28 Август, 2020 04:28, обновена 15 Юни, 2022 15:38 6 766 45

28 август 1943 г. Умира Борис III

  • цар борис трети-
  • цар борис iii-
  • смърт-
  • кончина

Въпреки своите способности да лавира и изчаква, Цар Борис ІІІ не успява да избегне войната

28 август 1943 г. Умира Борис III - 1
Снимка: Архив

Цар Борис III умира неочаквано след кратко боледуване в 16:22 ч. следобeд на 28 август 1943 г., скоро след като се връща от визита при Хитлер. Според дневника на германския аташе в София по това време, полковник фон Шьонебек, двамата германски доктори, които са се грижили за царя – Зайц и токсикологът Ханс Епингер – са вярвали, че царят е умрял от същата отрова, която д-р Епингер намерил две години по-рано при аутопсията на гръцкия първи министър Йоанис Метаксас, бавнодействаща отрова, която действа след седмици и причинява появата на петна по кожата преди смъртта. Слухове за смъртта му твърдят, че е отровен по нареждане на Хитлер, за когото се знае, че е бил бесен след последната си среща с царя и неговия отказ да предаде българските евреи и да изпрати войски срещу СССР.

Борис III заема престола на 3 октомври 1918 г., на 24 години, току-що върнал се от Южния фронт. Като млад офицер на фронтовете на Първата световна война е видял с очите си разбунтувалите се войници след пробива на Антантата при Добро поле.

Цар Борис ІІІ е син на цар Фердинанд Сакскобургготски и на княгиня Мария Луиза. Роден е на 30 януари 1894 г. в София. Негов кръстник е папа Лъв ХІІІ и кръщелникът получава имената Борис Клемент Роберт Мария Пий Станислав и титлата княз Борис Търновски. През 1896 г. преминава в православната вяра с кръстник руският император Николай ІІ.

Престолонаследникът израства под опеката на деспотичния си баща, тъй като майка му умира, когато е петгодишен. Получава средното си образование в Двореца от учители от Първа мъжка гимназия. Завършва Военното училище в София.

Още твърде млад, 24 годишен, Борис ІІІ поема царската корона поради абдикацията на Фердинанд на 03 октомври 1918 г. Ситуацията в страната е напрегната, на власт идва земеделското правителство на Александър Стамболийски (1919-1923), а на 27 ноември 1919 г. е подписан унизителният Ньойски договор.

Превратът на 09 юни 1923 г. сваля с военна сила и жестоко убийство земеделския вожд Стамболийски. Съставен е кабинетът на Александър Цанков. В отговор на това избухва Септемврийското въстание, организирано от комунистите по внушение на Коминтерна. Страната е разтърсена от терористични акции, атентати и противоборства между левите сили и правителството на превратаджиите.

На 14 април 1925 г. в прохода Арабаконак анархисти извършват покушение над цар Борис ІІІ, но не успяват да го убият. Същият ден в София е застрелян ген. К. Георгиев, председател на Демократическия сговор. След два дни при опелото на генерала в църквата ”Св Неделя” е извършен атентат и загиват много хора. Цар Борис отново се спасява поради закъснението си за церемонията.

Монархът призовава политическите сили към помирение. На 06 януари 1926 г. е съставено новото правителство на Демократическия сговор начело с Андрей Ляпчев. През 1931 г. на власт идва Народният блок (Демократическата партия, БЗНС ”Врабча”, Радикалната и Националлибералната партия). Включването на земеделци в управлението е важна стъпка към преодоляването на политическото разделение.

Царят се заема с външната политика. През 1933 г. провежда три срещи с краля на Югославия Александър, на които се постига сближаване на двете страни. Посещава европейските столици Брюксел, Берлин и Париж. Постепенно Борис ІІІ се утвърждава като фактор в международната политика.

България стабилизира своето вътрешно и международно положение след преврата на 19 май 1934 г., извършен от Военната лига. Съставено е правителството на Кимон Георгиев, което възстановява дипломатическите отношения със СССР, ликвидира ВМРО и други организации.

На 23 ноември 1935 г. е съставено правителството на Георги Кьосеиванов – първият безпартиен кабинет, който управлява до 16 февруари 1940 г. Провеждат се радикални реформи, които въвеждат едноличния режим на цар Борис ІІІ.

В навечерието на Втората световна война българският монарх следи внимателно европейските междудържавни отношения и събития, осъжда агресията и тоталитаризма. През 1938 г. той отказва да присъедини България към оста Рим-Берлин. Търси сближаване с Лондон. България не се включва и в Балканския пакт поради националните си интереси.

На 01 септември 1939 г. Германия напада Полша. Започва Втората световна война. България обявява неутралитет. По инициатива на цар Борис се провеждат сондажи в Берлин и Москва относно връщането на Южна Добруджа.

През октомври 1939 г. е разпуснато ХХІV ОНС. През февруари 1940 г. правителството на Георги Кьосеиванов е заменено с правителството на Богдан Филов. Борис ІІІ продължава да твърди, че България ще запази ”безусловен неутралитет”.

Но събитията тръгват в друга посока. На 07 септември 1940 г. в Крайова под натиска на Германия Румъния подписва договора за връщане на Южна Добруджа на България. На 01 март 1941 г. във Виена министър-председателят Богдан Филов подписва протокола за присъединяване на България към Тристранния пакт.

Цар Борис ІІІ не успява да запази така желания от него неутралитет. На 13 декември 1941 г. България обявява ”символична война” на Англия и САЩ. Още през април 1941 г. британски и югославски самолети бомбардират София и Кюстендил. Въздушните нападения стават най-интензивни и разрушителни през 1943 г.

Въпреки своите способности да лавира и изчаква, Цар Борис ІІІ не успява да избегне войната. С подкрепата на германците са присъединени Македония и част от Беломорието. След разпускането на ХХІV ОНС и отстраняването на Георги Кьосеиванов от премиерския пост Борис ІІІ понася цялата политическа отговорност. Негови постижения са неучастието на български войски на Източния фронт и противопоставянето на германската политика спрямо евреите.

Непосилното бреме на политическите отговорности довеждат до ранната и неочаквана смърт на цар Борис ІІІ.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 реалиста

    16 20 Отговор
    Проснаците отровиха Цар Борис III

    Коментиран от #27

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "лешникотрошачката":

    това не е мой пост нито джиесем не виждате ли прочетете по добре но хакти трябва да го блокират този ВАСИЛкойто псува чрез други никове на ника е прякор всеки има айпи адрес никой не може да бъ де анонимен в нета дори с прокси а цар БОРИС го е отровил хитлер
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 13 Отговор
    хитлер е отровил цар БОРИС
  • 11 ПОКЛОН

    38 13 Отговор
    ЕДИН ВЕЛИК БЪЛГАРИН.КОЙТО ОСТОВИ СЛЕДА В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ.ЗА ВЕК И ВЕКОВ.ПОКЛОН!!! ЩЕ БЪДЕ СВЯТО ИМЕТО МУ ПОКЛОН!!!

    Коментиран от #26, #41

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Алфа Чакал

    41 3 Отговор
    И най-интересното е ,че е обикалял страната без охрана на кон.Сегашните да четат.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Теодор

    5 6 Отговор
    В Созопол вместо да ядат пържен сафрид и да пият бира си губят времето в шествия.Бойко и да ги спечели изборите всеки път е с по-малко депутати и необходимост от по-голяма коалиция или със Слави,но Слави нема да сака,нито Корнелия,нито Христо Иванов.ДПС-то няма да го слагам към никои,защото всички се кълнят,че с него няма да има ортаклък,но и то не стига,трябва и трети,а дали ще има други се не знае.Освен Марешки да стане първа политическа сила или пък патриотите,но надали.Да си пият бирата и да хрупат рибата.И без шествията на Бойко му е време за пенсия,но при това пенсиониране колко народ ще загуби позициите си - направо ще си е като катастрофа,защото не всички имат вълшебни чекмеджета.

    Коментиран от #19

  • 18 28 август

    10 2 Отговор
    28 август 2020 г. Умира Борисов III ...... 28 август 1943 г. Умира Борис III
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 4 Отговор

    До коментар #17 от "Теодор":

    герб оставка мутри вън
  • 20 Жожоба

    0 5 Отговор

    До коментар #16 от "Шопо":

    И тююх как не са се сбрали с Брежнев
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Велик

    36 1 Отговор
    Вечна памет на човека спасил дедите ни от сигурна смърт на фронта
  • 24 Реалист

    4 11 Отговор
    Цар на българите трябва да е българин:) когато е германец, значи булгаристан е колония на Германия:)
  • 25 Чонкин

    14 5 Отговор
    Последния владетел на България,опитал се да бъде независим...после е ясно-75 години руски протекторат!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "реалиста":

    Турската озурпация прозира и зад българският ти правопис.
  • 28 плевен

    6 2 Отговор
    Май никой не иска да каже причината за присъединяването на страната ни към Тристранния пакт. Добре.
    България обявява своя неутралитет и получава Южна Добруджа /забележете/с натиска на Хитлер и Сталин. Малко след това ние получаваме от СССР т.нареченото предложение на Соболев. Нашите пълнят гащите и повръщат едновременно. Търсят защита в присъединяването към Германия.
    Какво е Соболевото предложение? След войната то е иззето от държавния архив и засекретено в Москва.. Та до сега.Грубо описано то е аналогично с това което получават Литва, Латвия, и Ес....-"Дайте ни военни бази и пуснете нашите войски на ваша територия!". След което те се превръщат в съветски републики. Харесвам Русия, но и проявявам разбиране към истерията на Литва при споменаване на това име.

    Коментиран от #29

  • 29 Димов

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "плевен":

    А какво получи България от пактът си с централните сили, като застана срещу Русия? Отнеха ни Беломорска Тракия, излазът ни на Бяло море, западните покрайнини, плодородната северна Добруджа, че замалко и южна. Плащахме 250 милиарда златни франка репарации, милиони глави добитък, 55% от всеки годишен добив на въглища и още камара полезни изкопаеми. Резултатът е: нова национална катастрофа; непосилен дълг за събиране; невъзможност за икономическо развитие с частна собственост; тоталитарна форма на управление и национализиране на земите и благата, като единствен начин за събиране на средствата, за погасяване на репарациите; 45г социалистически строй, докато другите строиха демокрация; още 30г див капитализъм, замаскиран като демокрация; демогравски колапс от 9 на 7 милиона народ; тотално разграбване на природните ни богатства, чрез отдаването им на концесии,на западни фирми; унищожаване на образованието, здравеопазването, обществения ред, индустрията......; Един Бог знае какво следва.

    Коментиран от #33

  • 30 777

    4 1 Отговор
    А защо не споменахте, че седмица преди визитата при Хитлер, Борис е бил в посолството на СССР?
  • 31 Румен

    1 5 Отговор
    Та да попитам кой даде заповед да убият Въпцаров. Има още убити и няма да пиша за тях. Борис е най подлия цар на това време, и не Хитлер го е отровил, а БГ военните за да не отидат на фронта.Той е дал съгласието на Хитлер за пращането на войски срещу СССР.

    Коментиран от #32

  • 32 777

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Румен":

    Не драскай глупости! Та ти дори не знаеш как се изписва името на поета! Борис е отменил смъртните присъди на редица индивиди, които е трябвало да бъдат разстреляни на място. През 1933 се застъпва за Тарабата, през 1943 помилва Лазар Кулишевски, а всички много добре знаем какво прави после въпросният комунист с българите в Македония...
  • 33 плевен

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Димов":

    250 милиарда златни франка репарации!!
    Приятелю, навлизаш в много интересна тема с много грешна цифра. Сумата е 2, 25 милиарда по Ньойския договор. След поредица отлагания и намаления и опрощавания е платено много, много по- малко. В нета го има и ще ти е интересно.
  • 34 кочо

    2 2 Отговор
    КАКЪВТО ДЯДОТО ТАКЪВ И БАЩАТАТА ТАКЪВ И ВНУКА-СИМЕОН.
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    ...............ежедневно фалшифицират историята на България в периода на Втората световна война. Забравя се достойната политика на една малка и разорена от войни държава, която не изпрати синовете си да се бият срещу внуците на нейните освободители, въпреки натиска и реалната ситуация. Забравя се от света, достойната и умела политика на един цар, който запази поданниците си, включително и тези от еврейски произход, и за което, нека го кажем най-сетне, заплати с живота си. Една страна която се държа по-достойно, от някои други „неутрални” държави, според новите банкови разкрития. Забравя се и защото някой трябва да ни се извини и да даде обяснение за варварските бомбардировки над градовете на България, която не води бойни действия по фронтовете.
  • 36 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    КРЕМЪЛ Е ОТРОВИЛ БОРИС ФЕРДИНАНДОВ - ЗАЩОТО НЕ ЕЗПРАТИЛ БЪЛГАРИ НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ !!!!!!!!??????????
  • 37 СМЕТ

    1 0 Отговор
    БОЙКО Е ТРУП ПРИЖИВЕ !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Кремъл ВЪН

    3 2 Отговор
    Превратаджии и шумкари са комунистите - взривяват мостове, болници и църкви - след смъртта на Борис 3 кремълци ни тоталират на макс.
  • 41 Въпроси

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "ПОКЛОН":

    Не знаеш ли, че при преговорите на цар Борис-III със Сталин, чрез посредничеството на Соболев ( Соболева акция в края на 1940 г. по време на Втората световна война, в подкрепа на предложения от Съветския съюз на България пакт за приятелство и взаимна помощ. Наречена е на името на съветския дипломат Аркадий Соболев.), Сталин е предложил на цар Борис-III договор за приятелство и взаимопомощ и връщане на България на ЦЯЛА ДОБРУДЖА, тъй като ЦЯЛА ДОБРУДЖА е била дадена на България по Сан Стефанския мирен договор, с който Русия увенча освободената от нея България на 03.03.1878 г.?

    Не знаеш ли, че ако цар Борис-III беше приел предложението на Сталин, България щеше да е сред държавите победителки във Втората световна война?

    Не знаеш ли, че цар Борис-III си е затворил очите за фашисткия преврат на фашистите сговористи от 09.06.1923 г., с дейното участие на българската войска и на ВМРО, при който са били избити хиляди невинни български селяни, подкрепящи великия Александър Стамболийски (85% от българите са селяни)?

    Не знаеш ли, че цар Борис-III е на страната на кървавите погромаджий на законното антифашистко Септемврийско общонародно въстание от 23.09.1923 г., вдигнато срещу незаконната фашистка власт на 9-то юнските превратаджий?

    Коментиран от #42

  • 42 Въпроси

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "Въпроси":

    (продължение)

    Не знаеш ли, че цар Борис-III, поддръжник на кървавите превратаджий от 1923 г. не отива във взривената, в отговор на фашисткия терор, църква "Св. Неделя", пълна с генерали и полковници, неслучайно... а след това следва нова вълна на фашисткия, терор от който загиват нови над 2000 българи?

    Кой е в основата на фашисткия преврат от 09.06.1923 г., който дава нов тласък на братоубийствената война между българи и българи, започнала с разстрела с картечници във Владайското дефиле на 3000 разбунтували се български войници, през есента на 1918 г., от софийските юнкери и германска военна част, в защита на германския слуга - цар Фердинанд?

    Не знаеш ли, че в името на цар Борис III са избити десетки хиляди българи антифашисти по времето на ВСВ?

    Не знаеш ли, че в името на цар Борис III са рязани човешки глави от фашистките ловни дружинки, срещу 50 000 лв. за глава и са били излагани на селските мегдани за страх на българите от властта?

    Не знаеш ли, че ако не беше великата победа на Червената армия над нацисткия вермахт при Сталинград, на 02.02.1943 г., както и антифашистката съпротива в България начело с БКП, ОФ, българското православно духовенство и депутати като Димитър Пешев, евреите от Пловдив и от пределите на Царство България щяха да са заминали за Освиенцим, а България най-вероятно щеше да се включи със сухопътни сили във ВСВ, защото българските ВМС вече са били въвлечени във ВСВ на страната на нацистка Германия…?

    Коментиран от #44

  • 43 Цветан Асенов

    0 0 Отговор
    Велик цар които ще остане във историята като най обичаният монарх
  • 44 777

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Въпроси":

    А ти да отговориш защо вашият "народен съд" осъди същия този Димитър Пешев (основна фигура за спасяването на евреите) на затвор за антисемитизъм???
  • 45 27 АвгустА

    1 0 Отговор
    Така е ! Даже Ванга е предсказала - ПОМНИ ДАТАТА 28 АВГУСТ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове