Last news in Fakti

4 Август, 2020 11:22 4 070 27

Търсят се служители за пламналия с COVID-19 старчески дом във Варна

  • старчески дом-
  • варна

Повечето ще се лекуват в дома

Търсят се служители за пламналия с COVID-19 старчески дом във Варна - 1
Снимка: Shutterstock

Едно от най-големите огнища на коронавирус у нас дом за възрастни хора във Варна.

В него общо 249 възрастни хора и 40 души персонал. Всички вече са изследвани за COVID-19. 1/3 са заразени – 93-ма от обитателите на дома и 9 души от персонала.

Четирима са починали. Шестима от заразените са настанени в болница, а останалите възрастни хора са изолирани в дома на два етажа. Здравите са на друг етаж.

Половината от персонала напусна, в момента търсим персонал, каза за бТВ Стоян Пасев, областен управител на Варна.

По думите му най-добре е възрастните, които не са тежко засегнати от вируса, да останат в дома, защото повечето са трудно подвижни. Общината е успяла да осигури нужните апарати и медикаменти. Това не е било лесно, защото домът е частен – няма общински или държавно участие.

Една от версиите е, че човек от персонала е внесъл заразата.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 втори осигурителен стълб

    24 1 Отговор
    Станеш ли пенсионер, изпята ти е песента в Кочината.

    Коментиран от #2, #20

  • 2 Значи скоро ще пукясаш

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "втори осигурителен стълб":

    клявкач
  • 3 ДОБРОВОЛЕЦ

    10 3 Отговор
    ДАЙТЕ ГО ТУКА ТОЗИ ДОМ ДА ВИ ХВАНА ЛЪЖАТА АЗ СЪМ ДОБРОВОЛЕЦ КЪДЕ ДА СЕ ЗАПИШЕМ?

    Коментиран от #13, #17, #19

  • 4 ммм

    22 0 Отговор
    Персоналът в дома е изначално малък като брой. Как може 40 служители да обгрижват над 240 души? При това работят на смени, предполагам. Излиза, че на смяна са по 10 човека и обгрижват 240 старци. Абсурд!

    Коментиран от #6, #18

  • 5 ммм

    13 2 Отговор
    Защо има социални домове с толкова много обитатели? Не приеха ли още преди години директивите на ЕС, че средата им трябва да е близка до семейната среда, а не да наподобяват казарми?

    Коментиран от #8, #15, #22

  • 6 40 за 10 тестета карти

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "ммм":

    Те старите хора са кротки. Или спят по цял ден, или са заспали много дълбоко.

    Коментиран от #11

  • 7 С пълна сила

    11 5 Отговор
    продължава насаждането на страх и паника у хората с политически и корупционни цели.
  • 8 щото пенсионерите са 2 млн

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "ммм":

    Все едно да питаш, защо в Аушвиц е нямало социална дистанция?
  • 9 ммм

    10 2 Отговор
    Сачева и предишният министър защо са спали? Защо са допуснали скупчване на 1 място на толкова много хора в риск? Пандемията започна още от февруари- март. Какво е правила Сачева досега? Само следяла. Работа със следене не става.

    Коментиран от #26

  • 10 zztop

    16 2 Отговор
    Смятам, че лесно ще намерят персонал. Толгова много хора, начело с Мангъров, смятат, че вирусът е бозобиден, а някои че дори няма такъв вирус. Нека такива хора отидат доброволци в дома за възрастни хора във Варна. Така ще имат възможност да докажат тезата си, а и ще напряват нещо полезно.
  • 11 ммм

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "40 за 10 тестета карти":

    Хора, които не могат да се обгрижват сами, знаеш ли от колко грижи имат нужда? Не опира до кротост и спане, щото могат да вършат много неща, докато спят. А ако намекваш за "мъртви души", е още повече недопустимо.
  • 12 чичо

    8 16 Отговор
    След два-три месеца,заради престъпника Радев,ще търсите специалисти за пламнала България.
  • 13 zztop

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "ДОБРОВОЛЕЦ":

    Домът Ви е даден. Лесно може да намерите координатите му. Свържете се с дома или с общината във Варна и поискайте да сте добровлец. Успех!
  • 14 Да отиде

    9 4 Отговор
    МАНГЪРОВ.!
  • 15 Това

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "ммм":

    Да не са деца. бе
  • 16 Мдааа

    7 2 Отговор
    Ще се мре, яко ще се мре....
  • 17 Търсят персонал

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДОБРОВОЛЕЦ":

    На ниска заплата естествено. Няма нужда да си доброволец. Поискай да ти осигурят и нощувки в дома за стари хора. Че иначе със заплатата си трудно ще плащаш за квартира, ако не живееш във Варна и околностите. На всеки му е мил животът и не иска да го рискува. Затова напускат масово все още незаразените.Както го правеха в Белгия, Италия и на много други места в Европа през март и април. А ти готви CV и кандидатствай.Ще те глътнат като топъл хляб да чистиш и разнасяш подлоги и уринатори. Ама на добавка от 1000 лв към минималната заплата, която ще ти дават не разчитай.
  • 18 Ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "ммм":

    Работих 3 месеца в кухнята на подобен дом в Испания.Бяхме 6-7 кухненски работници,десетина санитари, най- малко 15 медсестри,5-6 доктора,психолози,физиотерапевти,аниматори.За около 40 пациента.Отделно денонощна охрана,5-6 човека администрация, градинар,поддръжка и т.п.За издръжка на болния пенсията + някакви добавки от държавата.Храната беше съобразена с всякакви диети и на ресторантско ниво. Заплатата ми беше 1300 евро.Почти е невъзможно да си осигуриш постоянен трудов договор.
  • 19 Отивай по-бързо

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "ДОБРОВОЛЕЦ":

    Ама вземи и още няколко невярващ като теб, които се моткате по протестите и лежи те по асфалта. Поне някаква полза да има от вас. Ама да се грижиш за болни и безпомощни хора не е като да надуваш вувузела и да викаш "Уууу, Долу и Оставка" Искат се топки, за да си рискуваш живота сред болни и заразени. А не да се правиш на безстрашен революционер, дразнейки и предизвиквайки полицаи и нормални граждани. Само с анонимни декларации по форумите не става. Чакаме снимките ти от мястото на събитието-домът за стари хора във Варна. Някой от варненските "безработни" протестъри няма ли да отиде да поработи поне месец там? Нали вирус няма?

    Коментиран от #21

  • 20 кой е виновен

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "втори осигурителен стълб":

    Каква им беше песента на ония старци дето умряха в Испания и Италия бе? Айде стига с клишета.Проблемът е, че младите не струват. Или си изоставят родителите, или няма желаещи нито за лекари, нито за санитари, нито за персонал, както се вижда.
  • 21 добре казано

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Отивай по-бързо":

    И аз това предлагам, протестиращи и тези, които ги призовават да протестират хайде да отидат доброволци в този дом...
  • 22 лошо

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "ммм":

    И аз това се питам, как са позволили такъв концлагер да съществува?

    Коментиран от #23, #24

  • 23 И ние се питаме

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "лошо":

    кой позволява на гламави протестиращи да блокират държавата? Ами по-евтина е издръжката като е голям домът. За ситуации като сегашната с ковид-19 никой не е мислил. Нито в България, нито в Германия, Италия, Белгия, Испания, Израел. Има по-малки частни домове, където повече персонал се грижи за по-малко възрастни хора. Но таксите са непосилни. А който не се е грижил за старец с деменция или прикован на легло нека да не съди близките и роднините. И те трябва да работят, за да се издържат, за да гледат деца и внуци. Старостта, в комплект с болестите, не е приятна.Но е част от кръговрата на живота. В западна Европа има стотици такива домове, работещи с персонал от източна Европа, но условията на труд са тежки и въпреки по-доброто заплащане от това в БГ малко хора издържат дълго. Отивайте и свършете нещо полезно. От осъждане, критики, претенции и хейт няма нужда. В това всички са специалисти.
  • 24 много лошо

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "лошо":

    Че то, други има ли? И като знам, какви отиваха да работят там/преди епидемията/ : ''Оня, от втора стая не ли пукнал още? Не е. Е к'во чака още?'' ... Успех с набирането на кадри.
  • 25 нулев мандръсан

    0 2 Отговор
    вземете Мангъра, за който ковид-19 не съществува.
  • 26 Затвор и възмездие

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ммм":

    На сачеваа ,,,,!!
  • 27 незнайко

    0 0 Отговор
    (Публикувано във факти.бг: Една от версиите е, че човек от персонала е внесъл заразата.) А по какъв друг начин може да се заразят ? Страхотно предположение ! Починалите вследствие от тази зараза ли са или просто им е дошъл края на жизнения път ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове