Last news in Fakti

8 Октомври, 2020 07:57 3 082 12

Навигационното приложение LIMA не функционира

  • приложение lima-
  • приложение-
  • lima-
  • апи

Обществената поръчка за обновяването на системата LIMA се очаква през 2021-ва година

Навигационното приложение LIMA е създадено, за да дава данни за затворени пътища, ремонти, задръствания, дори има очаквания да се подобри безопасността на пътя. В него бяха инвестирани 750 хиляди лева.
През 2015-та вицепремиерът Лиляна Павлова получава награда като регионален министър за въвеждането на LIMA. Това е система, подобна на Google Maps.

"Системата автоматично, буквално с едно кликване на бутона на телефона или на таблета ще дава информация, колко време би отнело, ако изберем определения маршрут, кои са обходните маршрути, за колко време можем да минем през тях", каза бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Новият софтуер е част от мерките на министерството на регионалното развитие и Агенция „Пътна инфраструктура“ за въвеждане на иновации и за подобряване на пътната безопасност.

"Един човешки живот да успеем да спасим с него, това ще е успех за нас", каза бившият директор на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

Пет години по-късно няма отговор на въпроса колко човешки животи са били спасени с приложението LIMA. Няма данни за това как се развива системата, която трябваше да свърже и линейките за по-бърз отговор на спешни случаи. Пет години по-късно инвестицията за 750 000 лева стана повод Спецпрокуратурата да обвини певицата, известна като Лилана, брат ѝ и посочения за разработчик на софтуера Мартин Димитров в организирана престъпна група за незаконно усвояване на евросредства. Да се свърже иначе доброто начинание с дейности на хазартния бос Васил Божков. Да стане повод пътната агенция да обвини софтуерната компания в изнудване с „безумно висока цена за поддържане на приложението“. Затова пет години след пускането на системата, е редуцирана до линк от сайта на АПИ, без възможност за сваляне на приложенията от Apple и Android.

"Приложението LIMA върши работа, беше доста иновативно, с голяма полза на всички ползватели на пътя и всички работещи на пътя", каза бившият директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ към Пътната агенция инж. Георги Златев. И през 2015-та, и сега неговият отдел е трябвало да „пълни“ данните в системата. Затова се съгласява да говори за системата LIMA, с уговорка, че няма да говорим за съдебната част от историята ѝ, отбелязва БНР.

"Създаването на тази система беше инициирана от нуждата да има централен регистър на всички събития, които се случват на пътя и да има някакъв инструмент, чрез който тази информация да стига до ползвателите на пътя", добави Златев.

От 2017-та година инж. Георги Златев не работи в АПИ. Затова избягва отговора на въпроса, свързан с актуалността на данните в системата. Наша проверка на десктоп версията показа почти невъзможна навигация и лесно ориентиране

От писмените отговори на поставените въпроси до Агенция "Пътна инфраструктура" става ясно, че 5 години след пускането ѝ, системата LIMA е „достъпна от компютър и мобилни смарт устройства на адрес https://lima.api.bg/mobile. LIMA няма приложения за Apple и Android, защото няма поддръжка. Писането само на ново мобилно приложение би поставило „системата в риск от неправилното ѝ функциониране“, затова целта на АПИ била да сключи нов договор за „цялостно поддържане на системата /мобилно приложение, уеб апликация, както и всички придружаващи системата компоненти/“. С тези отговори се запозна и бившият директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ към пътната агенция инж. Георги Златев. Но и той беше предпазлив дали към момента системата LIMA работи.

"Доколкото успях да се запозная с текста, основната система, т.е. тази, която е за централизирано събиране на данните, работи и се използва", допълни бившият директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ към Пътната агенция инж. Георги Златев. Ще се използва нов софтуер за „цялостно поддържане на системата“. Обществената поръчка за обновяването на системата LIMA се очаква през 2021-ва година.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостенин

    19 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Това е система, подобна на Google Maps."
    Не е подобна, ами приложението директно си ползваше Google Maps. 750 хил. лв. за неработещо приложение, ползващо Google Maps - поредното пране и присвояване на средства.
    Принципно замисълът на приложението не беше лош, но то просто не работеше. Трябваше да съобщава за задръствания, катастрофи и т.н. в реално време. Няколко пъти с него стоях в егати и задръстванията. където вече даже имаше и патрулки да регулират, а приложението не показваше нищо. За какво ми е приложение, което показва всичко забавено примерно след като вече 1 час съм стоял в задръстването и чак тогава ми каже, че има нещо по маршрута ми?

    Коментиран от #2

  • 2 точно

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гостенин":

    няма как да са "наливали" информация в приложението ако използва гугъл api . забавянето е точно от гугъл , защото бг не е с приоритет... в страни от първия и втория свят върви перфектно ...в бг обаче дори и пътищата са въвеждани грешно и остават без редакция след подаден сигнал

    Коментиран от #8

  • 3 Прав чеп

    12 0 Отговор
    Защо трябва да откриваме топлата вода? А да, сетих се, за да се ОТКРАДНАТ едни пари. Има WAZE и цял свят го ползва, но ние си имаме неработещо LIMA.
    Хора, ни сме зле, ние сме виновни, защото ги търпим!!!
    А само да питам. Какво стана с двойния стандарт за храните и напитки, с който ни тровят и мрем ежедневно???
  • 4 Гостенин

    6 0 Отговор
    Сега реших да им изпробвам картата на страницата... Ами да ги върнат тия пари с неустойки! Отваряш картата и не показва никаква информация за затворени пътища и ремонтни дейности. Едва след като зададеш някакъв маршрут, по който има ремонтни дейности или затворен участък, първо ти показва нормалния маршрут, по който в момента не може да се мине! След няколко минути започва да показва вече и затворения участък и алтернатива... Не сме във времената на х486 и 56К модеми за интернет...

    Също така LIMA успешно може да те прекара и през Златишкия проход, който от години е затворен целогодишно за всички видове МПС-та! Като за 750 хил лв толкова.

    Коментиран от #7

  • 5 Лост

    3 0 Отговор
    Какво и пука на Л. Павлова. Нали вече е в ЕИБ.
  • 6 Голям Слон

    4 0 Отговор
    Толкова могат хората... Некомпетентни крадливи приспособенци. Само като им видиш табелите на някои исторически места и тръпки те побиват. Например, "Древен и тракийски град Кабиле".. Древен и тракийски? Не трябва ли да е "древен тракийски"? Една табела, като хората не могат да направят, вие приложения искате.. Пък и били те свързани с Google maps.
  • 7 Гостенин

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гостенин":

    А където има ремонтни дейности, защо никъде не пише, кога трябва да приключат по план? Или почваме да ремонтираме и дали ще сме готови след месец или след 5 години (както с тунел Витиня), все тая!
  • 8 ттт

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "точно":

    Сигурно е така. Тогава защо са използвали гугъл? Или ако не е имало друга възможност, защо въобще са го правили?

    Апропо реших да отворя приложението. Пише (в момента 8:29 на 8 октомври), че има 3 (три) затворени прохода. Това са Твърдишки и Шипченски. Както вече споменах - три. Пише "Тракия, км 18 посока София, една от лентите е непроходима, ремонтни действия" информацията е от преди 5 дена. А сега така ли е? Какво значение има дали информацията е от преди 5 или 10 дена, важно е, как е сега.

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Лост

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "ттт":

    За едни 750000лева. Не е важно дали работи, а дали са усвоени. Виж прокуратурата как казва :отнемаме, конфискуваме, съдим и т. н. дела за млрд., а накрая държавата получава малко, някой път плаща, а много пари се усвояват при експертизите.
  • 10 Дядо Поп

    0 0 Отговор
    Как да работи, като има алтернативи вече. Waze например..
  • 11 Ееее

    0 0 Отговор
    Хубаво ама не работи като всичко останало в бг-то.
  • 12 точно

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ттт":

    те дори за гърците не са си направили труда...мързеливи сме и ще струва скъпо за това нямаме собствена система, но и много други държави нямат...ако това е оправдание
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове