Last news in Fakti

25 Юни, 2020 06:53 1 427 42

Захариева: Водим последователна политика срещу антисемитизма и ксенофобията

  • ксенофобия-
  • антисевитизъм-
  • език на омразата-
  • екатерина захариева

Външният ни министър участва в среща чрез видеоконферентна връзка с Борда на директорите на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство

Захариева: Водим последователна политика срещу антисемитизма и ксенофобията - 1
Снимка: МВнР

Българското правителство води последователна политика срещу проявите на антисемитизъм, ксенофобия и език на омразата. Това подчерта вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща чрез видеоконферентна връзка на Борда на директорите на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство (НКПЕЕ).

Основни теми в разговора бяха действията срещу проявите на ансисемитизъм, реч на омразата и ксенофобията и битката с коронавируса по света.

Кризата с COVID-19 доведе до засилване на антисемитизма, ксенофобията и речта на омраза по целия свят, особено в социалните мрежи, заяви външният ни министър. Тя обърна внимание на разпространяваните конспиративни теории и фалшиви новини и цитира генералния секретар на ООН Антониу Гутереш за това, че пандемията е разбунила „цунами от омраза“.

„Бих искала да ви уверя, че България споделя тревогите на международната еврейска общност по повод опитите на екстремисти да манипулират страха и несигурността на хората като обвиняват евреи за разпространението на коронавируса“, каза Екатерина Захариева.

Антисемитската реторика продължава да се появява и у нас в социалните мрежи, но страната ни е безопасен дом за българските евреи. Еврейската общност в България е активна и добре интегрирана в българското общество, подчерта външният ни министър.

„Горда съм да отбележа, че през февруари тази година българските власти успешно предотвратиха факелното шествие на ултранационалисти и неонацисти, известно като „Луковмарш“. Това се случва за първи път през последните 17 години. Благодарна съм за подкрепата на всички международни еврейски организации, в това число и на „Шалом“, заяви българският министър на външните работи.

Екатерина Захариева съобщи, че Министерството на външните работи работи по първия Български национален план за действие срещу антисемитизма, който ще бъде разработен чрез проект по Норвежкия финансов механизъм. Въпреки че пандемията от COVID-19 се отразява на процеса, България остава ангажирана по пътя си към успешното завършване на документа до края на 2020 г. или в началото на 2021 г.

Сред темите на видеосрещата бяха и ситуацията и мерките, които страните взимат срещу коронавируса, отношенията на България със САЩ и с Израел. Министър Захариева подчерта отличните отношения на България с двете страни.

Външният ни министър благодари за поканата да участва в заседанието на Даниел Рубин, председател на НКПЕЕ, който предстои да напусне поста, и бъдещия председател Джеймс Шилер като му пожела успех. Във видеоконференцията участва и изпълняващият длъжността помощник държавент секретар на САЩ за Европа и Евразия Филип Рийкър.

Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство е американска неправителствена организация, чиято основна функция е подпомагане на евреите и еврейските общности в Източна Европа и Евразия. НКПЕЕ и партньорските ѝ организации поддържат тесни връзки с ключови държавни лидери в целия източноевропейски регион, Израел и САЩ. Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство е сред най-добрите парньори на България в САЩ, заедно с Американския еврейски комитет.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    21 2 Отговор
    Семитите са като Ситите
  • 2 макдоналдс тръмп

    42 1 Отговор
    ЛУДОТО КАТЕ, НА КАКВО ШМЪРКАШ - ВСЕ НА СМЯХ ТЕ ИЗБИВА

    Коментиран от #9, #23

  • 3 Лекар БГ

    39 1 Отговор
    Освен заучените и напудрени фрази за расизъм и антисемитизъм,е забравила да спомене,как успешно укрепваме бреговата си ивица.
    Чрез нов бетон и бъдещи подпорни хотели.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 0 Отговор
    какво помагате на истинските БЪЛГАРИ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Охо Бохо

    29 0 Отговор
    Пак ще се наливат пари, ще се създават безмислениНПО~та, които така ще "работят", че ще ни настроят едни срещу други.
  • 7 Сандо

    23 0 Отговор
    Нищо не водите.Водят ви за носа,а вие дори не се усещате.За компенсация са ви оставили да дерибействате върху поверената ви територия и население.

    Коментиран от #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Охо Бохо

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "макдоналдс тръмп":

    Само като си помисли, че се е добрла до този пост и чувството на превъзходство са достатъчно да е перманентно весела. В България, който е бил външен всеки се е добрла до Ню Йорк та и тази това я чака. Що да не е весела.?
  • 10 0808

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "tefdscx":

    ... а каква политика водите срещу лъжци-архитекти, които съвсем случайно, ама съвсем случайно се казват захариев? Планират едно, а то излиза хотел!?!...Във всяка по-нормална държава тази красива калинка щеше да си подаде оставка...
  • 11 Подпорна стена

    15 2 Отговор
    В бг мразят арабите повече от евреите, така че едва ли има някакъв проблем свързан с антисемитизъм или расизъм.
  • 12 az #Оставка!

    23 3 Отговор
    Външната калинка на ГЕРБ живее в свой собствен свят, който няма нищо общо с действителността!
  • 13 ТаУмВзе

    16 1 Отговор
    Докато провеждате нечуван Геноцид над останките от Български Народ!
  • 14 габровец от варна

    12 1 Отговор
    Еййй че хубаво се е подмазала тая...Чак се е размазалааа.То какво е това лизане и угодничество немам понятие.Нали обаче нарежданията трябва да се спазват.Тая толкова се унижава,че няма накъде повече.
  • 15 щръкнал щърк

    15 1 Отговор
    А всъщност трябва да водим ПОСЛЕДОВАТЕЛНА политика срещу ПРОСТАШКАТА НАГЛОСТ на твоя главатар Бойко !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ББор

    8 1 Отговор
    Кате,Катерене....Ама поне добре се връткаш...
  • 18 Българин

    6 0 Отговор
    Ти остави расизма, Ами кажи до къде върви строежа на подпорната стена на мъжа ти, че ми се почива вече на българското черноморие. Не мога да чакам вече
  • 19 До тъпата очиларка

    8 1 Отговор
    Абе те и германците водеха същата политика ама сега се роят нацистките групи. На хората им писна такива като теб да им казват кое е хубаво и кое е лошо.
  • 20 Много хубава

    6 0 Отговор
    Жена! Прилича ми на синигер...
  • 21 нил тъй бе Кате

    4 0 Отговор
    Силно любим деда Сорос.

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Удоволетворение

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "макдоналдс тръмп":

    Е как да не се смее?!С тази подпорна стена, където терасата на мезонета е с изглед към морето.Отново всички само ще гледате, като отровени от гъби.Аз ще си ги дрънкам, да ви отвличам вниманието.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Йордан

    3 0 Отговор
    Еврейското малцинство има равноправни права с другите малцинства в БГ. Тогава защо се толерира от властите? Това не е ли дискриминация?
  • 27 Тодоров

    7 1 Отговор
    А тази с разкрачената усмивка дали води война с АНТИрусизма ? И защо вчера в никоя медия не беше отразен поне с два реда или снимки парада на Победата. Ако не беше тази ПОБЕДА на Съветския съюз във Втората световна война, днес нямаше да има еврейски семити и на Захариева нямаше да се налага да се бори срещу антисемитизма. А президента Радев ми падна в очите, като отказа да отиде на ПАРАДА и да уважи годишнината от ПОБЕДАТА във ВСВ. Явно преди да откаже е бил на "закуска" в американското посолство. Хайде сега всички русофоби да "запеят" дружно.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Че май фаче

    3 0 Отговор
    Ксенофобия-(според соросите) Е да защитиш дома си от "бежанците" и циганите.Ром се пие, циганин се бие!!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 2020

    6 1 Отговор
    Не се занимавайте с това същество.То не е човек. За евреите се знае всичко и далеч не е това, което се пише.Вярно е ,че ако не беше Русия /тогава СССР/ и Червената Армия с Победата във ВСВ и ВОВ през 1945 г. над Хитлер евреите може би почти нямаше да ги има.Румен Радев постъпи лошо и наистина загуби много в очите на българите.Колкото дали ибрикчията Бойко Борисов, Екатерина Захариева /изключително слаб външен министър/Цвета Караянчева със звучно определение по думите на Б. Борисов,/жена без достойнство/фалшивата д-р Дариткова ще правят опити да ни отдалечат от Русия ,няма да успеят.Лошото е ,че Русия ни обърна категорично гръб.А с Русия се съобразява всички страни с вменяеми управленци.

    Коментиран от #35

  • 33 анонимен

    2 0 Отговор
    защо българските власти разрешиха тогава на българския еврейски клон на антифа да прави шествие с портретите на убиицата на луков виолета якова какво ти дадоха евреите та да лобираш за тях
  • 34 ГЕРБ Народните милионери

    0 0 Отговор
    Тази много усмихната от герберско щастие женица Захариева съперничи на Ангелкова по ум и красота. Докато в същото време нейният свръхталантлив съпруг строи хотели-подпорни стени по черноморското ни крайбрежие, където вече не остана нито един девствен плаж и мутрите, начело с най-гениалната мутра, късат билетчета за достъп до морето.
  • 35 Хаидут Велько

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "2020":

    Прав си,тия хаспели не могат да ни отдалечава от Руските ни братя.
  • 36 МАНЕКЕНИТЕ НА ГЕРБ

    1 0 Отговор
    ВОДИМ ПОСЛЕДОВАТЕЛНА ПОЛИТИКА ЗА СТРОЕЖ НА ПОДПОРНИ СТЕНИ И ПЪЛНЕНЕ НА ЧЕКМЕДЖЕТА ............
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове