Last news in Fakti

4 Юли, 2020 17:52 3 811 54

Каракачанов: Нова група на Специалните сили ще бъде създадена в София

  • специални сили-
  • красимир каракачанов-
  • армия

Връчването на знамената на Съвместното командване на специалните операции е акт, с които се преминава в поредния етап от развитието на българските Специални сили

Каракачанов: Нова група на Специалните сили ще бъде създадена в София - 1
Снимка: МО

Днес  почитаме храбростта на всички воини на пловдивския гарнизон, които паднаха по бойните полета на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война за осъществяване на българския национален идеал - обединението на всички българи под един покрив. На този празник отбелязваме и всички български воини, които в мирно време се готвиха и служиха да защитават териториалната цялост и суверенитета на България.  Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 4 юли, в Пловдив, където се проведе ритуал по освещаването и връчване на бойното и на представителното знаме на Съвместното командване на специалните операции(СКСО). На церемонията присъства и министър-председателят Бойко Борисов.

Връчването на знамената на Съвместното командване на специалните операции е акт, с които се преминава в поредния етап от развитието на българските Специални сили. То ще продължи и със създаването на още една група  на специалните сили в София, добави министър Каракачанов. „Убеден съм, че с уменията, които получавате, под ръководството на вашите командири вие ще оправдаете вашия девиз – „Там, където другите не могат“. Не забравяйте, че  в българския военен музей има десетки чужди бойни знамена от победените наши противници, но никъде по света няма пленено българско бойно знаме. Пожелавам ви да пазите знамената чисти и неопетнени и да забивате знамето върху позициите на победения противник, но никога да не пада в чужди ръце“.

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави военнослужещите от СКСО за получаването на новото им бойно знаме и им пожела здраве и успех в службата. "При регионални конфликти, или, ако не дай Боже нещо се случи, това са хората, на които най-много разчитаме", подчерта той.

Като началник на отбраната заставам зад Съвместното командване на специалните операции. Заставам зад думата „съвместно“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето приветствено слово по повод връчване на бойното знаме и откриването на Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Той беше категоричен, че проведената вчера сертификация на Тактическата група за специални операции (ТГрСО) за застъпване в дежурство към силите за отговор на НАТО е била успешна, динамична и сложна, благодарение именно на вложените съвместни усилия.

Адмирал Ефтимов благодари на държавното и политическото ръководство на Министерството на отбраната за това, че в рамките на Стратегическия преглед на отбраната са ускорили създаването на СКСО. 

Адмирал Ефтимов се обърна към командира на Специалните сили генерал-майор Явор Матеев: „Господин генерал, в строя вече имате и други униформи на видовете Въоръжени сили, нека този брой се множи! Зад вас застават и командирите на видовете Въоръжени сили и всички командири от формирования от Българската армия. Работете за съвместността, това е необходимо в съвременните условия!“, призова началникът на отбраната.

В слово-отговор генерал-майор Явор Матеев подчерта, че днес е паметен ден за Силите за специални операции на Българската армия. "Специалните сили на Българската армия преминаха през върхове, но и много изпитания", посочи той. "И днес даваме всичко от себе си с това, с което разполагаме, за да изпълняваме нашите задачи в интерес на националната сигурност и суверенитета на Република България", каза генерал-майор Явор Матеев. "Всичко, което сме постигнали, е благодарение на общия ни труд. Само с вяра и труд мъжете и жените от Специалните сили постигнаха това, което сме днес: извоюваха своето място в йерархията на Българската армия и своето специално място в архитектурата на националната сигурност на Република България", каза още генерал-майор Матеев. 

Ритуалът по освещаването на знамената отслужи Негово Високо Преосвещенство Пловдивският митрополит Николай в съслужение със свещеници от Пловдивска епархия. След освещаването и традиционния ритуал по забиването на пирони в дръжката, бойното и представителното знаме на СКСО бяха връчени от министър-председателя и министъра на отбраната на генерал-майор Явор Матеев. Официално беше открита и сградата на Командването, вече като Щаб на СКСО, с новата емблема на нея.

На връчването на знамената присъстваха още председателят на Комисията по отбрана  в Народното събрание о.з. генерал Константин Попов, командири на военни формирования, народни представители, представители на местната и централната власт в Пловдив, ветерани. Сред чуждите гости бяха командващият специалните сили на САЩ в Европа генерал майор Кърк Смит, както и командирите на специалните сили в Гърция и Румъния – ген. майор Георгиос Цицокостас и бригаден генерал Дачиан Шербан.

Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев връчи плакет на Командването на министър-председателя, министъра на отбраната, началника на отбраната, председателя на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание и г-жа Валентина Боцева, съпруга на предишния началник на отбраната генерал Андрей Боцев, в знак на признателност за съвместната им работа.

В Пловдив тази вечер продължават тържествените събития по случай празника на гарнизона на 4 юли.

 


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не пипай

    45 6 Отговор
    знамето , бе !!!

    Коментиран от #21

  • 2 Лалугерица

    70 5 Отговор
    Дааа,готвят башибозук за борба с масовите безредици на есен,когато стане студено,без пари и без работа.
  • 3 Behemoth

    50 9 Отговор
    Специални ,специални колко да са специални?Да не ги среща ром на мегдана хахаха....
  • 4 VVV

    63 5 Отговор
    4 юли е американски празник ,а не български. Ние да не сме 51 вия щат ??? Защо козируват на боко тиквата ??? Той не е президент. Не се пада никакъв командир .Това е подигравка с войниците .

    Коментиран от #50

  • 5 НАГЛЕЦИИИИИИ

    50 8 Отговор
    СПЕЦИАЛНИ СИЛИ В СОФИЯ -- МАЙ ПРЕКАЛЯВАТЕ БЕ КРАДЦИ С ЧЕКМЕДЖЕТААААААААААААААААА ЩЕ ВИ ГАЗИ БЕЛАТА МЕЧКА !
  • 6 Тик Так

    44 5 Отговор
    Каквити сили бе, да изправите брат срещу брата, син срещу майка и баща, защото тотално се изчерпахте и часовникът тиктака. Апропо– ч.й го дирят сами и сие?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Активист на БКП

    34 7 Отговор
    Няма да ви спасят от справедливия народен гняв!!!
  • 9 Кой

    31 4 Отговор
    ще ти храни "специалните" , бе другарьо , да ви пази ? С тези пеликански гуши само поемате , а безработицата и инфлацията са на прага !
  • 10 Село

    29 4 Отговор
    Още ще храним тези малко ни бяха!
  • 11 Бонговец

    33 3 Отговор
    На Каракачанов са му къси ръчичките и доктора му е забранил да прави лицеви опори,за да запази естетиката на грациозното си шкембе.
  • 12 Васил Левски

    41 4 Отговор
    И със тях и без тях народа ще ви помете зимата.
  • 13 До Народа

    5 13 Отговор
    Като видите ей тъз Каракачнови, Радеви, Борисови... Всичко мирно и: За Пооо Чъъест!
  • 14 Много стрелят тия с автоматично

    22 4 Отговор
    Бойко не може да им накупи патрони.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 БАСКАТА

    28 6 Отговор
    КВИ БАРЕТИ БЕЕЕЕ,ДЕСЕТ МАНГ-УСТИ С КОЛОВЕ ЩЕ ГИ ПОПИЛЕЯТ ОТ БОЙ

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 k1 profesional

    10 10 Отговор
    Президенте спиш!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 20 Йосарян

    14 5 Отговор
    РАДЕВ! ЗАПОВЕД! 1000 КАЛАШНИКА. ПУЧ.!..
  • 21 мда

    6 13 Отговор

    До коментар #1 от "Не пипай":

    защо да не го пипа?? Кой трябва да го пипа? Т и ли?
    ха ха

    Коментиран от #23

  • 22 фия

    21 0 Отговор
    Готвят си преторианци, за какво ли...
  • 23 Обикновен човек

    23 3 Отговор

    До коментар #21 от "мда":

    Защото знамето ще избяга от срам че е било в ръчичките на този......!!!!
  • 24 Истината

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "БАСКАТА":

    Как 10 бе и 2 са достатъчни!
  • 25 Йосарян

    14 2 Отговор
    А ти Торба, наречена шкембе. Те първа ще гориш! Мазнинка стайл.
  • 26 ААА

    12 2 Отговор
    Да специални са когато са под личното разпореждане на пожарникаря. Нали ви казаха че втората вълна на пандемията ще я обяви лично НАТО. Тогава ще се казва корона 21 или 22. То много съвпада с короната на баба Елизабет.
  • 27 Българин

    15 2 Отговор
    Какво ще създаваш бе, той мандата Ти вече изтече и повече няма да помиришеш министерско кресло.
  • 28 Лекар БГ

    14 2 Отговор
    Да ги дадат на подчинение на Спец.Прокуратурата и Спец.Съда.Така картинката ще стане пълна.
  • 29 Вълк

    2 16 Отговор
    При БСП нямаше пари за обувки и дрехи , никога повече социалисти

    Коментиран от #43

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Каракарамбо

    11 2 Отговор
    Ще е вожд на новата военна структура.
  • 32 он4о

    7 2 Отговор
    КАРАКАЧАМБО е по-добро име
  • 33 Платец

    6 4 Отговор
    Не, не и не с моите пари!
  • 34 Ахаххх

    10 1 Отговор
    Мисля си тази новосъздадена сила с нашите пари дали би устояла на узи или калашник. Аз силно се съмнявам, но остава и горчивото съмнение, че това е една поредна кражба!
  • 35 Правят си своя армия

    18 3 Отговор
    Гражданска война ли искате бе, безмозъчни? Един изстрел или един загинал и сте смазани от народа. Кой ще стреля срещу хората, смее ли някой? А после ще настане Ад, нещо като Майдан. И след това ще има Народен съд, задължително!!

    Коментиран от #42

  • 36 Азззззззззз

    16 3 Отговор
    Боко си създава войска която да го пази от народната любов наесен
  • 37 хахаха

    5 1 Отговор
    нови сили за напън в тоалетната -или ша дърпат акото -квот нареди шкембе воевода
  • 38 ДАЛУ ГЕРБ И ТЕХНИТЕ МЕКЕРЕТА

    4 2 Отговор
    БОБОКО БОБОКОВ ЧЕКМЕДЖЕТО ВРЪЧИ ЗНАМЕНАТА КАТО ЕДНОТО Е ПРЕДАТЕЛСКО А УТРЕ ДРУГОТО ЩЕ БЪДЕ ЗАБРАВЕНО КАКТО ПОГОТВЯТ ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ЛЕВА И ЗАМЯНАТА МУ С МЕНТЕ ЕВРОТО !
  • 39 КАРАКАЧАНОВ И БОЙКО НА КОЛЕЛО

    7 1 Отговор
    Cлaви Трифoнoв
    Вoдeщият кoмeнтирa пo bTV pрeдлoжeниeтo дa бъдe нaмaлeн брoят нa дeпутaтитe дo 120:
    В Хoлaндия ca 130 зa 17 млн. и знaeш ли, чe вceки дeн хoдят нa рaбoтa c кoлeлeтa – нe e кaтo зaкoн приeтo. Хaрecвa ли ти в Бългaрия дa имa дeпутaти нa брoй пo-мaлкo, нo зa cмeткa нa тoвa дa ca пo-кaчecтвeни и дa хoдят нa рaбoтa c кoлeлeтa? Прeдcтaвих cи кaк Цeцкa Цaчeвa идвa нa рaбoтa c кoлeлo - и ми хaрeca."

    Коментиран от #45

  • 40 Тъп ли съм

    4 1 Отговор
    Съвместно командване с кого? Нашите на кои чужди ще козируват? Частите са специални с какво или с кого? Нищо не се разбира. Цинично е оправданието да бъде знамето и загинали войници.
  • 41 БАШБАКАНЧЕКМЕДЖЕ

    6 2 Отговор
    СПЕЦИАЛНИ СИЛИ ....... СЪС СПЕЦИАЛНИ ЗАПЛАТИ - 5 000 ЕВРО ИНАЧЕ НЯМА ДА ПАЗЯТ ЧЕКМЕДЖАРИТЕ !
  • 42 Паметник

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Правят си своя армия":

    Виждал ли си паметника на войнишкото въстание на входа на София. Как мислиш защо е там? Последните 20 години вече не учат и знаят за него. Защо ли?
  • 43 При бкп

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "Вълк":

    А при бкп имахме армия. Военната техника още пърпори по парадите за 6ти.
  • 44 СПЕЦ СИЛИ НА 47 ГОДИНИ

    3 6 Отговор
    СЕГА ЩЕ НАЗНАЧАТ ЦИГАНИ ОТ ТЕХНИТЕ СПЕЦ ЧАСТИ ДА ОБУЧАВАТ ТИЯ СПЕЦИАЛНИ СИЛИ ПОНЕ ДА ХОДЯТ ИЗПРАВЕНИ !
  • 45 Жестоката истина

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "КАРАКАЧАНОВ И БОЙКО НА КОЛЕЛО":

    83 милионна Турция има 550 депутати!
  • 46 факт

    4 0 Отговор
    всеки диктатор има нужда от армия и специални служби и съдилища за да убива народа си?
  • 47 Фатих Мехмед

    0 3 Отговор
    Какви са тея циркове бе😂😂😂😂Ердоган като прати армията ше видите едно богъ с нами😂😂😂😂😂

    Коментиран от #48, #51

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Луда работа

    0 1 Отговор
    Още бюджетарски консуматори, сигурни гласове.
  • 50 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "VVV":

    Козируват не на Боко а на длъжността която заема ! Няма значение да ли го харесват или не !
  • 51 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Фатих Мехмед":

    Братчед не се знае кой кого , чети историята !
  • 52 Левскар

    0 0 Отговор
    Значи , г-н вицеадмирал, вие като н-к на ОТБРАНАТА, заставате зад съвместното командване на специалните операции? Добре, ама отбрана се провежда в рамките на самата държава. Какви специални операции ще има в нея? Нали Каскета, неговата спецпрокуратура и гл.секретар на МВР и сега правят такива операции в цялата държава! И то без да са със сини барети. Друг въпрос: освен отбрана няма ли да има и НАПАДЕНИЕ? Няма само да се отбраняваме, я! Сетне трябва и да контраатакуваме! Като начало ще превземем Москва с американците. Кой ще отговаря за контраатаката? Генерал Бойко? Нали той заби първия гвоздей на знамето на спецсилите в Пловдив!
  • 53 спец сила

    0 0 Отговор
    ....да пазимЕ Боко, затова ни създават в Софето.
  • 54 Шкумбата

    0 0 Отговор
    Виц: Каракачанов награждава войник от новите специални сили Награждавам те с предметна награда кухненски нож от Била. Войникът отговаря: Служа на мафията на България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове