29 Юни, 2020 13:10 2 097 20

Над 50 000 деца учат в дворовете на училищата заради слаби оценки

  • красимир вълчев-
  • мон

Включени са и тези ученици, които не са имали ефективен достъп до електронното образование, обясни просветният министър

Над 50 000 деца учат в дворовете на училищата заради слаби оценки - 1
Снимка: БГНЕС

Ако едно дете не ходи на частни уроци, вероятно няма да влезе в набеденото за най-добро училище, но ще отиде в школо, което малко или много ще съответства на нивото му. В това няма нищо лошо и не означава, че няма да стане нормален, добър и можещ човек. Това заяви пред бТВ просветният министър Красимир Вълчев. За „Тази сутрин“ той коментира предложените от МОН промени в изпитите след VII клас, като даде оценка и на проведените външни оценявания и зрелостни изпити.

Интегрираните тестове и частните уроци

По думите му има свръхфиксация върху изпитите на седмокласниците и отбеляза, че по някои предмети има недостиг на часове.

„Само в учебния час не можем да разчитаме, че детето може да придобие необходимите знания. По-важен е характерът на въпросите. Ако ние не направим въпроси, които да не мерят заучаване, тогава и част от стимулите за частните уроци ще отпаднат“, изтъкна Вълчев.

Според него частните уроци са полезни от гледна точка на това детето да бъде накарано да учи допълнително. Това обаче може да се случи и от визуализирано образователно съдържание в училищата, смята той.

Образователният министър беше категоричен, че днешните деца трябва да придобият хармоничен микс от компетентности. Според него това се случва с дисциплините в учебния план, с методиката и преподаването на учителите. Освен това смята, че трябва да се стимулира изучаването на обществени и природни науки.

„Моето мнение е, че няма изпит, който веднъж завинаги да ти гарантира успешна писта в живота. Няма изпит, на който, ако не успееш, няма да се справиш по-нататък. Все по-малко ще зависи какво си учил и все повече ще се търси какви знания и умения си придобил“, изтъкна Вълчев.

Той подчерта, че равният достъп на образование е проекция на ранния достъп до добри учители и беше категоричен, че е важно да имаме добри учители и в по-малките населени места.

Министър Вълчев се надява от 15 септември децата да учат присъствено. Според него това е най-доброто обучение, защото помага за социализацията и интеграцията на децата.

„Ще направим всичко възможно да имаме организация на работа за присъствено обучение със съответните мерки и протоколи“, коментира още той.

Националното външно оценяване

Вълчев обясни, че изпитите на седмокласниците са преминали нормално и отбеляза, че резултатите са съпоставими с тези от миналата година, което обаче не е удовлетворяващо.

„Бяхме изправени пред предизвикателството да работим почти цял срок в електронна среда. На първо четене училищата със средни и високи резултати са подобрили успеха си, но тези с ниски – не са успели, като дори някъде имаме влошаване“, обясни той.

По думите му към момента около 50 000 деца се обучават по линия на преодоляване на образователната трудност. Заради обстановката класните стаи са изнесени в дворовете на училищата, като децата със слаби срочни или годишни оценки, както и тези, които не са участвали ефективно в електронното образование, ще вземат между 80 и 120 часа. Основните два предмета, по които децата работят са БЕЛ и математика.  

„Броят на учениците, които се явиха на матурите тази година е по-нисък. За съжаление, имаме голям процент отпадане в гимназиалния етап“, подчерта той. Според него най-често отпадането е било след VII и VIII клас.

„И сега е така. Поставили сме за задача децата да продължат образованието си и след VII клас. Увеличихме и годините за придобиване на свидетелство за управление на МПС до X клас, което повиши мотивацията“, обясни той.

КПКОНПИ и проверката за конфликт на интереси

Антикорупционната комисия проверява конфликт на интереси между образователния министър и председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. КПКОНПИ се самосезира след медийни публикации за конфликт на интереси.

Според публикациите изпълнителният директор на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова – Маргаритова, е кума на Красимир Вълчев и същевременно е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество „Бонафиде Адвайзърс“ ООД.

„Данните, които предполагаха конфликт на интереси, са неверни. Министерството няма договорни взаимоотношения с издателствата. Ние финансираме училищата на базата на броя ученици, независимо учебниците на кое издателство изберат учителите. Досега съм одобрявал всички учебници, одобрени от оценителите и учителите“, коментира министърът.

Според него няма хипотеза за конфликт на интереси и допълни, че единственият случай, в който е върнал оценени учебници, е бил заради дискусията по отношение на периода на комунистическия режим в България.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    21 0 Отговор
    Който не си плаща за уроци не го приемат в елитно училище по простата причина, че даскалите, които дават уроци, после проверяват и изпитните материали. Корупция, сър ;)

    Коментиран от #6

  • 2 Грейс

    13 1 Отговор
    Учат? Не съм видяла интегрираните да учат. Срещу нас има у~ще, от което изгониха българчета та не ги вижда ни на двора ни в класните стаи. Явно те са "цвета" на нацията.
  • 3 бахаха

    23 1 Отговор
    Този мушморок трябва да бъде наказан да ходи всеки ден на работа с 15 килограмовата чанта на първокласник. Това в ерата на 5G. Сакън да не изтървете далаверката с издателите и печатарите на учебници, като могат да се направят един път в електронен вариант и да излезе 200 пъти по-евтино.

    Коментиран от #7

  • 4 Бай Благой

    11 0 Отговор
    Добре, че не съм ученик .
  • 5 Българин

    17 3 Отговор
    Викаш учителите да станат като лекарите - клатене на краката по цял ден и работа само на частно, колкото корупцията е по голяма толкова по добре...истината е че трябва да се правят външни оценявания и при определен процент двойки уволнение на учители
  • 6 Или тестове

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Или тестовете. Децата не са по-умни или подготвени, а имат достъп до въпросите и отговорите, част от които са в тестовете.
  • 7 Бай Благой

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "бахаха":

    Да ама има куп издатества на учебници, например по математика за 5-ти клас. Всеки учебник на дадено издателство е различен. Има още куп издателства които търгуват с вече издадените учебници и с това излизат на плюс за годината. Абе въртят се едни хартии и пари. Иначе електронния вариант е много по-елегантен. А и защо още не въвеждат авангардни методики на обучение от доказали се страни?
    Щото на доста хора ще им изстинат столовете при това положение. Нищо, че е за благото на нацията. 1/3 от учителите трябва да ги уволнят, защото предметите им не отговарят на изискванията на реалноста.

    Коментиран от #11

  • 8 иска им се

    3 2 Отговор
    Искало му се присъствено. Пуснахте и дискотеките и училищата като пуснете, вече наистина ще вържем. Защо като ви се иска присъствено, не контролирате епидемията бе. Присъствено само ако вие с останалите министри се редувате да преподавате, учителите ще ви откажат, че и без това са на възраст.
  • 9 Замислен психиатър

    10 2 Отговор
    100г. още никой не е разбрал какво е искал да каже Ботев в стихотворението "Х"! Все още се правят анализи на стихотворението"Х" от учениците. Учителката пише двойка на ученика "У" понеже не му е харесала анализа. На какво основание ще пише двойка на ученика, след като 100 години още няма отговор?!?!. Ако имаше отговор анализа би бил излишен.
    А за ученето на стихотворения на изуст просто не ми се пише.
  • 10 Све

    13 0 Отговор
    Срамна държава с такава управляваща Шайка. Дори и в Уганда народът не би търпял подобни смешници !
  • 11 Чочо

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Благой":

    Да уволнят 1/3...?!!!То няма желаещи за учители.Няма кадри, а и на никой не му се разправя за някакви мизерни пари.Какво е завършил този министър говорещ с диалект?!Такова ще ни е образованието, след като управата е ,,Калин"-ка .На малцинствените ученици им плащат да ходят на у-ще.Те и да не ходят не им пишат отсъствия, защото далаверата ще пропадне.

    Коментиран от #12

  • 12 Да ама не

    11 3 Отговор

    До коментар #11 от "Чочо":

    Стартовата заплата на учителите е 1500 лева, сигурно си министър щом за теб това е мизерна заплата, от три месеца изобщо не работят и всяка година имат по 4 месеца платен отпуск, баш като депутатите

    Коментиран от #14, #16, #17

  • 13 Дистанционен родител

    6 1 Отговор
    Що не кажеш на колко доброзорлем писаха тройки? Отделно– електронното обучение е пълна по...графия. Някои ученици само се регистрират за присъствие, някои учители само дават задания, без реално да са в часа, оттук натам варианти много – един си преписал отговорите от платен сайт, друг си платил на човек да напише домашните на "миличкото" и редом заплашва учители с уволнение, ако рожбата не завърши с пълно 6. Гордея се със собственото си дете, защото съм инвалид и с пенсията не мога да плащам нито за сайтове, нито за частни уроци,но мога да помагам почти по всички предмети, така че– пълно 6 със знание и старание.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 за тъмните

    6 0 Отговор
    Им дадаха около 20-25000бр таблети,те ги продадаха!....
  • 16 друг път

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Да ама не":

    Стартовата заплата не е 1500 лв. за всички учители. Зависи от стажа в училище и от образованието. Има училища, където едвам събират паралелки и затова вземат пенсионирани учители да водят лекторски часове, които се плащат по 4 лв чисто на учебен час! А който е нает само за да изкретат учебната година, като имат примерно само 4 паралелки за цялото училище, учителят няма норматив часове и го вземат на 4-часов работен ден, което чисто е 400 лв. заплата. Ама е по-лесно да дрънкате, без да знаете!!!
  • 17 357

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да ама не":

    Щом е толкова хубаво,защо не станеш учител? Я провери и сам се убеди,че в момента се търсят стотици УЧИТЕЛИ. Учители а не завършили някакво висше,защото разликата е огромна.
  • 18 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ВСЯКО ДЕТЕ УЧИ СПОРЕД НУЖДИТЕ НА СВОЯ РАЗУМ И ДУХ -ДРУГОТО Е МИНИСТЕРСКО НАСИЛИЕ !!! И ДА ВИ ТЕГЛЯТ "МАЙНАТА" НА МАТУРИТЕ ВИ -ПРОДЪЛЖАВАТ ДА УЧАТ И МОЖЕ ДА СТИГНАТ ДО МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО !!! КАКВО ПОМНИШ МИНИСТРЕ ОТ ХИМИЯТА И ФИЗИКАТА -ЛА-ЙНО - ПОДЛИ ЗУРКОВ ??? СВОБОДА НА ОБРАЗОВАНИЕТО - ДЕЦАТА ТРЯБВА САМО ДА СЕ ИНФОРМИРАТ И ДА СЕ СТИМУЛИРАТ -ЗА ДА ИЗБИРАТ ИНФОРМАЦИЯ И РАЗВИТИЕ И РЕАЛИЗАЦИЯ / СЛЕД ЧЕТВЪРТИ КЛАС / !!!!!!!!!!
  • 19 Охрана в затвора

    0 0 Отговор
    Навремето професора, като издаде учебника и на изпит отиваш САМО с НЕ подписан учебник- значи си го купил, а не си взел назаем от друг студент. Работата е да се печатат тиражи и учебника да се продава и хонорара да капе. Всъщност, нямам НИЩО против корупцията- сам си взех изпита без да уча нищо и липсата на знания по този предмет не ми е повлияла на професионализма в работата.
  • 20 БРАВО

    0 0 Отговор
    ГЕРБ УПРАВЛЯВА ОБРАЗОВАНИЕТО СПРЯМО НАТРУПАНИЯ ОПИТ НА СВЕТИЛОТО РЪКОВОДЕЩО ПРЕСТЪПНАТА ПАРТИЯ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове