Last news in Fakti

16 Юли, 2020 13:47 1 727 2

Някои симптоми при чревнитe инфекции наподобяват COVID-19

  • чревнитe инфекции-
  • covid-19

Вижте кои са причините за стомашно-чревни инфекции и симптомите при обезводняване

Стомашно чревните инфекции са типични за летния сезон, въпреки че лятото позакъсня. Само че трябва да имаме предвид, че част от симптоматиката се припокрива с тази при COVID-19. Причината е, че при коронавируса има и диарични изхождания в повечето случаи. Това заяви пред „Монитор” общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.
 
Затова според нея тези симптоми не бива да се пренебрегват и е необходимо да се прецизира за какво респираторно заболяване става въпрос.
 
„При болка корема, диария, съчетано с болки в гърлото и кашлица, е най-добре пациентите да се обърнат към лекар, който да прецени дали е необходимо да се направи PCR тест. Самата диария може да е симптом за COVID-19, но никога не може да сме сигурни. В медицината не винаги 2 плюс 2 е равно на 4”, обясни д-р Николова. Според нея вече има случаи на чревни инфекции, но не са чести, защото тепърва хората ще почиват на море, ще променят храненето си.
 
„Затова е най-важна личната хигиена и миенето на ръцете”, напомни тя.
 
В случай на повръщане и диария все пак е добре детето да остане на строга диета. В никакъв случай не го насилвайте да се храни. Тези симптоми са типично за летния сезон, когато са разпространени ентерентеровирусите. За тях е характерно, че живеят в лигавицата на червата  и най-често предизвикват диария. Ако малчуганът е на 4-5 години, нека да приема само бисквити, солети и сухари. Също може да използват соли за приготвяне на електролитни разтвори. Те се предлагат по аптеките и родителите лесно могат да си ги набавят. Чрез тях се постига ефектът на венозното вливане, но в домашни условия. Дойде ли обаче пикът на стомашно-чревните инфекции, след като летният сезон започна?
 
"За радост, все още няма бум на такива инфекции", коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него това не се дължи само на факта, че сме в началото на сезона и че все още много хора се страхуват да почиват на море заради пандемията.
 
"Просто мерките явно дават своето отражение. В хотелите и заведенията се спазват изискванията и се държи на хигиената и дезинфекцията. Това от своя страна ограничава разпространението на тези вируси", коментира доц. Кунчев. Той изтъкна, че те се дължат предимно на лоша хигиена, затова най-доброто средство да се предпазим е честото миене на ръцете. Ако пък сме на плаж, кърпичките на алкохолна основа също вършат добра работа. Разбира се, не бива обаче да разчитаме само на тях. Друго важно нещо, което трябва да знаем, е, че летните вируси не се влияят от антибиотиците. За щастие, голяма част от тях минават в рамките на ден-два и не се нуждаят от особено лечение. Най-вече е необходима диета.
 
Все пак, ако тръгнете да почивате на морето с дете, е добре да имате предвид някои правила. На първо място е добре да се снабдите с всичко необходимо в домашната си аптечка. За целта ще имате нужда от обезболяващи и температуропонижаващи медикаменти, дезинфектиращи средства за обработка на повърхностни наранявания - спирт, йодна тинктура 5%, кислородна вода, памук, марли, лепенки. При  пътуване пък може да използвате различни билкови близалки, които помагат при гадене.
 
Добре е да имате под ръка също капки за уши с обезболяващо действие, както и свещички против повръщане. Те може да ви потрябват през нощта, когато няма лекар или аптека.
 
Никой обаче не е застрахован от летните вируси и вследствие на тях на море често децата започват да повръщат или пък вдигат температура. В такива случаи е добре да дадете температуропонижаващо лекарство и да разсъблечете детето, за да се охлади. Това не е спешно състояние, но се налага да реагирате веднага. Понякога са препоръчителни и разхлаждащи душчета. Ако детето има треска, първо го завийте. Но ако повиши температурата, трябва да го разсъблечете, за да се охлади тялото.
 
Причини за стомашно-чревни инфекции:  
        - консумация на хранителни продукти, заразени с чревни микроби от мухи, хлебарки или гризачи;
        - контакт със здрави заразоносители;
        - пиене на вода от съмнителни водоизточници;
        - консумация на месо, яйца или мляко от болни животни и птици, непреминали достатъчна термична обработка (при салмонелозите);
        - консумация на бързоразвалящи се храни, неправилно съхранявани (извън хладилник) и на такива с изтекъл срок на  някои         - консумация на не добре измити плодове и зеленчуци
 Симптоми при обезводняване
 Ето някои признаци, които могат да подскажат на родителите, че детето е обезводнено:
1. Сухи и напукани устни
2. Хлътнали навътре очи
3. Хлътнала фонтанела
4. Липса на уриниране или сухи памперси при най-малките в продължение на 6-8 часа или пък наличие на малко урина
5. Липса на уриниране при по-големите деца повече от 12 часа
6. Отпуснатост или раздразнителност
7. Прилошаване или виене на свят


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 8. Обезводняването

    1 0 Отговор
    води до много характерен симптом - побеляване на езика . Това значи, че е станало опасно; 9.може да се достигне до колабиране - ВЕДНАГА 112, ЖИВОТОЗАСТРАША-ВАЩО Е!
  • 2 Хипсократ

    3 0 Отговор
    Да, да....
    И не само дриснята, а и запекът, сърцебиенето, ниското кръвно налягане, високото кръвно налягане, газове и подуване в стомашно-чревния тракт, заекване, сърбеж, белене на кожата, косопад, чупливи нокти, висок диоптър, нисък ръст, ...всичко това са симптоми на COVID-19.
    Въобще, драги зрители, ако се събудите на сутринта.....отивайте на лекар да ви изследва за COVID-19.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове