Last news in Fakti

30 Юни, 2020 19:59 5 534 19

Уволняват по списък „неудобните“ служители в Агенцията по вписвания

  • уволнения-
  • агенция по вписвания

Историята започва още през миналата година, когато по искане на новодошлата шефка на АВ Габриела Козарева  бе създадена Инструкция за работа

Уволняват по списък „неудобните“ служители в Агенцията по вписвания - 1
Снимка: БГНЕС

Истинска чистка на неудобните и непокорни служители се вихри в Агенцията по вписванията (АВ). Това съобщи Фрог Нюз, цитирайки вътрешни за системата хора. До този момент трима служители, отговарящи за регистрацията на дружества, са уволнени. Същото грози още трима, които е въпрос на време да бъдат махнати. Балтията се точи и за още няколко души.

Всичко това в момента създава напрежение в Агенцията. Историята започва още през миналата година, когато по искане на новодошлата шефка на АВ Габриела Козарева  бе създадена Инструкция за работа. Припомняме, че Козарева оглави АВ през август 2018 г. след скандала със срива в Търговския регистър, а преди управляваше Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. 

Срещу новите правила в АВ тогава скочиха множество служители, тъй като съзряха опит чрез даване на методически указания да се позволи външно вмешателство в техните решения дали една фирма да бъде регистрира или да получи отказ заради неизрядни документи. „Ние трябва да работим независими, както съдиите и никой не трябва да ни нарежда какви решения да вземаме. Безпристрастно трябва да преценяваме изрядността на документацията.“, признаха пред Фрог възмутени юристи от Агенцията.

Въпросната Инструкция нажежи атмосферата във ведомство до краен предел. Стигна се до там, че пред Министерството на правосъдието (МП), което е шапка на Агенцията, се жалваха, както непокорните юристи за закононарушенията, така и самата Козарева от подчинените си. В свое писмо тя обвинява част от подчинените си, че действат като „организирана група, която цели да саботира работния процес, да урони престижа на ръководството на Агенцията, да постави в подчинено положение новопостъпилите служители и като цяло да създаде напрегната работна обстановка.“

Вътрешният сблъсък в Агенцията по вписвания явно е дошъл в повече на правосъдния министър Данаил Кирилов и той назначава проверка от страна на Инспектората. В доклад от 30.05.2019 г. на Инспектората, с който Фрог разполага, се вижда, че след задълбочена проверка изцяло е отхвърлена констатацията и обвиненията на Козарева за „организирана група“, като недоказани. Освен това проверяващите защитават тезата на „непокорните“, а именно, че „даването на методически указания излиза извън обхвата на длъжностната характеристика на началниците и може да се тълкува превратно“. Посочва се още, че „ненормираното работно време, което ръководството на АВ е искало да наложи, като нещо нормално, противоречи на Кодекса на труда.“ На практика Инспекторатът казва, че нововъведената Инструкция противоречи на законите в България, след което тя е отменена.

Сагата обаче не свършва до тук, защото същите правила, които фигурират в премахнатата Инструкция са въведени отново, но вече под формата на вътрешни за ведомството правила, които не могат да бъдат атакувани и оспорвани.

Малко след това хората, които преди близо година са възроптали срещу Инструкцията бавно и методично се отстраняват от работа. Мотивът, с който „зловредните“ служители се махат е, че закъснявали след обедна почивка, твърдят източниците ни. Любопитно е да се подчертае, че картите им за достъп са използвани от ръководството като доказателство срещу тях, въпреки, че системата често дава бъгове и не може обективно да е достоверна дали има закъснения или каква е причината за тях.

Агенцията по вписвания от години е във фокуса на няколко скандала. Най-грандиозният бе, когато се срина цялата система на Търговският регистър. Последва втори скандал, след като въпреки краха на системата, служителите и ръководството си раздадоха мастити бонуси.

Според източници в парламента службата е дадена „на концесия“ на ДПС и по-специално на депутата, корпулентен бизнесмен и медиен магнат Делян Пеевски. Като доказателство се сочи фактът, че фирми, които са на прицела му, изпитват сериозни затруднения в регистрацията и работата си с Агенцията по вписвания.  Известни са редица случаи,  в които дори след поредица съдебни решения, институцията отказва да ги изпълни, без дори да посочва мотиви за това.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буко Баламата

    37 6 Отговор
    Гарантирано от герб. Не само там е така.Или си с нас или вън.

    Коментиран от #9, #13

  • 2 Навсякъде

    31 3 Отговор
    Олигофренията е пълна.
  • 3 истина е

    40 5 Отговор
    Козарева е на тиквата бивша ПР-ка !! Мафията вече е овладяла всички институции !!Тук живот на човек който не е от шайката -НЯМА !!Надмннахме С.Корея по всички показатели !

    Коментиран от #6

  • 4 Леличката

    33 4 Отговор
    Почва се с поголовно крадене на фирми и прехвърляне на активи с фалшиви документи. Егаси държавата.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Макгахан

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "истина е":

    Тя цялата работа започва да прилича на исторически град.Става голям Батак в държавата.Всеки нормален човек ще го докарат в ролята на Кочо.Ще дойде времето в чужбина избягалите да казват:
    От Батак съм чичо,
    Знаеш ли Батак?
    Там зад тези планини.
  • 7 Кочо Честименски

    12 1 Отговор
    Мафията шайка работи усърдно.
  • 8 Чочо

    14 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето, в България се търсят удобни хора а не способни!

    Коментиран от #10

  • 9 оня с коня

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "Буко Баламата":

    Е тва лошо ли е според тебе?:)
  • 10 Пешо

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Чочо":

    Да бъдат равни с всички от Гроб.Колкото по тъп, толкова по добра длъжност.Ако си, ама много тъп и без образование с възможности за бъдещ премиер.
  • 11 Глигор

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "548598":

    Нищо ново.В момента България е в последния ти пасаж, ,,правителства ще властва само хаоса и смъртта, бaнди и мaрoдeри щe грaбят и щe убивaт пo cлaбитe ocтaнaли живи хoрa ,хрaнaтa и вoдaтa щe ca нaй цeннoтo". Народът го изпитва на собствен гръб.А да не споменавам Перник с водата.Нещо с ГроП изпреварихме събитията.На другите народи това няма да се случи.
  • 12 среднощен

    4 0 Отговор
    Когато в държавата икономиката "закъсва", всяка услуга която държавата върши се превръща и в "успоредна реалност"... Заформя се и сериозен "сив сектор", в който циркулират едни "пликчета" /хонорари/... Има ли "контрол и регулация" като услуга, има и "сива икономика"..? ФАКТ..!
  • 13 ТИЯ ВЕЧЕ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Буко Баламата":

    НЕ СА ИЗБИРАТЕЛИ НА КРАДЦИТЕ ОТ ГЕРБ , НО ГЕРБ ЩЕ НАЗНАЧАТ ДРУГИ И ТО ОБЕЗАТЕЛНО КАЛИНКИ ...........ТАКА , ЧЕ СПОКОЙНО -- ГЕРБ ОСТАВА ДА КРАДЕ И ПРЕСТЪПВА ЗАКОНА !
  • 14 3333

    2 0 Отговор
    В конституцията пише частната собственост е неприкосновена. Ние неможем една агенция да поддържаме нормално, която е ключова за удостоверяване на частната собственост. Преди им беше началник Цачева, сега Барни, какво можем да очакваме.
  • 15 КАЗВА СЕ

    4 0 Отговор
    НЕКАДЪРНИЦИ НЕ ИМ ГО СПЕСТЯВАЙТЕ !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Васил

    1 0 Отговор
    И без това са назначени без конкурс какво пискат.
  • 18 възпитаник

    0 0 Отговор
    не е само там,при герберите е тъка ако си с нас си назначен нищо,че си вземал няркотици дори има такива в гр.полис.
  • 19 гост

    1 0 Отговор
    Стига с този ГЕРБ ,не разбрахте ли че те са само едни мишки!!
    ДПС командва !!!На другите избори си стойте пак в къщи и пак същите ще ви командват!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове