22 Септември, 2020 17:10 5 079 44

Водещ поулмолог: Ако не внимаваме, ще дадем повод да ни наложат нова изолация

  • проф. коста костов

Хората, изповядващи сектантски антивирусни концепции и извънземни конспирации, не желаят да схванат прости неща, доказали своята практическа полза

Водещ поулмолог: Ако не внимаваме, ще дадем повод да ни наложат нова изолация - 1
Снимка: БГНЕС

Проф. Коста Костов е водещ пулмолог с активно участие в борбата срещу Ковид-19. Освен това е човек с изявена гражданска позиция и широки културни интереси.

Ето какво разказа той в интервю за Дойче Веле:

ДВ: Проф. Костов, вече повече от шест месеца коронавирусът е преживяван като най-големия проблем пред българската държава. Как, по Ваша преценка, се справя тя дотук и защо в началото като че ли имаше много по-голямо доверие към предприетите от нея мерки, отколкото сега?

Костов: Тръгнахме добре, но после я закъсахме, защото поне половината българи не вярват в сериозността на проблема, а другата половина, която все още спазва противоепидемичните мерки, е изложена на риск от тези, които не ги спазват. Тази негативна тенденция на разделение продължава и дори се развихри покрай началото на учебната година.

Хората, изповядващи сектантски антивирусни концепции и извънземни конспирации, не желаят да схванат прости неща, доказали своята практическа полза: комбинираното използване на достъпните противоепидемични мерки, насоченото тестване на симптомни и контактни на инфектираните, тяхното изолиране, протекцията на рисковите групи с придружаващи болести и защитата на възрастните хора. Обществото трябва най-после да спре да вярва на знахари и врачки. И трябва да осъзнае опасността, която идва не само от инфектираните, но и от безсимптомните и пресимптомните пациенти, защото без да знаят, те излъчват в околното пространство достатъчно висок вирусен товар. Сега, на прага на новия есенно-зимен сезон, проблемите могат да нараснат, особено с това недоверие към противоепидемичните мерки в училищата и с мантрата, че учениците не са разпространители на инфекцията.

ДВ: При появата на пандемията правителството организира борбата срещу нея по военен образец - създаде щаб, оглавяван от генерал, който издаваше заповеди, а цивилните институции само ги обличаха в законова форма, самият вирус бе оприличен на враг, нападнал страната ни, извънредното положение се усещаше като военно положение и така нататък.

Костов: От „Приключенията на добрия войник Швейк“ си спомням една фраза, толкова често цитирана от любителите на Хашек, че е придобила легендарен статут: „Всичко във войната вървеше добре, докато не се намеси Генералният щаб“. Затова дефинирах българския модел за контрол на епидемията, облечен във военна униформа, като „севернокорейски“. В критична ситуация отношението на управляващите към обществото не бива да бъде като към отряд от трудоваци, дисциплинирани с военни методи. Между властта и народа има физическа дистанция, която е много повече от 2 метра. Властта се опита да компенсира загубеното народно доверие с униформа и страх от смъртта, с чували с трупове и ковчези. По този начин стана видимо, че в България демократичните модели на управление - чрез разяснение, мотивиране, взаимно доверие между управляващи и народ - явно не са на почит. Забележете, че най-добре справилите се с пандемията държави са сред онези, в които управляващите се ползват с най-високо доверие сред населението. И това не е произволна констатация.

Идеята ми за създаване на Медицински експертен съвет произлезе от моето разбиране, че епидемията трябва да се ръководи с добронамерен и професионален медицински подход, чрез диалог и научни аргументи, без мечове и гаубици, а с бяла престилка и стетоскоп. За съжаление, очакванията ми не се сбъднаха и много бързо разбрах, че експертното мнение на Медицинския съвет е необходимо само ако не противоречи на „военната доктрина”. Не можех да накарам 15 доказали се национални експерти да „сервират” менюто във военния стол. Обществото очакваше от нас друго и ние продължаваме да го даваме, спокойно и без необходимост от адаптиране на експертното ни мнение към официалната „военна” доктрина.

ДВ: Коронавирусът продължава ли да е „тъмна Индия” или вече научният разум го разгада и знаем с какво си имаме работа? Кои се оказаха по-прави - онези, които виждат във вируса особена заплаха и затова настояват на първо време да се откажем от нормалния ход на живота, или тъй наречените мангъровисти, които смятат, че заплахата е надценена и искат животът да следва нормалния си ход?

Костов: Вече е ясно, че си имаме работа с коварен вирус, но той няма да успее да надделее, както не са успели далеч по-коварни микроорганизми. Заплахата от вируса е достатъчно сериозна, но не бива да става причина да забавим нормалния ход на живота си - трябва да свикнем да живеем с новата заплаха и нейните последствия. Това наричам новото „ненормално“ - с малко лични ограничения можем да постигнем големи „неограничения” и да продължим да се радваме на живота, да ходим на театър и кино, концерти и спорт. Няма нужда да затваряме живота си в изолатор. Имаме нужда от физическо, психическо и социално здраве. Когато настояваме за физическа дистанция, маски и дезинфекция, ние всъщност казваме с емпатия: съхранете здравето си, докато нарасне общият имунитет. Носенето на маски и дистанцията играят ролята на ваксина, защото редуцират голяма част от вирусния товар, който постъпва през дихателните пътища, и така или не боледуваме, или боледуваме по-леко и изграждаме имунитет. Това е отговорно отношение към обществото. Другото е нарцистичен инат, заблуда в обществена вреда. Никой не ни дава право да жертваме останалите само защото сме решили да рискуваме собственото си здраве. Това е медицински анархизъм.

ДВ: Как здравната ни система издържа вирус-теста?

Костов: Здравната система щеше да рухне, ако не бяхме реагирали адекватно и навреме с противоепидемичните мерки. Никой не отрича тяхната полза в началния период, докато се окопитим и адаптираме. Това ни спаси от големи поражения. Едно голямо чудо се случи по време на пандемията и то продължава да се случва. За първи път в моя съзнателен живот виждам как лекарите се превръщат в национални герои, телевизионни звезди, най-значими обществени фигури. Хората изведнъж осъзнаха, че без медиците са загубени, че могат без фолк-музика, „Бяла роза”, кючек и барбекюта, но не могат без добре организирано здравеопазване, без оборудвани лаборатории и болнични звена, без професионално подготвени медици, изпълняващи саможертвено професионалните си задължения. Но епидемията даде основание да се заговори на висок глас и за хроничните слабости на здравната ни система: недостиг на кадри, апаратура, лаборатории, тестове, защитно облекло, недостиг на най-необходимите специалисти - инфекционисти, реаниматори, пулмолози, вирусолози, лабораторни лекари и пр. Ако някой твърди обратното, значи е сляп за очевадното.

ДВ: Каква е Вашата прогноза за развитието на епидемиологичната ситуация в България до края на годината?

Костов: Аз съм умерен оптимист, като оптимизмът ми е правопропорционален на отговорността на българите към спазването на противоепидемичните мерки. Преминахме най-трудното, а пред нас са съдбоносни месеци в процеса на справяне с епидемията. Нараства груповият имунитет, напредваме със създаването на ваксина, научихме, че най-простите противоепидемични мерки водят до успех, разбрахме, че всеки заразен е потенциален разпространител на инфекцията, че реинфекцията е възможна, но протича леко и безопасно и пр. Някои все още не са разбрали всичко това и затова им пожелавам да не го разберат твърде късно. Ако не осъзнаем, че все още сме далеч от зоната на комфорт, ще дадем повод на управляващите да се възползват от нашето невнимание и да ни наложат нова изолация.

ДВ: А дали пандемията, която вдигна тревожността и безперспективността в обществото до критични нива, не е една от причините за гражданското недоволство в момента?

Костов: Пандемията разголи противоречията в държавата. Ние сме уникална „демокрация”, родена от тоталитаризъм, трансформиран във фасадна демокрация, а от две десетилетия в абсолютна власт на олигархията. Властта на народа влезе в ръцете на няколко лица с огромна икономическа мощ, които си отгледаха зависими политици и превърнаха незрялата българска либерална демокрация в плутокрация. Тези олигарси разполагат с нас като с домашна прислуга и могат с едно щракване на мишката на компютъра да ни продадат на пазара в Ухан като прилепи. Епидемичната обстановка сякаш помогна да се взрем в проблемите на обществото, да се огледаме и да забележим, че сме в критичния минимум на надеждата да заживеем някога в държава с укрепнала демокрация - независима и достойна.

ДВ: Вие сте изявен критик на управляващите, но пандемията Ви накара да потърсите професионален диалог с тях. Полезен ли беше той или по-скоро Ви приобщи към исканията на улицата за оставка?

Костов: Многократно съм го казвал, че очаквах повече от диалога ми с управляващите, защото се явих да изпълня дълга си на лекар. В разочарованието ми няма себична обида, а изненада, че не бяхме извикани, за да бъдем полезни като независими експерти с научно обоснована експертиза, а за да бъдем придатък към Националния оперативен щаб. Диалогът ми беше полезен дотолкова, доколкото изтръгнах от себе си всякаква съблазън за политическа кариера.

ДВ: Протестът започна като поколенчески бунт, но публично го представляват добре познати лица от политическата и медийната сфера. Има ли такива, с които сте склонен да се идентифицирате? А личности, които Ви карат да се дистанцирате?

Костов: Независимо, че опитни десни политолози определят протеста като политическо шоу на няколко популярни медийни лица, считам, че същността му е в тихата енергия на моралните граждани, които протестират по собствено убеждение, възползвайки се от действията на „Отровното трио”, за да дадат израз на своето недоволство от управляващите. Въпреки личното ми приятелство с проф. Минеков и доверието ми към него, не се идентифицирам с никоя конкретна личност, олицетворяваща протеста. Не се идентифицирам и с всички негови форми, но се идентифицирам с неговия дух, искания и устрем. Считам себе си за част от това възраждащо се гражданско общество, което копнее за една друга България. Това общество ще бъде средата, в която ще расте моят малък син. Две от трите ми деца са извън България и нямам никаква надежда, че някога ще ги убедя да се върнат. Томас Хобс твърди, че човек се ражда лош, но обществото е в състояние да го направи по-добър. Жан-Жак Русо твърди обратното - че човек се ражда добър, но обществото го развращава. И в двата случая обществото формира човека и аз бих желал синът ми да расте в общество, което ще съхрани вродената му добрина и ще вплете невинността му в мъдростта на зрелия мъж.

ДВ: Самоотвержената борба на медиците срещу коронавируса създаде очакване, че сред тях ще се появят нови политически и медийни герои. Защо няма лекари сред лицата на протеста?

Костов: Ще се съглася, че нито един лекар не е лице на протеста, но в същото време лекари не липсват на протестите и макар да не сме на високата осветена сцена, ние сме около нея, в кръвоносната система на гражданското недоволство. Лекарите не тракаме по площадите с чанове, не си падаме по хвърляне на павета, яйца и домати. Ще използвам думите на един американски журналист, казани по друг повод: лекарите сме меки отвътре, но твърди и нечупливи отвън. Можем да водим дълги и тежки морални битки, но не ни прилича да разнасяме ковчези. Иначе сме някъде там, наоколо, с маска. Аз съм симпатизант на протеста и когато работата не ме ангажира, съм на площада.

ДВ: Имате ли конкретни виждания за развитието на протеста? Каква е неговата близка съдба?

Костов: Протестът трябва да покаже най-светлото си лице, да потърси нови форми за използване на енергията си. Няма друга такава сила като гражданите, дръзнали да поискат сметка на управляващите. Протестът има тяло, но му липсва политическа физиономия. Настъпи моментът той да навлезе в политическото през ентусиазма на хилядите протестиращи. Трябва без забавяне да се премине към изграждане на автентична политическа формация, представител на гражданското общество в България, която да се яви на предстоящите избори, за да бъде припозната от гражданите, които искат промяна. Членове на новата политическа формация, условно да я нарека „Граждански форум за демокрация", могат да бъдат свободни български граждани, независимо от техните политически убеждения, независимо от тяхната расова, етническа, социална и професионална принадлежност. Тази формация трябва да обедини всички здрави и чисти сили от протеста, представители на стари и нови извънпарламентарни политически субекти, експерти и интелектуалци, активни представители на пробудилото се гражданско общество, които не са намерили досега своето политическо представителство.

Необходимо условие е новата политическа формация да отстоява културната идентичност на България, нейното политическо и държавно достойнство в рамките на европейската интеграция. Макар и разнородна, тази формация ще има силата да отстоява с политически средства исканията на протеста и да ги превърне в реалност. България има нужда от достойни политици. Време е!


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рано или късно

    40 11 Отговор
    пак ще ни затворят. Яжте, пийте и си носете новите дрипи.

    Коментиран от #30

  • 2 00000014

    72 9 Отговор
    Отворих, видях Дойче и затварям без да чета! На зомбиране не съм податлив. Чао соросбоклуци!
  • 3 Пълни глупости

    73 4 Отговор
    Ако заразата се предаваше толкова лесно и беше толкова смъртоносна,много от "протестиращите" вече щяха да са в чували.
  • 4 TBC

    66 4 Отговор
    Внимавайте, че да не дадете повод на народа да ви изрине всичките лъжци !
  • 5 Паниката продължава

    48 3 Отговор
    Шаш и паника, подчинение и психическо насилие. 2001 година тероризъм. Важното е световната икономика да се преразпредели и да се натоварят народите със заеми за следващите десетилетия. Това да идеите на управниците за света.
  • 6 Врачка

    49 4 Отговор
    Цитат: “Ако не внимаваме, ще дадем повод да ни наложат нова изолация”
    Кои са тези ТЕ,които ше ни наложат изолация,докторе?Посочете имена,кажете ако знаете какво ни чака,ке се мрие ли?

    Коментиран от #15

  • 7 Мислещ

    39 4 Отговор
    А още един ка.вал, който ще ни заробва. Давайте, покажете се всички, видовден идва. Иначе предложението ми е като дойде чудотворната ваксина да си я набие на децата първо, а после на нас.
  • 8 Све

    34 3 Отговор
    За тази усмивка е било заплатено !!!!!!!!!!! ПРИЯТЕЛЧЕТА НА ШАЙКАТА
  • 9 Све

    27 3 Отговор
    СЗО препоръча Шведската стратегия !!!!!
  • 10 Жарава

    23 3 Отговор
    И ти ли Бруте.
  • 11 Оня със сопата

    22 3 Отговор
    Страх го е вече Бойчето за изолация че ще яде дървото
  • 12 Off

    32 4 Отговор
    Мръсен , платен лъжец и измамник!!! Идва Видов ден...
  • 13 hmhmhm

    7 2 Отговор
    ааа, поулмоулог, значи ! ясно ! голям човек ще да е тоя ...
  • 14 Костов, на Протестиращите ще се

    15 2 Отговор
    Слагат Лепенки на устата, да не може да викат Оставка и това решава Проблемите с Корупцията и беднотията в държавата, на пенсионерите ще лепнеме по 50лв,да мълчат, нали така Костов????
  • 15 Джин Фис

    16 3 Отговор

    До коментар #6 от "Врачка":

    След изказването на пулмолмолог проф.Коста Костов за Ковид-19 заприличх на орангутан вече. Та Джон Кехоу от Канада казва, че "мисълта се материализира", т.е.ако ни натрапват непрекъснато че го има тоя вирус и ние си мислим така, както в България почти го няма, така изведнъж от нищото ще ни връхлети. Уважаеми светила на науката, моля спрете с брътвежите си да манипулирате хората.
  • 16 Тази

    21 4 Отговор
    подлога на хранилка през ден ръси глупости!
  • 17 Бурканбанк

    24 4 Отговор
    Ако някой си прави планове да затваря когото и да било в България, заради коронаизмамата, да си купи солидно количество памперси, защото този път ще бъде пометен от народа.
    Под пометен имам предвид убит и разчленен. Именно това заслужават всички световни управници, които през последните 6 месеца се гавреха с народите си. И това ще се случи рано или късно, по един или друг начин. Хората по света бавно, но сигурно проглеждат за същността на коронаизмамата и протестите срещу коронарепресиите ще стават все по-големи.
    Възмездието идва!
  • 18 Р.Р........

    7 2 Отговор
    Аз съм в Търново,Другари.
    Взехме ли властта?

    Коментиран от #22

  • 19 Рошко

    6 4 Отговор
    Световно известен пульомолох, пък за първи път го чуваме
  • 20 аз съм

    12 3 Отговор
    Напълниха му паничката и обърна резбата !!! Как не останаха хора с морал в нашата обрулена държава !!!
  • 21 Фаро

    11 3 Отговор
    Тези си отиват и не могат нищо повече да налагат хората ги мразят искат живи да ги одерат
  • 22 Дада

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "Р.Р........":

    Много скоро ще я вземем види му се края мутрата е на шепа хапчета и обикаля селските аптеки с джипа
  • 23 xaxaxaxaxaxa

    6 1 Отговор
    Този как подценява необятната тъпота на Ганьо!
    Първо гледаш каква Тиква-Имбецилка са си избрали ганьовците и после решаваш дали да им обясняваш!

    Най-голямото постижение е да произвежда електрически инсталации за автомобили, но това не може да го спре да дава акъл на тайванци и японци примерно!
    Специално в Тайван от месеци нямат нов случай на заразен и спокойно си ходят на работа/училище! Те май спряха само за седмица-две всъщност!
    Ноооооо да не забравяме Ганьо Мърльов какъв е "гений"!
  • 24 111

    10 3 Отговор
    Дойче Веле е световна медия за фалшиви новини. Двама трима като този да ги нашамарят добре и другите повече няма да се обадят.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 л4о04г

    6 2 Отговор
    "Водещ пулмолог", Дойче веле......
    Ко ?!
    Не!
  • 27 go6ku

    1 0 Отговор
    Ей, неграмотници! Пише се ПУЛМОЛОГ! Ама какъвто сайта, такива и журналята, ако има такива....
  • 28 К 19

    3 1 Отговор
    е новата религия. " Хората, изповядващи сектантски антивирусни концепции" - който не вярва и не се подчинява е анатемосван като сектант !!
  • 29 LONOR

    0 2 Отговор
    Глупости, в Австрия имат около 900 случая на ден.....
  • 30 Очевидно

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Рано или късно":

    К- 19 е новата религия. " Хората, изповядващи сектантски антивирусни концепции" - който не вярва и не се подчинява е анатемосван като сектант !!
  • 31 Верно ли

    2 2 Отговор
    Еййй, страшни сте от Факти, много "удобно" заглавие сте сложили, а всъщност статията изобщо не е в този дух. Коста Костов беше от експертния съвет медици, дето набързо ги изшиткаха от щаба, защото не им играха по свирката. А Дойче зеле са първите разгласяващи "нефалшивите" новини за Короната, дето всъщност май си се оказаха баш фалшивите.
  • 32 Де жа вю

    2 2 Отговор
    Чакате да видите какво правят по света и копирате, като го поокраасявате с психотерор
  • 33 Голяма грижа

    2 2 Отговор
    Нас ни затворихте март месец да не излезем до парка, а пускахте с автобуси и самолети спокойно да си идват от заразени райони. Грижа и чудо да не говорим как оставихте хората без работа

    Коментиран от #38

  • 34 Доброволец

    10 1 Отговор
    Ей, ухилен боклук !Аз съм доброволец ! Заявявам отговорно готовността си да бъда заразен с прехваленият ви вирус за да докажа безвредността му ! С едно условие , да се лекувам сам в домашни условия , без никакъв контакт с платените убийци доктори , слуги на Сатаната Сорос и роднините му , които търсят под дърво и камък умряли от "короната" !

    Коментиран от #39

  • 35 Радомир

    2 0 Отговор
    Водещ подмазвач
  • 36 ха ха ха

    3 0 Отговор
    На тоз му увеличиха финансите и много деен стана, ако му проверят сметките дъл няма да изскочи някой гави или цепи, ааааа?
  • 37 Дълбоко Виждащ

    2 0 Отговор
    И Този обича да се вслушва в своето величие....
  • 38 qwe

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Голяма грижа":

    Ами като сте сополиви мърляви мрънкалници, така ви се пада бе!

    В Тайван спряха да работят и ходят на училище за 2 седмици през февруари! Хахахахахахаха! А вие защото сте мърляви дрисляци и не спазвате никакъв ред се заразявайте колкото искате бе!
  • 39 Дълбоко Виждащ

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Доброволец":

    И да искате не можете да се заразите,защото ТОВА НЕЩО НЕ Е ВИРУС!Вие имате клетъчен имунитет и Можете да бъдете Приносител на Нещото!Нещото е създадено за да мори Убийците на Кадафи и Крадците на Либийските петродолари!
  • 40 Мангъров

    1 0 Отговор
    Ганьовци всичко е измама! Не носете маски!
    Е после няма да може да щракате из чалготеките ама кво от тва...😂
  • 41 Крум

    1 0 Отговор
    До "докторчето" с изражение на самодоволен плъх - ще съжаляваш за анти-българската политика, чийто проводник си станал.
  • 42 A DIMITROV

    0 0 Отговор
    УЧЕТЕ ГРАМАТИКАААА...... Пише се ПУЛМОЛОГ
  • 43 007

    0 0 Отговор
    Платен Нещастник! Видов ден идва, споко! И тук, и по целия свят!
  • 44 Конник

    0 0 Отговор
    Стига лъжи! Тaзи гoдинa oбщo в cрaвнeниe c пeриoдa зa минaлaтa гoдинa ca пoчинaли cъc 7 прoцeнтa пo мaлкo! A нaли кoрoнa вируca e мнoгo cмъртoнoceн? Гoлям бизнec e дa зaкрeпocтиш нaрoдa. А този е болен от микрофонна мания.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове