ФАКТИ.БГ

Удар по прокуратурата от Страсбург

Става дума за делото Марин Йосифов срещу България

Публикувана: 14 Октомври, 2020 16:13
21 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4001
Удар по прокуратурата от Страсбург
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 37 гласа.

Липсата на възможност за обжалване в съд на задържането на обвиняеми лица с прокурорско постановление за срок до 72 часа е в нарушение на гарантираното от Европейската конвенция за правата на човека (Конвенцията) право на съдебен контрол над законността на лишаването от свобода. Това постанови Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото Марин Йосифов срещу България от 13 октомври 2020 година.

В случая, по който се е произнесъл ЕСПЧ, става въпрос за бившия кмет на Садово Марин Йосифов. През 2010 година неговият офис е претърсен и са иззети предмети и компютърно оборудване - заради образувано наказателно производство за подкуп. Садов е арестуван заради данни за извършено престъпление със заповед на полицията за 24 часа по реда на Закона за МВР. След изтичане на максималния срок за задържане, Йосифов не е освободен.

Вместо това е отведен пред разследващите органи, които му повдигат обвинение и го задържат наново, този път с прокурорско постановление за срок до 72 часа. Жалбоподателят остава в ареста до края на допустимия срок на задържане, без да е изправен пред съд. В крайна сметка, прокуратурата отказва да иска постоянна мярка за задържане на жалбоподателя и той е освободен под гаранция. По-късно Йосифов прави опит да обжалва 72-часовото прокурорско задържане, но съдилищата отхвърлят жалбата поради липсата на нормативно основание за нея.

Именно заради това, ЕСПЧ счита, че има нарушение на права - че Садов не е изправен незабавно пред съд. Посочено е и защо - заради чл. 5 § 3 от Европейската конвенцията за правата на човека. Още на 26-тия час от задържането прокуратурата е разполагала с информацията, въз основа на която по-късно Садов е бил освободен. Този факт е направил престоя му в ареста след 26-тия час необоснован и в нарушение на Конвенцията, се посочва в съдебното решение.Освен това, ЕСПЧ се произнася, че жалбоподателят не е разполагал с подходящо средство за защита, което да му позволи да провери законността и необходимостта от задържането му, както се изисква от член 5 § 4 от Конвенцията.

ЕСПЧ установява, че към онзи момент нито законодателството, нито съдебната практика са допускали обжалване на прокурорската мярка за задържане.ЕСПЧ също така намира, че претърсването в офиса на жалбоподателя е било в нарушение на правото на зачитане на личния му живот. Претърсването е извършено без предварителното разрешение на съдия, какъвто е общият ред по българското законодателство. Наказателно-процесуалният кодекс допуска последващо одобряване на действията по претърсване само в неотложни случаи, когато това е единствена възможност за събиране и запазване на доказателствата. Националният съд обаче е одобрил протокола от претърсването без да посочва никакви аргументи за съществуването на неотложност. Това е довело до неефективност на осъществения съдебен контрол за законност на намесата в личния живот на жалбоподателя.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 37 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
др Гей Билтс
1 Отговор
Европейската конвенция за правата на човека Ковида я закри преди почти 7 месеца и 1 ден.

Оценка:
-3 +21

Рефер
2 Отговор
Е те тука се крие "оставката" на Гешев ! Довечера "въстанниците" да търсят по жълтите павета и параграфа за оставка и на останалите "народни изедници" - Борисов, Караянчева, Рашидов и Кошлуков !!!

Оценка:
-5 +39

минчо
3 Отговор
НАЙ ГОЛЕНИЯ НАРУШИТЕЛ НА ЗАКОНИТЕ В БЪЛГАРИЯ Е САМАТА ДЪРЖАВА.ДА ТОВА ХОРАТА СЕ ЕВАКУИРАТ ОТ ТАЗИ МАЩЕХА НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ

Оценка:
-4 +43

Рефер
4 Отговор
Бабикяните са на път да осъдят дори Брюксел в Страсбург ! Достатъчно е да надуят по-яко вувузелите !!!

Оценка:
-25 +5

ботуш
5 Отговор
По времето на Гешев всички задържания и обиски са такива. Тръгнаха я по сталински, първо те удряме, после ако намерим нещо повдигаме обвинение.
Ами по време на протестите , колко хора задържаха така и после ги пуснаха без обвинения. Иначе бунтовниците с бомбите не бяха задържани.

Оценка:
-3 +36

Енчо Дянков
6 Отговор
Действително,най големият нарушител на законите в нашата държава е самата държава.И не мога да разбера защо когато "правовата ни държава е осъдена не плаща виновния прокурор а бг.народ.

Оценка:
-2 +27

Суверенът
7 Отговор
Г-н Глaвeн Прoкурoр, Мoля Прoкурaтурaтa дa ce caмoceзирa:
В Чужбинa вcички Диплoмaтичecки или кoнcулcки БГ прeдcтaвитeлcтвa зacтaвят oргaнизaциитe нa eмигрaнтитe в Чужбинa дa ce вoдят прeдизбoрни, пoлитичecки кaмпaнии в тях нa Упрaвлявaщaтa пaртия, кaктo и дa прeдocтaвят рaзличнa инфoрмaция!
Кaктo знaeм, в Избирaтeлнитe cпиcъци имa нaд 800 000 “мъртви души”, кoитo пo избoри oживявaт, a тoвa ca ocнoвнo бългaритe в Чужбинa, c брoй: нaд 2,5 милиoнa души. Пoвeчeтo oт тeзи хoрa ce вoдят, чe живeят в БГ, и кoгaтo ce зaтрудни глacувaнeтo им в Чужбинa, мнoгo лecнo мoжe дa ce мaнипулирaт избoрнитe рeзултaти в БГ, ocoбeнo кoгaтo “глacувaлитe” нe прoвeрявaт, дaли e глacувaнo oт тяхнo имe, и при 35% избирaтeлнa aктивнocт, вcичкo изглeждa изключитeлнo прocтo зa Бoриcoв, Пeeвcки, Дoгaн и т.н....

Оценка:
-1 +13

Гост
8 Отговор
Публикувано във факти.бг: "...става въпрос за бившия кмет на Садово Марин Йосифов.."
Публикувано във факти.бг: .."Йосифов прави опит да обжалва 72-часовото прокурорско задържане.."
Публикувано във факти.бг: "...има нарушение на права - че Садов не е изправен незабавно пред съд."
Публикувано във факти.бг: "...по-късно Садов е бил освободен."
Кое е вярно - Йосифов или Садов?! Пълен миш-маш е тази статия! Не зная кой и как ги списателствува тези текстове, но определено не е в час!

Оценка:
-0 +6

Член на - цк
9 Отговор
Богати сме силни сме , ще платим на човека народна пара

Оценка:
-1 +5

big
10 Отговор
Почти няма акт от полиция, прокуратура и съд, който да не е в противоречие с европейското законодателство! Според мен единственото решение, което може да ограничи това е: 1. всички парични глоби да бъдат плащани от замесените в тези актове. 2. да бъдат освободени от заеманите длъжности и позиции. Факт е, че "куцо и сакато" завършва многото правни университети и скоро няма да се окажем без "магистрати"!

Коментиран от #13


Оценка:
-1 +12

СусБе
11 Отговор
Проклета държава и народ от овце и магарета. Хайде пак там де живеят бели хора а не рачкопръдльовци на власт!

Оценка:
-0 +5

Суверенът
12 Отговор
Ако не ходят по свирката на Г.Е.Р.Б. им орязват държавното финансиране от България, към Чужбина, а Електронно гласуване, дори не се предлага, въпреки, че има толкова ниска избирателна активност в БГ, и се отделят огромни европейски средства за цифровизацията на правителствата и съответно тяхната дигитална, демократична независимост и легитимност, при цивровизация на изборните резултати..., и улесняване на вота от Чужбина, както и неговото проследяване, на ниво електорална единица, лично...
Системата подлежи на международен, независим одит при дигитализирането й, и когато Суверенът може да провери как е гласувал, защото има уникале, персонален код, няма как повече да се манипулират избори - целият анализ за 7 милионна държава, ще отнеме на един човек, един ден, а на цяла международна организация 1 седмица, с всички избирателни списъци и с локалните носители по различните административни центрове.
Цифровизацията не е панацея, но ви прави Кочината прозрачна, от всички ъгли, особено за най-потърпевшите: Емигрантите в Чужбина, които са повече от гласувалите в БГ!!!:)

Оценка:
-1 +3

Извинете
13 Отговор

До коментар #10 от "big":


Какво е „Правен университет”?

Коментиран от #15


Оценка:
-2 +2

1944
14 Отговор
изкарайте корумпираната прокуратура от съдебната власт. и им спрете командировките в русия че само простотии правят после. а плащаме ние.

Оценка:
-1 +3

1944
15 Отговор

До коментар #13 от "Извинете":


аонсу за калинки

Оценка:
-1 +3

Заседател
16 Отговор
Мартин Йосифов тръгнал да се жалва в Страсбург, вместо да е благодарен, че МВР и прокурорите не са го убили и заровили някъде.
Виновен, невинен, кой му пука, щом са го подхванали явно не си е платил и няма отърване!

Оценка:
-1 +1

Аве Адолф Хайл
17 Отговор
Пак някакви помпозно никакви заглавия и нищо не казваща статия под тях , в стила на тра ла ла ,тра ла ли и норматива за статийки си върви .....

Оценка:
-0 +1

Хектор
18 Отговор
Още малко и ще плати и на мен -не тея от вкс -а обикновенния данакоплатец
-ще ги раздам


Оценка:
-0 +0

Хектор
19 Отговор
Ето и заглавието на молната ми -гледат я обстоино


Оценка:
-0 +0

Xektor
20 Отговор
Г-н модератор -пуснете 18- и 19 коментар със снимките нека да види аудиторията документи диказателства

Оценка:
-0 +0

Хектор
21 Отговор
Ето още малко от нащо правосъдие


Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Митрополит Николай
Митрополит Николай коментира решението си да плати тока на църквата "Св. Марина" в Пловдив с личния си Ролекс.
По-добре без часовник в рая, отколкото с часовник в ада"

Още бисери
ТОП 5