Last news in Fakti

24 Юли, 2020 09:11 2 691 15

Отложиха разширяването на "синя" и "зелена" зона

  • синя зона-
  • зелена зона

В момента обхвата на по-скъпата зона е между булеврадите "Дондуков", "Христо Ботев", "Скобелев" и "Васил Левски"

Отложиха разширяването на "синя" и "зелена" зона - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Съпротива в Столичния общински съвет отложи разширяването на "синя" и "зелена" зона в столицата и  сви силно плановете за нови пешеходни зони. Това стана ясно след сесията на общинските съветници в София на 23 юли.

Докладът за промените в платеното паркиране в столицата беше отложен и ще се гледа отново най-рано след лятната ваканция.Той предлага синята зона да е 7 дни в седмицата, а зелената и в събота. В предложенията, които бяха отложени, е включено и синята зона да се разшири двойно.Отлагането предложи един от вносителите - общински съветник от ГЕРБ - СДС Захари Зарков.

Той се мотивира с това, че темата изисква широко обсъждане."Снощи получихме и писмо от районната администрация в "Красно село" с искане за по-голяма дискусия", обясни общинарят, цитиран от Труд.Всъщност става въпрос за това местата в синята зона от 5 000 да достигнат 12 000 - участъците, които в момента са в зелена зона да станат в синя между булевардите "Сливница", "Опълченска", "Скобелев", "Тотлебен", "Пенчо Славейков", "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Данаил Николаев".

В момента обхвата на по-скъпата зона е между булеврадите "Дондуков", "Христо Ботев", "Скобелев" и "Васил Левски". Цената за паркиране няма да се променя - 2 лв. на час, но се предлага времетраенето да стане от 08:30 до 20:30 часа, вместо до 19:30 часа, и да се добави неделя от 10 до 18 часа.И ГЕРБ, и "Спаси София" са за зелена зона в събота, отново между 10 и 18 часа.

Друг проект на също беше отложен - Проектът "Зелени улици", който амбициозно определяше повече пешеходни пространства в София.Отново заради съпротива в общинския съвет, той ще се реализира на не повече от 10-20 на сто от първоначално планираните участъци, реши СОС, съобщава в. "Сега".

Причината е, че живеещите по няколко улици в центъра, които общината планираше да затвори за коли в почивните дни през лятото, се противопоставиха силно на идеята.Така от 31 юли до 22 септември затворена за движение през уикендите ще бъде ул."Иван Вазов" в частта от ул."6-ти септември" до ул."Кузман Шапкарев", в която почти няма жилищни сгради.

Втората централна градска част, по която също няма да има движение на МПС през следващите уикенди на лятото, ще е по бул. "Цар Освободител" от ул. "Г.С. Раковски" до бул. "Дондуков". Към тази част ще бъде присъединена и ул. "Княз Александър I" пред БНБ.

Проектът "Зелени улици" ще започва в петък в 18.30 ч. ще приключва в 16 ч. в неделя.Краят на инициативата през септември ще бъде отбелязан с традиционното затваряне на целия център на София за автомобили, което ще се проведе за шести път.Първоначалните планове на общината бяха изцяло пешеходна да стане ул. "Сан Стефано", а ул. "Ангел Кънчев" да се освободи от коли в участъка от ул. "Гладстон" до площад "Гарибалди".

След обявяването на "Зелени улици" обаче се оказа, че живеещите по "Ангел Кънчев" събират подписка да бъдат извадени от проекта, вследствие на което от градската управа решиха да проведат допълнителни консултации с тях.Общинският съвет реши днес още да не се затваря и улица "Цар Иван Шишман" между "Граф Игнатиев" до ул. "Паренсов". Причината е предстоящ ремонт в участъка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не се

    25 7 Отговор
    налапахте. Премахване на зоните!!

    Коментиран от #10

  • 2 Не бе направете синя зона

    16 2 Отговор
    Целото беге планини гори полета гъсталаци кои къде сапре да плаща😂😂😂
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иииибааааго

    15 1 Отговор
    Шубето си гуем страх. За една зона още 100 000 по площадите не ви се рискува. Наш тъй.
  • 5 Софиянец

    16 1 Отговор
    Паркинги подземни? Оставка фандъкова да подава с бб на момента.
  • 6 Градска дебилност

    13 0 Отговор
    Как ви правят на маймуни, не е истина просто.
  • 7 София

    2 10 Отговор
    Искаме синя зона в цяла София,както е в целия бял свят.
  • 8 Гост

    5 3 Отговор
    Много са нагли тези в Столична община.Нищо не правят с тези зони просто се събират пари да се пълнят касичката.Не се влагат за автомобилите.Искат да им приключи мандата преждевременно.
  • 9 Още

    10 2 Отговор
    100 000 на улицата и от ГЕП ще предложат те да плащат на шофьорите за паркиране. Нито крачка назад братя софиянци, герберастията трябва да бъде изметена веднъж завинаги.

    Коментиран от #11

  • 10 София

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Не се":

    Май част от коментиращите в този сайт са от новите "софиянци"?

    Коментиран от #14

  • 11 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Още":

    Кви 100 000,за 15те дни общо ли имаш предвид?
  • 12 ilp

    0 6 Отговор
    И двете зони трябва да бъдат премахнати .Трябва да се въведе винетна такса за преминаване ( престой) в чужд квартал (различен от адресната регистрация).
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 1 Отговор
    Софянци трябва да си плащат а не да ревът
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Наско

    1 0 Отговор
    Тоя център за градска мобилност е голяма черна дупка.нарочно го направиха като фирма за да могат да правят разходи без да има търгове и процедури за обществени поръчки. Крадат здраво от всичко. И сега им се услади и искат да увеличават синята зона двойно за да крадат още повече. за 20 години зони не са построили нито един паркинг.Уж се грижели за хората къде да паркират а улиците са задръстени с коли със стикери за паркиране.Просто живущите си зарязват колите с месеци и място няма. Ако ще и златна зона да я направят докато има такива които със стикер за 100 лева годишно си зарязват колата са седи няма да има места. Ако искат наистина да направят нормален града трябва да направят система от паркинги и по улиците да е забранено паркирането за всички.Включително и за разни общинарчета и служители на центъра за мобилност,които са си запазили стотици места за служебни уж нужди.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове