ФАКТИ.БГ

4 юли 1776 г. Декларацията за независимост на САЩ

Текстът на Декларацията е публикуван в Лондонските вестници в средата на август

Публикувана: 4 Юли, 2020 04:47
33 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2149
4 юли 1776 г. Декларацията за независимост на САЩ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

На 4 юли 1776 година Континенталният конгрес на САЩ приема документ, в който се обявява, че Тринадесетте колонии, които са във война с Великобритания от повече от година, вече не са част от Британската империя, а са „свободни и независими щати“.

Този документ е наречен Декларация за независимост на САЩ.

Декларацията е написана най-вече от Томас Джеферсън и дава официално обяснение за причините, поради които Конгресът е гласувал обявяване на независимост.

Рожденият ден на САЩ - Ден на независимостта - се празнува на 4 юли, денят в който текстът на Декларацията е одобрен от Конгреса.

След подписване на текста на 4 юли, Конгресът разпространява Декларацията в няколко форми. Тя незабавно е публикувана в печатен вид и широко разпространена сред обществеността. Най-известната версия на декларацията, копие на подписания ръкописен документ, е изложена на показ в Държавните архиви във Вашингтон. Въпреки, че документът е одобрен от Конгреса на 4 юли, датата на подписване е оспорвана. Някои историци смятат, че Декларацията е подписана почти месец след нейното приемане, на 2 август 1776 г.

В нощта на 4 срещу 5 юли са отпечатани 150-200 копия на текста на Декларацията и не след дълго тя е разпространена и четена навсякъде из Тринадесетте колонии. Първото официално обществено четене на документа се състои на 8 юли в Залата на независимостта във Филаделфия, същия ден обществени четения се състоят и в други щатове.

На 9 юли Декларацията е прочетена на войниците на ген. Джордж Вашингтон в Ню Йорк, докато британските сили са недалеч. След като чуват Декларацията, тълпи в много градове разкъсват и унищожават знаци и статуи представляващи кралската власт. Конната статуя на крал Джордж III в Ню Йорк е съборена и оловото е използвано за леене на куршуми. Текстът на Декларацията е публикуван в Лондонските вестници в средата на август.

На 19 юли Конгресът нарежда внимателно написано копие, озаглавено „Единодушната декларация на тринадесетте Съединени американски щати“ да бъде изработено за подписване. Декларацията за независимост е подписана на 2 август 1776 година. Общо подписалите са 56 души, но някои от тях добавят подписа си по-късно.

Единодушна декларация на 13-те съединени държави в Америка

Когато в хода на човешката история настъпи необходимост, щото един народ да разкъса политическите окови, които са го привързали о друг, и от всички земни власти да се сдобие с онзи независим и равен статут, на който природните и божиите закони му дават право, благоприличието, уважението към мнението на човечеството изисква той да обяви причините, които са го принудили да се самоотдели.

Ние смятаме, че видни от само себе си са истините: всички хора са създадени равни, а техният създател ги е дарил с някои неотнимаеми права, измежду които правото на живот, на свобода и на стремеж към щастие. И за да гарантират тези права, хората си учредяват управление, което извлича справедливата си власт от съгласието на управляваните.

Според нас, щом една форма на управление се окаже пагубна за посочената цел, народът има правото да я видоизмени или премахне и да учреди ново управление, поставяйки основите му на такива принципи и организирайки властта му по такъв начин, каквито му се чинят най-подходящи, за да гарантират неговата сигурност и щастие. Наистина, както би продиктувала разсъдливостта, отдавна установени управления не бива да се видоизменят поради незначителни или преходни причини; и както е показал досегашният опит, човечеството е по-склонно да страда дотогава, докато злините са все още поносими, вместо да ги изправя, унищожавайки системата, на която е привикнало.

Но когато един дълъг низ от злоупотреби и грабителства, преследващи неизменно една и съща цел, говорят, че този народ е застрашен да бъде поставен под властта на един абсолютен деспотизъм, то тогава негово право и негово задължение е да отхвърли подобно управление и да си избере нови пазители на своята бъдеща сигурност. Така търпеливо понасяха и нашите колонии и такава е сега необходимостта, която ги принуждава да изменят предишната система на управление.

Историята на сегашния крал на Великобритания представлява история на непрестанни противоправни деяния и грабителство, при което пряката цел е да се установи абсолютна тирания над нашите държави. В доказателство нека запознаем безпристрастния свят с фактите.

Той отказа да подпише закони, които са извънредно здравословни и нужни за общественото благо. Той забрани на своите губернатори да прокарват закони от непосредствено и належащо значение, като нареди да се смятат невалидни, докато не се получи неговото съгласие; и като обявяваше тези закони за невалидни, той изобщо забравяше да си спомни за тях. Той отказа да признае други закони за уреждане въпросите на големи маси от хора, поставяйки условие, щото тези люде да отстъпят правото си на представителство в Законодателството право, неоценимо за тях, ала страшно за тираните.

Той свикваше законодателните органи на неудобни и необикновени места, отдалечени от хранилищата на тяхната обществена документация, с едничката цел да ги склони да се преклонят пред неговите решения. Той неколкократно разпускаше Камарите на представителите, защото с мъжествена твърдост те се противопоставяха на посегателствата му срещу правата на народа. След подобни разпускания той продължително време отказваше да се изберат нови; ето защо, неподатлива на премахване, законодателната власт на много места си бе възвърната от народа; но държавата в същото време остана изложена на заплахата от външна намеса и вътрешни вълнения.

Той правеше всичко, за да затруднява населението на нашите държави, като за тази цел се противопостави на законите за натурализирането на чужденците, отказа да признае друг закон, който да насърчи тяхното преселване по нашите места, и постави условия за нови присвоявания на земи. Той попречи на юридическите власти, като отказа да признае закона за установяване на съдебна власт. Съдиите трябваше да разчитат единствено на неговата воля за своите мандати и за количеството и изплащането на техните заплати.

Той създаде множество нови служби и прати у нас тълпи от чиновници да задяват населението и да му ядат хляба. В мирно време той поддържаше у нас постоянни войски без съгласието на нашето законодателство. Той стори всичко, за да направи военните независими от гражданската власт и да ги постави над нея. Той влезе в съглашение с други, за да ни подчини на юрисдикция, чужда на нашата конституция и непризната от нашите закони, давайки съгласието си за всякакви разпореждания на това измислено законодателство:

Разквартируването на значителни съединения от военни сили. Тяхната защита посредством съдебни фарсове от всякакво наказание за убийствата, които биха извършили над жителите в нашите щати. Прокара закон за прекъсването на нашата търговия с всички части на света. За налагане на данъци без нашето съгласие. За лишаването ни в много случаи от правото на съд с жури.

За транспортирането на наши граждани отвъд морето, та там да ги съдят за несъществуващи нарушения. За премахването на свободната система на английското законодателство в една съседна провинция, установявайки там временна власт и разширявайки нейните граници така, че да я превърне в пример и в удобен инструмент за въвеждането на същата абсолютна власт и в нашите колонии. За отнемането на нашите харти, премахването на нашите най-тачени закони и коренно преустройство във формите на нашето управление.

За разпускането на нашите собствени законодателни органи. Той се отказа от властта си тук, обяви, че сме извън негова протекция и поведе война срещу нас. Той нахлу в нашите води, ограбваше нашите брегове, гореше градовете ни, отнемаше живота на нашите граждани. В този момент изпраща огромни армии от чужди наемници, за да довършат делата на смърт, опустошение и тирания, захванати вече с такава жестокост и перфидност, каквито едва ли ще се намерят и в най-варварските векове, абсолютно недостойни за главата на една цивилизована нация.

Той принуждава нашите сънародници, взети в плен в открито море, да обръщат оръжието си против своята страна, да стават палачи на своите другари и братя или да падат от тяхната ръка. Той подстрекава вътрешни въстания против нас и се помъчи да насъска обитателите на граничните райони, безмилостните индиански диваци, в чиито известни правила на войната влиза безогледното избиване на хора от всякаква възраст, пол и състояние.

При всички случаи на това потисничество ние сме изпращали петиции за обезщетения и корекции в най-смирен тон. Но на нашите безбройни молби отговорът винаги е бил нови противоправни постъпки. Един монарх, чиято същност всеки негов акт може да определи като тиранична, е неподходящ да бъде владетел на един свободен народ. Ние не сме останали и до съчувствието на своите английски братя. От време на време сме ги предупреждавали за опитите на тяхното законодателство да ни наложи недопустима юрисдикция. Напомняли сме им обстоятелствата около нашата емиграция и заселване тук.

Призовавали сме тяхната вродена справедливост и великодушие, умолявали сме ги в името на родствените връзки да се отрекат от тези посегателства, които неизбежно биха преустановили нашите връзки и съгласие. Но те също останаха глухи за гласа на справедливостта и на кръвта. Ето защо, като приемаме мълчаливо необходимостта, ние сме длъжни да обявим своето отделяне и да ги приемаме занапред, както и останалото човечество, за неприятели във война и за приятели в мир.

Ето защо ние, представителите на Съединените американски щати, събрани в Генерален конгрес, призоваваме върховния съдия на света да благослови правотата на нашите намерения и в името и по волята на добрия народ, който населява нашите колонии, тържествено написваме и обявяваме, че тези Обединени колонии са и по право трябва да бъдат свободни и независими щати; че те се освобождават от всякаква зависимост пред британската корона и че всички политически връзки между тях и държавата Великобритания са и трябва да бъдат напълно прекъснати; и че като свободни и независими щати те имат пълното право да обявяват война, да сключват мир, да подписват съюзи, да установяват търговски отношения и да вършат всички други деяния и неща, на каквито имат право независимите държави.

И в подкрепа на настоящата Декларация, като се уповаваме твърдо в подкрепата на божественото провидение, ние взаимно се заклеваме в нашия живот, в нашата съдба и в свещената си чест.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Усеин
1 Отговор
Обичам ФАШ ☺️

Оценка:
-10 +6

Петър
2 Отговор
Защо е декларация за независимост на САЩ,а не е декларация за независимост на Америка?

Оценка:
-9 +7

3
Този коментар е премахнат от модератор
4
Този коментар е премахнат от модератор
Тиберий
5 Отговор
Най черния ден в човешката история Светът тръгва с бързи крачки към края си

Оценка:
-5 +19

az #Победа75
6 Отговор
Ситуация, която напомня на Крим през 2014г.

Оценка:
-5 +11

И тея са независими като бегето
7 Отговор
Пълен цирк😂😂😂😂😂

Оценка:
-2 +8

Ххх
8 Отговор
Наскоро беше годишнина и от последната битка на Къстър.........25 юни 1876 година бележи една от най-черните страници в историята на армията на САЩ. На този ден обединените сили на индианци от племената сиукси и северни шайени, водени от вождовете Лудият Кон и Седящият Бик разбиват частите на ген. Джордж Армстронг Къстър край река Литъл Бигхорн в една от най-знаменателните за местните жители битки по време на т.нар. Индиански войни в хода на завоюването на Дивия запад от белите.

Оценка:
-4 +13

СссереМ
9 Отговор
За възхищение са,една от най младите нации в момента са властелинът на света и световния полицай който бие през ръчичките непослушните диктатори.

Коментиран от #13


Оценка:
-22 +6

голям праз
10 Отговор
ще го наточа и го навия на три ката....

Оценка:
-2 +9

Шопо
11 Отговор
Още от самото си създаване са айдуци м@миц@т@ им краварска...

Оценка:
-4 +15

Обикновен човек
12 Отговор
Нека си припомним кои хора създадоха САЩ и какви са били : това са убийци ,крадци ,престъпници ,изнасилвачи и подобна пасмина заточени от Англия, Испания, Португалия и други в новият континент с цел излежаване на наказание ...тези са били първите заселници на новият континент Америка Това е все едно заточените от Сталин в Сибир (ГУЛАГ) да обяват независимост и декларация за статус на нова държава .Защо авторът не споменава и дума за това какви са били тези хора и защо същите унищожават местното население безнаказано ,защо същите затриват от лицето на земята двеста хиляди души в Хирошима и Нагасаки за миг също без причина и наказание ? Защо си мислят че могат да правят квото им скимне по света без страх от съдебно преследване? Ами много просто в тази декларация се крие ключът на тази загадка ! Просто им е минал номера прикрит под красиви думи и са разбрали че вече могат да си правят каквото им скимне в света и това продължава и днес!!!!

Коментиран от #17


Оценка:
-3 +15

Винету
13 Отговор

До коментар #9 от "СссереМ":


Конекрадците обявили независимост . А я обясни как от 13 щата станаха 50 ? От къде откраднаха земята ?

Оценка:
-1 +17

Вива
14 Отговор
Честит празник на Съединените Американски Щати!

Оценка:
-16 +4

Болш
15 Отговор
Русия е държава на 102 години.

Коментиран от #16


Оценка:
-12 +5

Кожухаров
16 Отговор

До коментар #15 от "Болш":


Когато Русия е имала театър , опера , балет ,университет - краварите са гонели телета с ласо в калта.

Оценка:
-4 +19

История
17 Отговор

До коментар #12 от "Обикновен човек":


Ти май нямаш идея къде се намираш. Седни и прочети малко :)

Оценка:
-4 +1

СусБеКерата
18 Отговор
Декларирам: - През дъртия ми е за всичките Америки дето нищо добро не са донесли на никого до сега!

Оценка:
-0 +13

1234567899
19 Отговор
НАЙ ВЕЛИКИТЕ,НАЙ ГОЛЕМИТЕ,НАЙ СИЛНИТЕ,НАЙ БОГАТИТЕ.....НАЙ МНОГОНАЦИОНАЛНИТЕ.........БЛИЗО 250 ГОДИНИ...........ВСИЧКИ БЕГАТ В САЩ...НЕ БЕГАТ В ...АРХАИЧНАТА РУСИЯ

Оценка:
-11 +3

БАЦЕТО-БИЧ БОЖИИ ЗА БСП И....РАДЕВ
20 Отговор
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК....USA

Оценка:
-7 +3

Русороб
21 Отговор
Със стотина години е по стара Русия, преди това са били азиатски племена пръснати из блатата.

Оценка:
-7 +3

Сус
22 Отговор
Да изригва Иелоулстоун и да се приключва

Оценка:
-1 +4

12345
23 Отговор
Сащ се създават от престъпници ,убийци, изнасилвачи, педофили, лезбийки , извратени типове ,от които се освобождават Англия,Испания, Холандия ,Франция.Тези индивиди убиват местното население-индианци и ги затварят в резервати .Пренасят им болести -едра шарка чрез заразени одеяла, блатна треска, сифилис и др. заразни болести.Итова наричате народ!?Това е пасмина ,а негрите са докарани като роби от Африка.Сащ и сега е колониална и робовладелска държава.Сравнението с Русия е смешно и говори ,че не искате да знаете истината.Русия е основана 862 г. от Рюрикович/варяжки предводител/от славяни вепси, воти.Основава се Киевска Рус.През 988 г. приема Православието от България,а около 13 век се създава цяла Русия със столица Москва.Къде а сащ ? Никъде.Едва през 1783 г. се образуват т. нар. щати.За техните погроми върху чужди страни, с друга религия знаем достатъчно ,за да не приемаме тази страна за нормална нация.

Оценка:
-2 +11

Златина
24 Отговор
Въпреки грешката не 681, а 631 година е създадена НАШАТА БЪЛГАРИЯ български чуждопоклонници

Коментиран от #26


Оценка:
-5 +2

Е и ?
25 Отговор
Пиар на рецидивиска краварска държава избиваща стотици хиляди невинни хора по света управлявана последните 40 години от шизофреници и серийни убийци.
ЦЕЛИЯТ СВЯТ ВИ МРАЗИ ГАДОВЕ !

Оценка:
-2 +5

Чшшш,лекичко
26 Отговор

До коментар #24 от "Златина":


Лекичко с патриотизъмчето,че малко в доста грешни времена го проявяваш.
Виж си хубаво на какво ти прилича родината и как се отнася с поданиците си.
Тази твоя родина е и геноцида към всички нас, спекулата с цени и надценки на държавно ниво,убийствата по пътищата заради гъзърията на абсурдистанеца напомпан с рападжийска комплексарщина и агресия. Мутрите и техните парцали.Извращенията на лилавите сапуни които се третират като хора и лежат върху гърба на бг.данъкоплатец в това число и в/у ТВОЯ патриотке. Всичко това е неразделна част от родината ти и ти си патриот на всичко това.Плюй ме колкото искаш пръдльо,но когато плюеш по изродските решения на диктатора и парламента не го обръщаш на патриотизъм, нали ?! А те СЪЩО са част от родината ти.
Патриотизма е лукс който всяка една държава трябва да ЗАСЛУЖИ !

Оценка:
-3 +1

До 26
27 Отговор
Явно не си ме разбрал. Не е от патриотизъм, а исторически факт. Защо да те хуля, като казваш истина? Аз съм обикновен човек и не съм участвала в това, на което прилича държавата.

Оценка:
-1 +3

Жони деп
28 Отговор
ДА СЕ СКЪСА ТАЯ ДЕКЛАРАЦИИКАПОДПИСАНА Е ОТ РАСИСТИ И РОБОТЪРГОВЦИ

Оценка:
-2 +4

еш па тоа
29 Отговор
Предлагам по този повод веднага да започнат всенародни тържества в България!

Оценка:
-1 +2

плевен
30 Отговор
Класическа гатанка: Бели робовладелци, които не искат да плащат данъци?--Бащите основатели.
Всъщност САЩ дължат независимостта си на френските войски и френските финанси. Луи XVI докарва държавата си до фалит, и през 1789 получава Великата френска революция , а през 1792- гилотината. Най- забавното е, че най- презираната в САЩ нация е френската.

Оценка:
-0 +2

празнична наздравица
31 Отговор
Отвори, Херо портите. Посрещни гости васални. Не жали бъчвата с бърбъна, те ще си платят Херо, масрафа.

Оценка:
-1 +2

До 32
32 Отговор
Да не си слънчасал, празничната наздравица е през март в България

Оценка:
-0 +1

Абе до 31
33 Отговор
Това за наздравицата

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Валери Симеонов
Вицепремиерът Валери Симеонов с коментар за циганското насилие
Във всяко циганско гето трябва да има полицейско управление"

Още бисери