Last news in Fakti

26 Септември, 2020 14:22 2 292 18

Пулмолог: Разпространението на COVID-19 e проблем на поведението ни

  • пулмолог-
  • коронавирус-
  • разпространение

Според пулмолога това, което наблюдаваме като пикове и спадове, не се дължи на външни фактори на вируса, а на поведението на хората и най-вече на умората да се спазват мерките

Пулмолог: Разпространението на COVID-19 e проблем на поведението ни - 1
Снимка: БГНЕС

Училището не е огнище или развъдник, а място за разпространение на коронавируса. Това уточни пулмологът д-р Александър Симидчиев по БНТ в коментар на актуалната епидемична обстановка у нас.

От коронавирус децата и младите хора боледуват значително по-леко, както показа епидемията до този момент. Затова е специалистите не очакват броят на заразените с нужда от лечение в болница да се увеличи значително. Разпространението на инфекцията обаче ще се повиши. "Увеличаването на заразените е очаквано - това са 700 000 ученици, които започнаха да си контактуват интензивно и това е мястото, където заразата се разпространява".

"Аз не предвиждам големи проблеми с учениците, възможно е да има проблеми с учителите. Но учениците няма да боледуват тежко, те ще останат начин, по който инфекцията ще се разпространява", обясни докторът.

Според пулмолога това, което наблюдаваме като пикове и спадове, не се дължи на външни фактори на вируса, а на поведението на хората и най-вече на умората да се спазват мерките. Основно е увеличаването на контактите и неизползването на предпазни средства - логично е да има пик след събиране на много хора на мач, протест или на училище.

"Не е проблемът на околната среда, проблемът е на човешкото поведение", отсече Симидчиев.

С идването на есенно-зимния сезон експертите очакват увеличаване на заболеваемостта от всякакви инфекции, включително и от коронавирус. Затова ще допринесе и замърсяването на околната и битовата среда заради паленето на печки с дърва и въглища и увеличаването на фините прахове частици, които предразполагат към боледуване.

Пулмологът смята, че здравната система все още не е под натиск, но е трудно да се прогнозира какво ще стане в следващите месеци. Според Симидчиев в интензивните отделения няма да има проблем с ресурса.

Единствено проблем вижда в поляризирането на мненията, защото хората се объркват кого да слушат и защо. Според него трябва да се обърне внимание с информационни кампания, а не да се нарежда на хората какво да правят.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Азсъм

    28 6 Отговор
    Пулмолога ти ако се правиш на глупак добре но ние не желаем . Така че тия ги говори на психарите

    Коментиран от #6, #8

  • 3 Последния Софиянец

    22 5 Отговор
    На открито с маска.Иди.т!
  • 4 БРЦК

    13 0 Отговор
    Всички ще СЪЖЕЛЯВАТ за това време . Без доверие не се живее . Всички продаваме ЧЕСТТА си за нищо . Пропиляваме един живот за един миг.
  • 5 Ковид нанай

    18 4 Отговор
    Колко ли плащат на дадена медия да разпространява постоянно едни и същи простотии нонстоп?
    За да има реален резултат, махнете тестовете и отчитайте само заразените, които се лекуват в болниците.
    Но явно някои не им отърва.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 asd

    2 13 Отговор

    До коментар #5 от "Ковид нанай":

    Кой ти каза, че имаш и болници бе пълен полуидиот? Нито болници, нито лекари, нито сестри, нито медикаменти!
    Та както нямате и лекари, оставяте и малкото останали да изпукат.

    Тиквопитеци сър.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Коко

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "asd":

    В швейцария и германия пускаха медицински сестри и лекари в съкратено работно време защото отделенията бяха празни бе умник. Южна италия същото. Като уж бяха препълнени болниците в ломбадия защо не прехвърляха пациенти в интензивните отделения в южна италия? Майка ми е от 15 години медицинска сестра в южна италия и си чоплеха носа март и април тая година.
  • 10 Дълбоко Виждащ

    5 0 Отговор
    Това е този с Коагулантите....Бая са го скрили....Та с какво по протокол лекувате болните-симидчиев??С Коагуланти,или с Антикоагуланти???За ковид19 говорим не за дълбока рана?А,професор бг?
  • 11 Един там

    12 1 Отговор
    Тоя, ако наистина е лекар да си скъса дипломата! Какво ти помага стегнатата маска на открито бе амбреаж? Като лекар, знаеш ли, че този парцал на муцуната ти ще предизвика повече вреди и честото носене ще ти докара проблеми със здравето! Не вярвам обаче толкова докторя да сте чак толкова зле. Явно става дума за много пари и ви се плаща, за да ги дрънкате тези неща. Няма друго логично обяснение, за да го правите.

    Коментиран от #13, #17

  • 12 ха ха ха

    9 1 Отговор
    бе я си наври маската у дирникот! ТПП
  • 13 Нашмурлан Нашмъркаев

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Един там":

    Прав си, една дума - туберколоза. Ама стадото е на паша. Излишен труд си правиш.
  • 14 Ковид или Редбул

    5 2 Отговор
    Тези, които вземат решенията, да се носят маски, ще са виновни за заболяванията на децата от други, много по тежки болести, които ще причиняват вмирисаните маски.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 111

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Един там":

    ти пък си слагай чиста маска, а не я ползвай докато почернее, нали уж си миеш ръцете
  • 18 Хахаха

    4 0 Отговор
    Калинки , слугинаж, мутри...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове