Last news in Fakti

22 Октомври, 2012 07:24 1 314 3

Таксито в София поскъпва

  • такси-
  • имот

Преглед на печата

Таксито в София скача с 30%, предупреждава в. „Труд”

От ноември цената на такситата в София ще скочи с 30%, или с около 20 стотинки за километър, научи "Труд". В момента най-големите компании в София возят на цени от 54 до 59 ст. на километър денем и между 64 и 69 ст. през нощта.

Шефът на фирма "О Кей Супертранс" Людмил Лазаров потвърди, че се обмисля увеличение, но заяви, че още не е взето окончателно решение. От достоверни източници обаче "Труд" научи, че стикерите с новите цени вече са напечатани и в следващите седмици ще започнат да се лепят по колите.

От бранша коментираха, че щом най-голямата компания вдигне цените, до 2-3 дни същото ще направят и останалите фирми.

Шефът на "О Кей Супертранс" Людмил Лазаров прогнозира, че дневните тарифи за километър ще се повишат до над 70 стотинки. Сметката показва, че при 30% увеличение цената ще е по 79 ст./километър.

Таксиджиите заговориха за поскъпване на услугите им още през август. Основният им аргумент е, че тарифите не са променяни от 2007 г., а само през тази година цената на най-масово използваното от тях гориво - метана, е скочила с над 30%. "Няма бизнес, който 5 години и половина да не е вдигал цените. Освен това доходите на шофьорите сериозно намаляха", каза Лазаров.

 

Такситата скачат с 20% от ноември, смята „Стандарт”

Такситата в София да поскъпнат с 20% от ноември, искат от асоциациите на големите и на по-малките превозвачи, предаде БНТ. Целта е такситата да взимат по 75 ст. на километър през деня и 90 ст. през нощта. При поскъпването на горивата през лятото обаче такситата не посмяха да вдигнат цените, за да не загубят клиентите си. Сега цените на горивата паднаха, но такситата правят нов опит да повишат тарифите си. Такситата искат и 20% по-високи такси за повикване и за престой, стана ясно от думите на Eмил Игнатов, съпредседател на СНЦ СЪЮЗ ТАКСИ.

 

 

Имунизират ни на хартия, предупреждава „Монитор”

Имунизациите на децата от крайните западнали квартали и в ромските гета се правят фиктивно. Лекари издават бележки за направена инжекция, за да могат хората да си вземат социалните помощи и да запишат децата си в градина и на училище. Това съобщи националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. В подкрепа на тезата си той припомни епидемията от морбили преди две години, при която се разболяха 26 000 деца, предимно от ромски произход.

Оказа се, че не малко от тях бяха имунизирани, но само на хартия, отчетоха тогава от районните здравни инспекции.

По 4 лева получават семейните лекари и педиатри от Националната здравноосигурителна каса за поставяне на задължителните и безплатни ваксини на децата.

60% от всички инфекциозни заболявания в Европейския съюз са в България и Румъния. Затова всички здравни стратегии за страната трябва да бъдат насочени към имунопрофилактиката, подчерта проф. Кантарджиев.

 

 

Кризата ударила и желаещите да учат в чужбина, тревожно обобщава „Сега”

Броят на желаещите да учат в чужбина намалява с около 24%. 4600 гимназисти са пожелали да легализират дипломите си за средно образование, за да кандидатстват в чужбина, сочат данните на образователното министерство за лятната кампания. За сравнение миналата година бяха заверени 6031 дипломи.

Нарастването на разходите за обучение и за издръжката на живот е основната причина за отлива на желаещи да учат в чужбина, коментират експерти от неправителствения сектор. Във Великобритания например таксите от тази есен са повишени до три пъти и стигат до 9000 британски лири на година. Приблизително още толкова е и издръжката на живот за 10-те месеца на учебната година. В Дания обучението е безплатно, но разходите за издръжка на студентите са доста високи и годишната сума, която семейството трябва да покрие, почти се равнява на тази за Холандия или за Великобритания, обясняват от посредническата компания "Интеграл".

Влошаването на чуждоезиковата подготовка е друга причина за намалелия брой кандидати. Около 70% от възпитаниците на математически, езикови и частни гимназии отиват да учат в чужбина, защото имат добра чуждоезикова подготовка. Като трета причина се сочи и демографията - явилите са на матура тази година са с 5000 по-малко спрямо 2011 г.

 

 

Всички партии да кажат - ще правят ли коалиция с ГЕРБ, иска „Дума”

 

Призовавам всички партии да кажат ясно дали са готови да правят коалиция с ГЕРБ. Този апел отправи в Русе председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. Той участва вчера във форум на тема "Младежка безработица" и положи цветя на мястото, където преди 100 години е поставено началото на младежкото социалистическо движение. "Всяка партия, която иска доверие от хората, да каже: "Аз искам доверието ви, защото ще правя първо, второ и трето, и четвърто - ще правя коалиция с ГЕРБ. Това е най-важният политически въпрос в България. Хората трябва да знаят кой какво ще прави след изборите. Да го кажат ясно, а не да шикалкавят", натърти Станишев. Докато съм председател на БСП, не може да има коалиция с ГЕРБ.

Пред младите социалисти от страната той очерта трите политики за младежта, по които БСП ще работи активно преди и след изборите, които се надява да спечели. Те са свързани с образованието, където трябва да се наблегне на средното професионално образование, на заетостта и на политиките за младите семейства.

Г-н Борисов може да си мери метрите магистрали, но статистиката за раждаемостта в момента е убийствена. В един момент може да има България, но населението й да не е от българи, коментира Станишев. По отношение на младежката безработица той очерта тревожна картина: близо 1/3 от безработните у нас са млади, като България е в челната тройка по ръст на младежите без работа след Испания и Гърция. Борисов препоръчва на младите да ходят да работят като овчари, но не съм забелязал напоследък да се търсят овчари, заяви социалистът.

 

Тръгват проверки за оцветено свинско, пише в. „Преса”

Агенцията по храните тръгва на проверки по складове и магазини за наличие на оцветено свинско месо от Унгария, предлагано като телешко. Това съобщи за „Преса“ зам. изпълнителният директор на агенцията Венцеслава Тасева. Повод за извънредните инспекции са откритите преди три дни партиди с боядисано месо в Швеция.

В България и останалите държави от Европейския съюз подобна стока не е внасяна, но въпреки това агенцията превантивно ще извърши инспекциите, успокои вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Информацията за случая е била подадена по европейската система за бързо оповестяване, но без гриф „опасно“. Евроекспертите са установили, че боядисаното свинско е разпространявано само в Швеция. Първоизточникът е унгарски дистрибутор, който не търгува с държави от ЕС, поясни Тасева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dragozow

    0 0 Отговор
    Всички бакшиши ги е страх да вдигнат първи цената и чакат другите. За 20 стотинки отгоре на км трябва да сервират напитки.
  • 2 ддд

    0 0 Отговор
    Преди да пуснат метрото като ходех до София винаги се налагаше да взимам такси от гарата и ми излизаше кум 10 лв до моята дестинация,сега за левче стигам там.Последният път ги гледам събрали се на входа на гарата и скучаят.Колкото повече се разраства метрото ,толкова повече им краде от бизнеса и сега гледат да си избият печалбата от някъде.
  • 3 Real

    0 0 Отговор
    Надявам се след вдигането на цените таксиметровите услуги най-накрая да бъдат качествени т.е. автомобилите да бъдат нови и чисти, шофьорите добре облечени, възпитани и поне да говорят книжовен български език...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове