Last news in Fakti

14 Октомври, 2020 16:13 4 696 21

Удар по прокуратурата от Страсбург

  • страсбург-
  • марин йосифов

Става дума за делото Марин Йосифов срещу България

Удар по прокуратурата от Страсбург - 1

Липсата на възможност за обжалване в съд на задържането на обвиняеми лица с прокурорско постановление за срок до 72 часа е в нарушение на гарантираното от Европейската конвенция за правата на човека (Конвенцията) право на съдебен контрол над законността на лишаването от свобода. Това постанови Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото Марин Йосифов срещу България от 13 октомври 2020 година.

В случая, по който се е произнесъл ЕСПЧ, става въпрос за бившия кмет на Садово Марин Йосифов. През 2010 година неговият офис е претърсен и са иззети предмети и компютърно оборудване - заради образувано наказателно производство за подкуп. Садов е арестуван заради данни за извършено престъпление със заповед на полицията за 24 часа по реда на Закона за МВР. След изтичане на максималния срок за задържане, Йосифов не е освободен.

Вместо това е отведен пред разследващите органи, които му повдигат обвинение и го задържат наново, този път с прокурорско постановление за срок до 72 часа. Жалбоподателят остава в ареста до края на допустимия срок на задържане, без да е изправен пред съд. В крайна сметка, прокуратурата отказва да иска постоянна мярка за задържане на жалбоподателя и той е освободен под гаранция. По-късно Йосифов прави опит да обжалва 72-часовото прокурорско задържане, но съдилищата отхвърлят жалбата поради липсата на нормативно основание за нея.

Именно заради това, ЕСПЧ счита, че има нарушение на права - че Садов не е изправен незабавно пред съд. Посочено е и защо - заради чл. 5 § 3 от Европейската конвенцията за правата на човека. Още на 26-тия час от задържането прокуратурата е разполагала с информацията, въз основа на която по-късно Садов е бил освободен. Този факт е направил престоя му в ареста след 26-тия час необоснован и в нарушение на Конвенцията, се посочва в съдебното решение.Освен това, ЕСПЧ се произнася, че жалбоподателят не е разполагал с подходящо средство за защита, което да му позволи да провери законността и необходимостта от задържането му, както се изисква от член 5 § 4 от Конвенцията.

ЕСПЧ установява, че към онзи момент нито законодателството, нито съдебната практика са допускали обжалване на прокурорската мярка за задържане.ЕСПЧ също така намира, че претърсването в офиса на жалбоподателя е било в нарушение на правото на зачитане на личния му живот. Претърсването е извършено без предварителното разрешение на съдия, какъвто е общият ред по българското законодателство. Наказателно-процесуалният кодекс допуска последващо одобряване на действията по претърсване само в неотложни случаи, когато това е единствена възможност за събиране и запазване на доказателствата. Националният съд обаче е одобрил протокола от претърсването без да посочва никакви аргументи за съществуването на неотложност. Това е довело до неефективност на осъществения съдебен контрол за законност на намесата в личния живот на жалбоподателя.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    21 3 Отговор
    Европейската конвенция за правата на човека Ковида я закри преди почти 7 месеца и 1 ден.
  • 2 Рефер

    39 5 Отговор
    Е те тука се крие "оставката" на Гешев ! Довечера "въстанниците" да търсят по жълтите павета и параграфа за оставка и на останалите "народни изедници" - Борисов, Караянчева, Рашидов и Кошлуков !!!
  • 3 минчо

    43 4 Отговор
    НАЙ ГОЛЕНИЯ НАРУШИТЕЛ НА ЗАКОНИТЕ В БЪЛГАРИЯ Е САМАТА ДЪРЖАВА.ДА ТОВА ХОРАТА СЕ ЕВАКУИРАТ ОТ ТАЗИ МАЩЕХА НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ
  • 4 Рефер

    5 25 Отговор
    Бабикяните са на път да осъдят дори Брюксел в Страсбург ! Достатъчно е да надуят по-яко вувузелите !!!
  • 5 ботуш

    36 3 Отговор
    По времето на Гешев всички задържания и обиски са такива. Тръгнаха я по сталински, първо те удряме, после ако намерим нещо повдигаме обвинение.
    Ами по време на протестите , колко хора задържаха така и после ги пуснаха без обвинения. Иначе бунтовниците с бомбите не бяха задържани.
  • 6 Енчо Дянков

    27 2 Отговор
    Действително,най големият нарушител на законите в нашата държава е самата държава.И не мога да разбера защо когато "правовата ни държава е осъдена не плаща виновния прокурор а бг.народ.
  • 7 Суверенът

    13 1 Отговор
    Г-н Глaвeн Прoкурoр, Мoля Прoкурaтурaтa дa ce caмoceзирa:
    В Чужбинa вcички Диплoмaтичecки или кoнcулcки БГ прeдcтaвитeлcтвa зacтaвят oргaнизaциитe нa eмигрaнтитe в Чужбинa дa ce вoдят прeдизбoрни, пoлитичecки кaмпaнии в тях нa Упрaвлявaщaтa пaртия, кaктo и дa прeдocтaвят рaзличнa инфoрмaция!
    Кaктo знaeм, в Избирaтeлнитe cпиcъци имa нaд 800 000 “мъртви души”, кoитo пo избoри oживявaт, a тoвa ca ocнoвнo бългaритe в Чужбинa, c брoй: нaд 2,5 милиoнa души. Пoвeчeтo oт тeзи хoрa ce вoдят, чe живeят в БГ, и кoгaтo ce зaтрудни глacувaнeтo им в Чужбинa, мнoгo лecнo мoжe дa ce мaнипулирaт избoрнитe рeзултaти в БГ, ocoбeнo кoгaтo “глacувaлитe” нe прoвeрявaт, дaли e глacувaнo oт тяхнo имe, и при 35% избирaтeлнa aктивнocт, вcичкo изглeждa изключитeлнo прocтo зa Бoриcoв, Пeeвcки, Дoгaн и т.н....
  • 8 Гост

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "...става въпрос за бившия кмет на Садово Марин Йосифов.."
    Публикувано във факти.бг: .."Йосифов прави опит да обжалва 72-часовото прокурорско задържане.."
    Публикувано във факти.бг: "...има нарушение на права - че Садов не е изправен незабавно пред съд."
    Публикувано във факти.бг: "...по-късно Садов е бил освободен."
    Кое е вярно - Йосифов или Садов?! Пълен миш-маш е тази статия! Не зная кой и как ги списателствува тези текстове, но определено не е в час!
  • 9 Член на - цк

    5 1 Отговор
    Богати сме силни сме , ще платим на човека народна пара
  • 10 big

    12 1 Отговор
    Почти няма акт от полиция, прокуратура и съд, който да не е в противоречие с европейското законодателство! Според мен единственото решение, което може да ограничи това е: 1. всички парични глоби да бъдат плащани от замесените в тези актове. 2. да бъдат освободени от заеманите длъжности и позиции. Факт е, че "куцо и сакато" завършва многото правни университети и скоро няма да се окажем без "магистрати"!

    Коментиран от #13

  • 11 СусБе

    5 0 Отговор
    Проклета държава и народ от овце и магарета. Хайде пак там де живеят бели хора а не рачкопръдльовци на власт!
  • 12 Суверенът

    3 1 Отговор
    Ако не ходят по свирката на Г.Е.Р.Б. им орязват държавното финансиране от България, към Чужбина, а Електронно гласуване, дори не се предлага, въпреки, че има толкова ниска избирателна активност в БГ, и се отделят огромни европейски средства за цифровизацията на правителствата и съответно тяхната дигитална, демократична независимост и легитимност, при цивровизация на изборните резултати..., и улесняване на вота от Чужбина, както и неговото проследяване, на ниво електорална единица, лично...
    Системата подлежи на международен, независим одит при дигитализирането й, и когато Суверенът може да провери как е гласувал, защото има уникале, персонален код, няма как повече да се манипулират избори - целият анализ за 7 милионна държава, ще отнеме на един човек, един ден, а на цяла международна организация 1 седмица, с всички избирателни списъци и с локалните носители по различните административни центрове.
    Цифровизацията не е панацея, но ви прави Кочината прозрачна, от всички ъгли, особено за най-потърпевшите: Емигрантите в Чужбина, които са повече от гласувалите в БГ!!!:)
  • 13 Извинете

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "big":

    Какво е „Правен университет”?

    Коментиран от #15

  • 14 1944

    3 1 Отговор
    изкарайте корумпираната прокуратура от съдебната власт. и им спрете командировките в русия че само простотии правят после. а плащаме ние.
  • 15 1944

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Извинете":

    аонсу за калинки
  • 16 Заседател

    1 1 Отговор
    Мартин Йосифов тръгнал да се жалва в Страсбург, вместо да е благодарен, че МВР и прокурорите не са го убили и заровили някъде.
    Виновен, невинен, кой му пука, щом са го подхванали явно не си е платил и няма отърване!
  • 17 Аве Адолф Хайл

    1 0 Отговор
    Пак някакви помпозно никакви заглавия и нищо не казваща статия под тях , в стила на тра ла ла ,тра ла ли и норматива за статийки си върви .....
  • 18 Хектор

    0 0 Отговор
    Още малко и ще плати и на мен -не тея от вкс -а обикновенния данакоплатец
    -ще ги раздам

  • 19 Хектор

    0 0 Отговор
    Ето и заглавието на молната ми -гледат я обстоино

  • 20 Xektor

    0 0 Отговор
    Г-н модератор -пуснете 18- и 19 коментар със снимките нека да види аудиторията документи диказателства
  • 21 Хектор

    0 0 Отговор
    Ето още малко от нащо правосъдие

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове