Last news in Fakti

1 Юли, 2020 18:07 1 654 14

Тежък политически натиск над медии и обругаване на съда видя БХК през 2019 г.

  • бхк-
  • годишен доклад

Те припомнят и медийната кампания, организирана срещу съдиите по делото за предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман

Тежък политически натиск над медии и обругаване на съда видя БХК през 2019 г. - 1

Тежък политически натиск над журналисти и медии, дискредитиране и възпрепятстване дейността на гражданския сектор, обругаване на съда, законодателни промени, поставящи под въпрос логиката на правото и скандален избор на нов главен прокурор. Това са акцентите в Годишния доклад за състоянието правата на човека в България за 2019 г. на Българския хелзинкски комитет.

Относно съдебната власт в страната от БХК напомнят, че правосъдният министър Цецка Цачева е била сменена след един от най-значимите скандали, свързани с конфликт на интереси през последните години - т.нар. "Апартаментгейт".

На назначения на нейно място Данаил Кирилов на два пъти е била искана оставката заради "прояви на дълбоко непознаване на правото".

Според Комитета гражданските протести заради избора на нов главен прокурор са били породени от съмнения в професионалните и морални качества на единствения кандидат за длъжността. Те посочват, че не е било уважено и заявеното желание от президента процедурата да бъда повторена, като се даде възможност кандидатът да докаже качествата си в конкурентна среда.

Бившият заместник главен прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност предсрочно, а предшественикът му Сотир Цацаров беше избран от Народното събрание за председател на КПКОНПИ при неспазване на заложените в закона срокове, подчертават от БХК.

Те припомнят и медийната кампания, организирана срещу съдиите по делото за предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман.

По отношение на свободата на изразяване докладът сочи, че през 2019 г. България е продължила да е страната с най-несвободни медии в ЕС и Западните Балкани, запазвайки 111-о място от общо 180 страни в Индекса за свобода на изразяване на "Репортери без граници".

2019 според БХК е била година на увеличаваща се арогантност в натиска срещу журналисти.

Две от трите най-гледани телевизии получиха ново, благосклонно към управляващите ръководство, твърдят от Комитета и припомнят, че за генерален директор на БНТ е бил избран Емил Кошлуков, а Нова телевизия е била продадена на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Двете смени са били последвани от радикални промени в екипа и редакционната политика, сочат от БХК.

Относно свободата на сдружаване от Комитета изтъкват, че за първи път в най-новата демократична история на страната ни управляваща партия е поискала от главният прокурор да внесе в съда иск за прекратяване на неправителствена, правозащитна организация (БХК), а заради друга съсловна НПО - Съюзът на съдиите в България, е бил внесен законопроект за ограничаване на възможностите за финансиране на магистратски организации.

Беше проведена активна медийна кампания, целяща да дискредитира гражданския сектор като цяло и да нормализира отказа на институциите да кооперират и да се отчитат пред граждански организации, категорични са от БХК.

Те посочват, че на охулване са били подложени организации, работещи в подкрепа на деца и жени, пострадали от насилие, което е навредило на работата им. В резултат на тази кампания от Комитета припомнят, че е била оттеглена Стратегията за детето и е било отложено влизането в сила на Закона за социалните услуги.

В доклада се посочва, че през 2019 г. са постановени 13 осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека срещу България. Освен това има 497 висящи жалби срещу страната ни пред ЕСПЧ, както и 169 неизпълнени негови решения, които се наблюдават от Комитета на министрите на Съвета на Европа.

10 401 души са били настанени в специализирани институции за възрастни, а още 2468 чакат за настаняване.

Три НПО-на са внесли иск в Съда на ЕС срещу ЕК за финансиране на инициативи, които водят до сегрегация на хора с увреждания в България

През миналата година са били издадени 2338 издадени заповеди за незабавна защита от домашно насилие по реда на Закона за защита от домашното насилие.

България пада от 18-о на 49-о място в индекса за равнопоставеност на половете на Световния икономически форум.

Сред другите важни данни, които се посочват в доклада, е и фактът, че 99,14% от ползващите обезщетение за гледане на дете до 2-годишна възраст са жени, както и 90,3% от ползващите обезщетение за гледане на болен член на семейството.

Поне ¼ от всички родили през годината жени у нас са били обект на насилие.

26% от анкетирани задържани са се оплакали от полицейско насилие при задържане, а 20% - от насилие в полицейското управление.

От БХК посочват, че 661 души са прекарали над 6 месеца в арестите без присъда и често в нехуманни условия на живот, като за 2019 г. в арестите са регистрирани 5 опита за самоубийство и два смъртни случая.

Българското правителство пропуска да засече и задържи приблизително между 10 000 до 15 000 чужденци годишно, с цел да се избегне поемането на последваща отговорност по Дъблинския регламент или по споразуменията за реадмисия, твърдят още от Комитета.

Те изтъкват и че не са били достъпни никакви интеграционни мерки за признатите бежанци или чужденците с предоставен хуманитарен статут. По този начин ситуацията на нулева интеграция на бежанците у нас продължавала вече шеста поредна година.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    15 10 Отговор
    Тихо. Сорос говори.

    Коментиран от #11

  • 2 Последния Софиянец

    10 4 Отговор
    Както казваше адвоката на министър Нено: По закон той не е длъжен да разбира.ха ха ха!Докато не се назначи експертно правителство няма да се оправят нещата.

    Коментиран от #9

  • 3 asd

    24 7 Отговор
    Да се закрият и забранят всякакви такива терористични организации с неясно финансиране и отявлени дискриминационни политики. Тези дегенерати, защитават единствено обекти от малцинствата, за да бъдат финансирани!
  • 4 хехе

    11 6 Отговор
    Обругаване на съда? Това какво трябва да значи? Политически натиск над медии? За ония медии ли говорим, дето не спират да плюят? Много натиснати ми изглеждат - плещят като кречетала.
  • 5 Йосарян

    4 3 Отговор
    Чудесно сте! Аз виждам по 9 грама олово. Я МАРШ!
  • 6 Гост

    1 1 Отговор
    И кво от тва
  • 7 габровец от варна

    16 6 Отговор
    БХК да заминават за Саудитска Арабия..И там да стоят.:-D
  • 8 месара

    11 4 Отговор
    БХК да си гледа ромите и да не се занимава с българите !
  • 9 някои си

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ходи си нагледай кафето че докато дрънчиш тук да не ти заминат барбароните..
  • 10 Хрониките на герберлунгия

    3 4 Отговор
    Не знам но бхк има огромно влияние сред соросоидите. Това е ясен знак, че в Банкя скоро ще вършеят прокурори.
  • 11 хууахууа

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    всичките 400 НПО смукачи на над 40млн. лева вън от България, без право на завръщане.
  • 12 LOKOMOTIV PLOVDIV

    10 1 Отговор
    ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ,МЪРШИ !!!
  • 13 ФЕН

    0 1 Отговор
    Ми да. Политически натиск! Дневник - на Прокопиев. Подсъдим. Сега - на Дончев - газа на половин цена. Фрог - всичко за пари! Медияпул - Сорос. Слави - безсилна злоба.... Е от къде пари, за независими медии?
  • 14 БХК трябва

    6 1 Отговор
    незабавно да се разтури, а служителите му дадени под съд за антибългарска дейност!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове