави с тях.И на нас да беше дал, щяхме да ги вземем,ама не..
  • 30 Шефьор

    13 1 Отговор
    Какво е това ДАНС? На мен ми изглежда като някаква социална институция. Каквото не става за нищо отива на работа там. Всеки следобед гледам как в 17,00ч. хуква една сбирщина от сградата на бул."Черни връх". Хукват все едно с капан са ги ловили. Гледам, една физиономии, направо се плаша. Всички са с един измъчен вид, нямат живинка в погледа. ДАНС
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Немак

    17 4 Отговор
    Накрая Божков ще осъди държавата
  • 33 Хаджиментов

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахаха":

    Кеш е нужен за много неща. Освен за подкупи и за всякакви незаконни сделки, като купуване на артефакти от иманяри, търговия с дрога, оръжие и др. такива, плащане на биячи и убийци за мокри поръчки, спонсориране на черните каси на различни партии, проститутки и т.н. и т.н. Ако му погледнат сметките, ще се види, че е теглил подобни суми много преди 2013.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ХАХАХА

    6 7 Отговор

    До коментар #15 от "Грис":

    Л. Колезич, която подхвърляха и премина през много ръце, в момента е на хранилката на Цв. Василев и Божков, трябва да си заработва високите хонорари. Тъмното и минало се знае. От къде иначе ще взима пари за ботокс, пусти и гримове. Така и не се научи, да не си криви устата. А Божков, който не го познава, той не знае кой е. Когато мамеше цяла д-ва, беше в рая, но раят го отведе до ада. Така си е постлан. В името да дестабилизира д-вата, подхвърля д-ти за теглени милиони, които е изработил с пот на челото. Едва ли е вярвал, че цял живот ще бъде на пиедестала. Просто, времето му изтече и ако е прав, да дойде да се защити, но именно от разстояние (Дубай), лесно си пише избирателно. Милиардите в/ху налият гръб, си ги е харчил за луксозен живот,гуляй с жени, самолети, яхти, убийства и хонорари за протести.
  • 37 инчхай

    6 2 Отговор
    данс,нап,мвр и всички др. тулупи ги назначава боко
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Бре и бре и

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахаха":

    Прости хора много не му трябва ли а за антиките за охраната по банков път ли им плаща на ветко арвбаджиев намерила пари в кашони10милиона евро да ги дава на радев
  • 40 Ново

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Грис":

    Ти да знаеш какво се говори на прикатать пред блока «че божков давалпари на слави а слави ги давал на деси а тя на радев «ако вярваш на това значе е истина и че божков издържал цялото. Бсп и единия самолет бил падарак на радев за рожденния му ден
  • 41 Едуард Петров-Едо

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Маргинален Тулуп":

    БАНДАТА БОРИСОВ, ГЕШЕВ, ЦАЦАРОВ, МАРИНОВ си има една Сова Харис, дето пише фалшиви ,,Проучвания" на общественото мнение! И СИ ВЪОБРАЗЯВА, ЧЕ НЯКОЙ ВЯРВА НА НАЙ-ВИСОКИЯ РЕЙТИНГ НА БОРИСОВ! Ефектът е точно обратен и ИСТИНАТА Е ОБРАТНА! НАШИ ПРОУЧВАНИЯ ПОКАЗВАТ, ЧЕ Президент Радев Е ОДОБРЯВАН ОТ 95% ОТ БЪЛГАРСКИЯ, ДЪРЖАВООПРЕДЕЛЯЩ ЕТНОС! Затова, да се обединим за Новата Конституция, която да защитава правата, свободите и задълженията на всеки български гражданин, да се отървем от КОРУПЦИОНЕРИТЕ, да отидем към Президентска Република със стегнат Парламент от 71 члена! ДАЙ, БОЖЕ! АМИН! ГОСПОДИ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ЗЛИТЕ! АМИН!
  • 42 Shark

    1 0 Отговор
    Каквото е направила Полина Кавръкова дир. фин. разузнаване с КТБ навремето и сега е същото:)))
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове