Last news in Fakti

19 Август, 2020 20:11 10 255 71

Клиенти бесни заради цените в заведенията по морето

  • море-
  • заведения-
  • цени-
  • мерки

Намалиха им ДДС-то, но сега е още по-скъпо

 Клиенти бесни заради цените в заведенията по морето  - 1
Снимка: БГНЕС

От началото на лятото и особено след 1 юли, когато ДДС върху продажбите в заведения за консумирана на място храна и безалкохолни напитки бе намалено от 20 на 9%, социалните мрежи бяха залети от шокиращо високи сметки от ресторанти. Супа от 9 лева в заведение от нисък клас и малка минерална вода - 3 лева бутилката, са само част от примерите.

В понеделник НСИ разпространи данни за инфлацията, от които излезе, че през юли - точно месеца, в който ДДС бе свалено, ресторантьорските и хотелиерските услуги са поскъпнали с 2 на сто.

“Не може хамбургер с кюфте от 2 лв. да се продава в заведение за 12, нали е криза и нямат клиенти, защо не се съобразят?" Това негодува пред “24 часа" Калоян Денков, редовен клиент на една от варненските бирарии.

“Свалиха им ДДС-то, намалиха персонала наполовина, на всичкото отгоре ползват все по-нискокачествени продукти. Защо цената скача?", пита той.

Миналата година той е ял същия бургер с два лева по-евтино, разказа мъжът. “Е, как да продкрепим местния бизнес, като се опитват да ловят риба в мътна вода", гневи се от своя страна 25-годишната Ася Томова, чест посетител на нашумелите открити нощни заведения в града. Там малката доза чуждестранен концентрат върви от 10 до 15 лв. в зависимост от марката.

“Спрях да пия кафе по заведения, вземам си от автомати или си пия вкъщи. Какво е това, преди беше от 1,50 до 2 лв., сега скача до 3,50, на какво отгоре", коментира Деян Стоименов, адвокат, чийто офис е в центъра на града и често пие кафе с клиенти на заведение. Легенди се носят за супи по осем лева и порция агнешко по 14-15 лв., и то не в луксозни, а в непретенциозни ресторантчета в близост до морето, коментират още клиенти.

На юг по морето е същото, независимо че там това лято не страдат от такава липса на туристи както по Северното Черноморие. В къмпинг “Градина" цената на кафето в заведение от среден клас е 3,50 лв., а ако е с мляко, цената му стига до 4. На плажа цената на фрапе варира между 5 и 6 лева. Цените на храните също са доста високи.

“Всички примери, които давате, са все от морето. Тази година сезонът там започна на практика в началото на юли, а винаги в началото на сезона цените в заведенията там са по-високи", каза председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов.

“На морето колегите разполагат само с 45 дни, за да избият инвестициите си и естествено, там цените са по-високи. След като чух данните на статистиката, обиколих цялата “Витошка" в София да разпитвам колегите и се оказа, че никъде никакви цени не са променяли", каза още той.

Според него никой в бранша не е обещавал, че като се намали ДДС за заведенията, цените там ще намалеят, въпросът бил храната да не поскъпва и според него тя не е поскъпнала. Антикризисната мярка бе допълнена по-късно и от сваляне на ДДС върху бирата и виното, което влезе в сила от 1 август.

Това също според председателя на асоциацията е мярка, която просто ще намали фалитите на винопроизводителите, тъй като по негови данни продажбите на винарните за сектора на заведенията това лято е с 40-45% спад в сравнение с миналото.

“При нас в заведенията спадът на оборота е 50% средно за страната. По Южното Черноморие може би ще достигнат оборотите от миналото лято, но на север положението е трагично", каза още той.

Данни от Бургаско обаче също показват, че и там в заведенията се стремят да компенсират спада на туристи, като надуват цените.

Ако през август 2019 г. хамсията вървеше около 4-4,50 лв., сега под 5 лв. почти не се намира дори в най-обикновените капанчета, казват пловдивчани, отседнали в Созопол. Цацата твърдо вече е над 3 лв., сафридът също е безбожно скъп и не пада под 9 лв. за порция от 200 грама, независимо къде се поръчва.

С изключение на Бургас, където цените са сравнително поносими, по курортите кръчмарите и не помислят да свалят цените. Продължават да работят на принципа “ден година храни", но още по-настървено, за да избият загубите от пролетта заради коронавируса. Затова въпреки полупразния Слънчев бряг българите предпочитат да отсядат в апартхотели, оборудвани с кухни, за да си приготвят храната, вместо да се охарчват по заведения.

“С продукти за 30 лв. от супермаркета ще се нахраним цяло семейство, докато в заведение с толкова пари плащаме вечерята за един човек", казва семейство на средна възраст от София, резервирало за първи път хотел в Слънчев бряг. Докато заведенията там са полупразни, магазините за хранителни стоки пращят от народ особено сега, когато българите са мнозинството от посетителите в курорта.

Цената на традиционната българска скара също не е мръднала надолу от миналото лято. Кюфте и кебапче под 2 лв. вече не се намира, шопска салата в сезона на доматите и краставиците в обикновена кръчма под 6 лв. си е направо евтино за морето. Не е мръднал и алкохолът особено вносните питиета. Повечето кръчми и барове закръглят малкото уиски на 5 лв., а узото на 4 лв., а миналото лято и двете напитки бяха с 1 лв. по-евтини. “Язък, че това лято намалиха чадърите - сега спестените пари от сянката ще ги дадем за храна", казват туристи.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Валери С

    105 10 Отговор
    Предлагам на референдум да преименуват Черно на Кафяво море !

    Коментиран от #24

  • 3 Батко

    107 7 Отговор
    Кафево море го пропуснах и тази година, догодина пак на бяло море със закуска и вечеря
  • 4 КОЙ

    73 8 Отговор

    До коментар #1 от "КОЙ":

    От къде се пачките в шкафа

    Коментиран от #18, #21

  • 5 Носете си кренвирши и лютеници

    49 23 Отговор
    като по гръцко.

    Коментиран от #17

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 те толкова си могат

    106 7 Отговор
    Новите капиталисти-бизнесмени съсипаха Черноморието.

    Това им е бизнеса - взимаш за левче, продаваш за пет.
    Толкова си могат. Гърците не ни харесват нас българите, но обслужването там е на светлинни години от това тук. Отношението към клиента е друго, не мислят само как да го прецакат.
  • 8 фен на ските

    77 2 Отговор
    А зимата в зимните курорти е още по скъпо !!!!

    Коментиран от #20

  • 9 Ни и вирно

    51 6 Отговор
    Аз идвам с бурканите лютеница, цигански баници и вода от чишмата, опъваме и чаршафа

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Иван

    127 1 Отговор
    Какво само ревете, някой на сила ли ви праща на нашето море?! Оставете ги 2 години без клиенти и ще видите какво ще стане!

    Коментиран от #58

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бг турист

    32 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ни и вирно":

    Вместо с плажно олио се мажа с кисело мляко бор-чвор.
  • 15 Последния Софиянец

    54 4 Отговор
    Миналата година 2 млн туристи.Тази година 0,3 млн.Източна България ще гладува тази зима.Това е големия въпрос.

    Коментиран от #32

  • 16 VVV

    47 4 Отговор
    Ден година храни .А мутрите любовници ;)Поне кафявото е безплатно .
  • 17 Батко

    46 8 Отговор

    До коментар #5 от "Носете си кренвирши и лютеници":

    Що да носим бре, 7 нощувки със закуска и вечеря за 4 човека 1000 кинта, и по един Гръцки дюнер на обед
  • 18 колю

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "КОЙ":

    от къде са снимките?

    Коментиран от #28

  • 19 Бен Хур

    49 6 Отговор
    И с PCR тест ще ми е по евтино в Гърция

    Коментиран от #23

  • 20 колю

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "фен на ските":

    ами оди в Шамони.
  • 21 Врачка

    34 4 Отговор

    До коментар #4 от "КОЙ":

    "От къде ги взе тези пари ?!"
    - "От чекмеджето..."
    - "Ами добре, ама кой ги остави там ?!".
    - "Жена ми..."
    - "А тя откъде ги взе ?!".
    - "От мен...".
    - "А ти откъде ги взе"?!
    - "Ами, от чекмеджето..."...
  • 22 Лош

    37 5 Отговор
    Бойко не ходи на морето.
    Него интересуват цените.
    Важно е да са пълно чекмеджето.
  • 23 в гъркия

    12 16 Отговор

    До коментар #19 от "Бен Хур":

    ще отида само на война,в туркия също,Словения,Хрватска и Шиптария.
  • 24 Без концесии на морето

    32 1 Отговор

    До коментар #2 от "Валери С":

    Предложи референдум , да няма мутренски концесии ,за плажовете, защото монопола на цените е на брега , на морето.
  • 25 Кой68

    45 4 Отговор
    НЕ ХОДЕТЕ........НЕ КУПУВАЙТЕ.....Няма да им стъпя,а и без това от 10 г не съм бил на бг.море
  • 26 Мехо

    18 34 Отговор
    Пълни глупости. На Обзор на плажа в приличен ресторант и напълно нормално обслужване две рибени чорби порция сафрид порция попчета хляб и две води -34лв. Грамажа беше напълно спазен. Няма как да си цървули и да искаш да ядеш за без пари в лъскави ресторанти.

    Коментиран от #35

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 любовницата

    14 4 Отговор

    До коментар #18 от "колю":

    Ами като не ми купи къща в Барцелона, пък ги продадох
  • 29 Patriot

    17 0 Отговор
    Лапачи...
  • 30 vukadin

    36 4 Отговор
    ама още ли има баламурници да ходят на лайноморието?!?!
  • 31 Боко

    17 3 Отговор
    Тулупи, бате.
  • 32 Калчо

    24 2 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Ще гладува кой не е сял. Администрация ,сфера на услугите , туризъм и все такива тънки нещица. Който пък се е добрал и до кредити ... ще види къде зимуват раците в акано море. Под бетона са обикновено щото и камъни не им оставиха. рапаните изтралиха и обрнаха дъното. Мидите измряха и сега от "въжета " ще се ядът само -скъпо и пре за миди. От там няма храна за рибата и тя изчезна . Мъртва като няма храна и къде да живее. Туй ИАРА -миара си е ДПС от всякъде с години. Те ли ще ти правят ОВОЗ и други неща касаещи влияние върху природа ? Да -правят и виждаме до къде стигнахме и къде са ТЕ. Кой да ги контролира ? Парите . Туризъм не им трябва- имат пари за животи на пред. Който се е набутал да му мисли ,но искат да плащаме отново всички кражбите и престъпленията. Туризъм няма да има докато не се самоизчистят или избият от глад.
  • 33 Така е

    12 25 Отговор
    На морето съм в Слънчев Бряг. Има много места дето може да се нахраниш и за 15лв. Стига да ги знаеш. Който търси лукс трябва да е готов да си плаща. И не е вярно че храната не се е дигнала по борсите..дигнала се е и то много. Който не вярва отваря ресторант и сам ще разбере колко се печели.
  • 34 Интереса клати феса

    25 3 Отговор
    Като не ви е изгодно, не яжте по надути ресторанти. Те ще надуват цените докато няма национален бойкот. Има си малки кръчмета за бързо хранене с нормални цени и вкусна качествена храна. В Несебър знам едно - Златната Дюна до Южния плаж.

    Коментиран от #69

  • 35 Кой68

    12 0 Отговор

    До коментар #26 от "Мехо":

    Грамаж на око ? Или.......

    Коментиран от #50

  • 36 жалки сте

    16 16 Отговор
    само да попитам интригантите от кой курорт са цените защото вчера се върнах от морето бях на обзор и слънчев бряг обзор е много пълен несъм го виждал такъв до сега и цените (всяка вечер на различно заведение) са много добре в слънчев бряг има по-малко туристи ( нормално защото е се посащава предимно от чужденци) цените са си като са били до сега незнам кой плаща да се оплюва черноморието но това се вижда ясно от вашия сайт който има ценоразпис за такива случаи !!! имате си заблудени фенове със сигурност софиянци понеже българите не са толкова тъпи които ви вярват и възхваляват византия но тези мини душици никога няма да разберат какво е да си българин
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гладен

    46 0 Отговор
    Довчера бях на Градина, цените са по-високи от миналата година. Може ли една вода 1.5л да е 4 лв., а един бургер с картофи 17.50?????То бива ли толкова алчни да са.
  • 40 Киро

    21 1 Отговор
    Повечето злобни прости коментари. Кой където иска да си харчи парите. Да търсиш келепир някакъв и далавера по морето при тия канибали е безумие.
  • 41 Поздрави от Мармарис

    24 4 Отговор
    За 770 лв на човек една седмица олинклузив в Тюрбан с ядене и пиене на корем и гъмжило от рускини. Който е ходил той знае....
  • 42 Атснасова

    28 3 Отговор
    Срам. Само не знам, защо управляващите Ви удисват на акъла. Следващата година ще чакате турист, ама ще дойдат на Великден. Дудуки. БЕЗСРАМНИЦИ.
  • 43 ако не знаете

    15 7 Отговор
    Посоката е Гърция...

    Коментиран от #45

  • 44 мутрохотелиер

    17 6 Отговор
    БГ черноморието е само за мазохисти.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 мечо

    16 8 Отговор
    Гарциа е хубово ама парво минеети прес кафуленд за кревирши
  • 47 Почиващ

    16 4 Отговор
    Всичко е скъпо по морето. Искат да избият загубите с високи цени.
  • 48 Варна

    10 16 Отговор
    Абе къде ги видяхте тези надути цени? Бях в Несебър , Равда, Созопол, слънчев бряг. В Равда, цените по ресторантите са с 20% по ниски от заведенията на крайбрежната във Варна. И още нещо ДДС -то го намалиха не за да паднат цените а за да се подпомогне бранша, защото тоя сезон е почти нулев.

    Коментиран от #52

  • 49 По морето

    18 0 Отговор
    Ревяха, държавата ги подпомага, а всъщност не са толкова зле. По морето е пълно с хора, с изключение, може би, на големите хотели. Малките и семейните къщи за гости работят нормално.
  • 50 Мехо

    8 5 Отговор

    До коментар #35 от "Кой68":

    Не на корем. То е вижда ..освен ако се храниш в ресторант веднъж годишно.Прав е човека от по горе че само се плюе и грачи. И това не е от вчера. Има си места с напълно нормални цени и обслужване. И това без да ти бъркат малякиите с пръчка в устата и да те гледат като прокажен. Но нали е българско и трябва да се оплюе. Много от тези плювачи не са ходили от години на море и то си личи от коментарите.
  • 51 Христо Иванов

    26 4 Отговор
    Предлагам, догодина всички българи да почиваме в Гърция, Турция, Испания. А тия алчни български мародери да реват до небето

    Коментиран от #53, #54

  • 52 Мехо

    16 6 Отговор

    До коментар #48 от "Варна":

    Точно така е в Пловдив в сходен ресторант и хотел платих доста по скъпи сметки. Ама нали морето е на всички българи и там трябва да е без пари. Намалиха ДДС но вдигнаха осигуровките. А и много от стоките и консумативите също се вдигнаха. Знам го щото се занимавам с това. Не ревете че е скъпо а че не ви плащат както трябва. Там е заровено кучето.
  • 53 Ристьоооо

    9 13 Отговор

    До коментар #51 от "Христо Иванов":

    КОЙ ПЛАЩА ЗА ОЗВУЧЕНИЕТО --- Попитайте Отровното Трио --- да предостави документи с Доходите си! За Музиката са дадани досега над 20 ХИЛЯДИ лева!!! Да ги бяха ДАРИЛИ на майките от СИСТЕМАТА ги УБИВА!!!
  • 54 Николай

    5 4 Отговор

    До коментар #51 от "Христо Иванов":

    Направо иди да живееш и да работиш принцеса в Дубай така хем ще ти е лъскаво хем евтино.
  • 55 София

    13 1 Отговор
    Абе Ганьо много пари е скатал под дюшека. Толкова безработни след март, бизнеса, уж “по очи” пък Ганьо на море в Гърция, Черноморието , на планина. Е, кажете бе хора как става това? Аз самия бях на море за 10 дни ама СЗ съм на kurcerbait програма на немското правителство. И заплатата върви докато съм тук. Ама хората на заплата от 800-1500 лева месечно как го правят?
  • 56 Алоооо

    10 7 Отговор
    На който му е скъпо да си седи в къщи.
  • 57 Ха ха

    18 2 Отговор
    Докато има шарани ще има и рибари.
  • 58 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 13 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    .........глупаците знаят само да ревът. Приморско се пука по шевовете...Всички чадъри на Южния плаж още до 10:30 са заети...
    Порция шкембе чорба на Юг е между 3,20 и 3,60 лв., според заведението... Цацата,- твърдо 1,00 лв. за 100гр. Телешки стек около 8,50 - зависи много от грамажа на порцията, а не толкова от заведението... Цените на чадърите са с около 50% надолу. Морската вода е кристално чиста, без нашествия от медузи и водорасли, което е доста необичайно...Такова хубаво лято скоро не cъм имал!

    Коментиран от #62

  • 59 АЛООООУ

    5 0 Отговор
    ИСКАТЕ ФРАПЕ , ПЪК РИВЕТЕ .... МИ НАЛИ ТРЯБВА ДА ВИ ФРАПИРА
  • 60 МОРЕТО НЕ Е ДО КОЛЕНЕ

    7 10 Отговор
    НОСЕТЕ СИ БУРКАНИ ОТ СОФИЯ.....КАКТО ГО ПРАВИТЕ В ГЪРЦИЯ
  • 61 МОРЕТО НЕ Е ДО КОЛЕНЕ

    6 5 Отговор
    ЩО НЕ ОДИТЕ У ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ......АМА ТАМ ЯКО СА ГИ СТЕГНАЛИ С КОВИТО......У НАС Е ....ЗДРАВЕЙ ЖИВОТ
  • 62 МОРЕТО НЕ Е ДО КОЛЕНЕ

    5 10 Отговор

    До коментар #58 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ПРАВ СИ ПИЧ....САМО ЧЕ НИЕ АКО НЕ ОПЛЮЕМ РОДНОТО, НЕ МОЕМЕ ДА ДИШАМЕ

    Коментиран от #63

  • 63 ВинетуСъм

    4 0 Отговор

    До коментар #62 от "МОРЕТО НЕ Е ДО КОЛЕНЕ":

    Империалиста е агент на Бою, драска тъпотий за стотинки!
  • 64 фурми 2020

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ккйжжф":

    Някой знае ли къде се дянали фурми от Дубай , подарък от Шишо , мисля за тях всеки ден..
  • 65 развийш ли

    4 0 Отговор
    Елементарно е Никой на сила не може да те накара да купиш Не купувайте и ще фалират
  • 66 Ранков

    4 1 Отговор
    Най-добре е да не се ходи на ГАв?номорието. оставете да фалират селяндурските мутри и да дойдат хора които ще възродят туризма, а не ограбването както беше досега.
  • 67 miro

    0 1 Отговор
    вместо да се подкрепяме БЪЛГАРИТЕ ние ще се избием, свестните хора се махат от България.
  • 68 все едно

    1 0 Отговор
    Изживях същите чувства в Поморие. В София ям цаца в заведение за 5 лв порция, а на морето за 9.
    Все едно я карат от Столицата на морето :-))

    Коментиран от #70

  • 69 В Несебър

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Интереса клати феса":

    старият град знам едно капанче където пържола без гарнитура е 35 лв.А Равда там е друга България. Ресторант с жива музика пържола с гарнитура е 12 лв.
  • 70 Варненец

    3 0 Отговор

    До коментар #68 от "все едно":

    в София морската риба е по евтина.Явно за матрапазите хората по море са по богати или по големи балъци.По вероятно е второто.
  • 71 Админ

    2 0 Отговор
    На созопол от 12.09 бургер с пържени картофи,спагети,една голяма наливна бира и порция сафрид 65 лв, добре ли е питам аз?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове