Last news in Fakti

5 Септември, 2020 10:37 2 876 9

АБВ: Оставка на калинки и теменужки

  • енергетика-
  • абв-
  • позиция

Трябва да се сложи край на този хаос

АБВ: Оставка на калинки и теменужки - 1
Снимка: БГНЕС

От АБВ направиха коментар на действията на министъра на енергетиката в изключително чувствителни за гражданите сектори, какъвто е осигуряване на газовата сигурност на икономиката и бита ни, както и ценообразуването и перспективите пред проекта „Белене“.

„Тази пресконференция е червената лампа, която трябва да сигнализира, че енергетиката на Република България вече е докарана до такова състояние, в коeто връщане назад няма. Ако искаме да спасим енергетиката, от там и икономиката на Република България, единственият полезен ход е незабавна оставка на министъра на енергетиката и на ръководството на държавните дружества. Конкретно в сектор природен газ, това са „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Любомира Ганчева призова, че крайно време е експерти да поемат сектор енергетика, ако не искаме да досъсипем всичко, което в момента се случва.

„Крайно време е да се сложи край на партийните номенклатурчици, на герберите, калинките и теменужките в енергетиката на Република България. Ние системно сме сигнализирали, че във въглищния сектор и въгледобива и производството на електроенергия през ТЕЦ-овете, са поети ангажименти след пет години, а никой не мисли какво ще се случи. Конкретният повод днес е съсипването или досъсипването на сектор „Природен газ“. Ако се унищожат трите стълба на енергетиката: въгледобив, производство на енергия от въглища, ядрена енергетика и природен газ, скоро ще останем на свещи и при това ще плащаме непосилни цени за енергия и домакинствата, и бита“, обърна внимание Любомира Ганчева.

„Трябва да се сложи край на този хаос и на това некадърно и некомпетентно управление на сектор „Енергетика“. Днес сме ден пети, в който сектор „Природен газ“ няма регулирана цена на природния газ за месец септември. Такова нещо до момента не се е случвало в страната. Това е не само незаконно. Това е ярък пример на начина, по който се управлява сектор „Енергетика“ в България. Никой в момента не може да каже каква е цената на регулирания пазар, а от там каква е цената като цяло на сектор „Енергетика“. Само припомням накратко „Булгаргаз“ бяха внесли искане за увеличаване на цената на природния газ за месец септември първоначално с 15 %, след това казаха, че с 20 %. След което министърът на енергетиката вместо да се намеси и да регулира сектора, с едно телефонно обаждане им каза да си изтеглят това предложение. КЕВР не взеха решение и в момента нямаме регулирана цена. По закон на 1-во число всеки месец КЕВР трябва да определи цената. По закон това се случва по предложение на „Булгаргаз“. Не съществува в правния свят такава уредба държавната компания „Булгаргаз“ да си внесе цена, после да се оттегли заради телефонен разговор с министъра, КЕВР да кажа „Да, добре“. Ние се намираме в момента в правен вакуум и няма друга държава в ЕС, в която това се е случвало“, каза още Ганчева.

Тя коментира, че министърът на енергетиката искала проверка. „Защо тази дама не провери всичките сигнали, които ние сме ѝ казали. Сектор „Природен газ“ миналата година сигнализирахме за доставки на втечнен природен газ, който утежнява нашите сметки със 100 млн. лв. Допреди 2 седмици имаше едно напоително интервю как всичко е цветя и теменужки в сектор „Енергетика“, обаче сега когато има конкретна криза, всички са се покрили като мишки. Това е еманация на липсата на управление“, каза още Любомира Ганчева.

Тя посочи, че законите важат за всички. „Освен че нямаме в момента цена, то е вредно за пазара. На пазара на природен газ, който тепърва прохожда, веднъж вече със задна дата му сменихме цената“, изтъкна още тя. Според нея по този повод ЕК е предупредила, че може да се случат проблеми след това и да възникне риск за пазара.

„Сега в момента какво се случва. Другата седмица в някакъв момент ще се определи една цена на природния газ към 7, 8 и 9 септември. Тя ще важи в сила от 1 септември. Отново имаме със задна дата връщане на цената. Кой е този пазарен субект на пазара на природен газ, който ще продължи да работи в един пазар, в който с обаждане на министър или с обаждане на някой друг от ръководството на държавна компания, със задна дата се променят условията и се губят милиони левове в пазара. Пазарът на природен газ в момента е в етапа на своето създаване. Газов хъб „Балкан“ по думите на премиера е най-хубавото, което може да ни се случи в сектора и те го убиват с всяко свое действие“, посочи още Любомира Ганчева.

Заместник-председателят на АБВ изтъкна, че намаляването на цената на природния газ през март е заглушило по всички канали на медийна информация колко е хубаво, а защо някой не излезе и не каже защо се повишава цената на природния газ. Ганчева напомни, че само от АБВ са предупредили, че по тази формула септември месец в началото на отоплителния сезон, ще има увеличаване на цената. „Всички тогава мълчаха от управляващите органи, мълчат и сега. Само че цената на борсите се вдига, цената на природния газ в България също ще се вдигне и това ще се отрази на сметките на всички нас. Ние не усетихме, когато се намали цената през март, обаче всички ще усетим, сега като се увеличи цената от следващия месец. Нещо много важно „Булгаргаз“ стоят и мълчат като мишки. Министърката им се обадила по телефона и да си оттеглят писмото, защото ще има проверка. Вие управляващи ли сте. Кой ви плаща заплатата? Българските граждани или министърката?“, попита тя.

Заместник-председателят на АБВ попита още след като са знаели, че цената на природния газ ще се увеличи през септември и правят прогнози, не са нагнетили количества на ниската цена в газохранилището в „Чирен“. „Тази година в газохранилището в „Чирен“ с една трета по-малко количество газ от миналата година е нагнетено. Защо тези прекрасни експерти, на които им плащаме големите заплати, не ни спестиха няколко милиона лева на българската икономика. Няма значение дали защото не знаят или не могат. Отговорът е просто оставка“, допълни още Любомира Ганчева.

„КЕВР по същия начин. Министърката казала, че не трябва да се определя цената. КЕВР независим регулатор ли са. Аз отговор не търся, защото е явно, че не са. Ние показваме пред европейските институции, че няма действащ пазар на природен газ, няма независим регулатор, няма прогнозируемост. Всичко е риск, всичко е хаос и всичко зависи от едно обаждане на един министър, който даже не излиза по телевизията да обясни своите действия. Настояваме за незабавна оставка. Настояваме за експертиза, защото по този начин повече не може“, подчерта още Любомира Ганчева.

Лидерът на АБВ Румен Петков изтъкна, че прокуратурата не трябва да е безучастна към това престъпление, което са извършили „Булгаргаз“ и министъра на енергетиката . Той обърна, че за него публично от „Булгаргаз“ са артикулирали, че са изтеглили предложението за цената на газа под давление на министъра на енергетиката. „Ако и сега прокуратурата не предприеме действия спрямо министър Петкова, с право може да се счита, че прокуратурата и главният прокурор са долнопробен филиал на диктатурата на Борисов.

„Да си разхождаш каскета напред-назад е едно, но да съблюдаваш спазването на закона, е съвсем друго. Бездействието на прокуратурата в този случай ще бъде много ясен знак. Аз съжалявам, че трябва ние от АБВ чрез вас да се обърнем към прокуратурата и че на 2 не беше пометено Министерство на енергетиката, както се случи в Министерство на околната среда“, каза още Петков. Той обърна внимание, че нарушителите на закона ги търси прокурор, а те търсят адвокат. Лидерът на АБВ коментира и бъдещето на проекта АЕЦ „Белене“. „Проектът „Белене“ се стопира от директора на НЕК г-н Иван Йончев. Още миналата година октомври ноември министърът на енергетиката Теменужка Петкова е издала две заповеди. С тези две заповеди проектът става необратим. Едната за довършване лицензирането на проекта, т.е. определени стъпки и действия, които трябва да се направят след „Фукушима“: оценка. Аз твърдя, че „Атомстройекспорт“ и „Росатом“ са готови с оценката, с въпросите, на които трябва да се отговори, но г-н Йончев не изпълнява тази заповед. Не желая да питам министъра на енергетиката след като той демонстративно не изпълнява тази нейна заповед. Тук въпросът отново е прокурорски. Какво означава директор на НЕК да не изпълнява заповед а министъра“, каза още Петков.

Той посочи, че има и друга заповед на министъра на енергетиката за възстановяване на предприятието "Белене" и обърна внимание, че това е едно от изискванията за стартиране на проекта. "Предприятието "Белене" беше ликвидирано с решението на Народното събрание и последващо на правителството за преустановяване работата по проекта. Има заповед за възстановяване на предприятие "Белене" и г-н Иван Йончев не изпълнява тази заповед. Това са тежки престъпления на г-н Йончев. По принцип неизпълнението на разпореждане на висшестоящ орган е абсурдно, но г-н Йончев с неизпълнението на тези две заповеди показва, че е над министъра, над Народното събрание, над правителството", каза още Румен Петков. "Прокуратурата, ако не отговори на този въпрос, оня с каскета рискува да спи на студено зимата като нямаме ток", заяви още Петков.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ И ДПС 69

    20 6 Отговор
    ГЕРБ И ДПС СА В ПОЗА 69! ЗА СРАМ И ПОЗОР НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ!!!!!
  • 2 хахаха смях

    9 14 Отговор
    "Председател на АБВ-Младежи - Пламена Заячка"

    Малечка-палечка...руска метежничка.
  • 3 Последния Софиянец

    30 6 Отговор
    Младите хора затова са на площада.Докато учили в най добрите световни университети тука калинки с купени дипломи са окупирали всичко.И за младите остава да са само касиери в БИЛА.
  • 4 Анонимен

    17 7 Отговор
    Ха ха, дори и да е така, оставките трябва да почнат от теб. Като беше министър ходеше на крака при Галевите. За фонтана няма да споменавам. Ти си знаеш.
  • 5 Питанка

    5 10 Отговор
    Мoгaт ли пoддръжници и прoпaгaндaтoри нa путинoвaтa диктaтурa дa измeтaт мaфиятa и дa дeмoкрaтизирaт Бългaрия? Мoгaт ли aгeнти нa ДC (филиaл нa КГБ) oт упрaвлявaщи и oпoзиция дa бъдaт нeзaвиcими oт cъздaтeлитe cи , oт чeкиcтитe ? Eдинcтвeният път зa Бългaрия e нa Зaпaд бeз Рaдeв, Бoриcoв, Гeшeв, Дoгaн, Първанов, рaзни мутрo-пaтриoти (мутриoти) , бeceпeтa, дeceeтa, кoпeйки, вeждитa, чeрeпи, и бeз вcичкo пoдчинявaщo ни нa Руcия и cимвoлизирaщo Руcия. Manneken Pis е руски полезен ....
  • 6 Историк

    7 6 Отговор
    АБВ партията на стари ченгета от ДС и агента Гоце се обадиха
  • 7 пройчо

    3 3 Отговор
    "... оня с каскета рискува да спи на студено зимата като нямаме ток", заяви още Петков...."*****В Бояна си имат и локално парно с Бою,дреме им на кубетато.
  • 8 мъкаааа

    1 1 Отговор
    Оня с каскета не го брой. Той има къде да спи на топло през зимата. Я в Бояна,я в някой луксозен хотел или във вилата на Баце. Бабетата и дядките да му мислят. Щото няма да им стигнат мизерните пенсии само за парно. Храната и лекарствата ще са мираж.
  • 9 КРОКОДИЛА

    1 0 Отговор
    КАТО ВИ ГЛЕДАМ ВЕЧЕ СТЕ ЦЪФНАЛИ ВЪРЗАЛИ И ПРЕЦЪФТЯЛИ И ИСЪХНАЛИ - ГЛЕДАТЕ КАТО НАТРОВИНИ С НОВ ШОК А ...........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове