Last news in Fakti

19 Октомври, 2020 17:46 1 730 16

Здравната каса с рекорден бюджет

  • здравна каса-
  • бюджет

Парите за болниците се увеличават с близо 130 млн. лв. и ще достигнат 2,374 млрд. лв.

Здравната каса с рекорден бюджет  - 1
Снимка: Shutterstock

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще разполага с безпрецедентните над 5 млрд. лв. в бюджета си за 2021 година. Това предвижда проектобюджетът на здравния фонд, предложен от Надзорния съвет, съобщава Инвестор.бг.

Увеличението е с около 340 млн. лв. спрямо миналата година, което е скромен ръст на фона на очакванията за повече средства заради Covid кризата, а и на фона на ръстовете от предходни години, когато бюджетът на Здравната каса растеше с поне 400 млн. лева годишно.

Проектобюджетът на НЗОК за 2021 г. залага в приходната си част 5,084 млрд. лв., а разходната част за здравноосигурителни плащания за догодина е разчетена на 4,764 млрд. лв. За миналата година приходите бяха 4,744 млрд. лв.

Средствата по отделните пера нарастват минимално. Парите за болниците се увеличават с близо 130 млн. лв. и ще достигнат 2,374 млрд. лв. при 2,247 млрд. лв. за миналата година. Над 261 млн. лв. са предвидени за първичната извънболнична медицинска помощ, или със 17 млн. лева повече. За специализираната извънболнична медицинска помощ са 283,2 млн. лева при 264 млн. лева за тази година.

За лекарства, медицински изделия и медицински храни са заложени 1,332 млрд. лв. – с 89 млн. лв. повече на годишна база. За медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, ще бъдат заделени близо 116 млн. лева.

Близо 192,4 млн. лева ще бъдат за денталната помощ, а медико-диагностичните дейности ще получат 100,9 млн. лв.

Близо 150 млн. лв. за разписани за резерва на НЗОК. Той ще може да се разпределя след 1 април 2021 г. според преходните и заключителните разпоредби.

Болниците, които лекуват пациенти с COVID-19, ще получат повече пари

Болниците, които лекуват пациенти с коронавирус, ще имат възможност да получават повече средства. Лечебните заведения обаче трябва да отговарят на определени условия. Трябва да имат разкрито и функциониращо мултипрофилно спешно отделение, както и клиники или отделения с интензивни, педиатрични, терапевтични и хирургични легла за активно лечение.

Също така да имат разрешение за осъществяване на дейност по минимум 20 клинични специалности, интензивно отделение или клиника с поне 15 изцяло оборудвани легла, медицински персонал, работещ в лечебното заведение на основен трудов договор – не по-малко от 900 души. През лечебното заведение трябва да има месечно поне 1600 преминали хоспитализирани пациенти, а също така и не по-малко от 10 реанимационни легла за лечение на пациенти с коронавирус.

Предвидено е и финансиране за самостоятелните практики на сестрите и акушерките – новост, която беше одобрена през тази година.

За 2021 година се предвижда промяна в бюджета за лекарства. Предлага се да бъде разделен на четири, а не на три групи. В новата четвърта група ще се изнесат скъпоструващите медикаменти – например за редки болести. За тях фармацевтичните компании ще трябва да плащат допълнителни отстъпки, ако лечението на пациентите надвишава прага на ефективност, който е изчислен на три пъти брутния вътрешен продукт на човек от населението.

Бюджетът за новото перо е 490 млн. лв. За останалите три групи съответно бюджетите са 348,5 млрд. лв. за лекарствата с протокол, 322,5 млн. лв. за тези без протокол и 171 млн. лв. за онколекарства в болниците.

Други промени при финансирането на лекарствата предвиждат НЗОК да плаща медикаментите на болниците на най-ниската постигната цена на търговете.

„Новият бюджет на НЗОК ще задълбочи още повече дисбалансите в системата“, коментира Нигяр Джафер, депутат от ДПС и член на здравната комисия в парламента. Действително в сравнение с предишни години този бюджет е с по-малко увеличение, той винаги е бил увеличаван с 400-500 млн. лева през последните четири години“, каза тя по БНР.

По думите ѝ здравната криза е безпрецедентна и парите за здраве трябва разумно да се контролират: „Нищо, че минава безпрецедентната сума от 5 млрд. лева бюджет в касата, разходите и приходите трябва много скептично да бъдат планирани".

Джафер припомни, че заради коронакризата лечебните заведения не работиха на пълен капацитет и НЗОК спести много средства. Към настоящия момент в Здравната каса има икономии по всички пера, каза тя.

"Нашата прогноза е, че този очакван бюджет ще задълбочи още повече дисбалансите в системата, ще разкрие отново огромните дефицити в системата и ще доведе до фалит на малките общински болници, до пълно изтощение на областните болници“, коментира още депутатът.

Тя обърна внимание, че през преходните и заключителните разпоредби отново се променят текстове, което определи като „нонсенс“ и противоречащо на нормативната уредба. Според нея така спестените средства няма да могат да отидат за лечение, включително за лечение на коронавирус.

Във връзка с възможността болници да получат повече средства за лечение на болни с коронавирус тя каза, че тези лечебни заведения ще са много малко, защото са много високи изискванията, които трябва да се покрият.

„Толерирането на големите болници не трябва да става чрез бюджета на НЗОК, този дисбаланс доведе до фалит на болници, с този бюджет не виждам как ще бъдат подкрепени медицинските специалисти, как ще бъдат подкрепени лечебните заведения на територията на цялата страна“, коментира още Нигяр Джафер.

Според нея освен в Търговище и в Благоевград и в други болници ще има проблеми с кадрите, защото не се състоя реформата в здравеопазването. Джафер посочи, че личните лекари трябва да отпускат PCR тестове при строги критерии, но парите за тестовете трябва да се отпускат не от Здравната каса, а от Министерство на здравеопазването.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    7 0 Отговор
    Значи ще се мре яко и през 2021г
  • 2 Активист на БКП

    7 0 Отговор
    До изборите ХЕРАКОВСКИЯ ще ги опапка !
  • 3 Бялата мафия

    6 0 Отговор
    Ох батьо:))))) По 10000 на ден ще са заразените, а Мутафа не само ще ходи на Халкидики ами и ще си го купи
  • 4 Уинстън Чърчил

    2 1 Отговор
    Вярвам единствено, на манипулираната от мен статистика! Приказната за голия , се досещате! За " шлифера" говоря!
  • 5 Дълбоко Виждащ

    7 0 Отговор
    След ,като имат такива пари ,защо искате от нас да помагаме постоянно на нуждаещи се,а здравната каса има излишък от над половин милиард лева,за какво тя не помага??

    Коментиран от #12, #15

  • 6 Яко кражбина ше има

    4 0 Отговор
    Много ше се облажат
  • 7 КРАДЕЦ

    9 0 Отговор
    БОЙКО КРАДЕЦА НАЛИ ИЗТЕГЛИ 5 МИЛИАРДА ЕВРО ЗАЕМ ЗА КОВИД И МЕДИЦИНА ..... КЪДЕ СА БЕ КРАДЕЦ КАТО ОЩЕ СИ ПЛАЩАМЕ КОВИД ТЕСТА В БОЛНИЦАТА ПРЕСТЪПНИК ДОЛЕН - МЪРША !
  • 8 Гост

    5 0 Отговор
    Леле как ще се краде, ама ЯКО ще се краде. Ще я доят тая каса, като млекодойна крава
  • 9 Доказано е

    6 0 Отговор
    вече и на международно ниво, че на здравната каса и 500 милиарда да им дадат, пак ще са им малко....
  • 10 ГОРСКИ

    3 0 Отговор
    Голямо крадене ще има от страна на лекарите, е поне ще има богати некадърни доктори????
  • 11 Лмайзет

    0 0 Отговор
    Кучета!!!!!
  • 12 ха-ха

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дълбоко Виждащ":

    Ти пък, къде ги видя тия пари? Това, че НЗОК 'ЩЕ' разполага с някакви милиарди, е някакво предложение, на някакъв си Надзорен съвет, за някакъв ПРОЕКТОбюджет. Но и дори да ги напечатат, все едно са наляли още десетина кофи/поцинковани/ в кацата без дъно. И ще се похвалим, че през 2021г в България са се появили още няколко милионера:-)

    Коментиран от #14

  • 13 Бил гей

    1 0 Отговор
    От световната здравна организация са им превели сумата по сметката,сега остава само да започнат да се разболяват по пет хиляди човека на ден и силна медийна бомбардировка.
  • 14 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ха-ха":

    Правилна забележка,тук говорят в бъдеще неопределено време!Но има 320милиона за ....Шкафчета дори от тези данни,а бг-пестеливоста ще ги направи на....поне половин милиард...
  • 15 Калоян

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дълбоко Виждащ":

    Да бе да , ми кой ли краде ? А ? Нали трябва да има ЯКО лапачка ,от парите на хората (данъците ) ! Здравеопазването трябва да се направи напълно безплатно за всички български граждани ......, А разходите да се покриват от държавният бюджет,който е съставен изцяло от данъците на всички хора ....от народа на България ! ! !

    Коментиран от #16

  • 16 Есмералдо

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Калоян":

    Да така г-не много сте прав ,но явно са забравили народните ви приказки : ЕДИН ЗА ВСИЧКИ К ВСИЧКИ ЗА ЕДИН , СГОВОРНА ДРУЖИНА ПЛАНИНА ПОВДИГА ,КАПКА ПО КАПКА ВИР СТАВА и надписа ,който ви краси народното събрание ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА ! ! ! вие българите имате много хубави народни мъдрости , а като гледам не ги спазвате ние италианците ги преписваме от вас и се стараем да ги използваме като пътеводител във живота ,защото сме разбрали че са рецепта за постигане на 100% успех !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове