Last news in Fakti

18 Септември, 2020 22:08 2 799 28

Северозападът ще догонва Юга за 6 години

  • северозапад-
  • план-
  • инвестиции-
  • деница николова

Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова

Северозападът ще догонва Юга за 6 години - 1
Снимка: БГНЕС

След програмния период 2021-2027 г. очакваме Северозападният район на България да настигне по икономически и демографски показатели южните райони на страната. За тази цел към общините от Северозападна и Северна централна България ще бъде насочен сериозен финансов ресурс от новите европейски фондове.

Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, цитирана от Канал 3.

Тя проведе среща с представители на местната власт от Северозапада, на която представи новия регионален подход, интегрираните териториални инвестиции за бъдещия програмен период и основните приоритети на новата Оперативна програма „Развитие на регионите“, научихме от пресцентъра на МРРБ.

Николова отбеляза, че районите на Северозападна и Северна централна България ще са с превес във финансирането спрямо останалите райони на страната заради ниските икономически и социални показатели. Към очаквания ресурс от Оперативна програма „Развитие на регионите“ ще има и допълнителни средства за подкрепа. Целта е да се постигне икономическо въздействие. „Залагаме развитие на територията и подкрепа на качеството на живот, за да създадем предпоставки хората да останат в населените места или да се завръщат в тях, а чрез икономическия ръст да се увеличат и доходите на местно ниво“, посочи тя.

Заместник-министърът отбеляза също, че няма да има населено място без достъп до европейски средства, а чрез изпълнението на интегрирани териториални инвестиции ще се усвояват средства от всички оперативни програми за инфраструктурни и социални мерки. Николова даде пример, че градски и селски общини ще си партнират, за да реализират съвместни проекти, като индустриални зони, например.

Деница Николова обясни още, че през програмния период 2021-2027 г. в Северозападния район центровете на растеж са градовете Видин и Плевен, които ще имат обособен клъстерен бюджет в рамките на приоритетната ос за градско развитие. В обхвата на програмата са и териториите на общините Враца, Лом, Монтана, Ловеч и Троян. Те ще изпълняват интегрирани териториални инвестиции.

В рамките на срещата бяха избрани и представителите на общините в Регионалния съвет за развитие на Северозападен район и техните заместници. За представители на област Видин бяха избрани кметът на Видин Цветан Ценков и кметът на Ружинци Александър Александров. От област Враца представители ще са кметът на Враца Калин Каменов и Маринела Николова – кмет на община Козлодуй. Ловешка област избра за свои представители в РСР кметовете на Ловеч – Корнелия Маринова, и кмета на Троян – Донка Михайлова. Кметовете на Монтана – Златко Живков, и на Георги Дамяново – Нина Петкова, ще представляват област Монтана. От Плевенска област ще работят кметът на Плевен Георг Спартански, Цветан Костадинов – кмет на Червен бряг, и кметът на Белене Милен Дулев.

Това е вторият район в страната, който избира представители на общините в регионалните съвети, отбеляза Деница Николова и приветства новоизбраните представители. Очаква се през месец октомври да се приключи със структурирането на съветите в пълен състав и да се изберат председатели. Заместник-регионалният министър напомни, че всички общини трябва да разработят и приемат планове за интегрирано развитие. Без подобен стратегически документ районите няма да имат достъп до еврофинансиране. „Колкото по-рано се одобрят плановете, толкова по-бързо ще има достъп до евроинвестиции. Добре е да се започне и предварителна подготовка за сформиране на проектни идеи и партньорства“, каза още Николова, допълва Канал 3.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко = Костов

    26 2 Отговор
    Съсипаха и обезлюдиха Северозапада.

    Коментиран от #3, #23

  • 2 56749

    28 2 Отговор
    На партийната среща са присъствали само видни крадци от ГЕРБ, пардон кметове на общини които здраво крадат за ГЕРБ! Нима смятате, че има още наивници да ви вярват на празните приказки и пошли обещание от изхабени политици от ГЕРБ, които си отиват и ще бъдат съдени за кражбите извършени от тях! Северозапада не очаква нищо от ГЕПИ, единствено по бързо да се разкарат! Вижте икономическите показатели на Северозапада преди ГЕРБ и сега, дребния бизнес беше смазан от рекета ви!
  • 3 Рико

    11 20 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко = Костов":

    ТАМ СА НАЙ-ВКАМЕНЕНИТЕ КОМУНИСТИ. Земята може да е златна( има такава местност там ),но управляват ли комунисти е мизерия. От 23-та са "на мода " там и все мизерия.

    Коментиран от #9

  • 4 Гацо Бацов

    19 2 Отговор
    Дрън-дрън!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Оракул

    12 2 Отговор
    Целият Български Северозапад в момента е развъдник на новите Римляни титулуващи себе си като РомаМангал.По поречието на Дунав са катун до катуна ,от Видин—Лом—Белене са почти превзети от мургавата напаст.Надолу към Берковица—Брусарци—Борован—Бела Слатина положението е още по—трагично.Трябва да се направи резерват,другото е лицемерие.
  • 7 Гошо

    14 1 Отговор
    Демек ще пр33бете и юга?!?!
  • 8 Късно

    11 1 Отговор
    То никой бял не остана...
    Мургавите са бъдещето..
  • 9 Навални

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Рико":

    Прав се,комунисти управляват като феодали.Ренегат—комунистите врекли се в ГЕРП ,простите цървули,слугите на червената буржуазията взеха власта от господарите си.Сега пак живеем в Комунистическа диктатура от нов тип,Мутро—комунизъм.
  • 10 тхйт

    1 7 Отговор
    Че от къде на къде ЕС ще дава повече пари на мизерниците от северозапада дето само лапат?? ЕС отново създава разделение. А останалите региони с какво ще се прехранват??
  • 11 България е мъртва

    10 0 Отговор
    Север, изток, запад , юг..
    4 града държава не правят.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българите да Съдисти

    3 0 Отговор
    Щом някъде има унищожение, ти си на ред ..
    Никой нищо не направи?
    Бай Ганьо седе на топло.
    Роби робуващи на..

    Коментиран от #14

  • 14 бл.134 в Зап. парк

    1 8 Отговор

    До коментар #13 от "Българите да Съдисти":

    Какъв Северозапад , бре? Свобода за Кърджали .Автономия за Разград .И базов доход от 1000 лева за всички роми ,на месец.
  • 15 Бг най злобната сган

    4 2 Отговор
    Последния гад получава тиквен медал.
  • 16 ХРАМА НА ОБРЕЧЕНИТЕ

    2 0 Отговор
    В бг и да заселват няма кой
    Колония под марианската падина.
  • 17 Бг сган

    2 1 Отговор
    В северозапада ядат кюфтета от месо!
    Пич ти си месо!
    Скоро в цяла бг!
  • 18 Гост

    3 1 Отговор
    500 г. + 80 г. ...
    Заличена държава! Бой за хляб и дърва в 21 век!
    От анадол- комунист нищо не става!
    Какъвто и цвят да се пребоядиса.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Факт

    9 3 Отговор
    Там бяха най чистите българи, оцелели 500 г. По балкана с чиста кръв и генетика.
    За това беше всичкото унищожение.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 мдаааа

    3 0 Отговор
    А пък „Юга” ке догонва Северна Европа до второто пришествие!
  • 23 Hess

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко = Костов":

    Да финансираш Северозапада и да чакаш прогрес,е като да правиш изкуствено дишане на мъртвец!
  • 24 Борисов - премиер на галактиката

    1 0 Отговор
    Не се притеснявайте, ние ще приберем парите (30 милиарда евро), на аборигените ще купим по една фланелка с емблемата на "Манчестър Юнайтед", и пак ща ги изпратим да крадат в Европа. Зер няма да ми бъркат в чекмеджето.
  • 25 Лост

    0 0 Отговор
    Какво хубаво име Деница. Съсипахте го и него.
  • 26 Нали плюете ЕС, а

    1 1 Отговор
    Много искат извън Европа , ама само чакат някой лев по програма
  • 27 Курнелия

    1 1 Отговор
    Може ли прост човек да настигне умен?
  • 28 От Сев България

    2 1 Отговор
    Това може да стане единствено и само,ако новото правителство,избрано през март е на Бойко Борисов!За това хората от Северна България трябва добре да си помислят за кого да гласуват.Той трябва да управлява самостоятелно,а не с коалиция!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове