Last news in Fakti

26 Септември, 2012 14:55 997 4

Българите смятат, че нищо не зависи от тях

  • исим-
  • българите-
  • проучване-
  • мира радева

Хората не изпитват доверие към никого и към нищо, сочат социологическите данни

Българите смятат, че нищо не зависи от тях - 1
Българите вече не вярват на никого. Снимка: БГНЕС

Институтът за социални изследвания и маркетинг (ИСИМ) представи днес данни от последното си проучване за политическите нагласи и рейтинг на основните политически фигури и институции в началото на есенния политически сезон.

64% от хората смятат, че правителството днес облагодетелства бизнес монополи, които са близки до властта, 22% смятат, че бизнесът може да се развива в България в конкурентна среда. Политическата опозиция в България е привидна. 77% смятат, че политиците работят за собствена изгода, повече от половината анкетирани смятат, че няма политическа партия в България, която да изразява техните интереси. Има силна дистанция изобщо от политическото. Това заяви социологът Давид Кюранов.

60% смятат, че изборите ще бъдат манипулирани. Цели 68% смятат, че нищо не зависи от българските граждани, че те не могат да влияят на властта, сочи изследването. Кюранов каза, че все още нямаме самочувствието на едно гражданско общество, което може да променя нещо.

"Единственото, което е позитивно и е подкрепено от повече хора е по отношение на членството в ЕС. Все още евроскептицизмът не е надделяващ. 43% смятат, че получаваме повече плюсове от членството ни в ЕС, а 39% смятат, че минусите са повече", добави Кюранов.

За заявката за изграждане на инфраструктура, на която ГЕРБ разчита за допълнителна подкрепа, изследването показва, че според хората по-важно е да се мисли за търсене на инвестиции и създаване на работни места, отколкото "да ядем асфалт". Това не значи че инфраструктурата не е важна, но по-спешни са работните места и инвестициите, заяви Кюранов.

Директорът на ИСИМ Мирослава Радева обясни, че въпросът за инфраструктурата така е формулиран, защото тезата "не ядем асфалт" е основна теза в лицето на опозицията от БСП. Всички въпроси се наричат притискащи въпроси, които принуждават хората да заемат една от две позиции. Този тип въпроси са добри, когато трябва да измерваме крайни позиции и тези, добави Радева. Тя каза, че е изненадана от резултатите, защото излиза, че само около 20% от хората разбират, че изграждането на инфраструктурата е път към създаване на работни места. "Дотук данните показват, че уви политическата система на страната е в много лошо здраве. Българският избирател се чувства изключително зле представен в институциите.

Хората не изпитват доверие към никого и към нищо.

Те смятат, че управлението работи в полза на управляващите, които и да са те. На практика хората се чувстват самотни и се дистанцират от всички институции и всеки предизборен цикъл завършва по един и същи начин. За мен лично причината за това състояние на нещата е, че в България в началото на прехода не беше сменена избирателната система.

Пропорционалната избирателна система е характерна за целия 45-годишен тоталитарен период. На практика пропорционалната система беше начинът на представителство в НС преди 1989 година", заяви Радева. Тя съобщи, че през ноември предстои конференция на тема избирателни системи. Според Радева това събитие е от фундаментално значение за демократичния процес в страната.

За доверието в институциите изследването показва, че 43% от хората вярват на телевизията, доверието в президентството е 46%, в полицията – 36%, в армията- 34%, в радиото – 32%, а правителството е с 30% рейтинг, Народното събрание е с 19% рейтинг в дъното на класацията. Органите на съдебната власт – ДАНС, съд, са също с ниски стойности. Всички институции, като се изключи Българската православна църква леко губят от рейтинга си.

Радева подчерта, че няма институция в България в този момент, в която доверието да надвишава недоверието. "Всички институции имат негативен рейтинг, включително и медиите. Българският избирател се чувства зле представен абсолютно навсякъде", подчерта Радева.

За доверието в политическите личности изследването посочва, че най-висок рейтинг имат президентът Росен Плевнелиев и еврокомисар Кристалина Георгиева, съответно по 47%. В сравнение с юни месец всички политически личности леко губят доверие в своя рейтинг.

За това дали правителството се справя по-добре от предното – 1/3 мислят, че се справя по-добре, 1/3 смятат, че няма разлика, 30% са скептични към сегашното управление. "Това е типична ситуация на неопределеност. При ГЕРБ имаме намаляване на твърдите фенове - от 8% през юни те са станали 5%. Леко нарастват тези, които не са удовлетворени и смятат, че ГЕРБ не се справят, те са 33%.

24% смятат, че ГЕРБ трябва да получат втори мандат, 28% подкрепят идеята за широка коалиция с участието на ГЕРБ, също 28% смятат, че трябва да има коалиция, но без ГЕРБ в нея, добави Радева.

Твърдите симпатизанти на ГЕРБ са 19,6%, БСП – 10%, ДПС са на трето място с постоянен твърд електорат. ГЕРБ отчита сходен резултат в сравнение с юни. По-сериозно е намалението при БСП, които са с 4 пункта по-малко от деклариралите твърди симпатизанти от юни.

По отношение на референдум за АЕЦ "Белене" 32% биха гласували за възобновяване на строителството на атомната централа, 22% са против, а 46% отказват да заемат категорична гледна точка, посочи Радева. Тя каза, че управляващите могат да имат сериозен проблем ако референдумът се проведе заедно с парламентарните избори. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bobi

    0 0 Отговор
    Бе то всичко от нас си зависи, най-вече като нация. Друг е въпроса, че управниците ни, не искат да ни чуят и си гледат само техните изгоди.

    Малко ли бяха стачките за цените на горивата; за ниските заплати; за липсата на индексация, спрямо нивото на инфлацията през последните 3 години и покачващите се цени на всички основни стоки и услуги; за манипулирането на закони позволяващи на ромите да източват социални помощи на стойност милиони левове всяка година (или цигани - вече дори не знам как ми е позволено да ги наричам); за безкрайната корупция; за това, че ако някой иска да те ограби, пребии или най-лошото - посегне на живота ти, самия ти нямаш права да се защитиш... Кажете ми после, че не искаме промяна. Иска ме!!!!

    Искам нова конституция. Искам спазване на законите и пренаписването на няколко конкретни. Искам държавата да мисли за младите хора, да ги стимулира да останат в страната си и да се развиват тук. Искам да вземам поне 1 500 лв. за да създам семейство. Искам да ям евтини български плодове и зеленчуци, а не да плащам за скъпии, гадни и внесени от вън. Искам толкова много и в същото време толкова малко... Само на 27 съм, а не съм постигнал нищо съществено и съвсем скоро съзнанието ще ми каже: "Човече, с твоите познания, опит и стремеж към развитие, можеш да работиш и изкарваш 10 пъти повече и да изживееш краткия си живот многократно по-спокойно и добре!!! Просто се събуди и виж какви възможности ти предлага една развита икономика!".

    В BG нещата се правят на минимално ниво, колкото да се закрепим на едно положение. Развитието ни обаче не е в никаква посока. На 05.11.2012 г. се очаква голям протест за всичко пагубна, което написах и което се случва в страната ни. Но дали някой отново ще обърне внимание на малкия човек или пак ще се окаже, че "Българите смятат, че нищо не зависи от тях" ... ?!

    Коментиран от #3

  • 2 Българин

    0 0 Отговор
    Напълно съм съгласен с теб, Боби. Обаче според мен точно в тази икономическа ситуация в света, точно с тези свити приходи, съответно разходи, с ниския външен дълг, точно това ще ни спаси икономиката и ще имаме предимства за напред! Психологията на българина е такава. Ние харчим колкото имаме и не отлагаме плащането за бъдещ период. Доказателството е, че като вземе баба ми пенсията първо плаща сметките и харчи каквото остане. Държавите, които са най- зле в момента са с най-лошата икономическа култура- Гърция... , но не и Германия... Големият куриоз в ЕС е, че сега ний с доходи 300 лв плащаме за дяволиите на гърците.
  • 3 ддд

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Bobi":

    Много добре си се изказал.Трябват повече будни млади хора,които не се страхуват да кажат истината такава каквато достига до тях. Трябва да си верен на себе си и като остарееш да не съжаляваш за нищо същественно. Не трябва да се мълчи когато си прав и да се навежда глава. Родителите ми ме убеждаваха,че без връзки и подкупи нищо не става защото такова им е съзнанието.Абсурди от сорта на подкуп от 2000 лв,за да те назначат на минимална заплата са достатъчен индикатор да помислиш и да вземеш добро решение за бъдещето си.Опитвам се да доказвам това и дано все повече хора да се намират,които да критикуват нередното и да спазват благоприличие,за да заживеем по-добре.
  • 4 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    БОКО ТИКВАТА КАТО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ЛЪЖЕШЕ ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА ДУМИЧКАТА ,,ЩЕ,,СЕГА ВСЕКИ УСЪЗНА ЧЕ МАФИЯТА Е ВОДЕЩТА СИЛА В БЪЛГАРИЯ И ПРОСТАЦИТЕ НАГЛИ КАТО ПРЕМИЕРА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове