Last news in Fakti

16 Юни, 2020 05:00 5 466 31

16 юни 1913 г. Междусъюзническата война

  • втора балканска война-
  • междусъюзническа война-
  • балкани-
  • българия

Последствията са плачевни за България

16 юни 1913 г. Междусъюзническата война - 1
Снимка: Архив

След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.

Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.

Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.

Според някои историци заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.

Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин пада в обкръжение. Причината е, че основните български сили са хвърлени срещу гърците и сърбите.

На 28 юли бил подписан Букурешкият мирен договор 1913, според който България не само била лишена в значителна степен от освободените от нея по време на Балканската война 1912-1913 земи, но понесла и тежки финансови и други загуби.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оня с жипката

    34 8 Отговор
    Продажното царско прозападняшко правителство, докарало поредната национална катастрофа,глад ,мизерия и репарации на гърба на народа.... Що ли ми прилича на сегашната ковид мизерия?

    Коментиран от #18, #24

  • 2 От историята е видно

    29 12 Отговор
    че не матряла е лош, а управата.
    Преди сме имали династия Сакскокобурите сега ни управлява шайка.

    Коментиран от #25

  • 3 козяшка амеба

    16 17 Отговор
    Е те тва на Путин няма да го простя!

    Коментиран от #26

  • 4 Ццц

    30 7 Отговор
    Дядото - напада съюзниците си. Още тогава е било ясно, че това е кошмарно решение, с кошмарни последици. Не достатъчната прозорливост довежда до това, че българите печелят битките, а другите печелят войната. Още възраждането ни научи, че сърбите не са ни братя, а врагове. За гърците е ясно.
    БАЩАТА - присъединява България към тристранния пакт за война с целия свят. Знае какво става първата война. Оправданието е 500 000 елитна германска армия, която чака на Дунав да кажем с кой сме. Но сърбите и гърците не са се уплашили и в крайна сметка пак са победители.
    ВНУКЪТ - Неговия "принос" за България е най-фатален. Преди него за ДПС не беше възможно дори да мечтаят за властта. След него не са слизали. Но най-лошото: той ни доведе Б.Борисов и четвъртата национална катастрофа е налице.

    Коментиран от #15

  • 5 Активист на БКП

    20 4 Отговор
    Царчето,Царчето...Те това е работа на дядото на ,, царчето,,...

    Коментиран от #13

  • 6 От корена на злото

    18 1 Отговор
    Ако някой се чуди , защо сега сме това което сме , и защо не сме това което трябва да сме , ето тук е" заровено кучето " .
  • 7 Bai nudals

    15 5 Отговор
    Тогава Румънците,м....а ни разкатаха.Взеха ни Добруджа,границата е била до Варна. Но благодарение на най големите сатрапи,си е връщаме а после успяваме да е запазим. Хитлер ние връща,а Сталин ние оставя наша.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кирил

    10 8 Отговор
    Войната е дело на една незряла нация и политическа класа.
    Лозунгът им е бил,всичко или нищо.Само това е достатъчно за да си представим безумието.
    Вината е на цялото българско общество,защото всички са били за война срещу съюзниците въпреки,че сме получавали най голяма територия и най хубавите земи.
  • 12 Румъния

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "Bai nudals":

    Се включва във войната по руско искане и с два понтонни моста специално доставени от русия за преминаване на река Дунав.
  • 13 Панов

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Активист на БКП":

    Вината съвсем не е само на Фердинанд.Самият той е бил заплашван със смърт от ВМРО ако не започне война срещу съюзниците.за ВМРО са били единствено важни македонските чукари,за тях е нямало никакво значение Тракия и Добруджа.
  • 14 Монархист

    10 10 Отговор
    Цар Фердинанд Български и Генерал Михаил Савов не издържат на провокациите и нападат съюзниците разбойници. Дълги години шумкарската "историография" ни вменяваше някакви катастрофи,истината е че излизаме от тази война с излаз на Средиземноморието и 20 000 кв.км повече земя от преди войната.
    В Санкт Петербург дипломацията ни се издънва и не използва факта, че държим цялата гръцка армия в клещи,барабар с престолнаследника, в Кресненското Дефиле. И Русия отново изнасилва България, забивайки ни нож и подпрепяйки сателита си Кралство Сърбия.
    Бог, Цар, Отечество!
    Всички шумкари под земята!

    Коментиран от #16, #17, #27, #29

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Прохор

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Монархист":

    Фердинанд ли управдаваш,ако не беше той, България сега щеше да е светлинни години напред.
  • 18 Варненец

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Оня с жипката":

    Левски е казал-"Чиста и свята република",а не Фердинанд и тем подобни.Ако не беше Фердинанд,сега щеше границата да е до Истанбул.Австрийското царче разката фамилията на България,че после ѝ внукът му.Друг въпрос е, че две войни на немски акъл се хваща ме,защото Фердинанд е бил германофил и русофоб, заради неговото малоумно решение-"Всичко или нищо",България е изгубила, толкова много земи.

    Коментиран от #20

  • 19 Гост

    8 1 Отговор
    Всъщност, от тук тръгва трагедията на България и Европа, а донякъде и на света! Тази авантюра, завършила с катастрофа за България, е причината България да застане на страната на Германия и Австро-Унгария няколко години по-късно, с цел да си върне завзетите от Гърция и Сърбия територии. По този начин, ПСВ се удължава с близо 2 години /доказано от историците/, съответно се стига до Октомврийската революция в Русия и пренареждането на картите в цяла Европа! Ако не бе тази Междусъюзническа война, в ПСВ България най-вероятно щеше да е на страната на Антантата, т.е. нямаше да се стигне до ВОСР, а от там нататък - един Бог знае как щяха да се развият международните отношения. Ето как малка България променя историята на Европа.

    Коментиран от #28

  • 20 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Варненец":

    Всъщност, Фердинанд е ПРОДАЛ България. Избягал е и си е живял живота, за разлика от поданиците му, които от своя страна е трябвало да му резнат тиквата! Най-големият престъпник и предател на България!

    Коментиран от #22

  • 21 Ветеринарен психолог

    2 3 Отговор
    България на 3 ракии..
  • 22 Варненец

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Прав си
  • 23 Когато ламтиш за чуждото

    4 1 Отговор
    Завършващ с национална катастрофа. Това е закон.
  • 24 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Оня с жипката":

    Царят ни, небългарин, е бил курдисан там с една едничка цел - да разиграва българите по свирката на европейските владетели.
  • 25 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "От историята е видно":

    И откога Сакскобургите са българска династия?
  • 26 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "козяшка амеба":

    А на европейските си "приятели" ще го простиш ли? Понеже те ти наложиха техен цар. И те ти преначертаха границите така, че да разцепят България на три.
  • 27 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Монархист":

    Кой ти ги набива тия у глъвътъ бе?
  • 28 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    А според мен, трагедията е тръгнала още след царуването на Самуил. Тогава България за последно е била голяма, велика и силна.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Радо

    5 1 Отговор
    България застава на страната на Германия и Австро-унгария поради простата причина, че икономиката и финансовата ни система е била мнага тясно свързана с тези две империи, цялото ноу-хау у нас е дошло от тях, Русия е била много изостанала държава, Англия далеко, и е против нас винаги...така че съвсем логично и естествено сме застанали на страната на Германия и Австро-Унгарската империя.
  • 31 Начо

    3 1 Отговор
    Ние и тази територия която я имаме сме я ос.али,че и не можем да населим,камо ли още да имаме.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове