1 Септември, 2020 15:14 23 261 41

Над 90% от хората не знаят до каква възраст се използва детско столче в автомобила

  • детско столче-
  • автомобил-
  • кола

Информационни табла в специализираните магазини ще помагат на родителите

Над 90% от хората не знаят до каква възраст се използва детско столче в автомобила  - 1

Над 90% от хората в България не знаят до кога е задължително използването на детско столче в автомобила, а именно до достигане на 150 cm височина или 12-годишна възраст на детето. Същевременно близо 20% от родителите признават, че не поставят обезопасителен колан на по-големите си деца, когато пътуват на задната седалка.

Данните са от национално проучване и показват нуждата да стигнем до бъдещите и настоящи родители като по-добре да им обясним колко важно е да спазват правилата за безопасност. Това подчерта заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева при старта на информационна кампания в специализираните магазини за детски стоки. Инициативата е на държавната агенция и се реализира съвместно с магазините от веригата „Комсед“.

От днес в 24 магазина в цялата страна в секцията, където се продават детски столчета, ще бъдат поставени специални информационни табла с най-важната информация, която родителите трябва да знаят – какви видове столчета има; как трябва да се монтират за по-голяма безопасност; до каква възраст се ползват и колко важно е детето да бъде максимално добре обезопасено в превозното средство.

„Много родители отделят месеци да изберат най-добрата бебешка количка. Много по-важно е обаче да отделят поне същото време на детското столче, което ще купят, защото то е пряко свързано с безопасността на детето“, подчерта Анжелина Тотева. По думите ѝ хората в България осъзнават важността на столчето, но са склонни да правят компромиси, много често поради не добра осведоменост. Затова таблата съдържат и други съвети свързани с практичната употреба и важността от поставяне на обезопасителен колан например.

Колкото по-дълго детето пътува в седалка монтирана обратно на движението, толкова по-голяма е сигурността му, съветват експертите. Друго основно правило е, че ако детето или бебето се вади от седалката, превозното средство първо трябва да спре. Коланът на задната седалка е задължителен, но до достигане на нужната височина детето трябва да ползва и специална повдигаща седалка, защото в противен случай коланът може да го нарани, е друго от посочените правила за безопасност.

„Над 30 хил. клиенти посещават търговските ни обекти в цялата страна всеки месец, а уникалните посещения в интернет сайта ни надхвърлят 5 хил. дневно - всички те ще могат да се запознаят със съветите за повече безопасност на децата, когато са на път“, подчерта Галина Гавраилова, изпълнителен директор на „Комсед“. Тя допълни, че информацията ще бъде ценна не само за хората, които планират да купуват детско столче, но за всички родители. „Дългогодишната ни работа ни е убедила, че българският родител търси винаги на-доброто за своето дете и се надявам, че с тази съвместна инициатива ще ги научим на полезни съвети и може би на факти, които до сега не са знаели“, подчерта още директорът на търговската верига.

От ДАБДП се надяват и други вериги и специализирани магазини да се включат към инициативата, като проектът за изработка на таблата ще бъдат предоставяни за свободно ползване. Вече са започнали и разговори с други потенциални партньори на инициативата, стана ясно по време на старта на кампанията.

Анализът на пътнотранспортните произшествия с деца през годините показва, че близо 2/3 от фаталните инциденти с деца на пътя са именно като пътници, а не като пешеходци или велосипедисти. Това налага нуждата от повече целенасочени усилия за повишаване информираността и на родителите, за да бъдат максимално защитени децата им в автомобила.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    53 10 Отговор
    Докато навърши 80 години
  • 2 оня с каруцата

    47 32 Отговор
    Как сме отселяли до сега без тия столчета и то с руските москвичи?

    Големи бараки са тия западни коли щом и столчета са нужни за да отселее човек

    Коментиран от #4, #24

  • 3 Дорде почне да друса

    14 5 Отговор
    И стане клиент на боки 😂😂😂😂😂
  • 4 Nick

    39 11 Отговор

    До коментар #2 от "оня с каруцата":

    Ами, някои не са оцелявали. Не е задължително да знаеш за тях, защото, преди не беше основна медийна активност да се съобщава за всяка катастрофа и броя жертви. Освен това, средната скорост по пътищата от времената на москвичите до днес е нараснала обратнопропорционално на дисциплината на водачите. С други думи, по добре да не държиш в ръце бебе 8-10 кг ако ще ти се наложи да спираш рязко със скорост от над 100 км/ч или не дай Боже, да те ударят със същата.

    Коментиран от #23

  • 5 Джип ТВ

    37 4 Отговор
    Така е Нанков още го возят в такова в джипа на Бащицата хаха
  • 6 В.В.П.

    28 3 Отговор
    И ГОРАНОВ СЕДЕШЕ В ТАКОВА СТОЛЧЕ..
  • 7 С други думи

    21 5 Отговор
    В детско столче от бебе до навлизането в пубертета. След това - в шефски стол.
  • 8 Чук и Гек

    29 10 Отговор
    Войнствената дама, която натовари децата си и атакува Орлово гнездо, също нямаше столчета за тях, но за сметка на това бе по яростна и от таборите на Сюлейман паша!

    Коментиран от #10

  • 9 Хайл

    52 7 Отговор
    Тука нещо за пари става въпрос-12 г дете на такова столче????? На 12 носят на майкитв си сутиените момичетата,момчетата блъскат ръкоделие вие столчета...идиоти
  • 10 4-ти км

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "Чук и Гек":

    Такъв е ефекта при много незадоволени жени, хистерия !
  • 11 Инспектор Мадуро

    6 3 Отговор
    Задължително ли е столчето да е поставено обратно на движението?

    Коментиран от #13, #31

  • 12 Шофьор кат С

    13 8 Отговор
    В семейството имаме 2 деца и 2 коли = 4 столчета. Не само, че се използват за сигурност, но и голямо удобство е за децата и родителите.

    Коментиран от #20, #40

  • 13 Шофьор кат С

    13 4 Отговор

    До коментар #11 от "Инспектор Мадуро":

    Не е задължително, но е препоръчително за деца до 1 година или 10кг.
  • 14 ФЕН

    18 2 Отговор
    по света са 3 критерия който достигне първи ...след това всеки сам преценява без наказание от ЗДП
    30 кг.
    130 см!!!- а не 150 -при някой модели деца с 150 ще гледат движението през отворения шибидак
    12г.
  • 15 В някои

    35 2 Отговор
    етноcи 12 годишните децa вече избирaт cтолчетa зa cвоите децa.
  • 16 Палко

    27 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: до достигане на 150 cm височина или 12-годишна. Да ама не! До достигане на 36кг, на детето! А и няма столчета съобразени с ръста а само с килограмите!!! Нещо издишате, Факти!

    Коментиран от #27

  • 17 Тртр

    24 6 Отговор
    Съседката е висока 145 см. и е на 42 г. Трябва да се вози в стол. Защото в закона пише ИЛИ 150 см. ИЛИ 12г. Синът и е 11г.- 155 см. Той също. Парадокс.
  • 18 миш

    27 2 Отговор
    30 процента не знаят с кой граничим и столиците на съседите,те за столчета говорят.
  • 19 Ккк

    7 21 Отговор
    1500лв за айфон могат да дават, а 500лв за хубаво столче за детето си не могат. В най добрия случай някой китайски боклук за 80лв. от кауфланд за пред кат, че да ни ги глобят и да няма за кафенце и цигарки. А че китайските се разпадат и някоя пластмаса може да се забие в детето няма значение или изобщо не ги возят в тях. Ми то детето не иска да стой в него. Ми то като сте прости и децата ви ще са прости.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ккк

    13 3 Отговор
    Най са ми любими като ги сложат отпред на краката си, да въртят и те волана. Няма нищо лошо ама на къра, не в града.
  • 22 Каруцаръ

    8 4 Отговор
    Несигурно ми се вижда, предлагам до 190 см и 20г! Човешкият живот е ценен, Трябва да го пазим!!!! За, че ще направим някоя папка повече- да не издребняваме. Животът на децата е важен!
  • 23 Човек от народа

    21 2 Отговор

    До коментар #4 от "Nick":

    Не желая някой малоумник-държавен служител да ми определя живота и живота на децата ми с тъпите си капиталистически номера

    Коментиран от #26

  • 24 Гага

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "оня с каруцата":

    А колко бяха на брой колите по пътищата в сравнение със сегашно време?
  • 25 Осссст

    12 1 Отговор
    Столчето спасява децата от наранявания, спирал съм рязко заради олигофрени които са ме засичали и с цел да избегна ПТП, детето само казва: "ей, тати по-леко" и толкова, без столче и колан да е изхвърчал от задната седалка чак до мен на таблото или в предното стъкло със сериозни последствия. Нито за миг не съм се колебал да дам 200 евро за немско столче, не китайски или някаква псевдо италианска марка сглобена в Пъблик Републик Ъф Чайна. С оглед на етноса, който не може да чете, но шофира и е с повече права пред българите, с оглед на шофьорки и шофьори с честно купени книжки, с оглед на трезвениците които масово пият, а след това шофират понеже се надяват да ги хванат за да подухат или да им кръвопускат, с оглед на работещи светофари и изрядна маркировка по улиците и липсата на дупки и препятствия реших, че просто ще искам една идея спокойствие в целия трафик осигурен безпрекословно без задръствания и ремонти, ремонти на ремонтите, ежегодни отклонения по магистрала Хемус и всевъзможни други удобства които дължим на управляващите от ГЕРБ.

    Коментиран от #35

  • 26 Иван 3

    13 1 Отговор

    До коментар #23 от "Човек от народа":

    Ама то демокрацията беше свободен избор а то какво стана-- диктатура за всичко. Дори и маските са диктатура
  • 27 JTD

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Палко":

    А дете коиео на10г и тежи 120кг

    Коментиран от #36

  • 28 Фен

    9 0 Отговор
    А какво да кажат циганите като трябва за майката и двете деца да сложат столчета

    Коментиран от #29

  • 29 Хях

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Фен":

    За майката и четирите деца.
  • 30 Милена Бекирова

    10 0 Отговор
    Никой ли не е обърнал внимание колко твърди са малките седалки подложки за деца до 36 кг ?Трябва този,който ги е измислил да го качат на тях и да премине закопчан 350 км.
  • 31 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Инспектор Мадуро":

    На всяко столче има стикер на който е показано да не се слага обратно на движението!Причината е проста:ако стане инцидент се отваря Еър бега и обръща столчето!Някой коли дори имат изключване на въпросния,точно заради това!

    Коментиран от #37

  • 32 Асан

    4 0 Отговор
    Ай даалее тя мойта Айше е на 11г. и чакаме първото чаве.
    Кат руди Айше ше трябва да купувъм две столчитъ едно за Айшето и едно за чавето!
  • 33 На децата

    1 1 Отговор
    им става лошо и започват да повръщат, вие им се свят и им се гади когато пътуват с гръб към посоката на движение.
  • 34 Щирлиц

    5 1 Отговор
    От Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата" се чудят каква активност да симулират.
    Ами 90% от хората нямат малки деца и не им трябва да знаят до каква възраст седят в столчета.
    Всеки, когато купува детско столче, пита продавачите в магазина за качествата на столчето. Ако информацията е написана, и не нужно да се обяснява от консултант, то за клиента нищо не се поменя.
    Чудят се от безбройните държавни агенции, как да оправдаят съществуването си и огромните щатове и бюджети.
    Много по-полезни ще са, ако изрежат клоните, който закриват знака СТОП; да махнат всички безумни ограничения на скоростта; да изчистят купените книжки; да въведат електронно връчване на документи; да извадят от движение неизправните МПС; да сигнализират за опасни дупки по пътя... но не, най-важно е да знаем, докога детето на комшията ще седи в столче!
  • 35 Чайната СъФъ

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Осссст":

    Пийпълс Републик Ъф Чайна, не Пъблик...
  • 36 За него

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "JTD":

    детски фотьойл или детско канапе - каквото се предлага:)
  • 37 Един там

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ами":

    Знаеш нещо, но не напълно. Не се слага столчето на предната седалка ако не изключен еърбега. На предна седалка се слага само обратно на движението. На задна седалка ако е няма пред него еърбег, освен в последния модел С-класа 2020г. само там има.
  • 38 Стисльовци и нарушители са тези 90 проце

    0 0 Отговор
    А знаят да ги возят в скута си на шофьорската седалка от няколкомесечна възраст!
  • 39 бай Брадър

    0 0 Отговор
    педалите от ГЕРБ до живот в такива столчета.
  • 40 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Шофьор кат С":

    Няма нужда да обясняваш на цървулите няма да те разберат! Като стане белята се научават!!
  • 41 Жоро

    0 0 Отговор
    Със столче,без столче...все тая.Всичко е написано-не можем да избягаме от съдбата си!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове