Last news in Fakti

14 Септември, 2020 16:29 2 138 16

ВАС остави без разглеждане жалбата срещу решението за участието на ББР в капитала на ПИБ

  • ббр-
  • пиб-
  • българска банка за развитие-
  • първа инвестиционна банка

Върховните съдии приемат, че спорът за законосъобразност на решенията не е подведомствен на административния съд, тъй като решенията на Министерски съвет нямат характер на административен акт

ВАС остави без разглеждане жалбата срещу решението за участието на ББР в капитала на ПИБ - 1
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд остави без разглеждане искането за спиране на предварителното изпълнение на решенията на Министерски съвет за участие на Българска банка за развитие в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка. Това съобщиха от пресцентъра на ВАС.

Административно дело № 7948 от 2020 г. беше образувано по жалба на две физически лица срещу решенията на правителството от 12 юни 2020 г. На заседанието на МС е одобрен: 1. представения от министъра на икономиката и министъра на финансите доклад за предприети от ББР АД действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на ПИБ АД; 2. взето е решение участието на ББР АД в увеличението на капитала на ПИБ АД да се извърши при пазарни условия и до 70 на сто от общия обем на записаните и заплатени акции; 3. МС възлага на министъра на икономиката да уведоми органите за управление и контрол на ББР АД за взетото решение.

Върховните съдии от тричленния състав приемат, че спорът за законосъобразност на решенията не е подведомствен на административния съд, тъй като решенията на МС нямат характер на административен акт по смисъла на чл. 21 АПК, нито по смисъла на чл. 65 АПК или на нормативен акт по смисъла на чл. 75 АПК.

Решенията за участие на ББР АД в увеличението на капитала на ПИБ АД са взети при упражняване на правата на принципала – Министерство на икономиката и енергетиката, в търговското дружество. Съгласно чл. 4, ал.6 от Устава на „Българската банка за развитие“ АД банката може да участва в дружества при спазване на изискванията на българското законодателство. В тази насока решението за участие на една банка в увеличаването на капитала на друга, като създаващо търговско правоотношение, е извън регулируемата подведомственост на административните съдилища.

Върховните съдии приемат също, че решенията на МС по т.1 и т.3 са с вътрешен характер без външно проявление към правата и интересите на жалбоподателите. Решението по т.2 пък се явява етап от процедура по участие на едно дружество в процедура по изкупуване на акции за увеличаване на капитала на друго.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ей за туй на...

    26 3 Отговор
    Протести до дупка!Аз не искам от моите данъци да се подаряват пари на мафиоти чрез тази ББР!

    Коментиран от #11

  • 2 Мафия!

    15 4 Отговор
    Съд за министърът на икономиката и енергетиката!
  • 3 Мой

    20 3 Отговор
    С общи пари спасяваме мафиотска банка, директно и чрез колектроска фирма. С пари на тотото (пак наши) спасяваме частен отбор (Левски). С пари от магистрали по 20 милиона за един километър пълним нощни шкафчета, обаче на улицата била мафията. Лицемерие без граници.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 3 Отговор
    оставка на герб
  • 5 АНОНИМЕН

    10 4 Отговор
    Ако е вярно, че ББР купува акции ПИБ на цена двойно спрямо борсовата: това значи какво2
    1.Държавна помощ за ПИБ
    2.Изкупуване на ПИБ от държавата?
    3.ББР отписва от активите си разликата между покупната и борсовата цена.
    4.Друго...
    Някой наясно с финанси, борси и банки да ни открехне, щото аз се загубих в обясненията на Владо Горанов и Емо Караниколов!
    Според тях всичко било "цветя и рози"!
    Дали?!

    Коментиран от #10

  • 6 Kmeta

    8 2 Отговор
    Днес Варненския апелативен съд на втора инстанция осъди ЕФЕКТИВНО НА ЧЕТИРИ ГОДИНИ ЗАТВОР ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ за изнудване. Председател на състава бе Янко Янков, а съдия докладчик Светла Даскалова
  • 7 Честито

    2 3 Отговор
    "Cъглacнo чл. 4, aл.6 "
    Излиза, че с държавни пари, могат да правят каквото си искат.
    ББР е мажоритарна собственост на Република България, с принципал Министерството на финансите.

    През април 2008 г. парламентът на България приема специален закон, с който променя мандата на банката да се фокусира върху финансиране на малък и среден бизнес и реорганизира банковата група.

    Да благодарим на любимият ни Парламент 2008, извор на всички нещастия за БГ. Хубаво е да се прочете стенограмата от дебатите НС, имало ли е въздаржали се изобщо?

    Иначе решението на ВАС е правилно.
  • 8 Теа

    5 0 Отговор
    Абе те нали ЕЦБ приеха влизането на ББР в ПИБ, ясно, че и от ВАС ще вземат същото решение. ЕДва ли тия от ЕЦБ са идиоти и не разбират.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    БОРИСОВ БЪЪЛГАРИЯ те мрази
  • 10 Токин

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "АНОНИМЕН":

    Разбирам, че обичаш да се правиш на тъп, за да изкараш някой лев от глупави коментари срещу ГЕРБ, но самата ЕЦБ разреши влизането на ББР като мажоритарен акционер в ПИБ и каза, че това не представлява държавна помощ! А решението на ВАС се приема и не се коментира, това е независим съд. Като искаш да е друго решението, отиваш, следваш 6 години за магистър по право, караш стаж още 2 години и след това може да бъдеш съдия и да раздаваш правосъдие... Аман от неориентирани хора в тази страна!
  • 11 Мартин

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "ей за туй на...":

    Аз пък не искам с моите пари да се разпореждат провалени политици като Христо Иванов и джуджето-генерал Атанас Атанасов! Нито пък някой нормален иска да види в Народното събрание клоуна Слави Трифонов, който дори не може да ходи, нито адвокатката на мафията и Васил Божков - Мая Манолова!!!

    Коментиран от #12

  • 12 Прав сте

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Мартин":

    В момента, в който влязохме в ЕС, договори с СБ и МВФ, ЕЦБ, сега и еврозоната, все по-малко неща ще зависят от българите.

    Много сме спали, когато са приемани подобни механизми, 1999 г.
    Затова Ренета Инджова каза най-заробващите БГ договори бяха сключени 90-те години на миналия век.
    Същото ще стане и с еврозоната, никой не дава пари, ако не ги удвои. Затова Британия бяга.
    Защо се водеха войни в Украйна, Ирак, сега Беларус.
  • 13 Wiss

    4 1 Отговор
    Тя тая жалба беше от един от зелените пусната, нали? Не, че нещо ама зелените имат тенденциозно отношение и хич, ама хич не са обективни, когато става дума за тази банка. Така че в случая от ВАС са се проявили добре и са му резнали крилцата на този зеления.
  • 14 Gen Gurko

    4 0 Отговор
    Много правилно решение, но за тази цел не трябва да се мисли на дребно за да бъде разбрана ползата от това за всички.
  • 15 гларус кръстоносец

    2 2 Отговор
    Стана ясно че никой не може и не иска да контролира как Б.Б харчи нашите пари за да захрани ПИБ.
  • 16 Иванов

    2 0 Отговор
    Браво на ВАС! Директно отказва да се занимава с псевдо жалби от протестъри и "зелени" рекетьори и дори им посочва аргументи защо тази жалба е била неоснователна и нищожна!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове