Last news in Fakti

18 Септември, 2020 22:44 2 609 43

Д-р Калин Поповски: Само във Венецуела има машинно гласуване

  • калин поповски-
  • гласуване-
  • машини-
  • обединени патриоти

Пресилено е да се иска оставката на председателя на парламента, смята депутатът от "Обединени патриоти"

Д-р Калин Поповски: Само във Венецуела има машинно гласуване - 1
Снимка: БГНЕС

"Ще има и машини и бюлетини. Така просто хората ще могат да изберат за кого да гласуват. Ако бяхме гласували да има само машини - толкова хиляди машини за толкова малко време - определено нямаше да е добра идея".

Това каза депутатът от "Обединени патриоти" д-р Калин Поповски в ефира на "Денят ON AIR" пред телевизия Bulgaria ON AIR във връзка окончателното решение на Народното събрание за начина на гласуване.

По думите му машинно гласуване в Европа няма, единственият такъв пример бил във Венецуела.

"Ние от "Обединени патриоти" се съгласихме да има в секциите над 300 човека. Не искаме да имаме някаква дискриминация. Възрастните хора в България ще предпочетат стария класически начин на гласуване. Днес се получиха някои дисонанси между двете управляващи партии - те не подкрепиха нашето предложение за номерата. Ние се борим да има някакъв образователен ценз. Имаше гласове, че в Европа това не е позволено. Но ние знаем, че маргиналните слоеве от населението, които са използвани в изборите за една или друга партия. Такива примери имаме очевидни след 2000 г.", обясни той.

Лекарят изтъкна, че машините би трябвало да гарантират честност и прозрачност на изборите.

"Те не могат да бъдат манипулирани отвън, от дистанция. Да се прави опит за манипулация на 1,2,3,5 машини да, но всички машини не могат да бъдат манипулирани", категоричен бе той.

Относно последния инцидент с майките от "Системата ни убива", които бяха извадени насила от сградата на Народното събрание, д-р Поповски коментира, че е пресилено да се иска оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева.

Той подчерта, че от "Обединени патриоти" са осъществявали контакти с майките от години.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами правилно

    27 6 Отговор
    ние сме си комунистическа страна. Не случайно Венецуела си изпраща парите в наши банки.
  • 2 Д-рПъпкотрепач

    28 4 Отговор
    Е ние по-различни ли сме от тях? хаха :D
  • 3 Е кво

    19 5 Отговор
    Лошо ние да станем втората страна с маш гласуване. Венецуела е богата държава ние също...
  • 4 Много ви е страх бе

    30 9 Отговор
    че няма да манипулирате изборите. То не беше Костинброд,не беше купуване,не беше купуване на ЦИК и т.н.

    Коментиран от #26

  • 5 А в САЩ как е?

    23 7 Отговор
    Нали там се гласува по пощата и машинно?

    Коментиран от #6

  • 6 ха ха

    16 20 Отговор

    До коментар #5 от "А в САЩ как е?":

    В САЩ няма машинно гласуване. Това по пощата беше измислено от тамошните комунисти които се казват демократи.
    Калин ги разбира нещата, и щеше да стане кмет, ако не живееше в община Плевен на малоумните ид*оти.

    Коментиран от #8, #18, #29

  • 7 Бесен Язовец

    16 5 Отговор
    Ууу Венецуела тези с черните кожи не гласуват и затова точните хора печелят, а тук черните кожи гласуват и България зука в ЕС и Европа!
  • 8 Е как е?

    18 8 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха":

    Като в БГ ли? Боко казва процентите и чичо Мишо ги нагажда
  • 9 Фактъ

    26 6 Отговор
    Цялата измекярска сган е впрегната да ни успива с глупостите си .
  • 10 Още един

    21 7 Отговор
    Простак на хоризонта
  • 11 Ха-ха

    10 22 Отговор
    Машинно гласуване се манипулира най добре и лесно. Германия. Холандия е забранено
  • 12 КОНТРАТА

    20 8 Отговор
    Само мошенниците се плашат от машините защото не могат да редят с предварително подпечатани бюлетини!
  • 13 Фактъ

    17 6 Отговор
    Този има вид на погребален агент .

    Коментиран от #14

  • 14 Супер Гърл

    11 4 Отговор

    До коментар #13 от "Фактъ":

    Той е ibрикчия
  • 15 Иванов

    11 3 Отговор
    Значи само там има честни избори!
  • 16 жжжж

    15 4 Отговор
    Гроб още не могат да накарат мъртвите души да застанат пред машините и затова ще бъдат вписвани както и досега в хартиените протоколи...
  • 17 123

    12 6 Отговор
    Много лъжци и измамници в България.Машинно гласуване или по точно електронно гласуване му е наименованието в различна форма на машината и свързаноста и към мрежата има от 1996 в Бразилия,Естония,Канада,Индия,Филипини,ОАЕ,САЩ,Венецуела от 1998 г.

    Коментиран от #21

  • 18 123

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха":

    В САЩ е 100% машинно гласуване. Гласуване по пощата е само за тези граждани които са извън границите на местоживеенето си или са извън страната и не могат да отидат до там където са регистрирани да гласуват.
  • 19 В.В.П.

    11 0 Отговор
    Чавес,,го ЗАДЪЛЖИХА ДА ОРГАНИЗИРА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ...ДЕМОКРАЦИИТЕ ОТ ЗАПАД...ВЕНЕЦУЕЛА Е СУПЕР ДЪРЖАВА..А ВЕНЕЦУЕЛКИТЕ СА ЕДНО БИЖУ...
  • 20 Аха

    8 0 Отговор
    Ще наемем техните машини по двустранна спогодба машини срещу лавандула.
  • 21 Ами ето

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "123":

    Машинното гласуване не е особено разпространено в Европа, след шумните провали на подобни експерименти в Ирландия и Финландия, например. Проби в тази посока са правили и Германия, Шотландия и Холандия, но всички те са неуспешни по една или друга причина. Единствената държава, която има горе-долу успешна подобна система е Белгия, и то не във всички нейни райони.
    В САЩ - Най вече в Калифорния!
    В Естония и някои кантони в Швейцария, но и там е имало пробиви!

    Масово бъркате машинно и електронно! Електронно гласуване, при нивото на хакерите в момента, просто забравете!

    Коментиран от #31

  • 22 Умишлено

    10 2 Отговор
    Дъвчат темата с машините, за да отклонят истинските проблеми в гласуването и че не са ги решили в последния вариант на ИК. Елементарно е, искат да се самопроизведат и в парламента да влезнат същите лица, или поне 70% от тях. Ако мислеха за България, досега да са измислили и правила за честни избори.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 УжасТ

    7 5 Отговор
    Не е верно и в Индия е машинно гласуването.Но може вече да са напреднали с образователния ценз и да са минали на бюлетини.Докато в БГ с толкова много индийци тепер първа минаваме на машинно гласуване,което още преди години е доказано вдруги държави,че се манипулира лесно.А относно манипулациите те не са в измама с бюлетините,а в протоколите.Когато Сергея спечели вМарица плуваха хвърлени протоколи,но никой не мрънка или протестира за манипулация и измама.Реформите в Изборния кодекс са правени основно от БСП и Мая,единствените избор ри, които са подготвяни от ГЕРБ са президентските.Та да попитам Радев за тази манипулация и измама говори?
  • 25 saibova

    6 0 Отговор
    А 80% дбили как ше гласуват кат не знаят българския език ? А за чужденците как ше гласуват ше има ли преводачки ?
  • 26 Хохохо

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Много ви е страх бе":

    Много си *умен".Не с бюлетини,а в протоколите са манипулациите.Вярвай на Мая Костенбродска за бюлетините,докато човек на БСП с печатница печата протоколите.Хванахте се като шарани на гола кука.Нямам партия,не съм партиец,нямам вожд,вождка и не гласува.Прават видеото и си ловят сеирджии-това са изборите в БГ.Пусйат ви фалшиви снимки,записи и се връзвате.Партиите в момента са като телевизиите,всяка се бори за повече зрители и се чуди с какъв сеир ще вземе повече рейтинг от конкуренцията.

    Коментиран от #32

  • 27 Ха сега де

    4 3 Отговор
    „Математикът”,който „бройка” последните няколко избори каза преди дни,че никъде по света нямало машинно гласуване,а ся се оказва,че имало във Венецуела.Важното е лъжци да не бройкат,е тва е решението на задачата!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бачо Киро

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха":

    Какво нямало в САЩ? Машинно гласуване? Къде ви намират такива и.д.и.о.т.и, че и акъл дава... И ти, и драскача, сте пълни бастуни... Само във Венецуела имало... В САЩ нямало... Има 4 вида машинно гласуване в САЩ...
  • 30 по изчерпателно

    4 2 Отговор
    Не разбирам какво ме интересува къде има машинно гласуване , но тия настоятелно ми го обясняват . Защо поне обясненията не вървят в пакет с това къде има и Хунта на прости крадливи мутри фалшифицираща неистово избори.
  • 31 123

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ами ето":

    Електронното гласуване в Белгия започна през 1991 г. То се използва широко в Белгия за национални и общински избори и е от 1999 г. Електронното гласуване в Белгия се основава на две системи, известни като Jites и Digivote. И двете се характеризират като „системи за електронно гласуване с непряк запис“, тъй като машината за гласуване не записва пряко и не фиксира гласуването, а вместо това служи като устройство за маркиране на бюлетини. Както системите Jites, така и Digivote записват бюлетините на картонени картони с магнитни ленти. Избирателите депозират своите гласувани бюлетини в урна, която включва четец с магнитни ивици, за да отчете гласуването. В случай на противоречие картите могат да бъдат преизчислени от машина.

    На изборите на 18 май 2003 г. се съобщава за проблем с електронното гласуване, при който един кандидат е получил 4096 допълнителни гласа. Грешката беше открита само защото тя имаше повече преференциални гласове от собствения си списък, което е невъзможно в системата за гласуване. Официалното обяснение беше Спонтанното създаване на бит в позиция 13 в паметта на изчислението
  • 32 Манги

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Хохохо":

    Е как пък всички записи, снимки и манипулации на ГЕРБ са фалшифицирани бе? Доста специалисти трябва да са се занимавали с това. Къде?
  • 33 падналия ангел

    7 1 Отговор
    В Европа машинно гласуване има в Белгия, Франция и Швеция. Премахнато беше в Германия, Холандия, Финландия и Норвегия. В Калифорния изцяло е машинно, във Флорида-не. В Аржентина и Сингапур е машинно. За това се сещам, но и това показва, че г-н Поповски ни смята за малоумни, което ме обижда много, а късмета е на негова страна, че не е срещу мен!

    Коментиран от #36

  • 34 123

    5 1 Отговор
    Електронното гласуване в Бразилия беше въведено през 1996 г., когато бяха проведени първите тестове в щата Санта Катарина. От 2000 г. насам всички бразилски избори са изцяло електронни. До изборите през 2000 и 2002 г. над 400 000 електронни машини за гласуване бяха използвани в цялата страна в Бразилия и резултатите бяха събрани по електронен път в рамките на минути след затварянето на избирателните секции.

    През 1996 г., след тестове, проведени от над 50 общини, бразилското избирателно правосъдие пусна своята „машина за гласуване“. От 2000 г. насам всички бразилски избиратели могат да използват електронните урни, за да изберат своите кандидати. През президентските избори през 2010 г., на които имаше повече от 135 милиона гласоподаватели, резултатът беше обявен 75 минути след края на гласуването. Електронната избирателна урна се състои от два микро терминала (единият разположен в кабината за гласуване, а другият - с представител на избирателната комисия), които са свързани с 5-метров кабел. Външно микротерминалите имат само цифрова клавиатура, която не приема никаква команда, изпълнявана от едновременно натискане на повече от един клавиш. В случай на прекъсване на захранването, вътрешната батерия осигурява енергия или може да бъде свързана към автомобилна батерия.

    Проучване от 2017 г. на Бразилия не установи системна разлика в избора на глас между онлайн и офлайн електората
  • 35 123

    3 0 Отговор
    През януари 2007 г. френската партия UMP проведе национален президентски първичен курс, използвайки дистанционно електронно гласуване в 750 избирателни секции използващи електронно гласуване със сензорен екран по интернет. Резултатът от изборите е над 230 000 гласа, представляващи близо 70% избирателна активност.

    Изборите във Франция използваха дистанционно гласуване по интернет за първи път през 2003 г., когато френските граждани, живеещи в САЩ, избраха своите представители в Асамблеята на френските граждани в чужбина. Над 60% от избирателите избраха да гласуват по Интернет, а не по хартия. Forum des droits sur l'Internet (форум за интернет права) публикува препоръка за бъдещето на електронното гласуване във Франция, в която се посочва, че френските граждани в чужбина трябва да могат да използват интернет гласуването за събрание на френските граждани в чужбина.Тази препоръка стана реалност през 2009 г., като 6000 френски граждани избраха да се възползват от системата
  • 36 падналия ангел

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "падналия ангел":

    Не Швеция а Швейцария.
  • 37 123

    3 0 Отговор
    Електронното гласуване се ползва във всички щати на Съединените щати и включва няколко типа машини: сензорни екрани за избирателите, за да маркират избора, скенери за четене на хартиени бюлетини, скенери за проверка на подписите върху пликовете на отсъстващите бюлетини и уеб сървъри за показване на суми на обществеността. Освен гласуването, има и компютърни системи за поддържане на регистрацията на гласоподаватели и показване на тези избирателни списъци на служителите на избирателните секции.
  • 38 Еххх

    1 0 Отговор
    Трoлa пaк дa ce изяви!
    Ти му гoвoриш, чe имa рaзликa мужду мaшиннo и eлeктрoннo - тoй cи знae нeгoвaтa!
    Мaй мaй някoй нe cи вaди пoукa oт мнoжecтвoтo прoбиви и крaжби нa дaнни нaпocлeдък!

    При пo-мaлкo oт 50% глacувaли и пo тeлeпaтия дa глacувaш - вce тaя!
    При 80 - 90% глacувaли, щe ми мaнипулирaш......

    Коментиран от #40

  • 39 Маргинали

    4 1 Отговор
    Тези патриоти не разбраха , че и маргиналните са български граждани.
    Маргинали ли са слепите.
    Те как ще гласуват?
    Щом си български гражданин имаш право да гласуваш.
  • 40 123

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Еххх":

    Другарю,обясни каква е разликата между машинно и електронно гласуване?
    Колко пъти до сега хакерите са ти откраднали всичките пари от банкoвата ти сметка защото и тя е елктроннo оперирана,а не машинна?
    Колко пъти когато плащаш в супермаркета с кредитна карта а там плащането също е електронно и дистанционно ти откарднаха парите?
    Къде са тези хакери които са толкова заитерисувани от Българските избори и машини за гласуване за който още не са и решени кои ще са, а те са различни и работят на различни принципи? Има достатъчно начини ако се иска машината за гласуване= електронната изчислителна машина=компютъра да бъде обезопасен
  • 41 Хмммм

    2 0 Отговор
    Хакерите са в Масква,другарю и чакат.

    Коментиран от #42

  • 42 123

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Хмммм":

    Масква товарищ отдавна е не се интересува от България.А мнението им за България се изразява в следното-страна която не е благодарна не трябва да бъде уважавана.Положително мнение за България има само старото поколение Руснаци.За руското правителство България почти не съществува.Та враговете на страната си ги търсете в България, активни и готови да продадът каквото могат да продадът
    от интересите и ресурсите на страната си за лично облагодетествуване на който даде повече пари.Враговете на България не са и в Турция, САЩ или Русия. Българите нямат по големи врагове от самите себе си, а народ който не уважава себе си не може да бъде уважаван от други народи.Когато се научите да уважавате човека и клиената не само заради покупателната му способност тогава и ще сте по добре. 50 лв на Българския Турист за него са също толкова скъпи важни колкото 500 евро на западен турист, и са пари изкарани с труд. За да не може да отиде един Българин в собствената си държава на почивка, и другия обслужващ го българин да го нарича цървул,селянин,бедняк и простак и най безцеремнно да го изнудва и ограбва.
  • 43 Страшно е

    0 0 Отговор
    Та, те патриотите са шизофреници. Преди време именно те искаха машинно гласуване, тъй като циганските гласове отиваха в ДПС и ГЕРБ. Явно седнаха и те на трапезата и започна да не им се става.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове